markow79 07.05.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Witam mam przyłącze 12kw zabezpieczenie przedlicznikowe 20A elektryk zabezpieczył obwód kuchenny bezpiecznikiem s301 b25A w kuchni nie będzie płyty indukcyjnej tylko gaz jedynie piekarnik na prąd zmywarka no i okap kuchenny i mikrofalowka ewentualnie czajnik czy bezpiecznik 25a to nie za dużo skoro przed licznikiem jest 20A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu5 07.05.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 hmmm może się nie znam ale zabezpiecznie przedlicznikowe 20a to troszkę mało.... proponuje dopłacic pare złotych i zwiększyć moc przyłączeniową (jak Tauron to min 14kw - zabezpiecznie 3x25), albo wymienić przedlicznikowe na np. 20c... Co do zabezpieczenia samej kuchni to pewnie Twój elektryk zrobił Ci w kuchni jeden obwód - stąd takie zabezpieczenie..... i pewnie kabel 3x1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszDTR 07.05.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Obciążalnosć długotrwała gniazda jednofazowego to 16A natomiast przewodu (na 100% użyty) 3x2,5 mm2 to 20A. Nie widzę potrzeby abu wstawiać zabezpieczenie 25A jeżeli w kuchni nie będzie płyty grzewczej. W instalacji powinno zostać zachowane stopniowanie zabezpieczeń. Zakłada się że następne zabezpieczenie powinno być 1,6 raza mniejze od poprzedniego. Przy większym zabezpieczeniu w rozdzielni (25A), będzie wywalać w razie zwarcia zabezpieczenie szafki pomiarowej. Albo wymiana zabezpieczenia na S301 B20A albo dokupić mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 07.05.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Ja mam przylacz 14kw zabezpieczenie 25A(to znajduje sie w skrzynce licznikowej na zewnatrz) w domu rozdzielnia 36modulow zabezpieczenia na gniazdka 16A na oswietlenie 10A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.05.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) elektryk zabezpieczył obwód kuchenny bezpiecznikiem s301 b25A Taki miał, to ci taki założył. Pewnie to jeden z takich Tacy z ulicy są takimi samymi elektrykami. Pracują w zakładach energetycznych czy zakładach przemysłowych za pensję i zus a popołudniami i w weekendy robią zlecenia. Wiekszość pracowników budowlanych tak właśnie działa. jak jest już szef który nic nie robi tylko bierze kasę to trzeba i na niego robić. A tak jest taniej. Wiertarkę to przeważnie albo mają z pracy hilti albo z marketu. Wcale nie jest tak że jest dziadostwo. Jest po prostu taniej bo cały zysk idzie do ich kieszeni. Albo ukradł albo mu został po jakiejś robocie. Osobiści postawiłbym kasę na to pierwsze. Edytowane 7 Maja 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 07.05.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Obciążalnosć długotrwała gniazda jednofazowego to 16A natomiast przewodu (na 100% użyty) 3x2,5 mm2 to 20A. Nie widzę potrzeby abu wstawiać zabezpieczenie 25A jeżeli w kuchni nie będzie płyty grzewczej. W instalacji powinno zostać zachowane stopniowanie zabezpieczeń. Zakłada się że następne zabezpieczenie powinno być 1,6 raza mniejsze od poprzedniego. Przy większym zabezpieczeniu w rozdzielni (25A), będzie wywalać w razie zwarcia zabezpieczenie szafki pomiarowej. Albo wymiana zabezpieczenia na S301 B20A albo dokupić mocy. Albo płacić za wizytę i reset przedlicznikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow79 08.05.2012 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 To podsumowujac jesli bedzi jakis problem w kuchni i wybije bezpiecznik to nie ten w domu tylko w skrzynce na dworze przed licznikiem , wiec nalezało by ten bezpiecznik b25a wymienic na b20a? lub zwiekszyc moc przyłacza aby dali przed licznik wiekszy bezpiecznik, tylko ze wieksza moc nie jest na chwile obecna potrzebna bo dom jest w stanie surowym zamknietym a ze budujemy systemem gospodarczym to pewnie to jeszcze potrwa ze 3 lata .Jedynie czego sie obawiam to to czy 12kw starczy do tynkowania agregatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.05.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 To podsumowujac jesli bedzi jakis problem w kuchni i wybije bezpiecznik to nie ten w domu tylko w skrzynce na dworze przed licznikiem , wiec nalezało by ten bezpiecznik b25a wymienic na b20a? NIE. Masz gniazdka 16A. Reszta sprzętu nie potrzebuje więcej niż 16A. Wystarczy 16A Jedynie czego sie obawiam to to czy 12kw starczy do tynkowania agregatem? A co na to tynkarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow79 08.05.2012 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Wiec wymieniajac bezpiecznik 25a na 16a jesli juz wybije to w domu a nie na dworze przy liczniku, a wiec 16A jest wystarczajaco do kuchni beda tam 3 pojedyncze gniazda i 3 podwojne ale wiadomo ze wszystko na raz nie bedzie podłaczone .To trzeba dzwonic do pseudo elektryka niech wymienia gamon niedouczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow79 08.05.2012 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dzis rozmawiałem z tynkarzemi powiedział ze musi byc bezpiecznik c20A, na chwile obecna mam załozony B16A to idziewymienic tylko czy jak go wymienie to nie bedzie mi wywalac w skrzynce na zew przy liczniku bo tam jest zabeZPIECZENIE PRZED LICZNIKIEM 20A jest tam bezpiecznik a takimi oznaczeniami CHINT NH4-125 100A 50/60HZ IP20AC-22A ORAZ 3WKŁADKI TOPIKOWE WT-00C NH00C 20A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 08.05.2012 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dzis rozmawiałem z tynkarzemi powiedział ze musi byc bezpiecznik c20A, na chwile obecna mam załozony B16A to idziewymienic tylko czy jak go wymienie to nie bedzie mi wywalac w skrzynce na zew przy liczniku bo tam jest zabeZPIECZENIE PRZED LICZNIKIEM 20A jest tam bezpiecznik a takimi oznaczeniami CHINT NH4-125 100A 50/60HZ IP20AC-22A ORAZ 3WKŁADKI TOPIKOWE WT-00C NH00C 20A Lepszego kabaretu to już dawno nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts