Adam626 21.06.2016 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 otwierają się pod wątkiem i nie da sie obejrzeć. Ale kliknij scrollem otworzy sie w nowej karcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 25.06.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Kupiłem dwa wentylatory o wydajności 1700m3/h średnica 315mm obroty - 1300. Jeden chodzi już na pierwszej chłodnicy, drugi będzie chodził z drugą chłodnicą. Skoro mam już tę drugą dziurę w dachu a chłodnica sprawna leżała u szwagra na strychu, to postanowiłem połączyć dwie chłodnice w szereg - wylot z pierwszej do wlotu drugiej i nieco podwyższyć sprawność układu. Wczoraj słońce było do godziny 14, maksymalna temperatura pod blachą przed zachmurzeniem to 78,5*C Przed chłodnicą 67*C. Woda w buforze rano - od dołu: 32, 35,40. O godzinie 14: 40, 42, 42. Wnioski: 1. wentylator powinien mieć drugie tyle obrotów żeby była mniejsza strata dach-chłodnica - ale takie serio szybkie są drogie, czyli nieopłacalne.2. zbiornik mniejszy zagrzałby się lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.06.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Czyli co? Kolektor dla normalnych ludzi byłby lepszy? Sąsiad ma trzy i skarży się, że mu się 300L wody gotuje i musi pilnować. Koszt jego instalacji dzisiaj to 7-10 tyś ze zbiornikiem i robotą. Zapłacił 20 tyś 4 lata temu, ale odebrał dopłatę... chyba 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.06.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Powietrze jako nośnik eko-energii wydaje się kłopotliwy .Bo to i energia do wentylatora i energia do pompki Ale.... jak jedziemy autostradą czy drogą szybkiego ruchu to obserwujemy tablice z odczytem temp. powietrza i drogi . Widziałem 25/50oC. I to drogi bez podłoża ze styropianu. ( przewodzenie w głąb gruntu ). Ale kawałek tarasu ,chodnika, południowej ściany ... na warstwie izolacj z rurką min 1,5 " dla grawitacyjnego działania wydaje się ciekawą alternatywą dla kolektorów dla normalnych ludzi . W tym systemie nigdy nic się nie zagotuje.. No można na dachu -papowcu . Też nie przekroczy temp. wrzenia,ale potrzebuje pompki cyrkulacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.06.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 NydarZamontowaleś przepływowy ogrzewacz? Jakieś wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.06.2016 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Czyli co? Kolektor dla normalnych ludzi byłby lepszy? Sąsiad ma trzy i skarży się, że mu się 300L wody gotuje i musi pilnować. Koszt jego instalacji dzisiaj to 7-10 tyś ze zbiornikiem i robotą. Zapłacił 20 tyś 4 lata temu, ale odebrał dopłatę... chyba 40%. Dla normalnych ludzi to raczej grzałka i tania taryfa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.06.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Nydar Zamontowaleś przepływowy ogrzewacz? Jakieś wnioski? Zleniwiałem do wszelkich zmian . Myślę że do jesieni się uporam . Nawet nie wiem jeszcze co kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 26.06.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Zleniwiałem do wszelkich zmian . Myślę że do jesieni się uporam . Nawet nie wiem jeszcze co kupić. Przepływowy podgrzewacz do wody ? a co z powietrzem wentylacyjnym tzn z energią w nim , wyrzucaną na zewnątrz budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 26.06.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Kupiłem dwa wentylatory o wydajności 1700m3/h Czyli moc pewnie 600W. Szkoda prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 29.06.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Moc jednego to 110W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.06.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 110W wentylator i 1700m3? jakos dziwne mis ie to wydaje bo moj ma 250W i 600m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 29.06.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Jest duży - 315mm więc może się kręcić wolniej a wysysać więcej. Mam mniejsze - 200mm do wentylacji i mają po 110w bo kręcą się prawie dwa razy szybciej a tylko 700m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.06.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 jaki to model wentyla? masz fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.06.2016 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 jaki to model wentyla? masz fotki? Pewnie taki ... http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-osiowy-vkomz315-1700m3-h-vents-i5939810441.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 29.06.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.06.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Ciekawy. Ja mam wentyl promieniowy z taką turbiną szeroką. Ma duży spręż ale bierze tez duzo prądu i dość głośny jest. Zastanawiam sie co lepiej zastosowaać do wentylacji garażu czy ten mój czy taki jak pokazujecie. Brudne powietrze będę tłoczył przez kanał wentylacyjny w pustaku. Ten mój na pewno da radę wypchnąć na dach. Chce dać timer i powiedzmy włączenie wentyla na 10 min i mamy świeży garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Przepływowy podgrzewacz do wody ? a co z powietrzem wentylacyjnym tzn z energią w nim , wyrzucaną na zewnątrz budynku? Pod takie rozwiązanie należy wybudować system. Grzebanie w zakończonym budynku uważam za zły pomysł,choć idea przekazywania energii ze zużytego powietrza poprzez ogniwa do powrotu z podłogówki ze wszech miar za słuszny. Do CWU już nie. Chyba,że do wstępnego podgrzewania 20-22oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.07.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Dla normalnych ludzi to raczej grzałka i tania taryfa ... Szacun,że w końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godz 02.07.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Zaproponowałem takie o największym sensie ekonomicznym, cała reszta to tak naprawdę jest bardziej dla idei... Paląc drewnem i ładując bufor ogarniesz większość sezonu, pozostanie ci tylko bardzo niewiele dni z pełnym słońcem aby coś tej energii złapać ... Jak przeliczysz to na kWh to sam się przekonasz że ta grzałka wcale nie jest taka bee ... Co innego chałupa pędzona prądem i wspomagana słońcem a co innego zbiornik buforowy ładowany kotłem na wszystko ... witam znalazłem twój wpis na forum budowa bufora i tam doradzasz gościowi chłodnice od sierry spięte z buforem( fakt ze on ma czarna blachę na dachu a ja czerwona). na grzanie cwu w okresie letnim zużywam 2m gazu dziennie to jest 150 zl miesięcznie paląc w moim kotle jak będę miał bufor szacuje że miesiąc opędzę za 70 zl. pompka do solara mi zużyje prądu za jakieś 10 zl + koszt gazu żeby raz na tydzień wytłuc logionele . nie rozumiem czemu napisałeś ze to grzanie dla idei pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.07.2016 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 witam znalazłem twój wpis na forum budowa bufora i tam doradzasz gościowi chłodnice od sierry spięte z buforem( fakt ze on ma czarna blachę na dachu a ja czerwona). na grzanie cwu w okresie letnim zużywam 2m gazu dziennie to jest 150 zl miesięcznie paląc w moim kotle jak będę miał bufor szacuje że miesiąc opędzę za 70 zl. pompka do solara mi zużyje prądu za jakieś 10 zl + koszt gazu żeby raz na tydzień wytłuc logionele . nie rozumiem czemu napisałeś ze to grzanie dla idei pozdrawiam Policz sobie koszt instalacji a następnie zobacz ile kWh z tego uzyskasz w sezonie ... Sam się przekonasz że to dla idei... Ile wody wylewacie w ciągu doby ...?( Średnio z wodomierza ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts