Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kupiłem dwa wentylatory o wydajności 1700m3/h średnica 315mm obroty - 1300. Jeden chodzi już na pierwszej chłodnicy, drugi będzie chodził z drugą chłodnicą. Skoro mam już tę drugą dziurę w dachu a chłodnica sprawna leżała u szwagra na strychu, to postanowiłem połączyć dwie chłodnice w szereg - wylot z pierwszej do wlotu drugiej i nieco podwyższyć sprawność układu.

Wczoraj słońce było do godziny 14, maksymalna temperatura pod blachą przed zachmurzeniem to 78,5*C Przed chłodnicą 67*C. Woda w buforze rano - od dołu: 32, 35,40. O godzinie 14: 40, 42, 42.

Wnioski:

1. wentylator powinien mieć drugie tyle obrotów żeby była mniejsza strata dach-chłodnica - ale takie serio szybkie są drogie, czyli nieopłacalne.

2. zbiornik mniejszy zagrzałby się lepiej

Powietrze jako nośnik eko-energii wydaje się kłopotliwy .Bo to i energia do wentylatora i energia do pompki

Ale.... jak jedziemy autostradą czy drogą szybkiego ruchu to obserwujemy tablice z odczytem temp. powietrza i drogi . Widziałem 25/50oC. I to drogi bez podłoża ze styropianu. ( przewodzenie w głąb gruntu ).

Ale kawałek tarasu ,chodnika, południowej ściany ... na warstwie izolacj z rurką min 1,5 " dla grawitacyjnego działania wydaje się ciekawą alternatywą dla kolektorów dla normalnych ludzi . W tym systemie nigdy nic się nie zagotuje.:D.

No można na dachu -papowcu . Też nie przekroczy temp. wrzenia,ale potrzebuje pompki cyrkulacyjnej.

Czyli co? Kolektor dla normalnych ludzi byłby lepszy? Sąsiad ma trzy i skarży się, że mu się 300L wody gotuje i musi pilnować. Koszt jego instalacji dzisiaj to 7-10 tyś ze zbiornikiem i robotą. Zapłacił 20 tyś 4 lata temu, ale odebrał dopłatę... chyba 40%.

Dla normalnych ludzi to raczej grzałka i tania taryfa ...

Ciekawy. Ja mam wentyl promieniowy z taką turbiną szeroką. Ma duży spręż ale bierze tez duzo prądu i dość głośny jest. Zastanawiam sie co lepiej zastosowaać do wentylacji garażu czy ten mój czy taki jak pokazujecie. Brudne powietrze będę tłoczył przez kanał wentylacyjny w pustaku. Ten mój na pewno da radę wypchnąć na dach. Chce dać timer i powiedzmy włączenie wentyla na 10 min i mamy świeży garaż

Przepływowy podgrzewacz do wody ? a co z powietrzem wentylacyjnym tzn z energią w nim , wyrzucaną na zewnątrz budynku?

Pod takie rozwiązanie należy wybudować system. Grzebanie w zakończonym budynku uważam za zły pomysł,choć idea przekazywania energii ze zużytego powietrza poprzez ogniwa do powrotu z podłogówki ze wszech miar za słuszny. Do CWU już nie. Chyba,że do wstępnego podgrzewania 20-22oC.

Zaproponowałem takie o największym sensie ekonomicznym, cała reszta to tak naprawdę jest bardziej dla idei...

Paląc drewnem i ładując bufor ogarniesz większość sezonu, pozostanie ci tylko bardzo niewiele dni z pełnym słońcem aby coś tej energii złapać ...

Jak przeliczysz to na kWh to sam się przekonasz że ta grzałka wcale nie jest taka bee ...

Co innego chałupa pędzona prądem i wspomagana słońcem a co innego zbiornik buforowy ładowany kotłem na wszystko ...

witam

znalazłem twój wpis na forum budowa bufora i tam doradzasz gościowi chłodnice od sierry spięte z buforem( fakt ze on ma czarna blachę na dachu a ja czerwona).

na grzanie cwu w okresie letnim zużywam 2m gazu dziennie to jest 150 zl miesięcznie paląc w moim kotle jak będę miał bufor szacuje że miesiąc opędzę za 70 zl. pompka do solara mi zużyje prądu za jakieś 10 zl + koszt gazu żeby raz na tydzień wytłuc logionele .

nie rozumiem czemu napisałeś ze to grzanie dla idei :(

pozdrawiam

witam

znalazłem twój wpis na forum budowa bufora i tam doradzasz gościowi chłodnice od sierry spięte z buforem( fakt ze on ma czarna blachę na dachu a ja czerwona).

na grzanie cwu w okresie letnim zużywam 2m gazu dziennie to jest 150 zl miesięcznie paląc w moim kotle jak będę miał bufor szacuje że miesiąc opędzę za 70 zl. pompka do solara mi zużyje prądu za jakieś 10 zl + koszt gazu żeby raz na tydzień wytłuc logionele .

nie rozumiem czemu napisałeś ze to grzanie dla idei :(

pozdrawiam

Policz sobie koszt instalacji a następnie zobacz ile kWh z tego uzyskasz w sezonie ...

Sam się przekonasz że to dla idei...:yes:

Ile wody wylewacie w ciągu doby ...?( Średnio z wodomierza ...)