andriuss 30.06.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Natomiast jeśli chodzi o moce, to trochę inne dane podaje Adam (albo ja czegoś nie rozumiem): Moc chłodnicy / nagrzewnicy to w dużym uproszczeniu powierzchnia wymiany x różnica temperatur. Oczywiście te kWh musi mieć co odebrać, więc po drugiej stronie równania masz dT powietrza. Dlatego to właśnie w samochodzie osobowym niewielka relatywnie chłodnica potrafi odprowadzić 30 czy 50 kW ciepła. Bo to jest parę tys. m3 powietrza ogrzanych o 50*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 01.07.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Przyjmijmy, że ziemia ma stałą temperaturę. Do przepływu 300m3/h czy przyłożycie 50 mb gwc rurowego, czy 100 mb różnica będzie niewielka. Wentylatory oddadzą trochę swego ciepła, a to ktoś drzwi tarasowe od południa otworzy, a to w kuchni żona ciasto będzie przyrządzać ... Większy przepływ powietrza np. 500 m3/h przy przewymiarowanym gwc pozwoli na schłodzenie domu, ale tylko na schłodzenie. Nie możemy porównywać klimy do wentylacji. Wentylację macie w całym domu, a klimę w jednym pomieszczeniu. Ile klimatyzatorów trzeba na cały dom?Większa zewnętrzna temperatura pozwoli docenić poprawnie wykonane gwc zakładając, że wszystkie kanały wentylacyjne w domu mamy ocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.07.2012 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 dajcie sobie spokój z tym schładzaniem przez GWC... tak wiem ... nie mam racji...pewnie dla tego mam teraz w salonie prawie 26* pomimo że od kilku dni WM pompuję 420m3/h powietrza o temp.14-15,5* ... chcesz mieć chłodno to sobie zbuduj odpowiedni "akumulator" a nie wmawiaj sobie że jakaś rura w ziemi ci pomoże ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 01.07.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Znam dom, gdzie od 12 lat istnieje gwc rurowe i spełnia swoje zadanie jako schładzacz. Nikt nie mówi o obniżeniu temperatury z 28 do 20, ale jak nie dopuści się do wysokiej temperatury w domu poprzez otwarte drzwi tarasowe od południa, to w najcieplejsze dni max 25. Szkoda, że Tobie Jasiu się nie udaje i teraz obwiniasz wszystkie gwc tego świata.Ale skoro wątek o wynalazkach z naciskiem na odzysk ciepła, a nie schładzanie, to ja również opiszę o swoim pomyśle, który właśnie realizuje, a skuteczność sprawdzę dopiero po sezonie grzewczym. Założyłem już jakiś czas temu oddzielny wątek o tym, więc napiszę w skrócie. W salonie będę mieć piec akumulacyjny. Za piecem biegnie główna magistrala wentylacji mechanicznej na piętro domu. Moim założeniem jest podniesienie temperatury powietrza, a nie ogrzanie całego piętra. Wentylacja ma zostać wentylacją, jednak z lepszym odzyskiem. Miałem już kilka projektów wymienników ciepła, ale za sprawą Adama pozostaję przy rurach flexach odpowiednio ukształtowanych pomiędzy piecem, a ścianą, po bokach będą kafle. Ktoś już kiedyś pokusił się o wymiennik szczelny nad kominkiem, jednak z chwilą "ustania" ognia w kominku powietrze przepływające przez wymiennik wychładzało się i wychładzało obudowę. W moim przypadku ma to być za piecem kondensacyjnym, więc liczę na dłuższe w czasie zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 01.07.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Szkoda, że Tobie Jasiu się nie udaje i teraz obwiniasz wszystkie gwc tego świata. Myślicie o tym kategoriami mniemanologii stosowanej, a powinniście tak jak przy ogrzewaniu, tylko w drugą stronę. Jak ktoś ma zyski ciepła na poziomie załóżmy 10 kW, to sobie może dmuchać i 10 tys. m3 i mu nie pomoże, ktoś inny będzie miał wszystkie okna zacienione i styknie mu trochę rury w ziemi. Jak ktoś ma tak chłonny dom, niech sobie lepiej kupi klimę za tysiaka albo dwa niż kombinuje jak uzyskać 5 kW z ziemi. A jeszcze lepiej niech zredukuje te zyski do takiego poziomu, żeby mu stykła rura w ziemi. Pozdrawiam spod wiatraczka pod sufitem, temp. w domu 29*, jest w miarę przyjemnie - najprostsze rozwiązania są najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Twoja rura daje przeszło 2000W .Dla dobrze zaizolowanego domu wystarczy aby utrzymać dwadzieścia parę stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 01.07.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Myślicie o tym kategoriami mniemanologii stosowanej, a powinniście tak jak przy ogrzewaniu, tylko w drugą stronę. Jak ktoś ma zyski ciepła na poziomie załóżmy 10 kW, to sobie może dmuchać i 10 tys. m3 i mu nie pomoże, ktoś inny będzie miał wszystkie okna zacienione i styknie mu trochę rury w ziemi. Jak ktoś ma tak chłonny dom, niech sobie lepiej kupi klimę za tysiaka albo dwa niż kombinuje jak uzyskać 5 kW z ziemi. A jeszcze lepiej niech zredukuje te zyski do takiego poziomu, żeby mu stykła rura w ziemi. Pozdrawiam spod wiatraczka pod sufitem, temp. w domu 29*, jest w miarę przyjemnie - najprostsze rozwiązania są najlepsze Forum służy wymianie doświadczeń, cmokanie, gdybanie i powielanie mitów zostawmy. Jeżeli moje gwc, już wykonane, ale na uruchomienie musi poczekać do sierpnia, sprawi się oczywiście dopiero w przyszłym roku, odszukam te posty, odszczekam i zaproszę w środku lata na grzane piwo do mnie, bo z tego co piszecie 29 stopni to będę miał w salonie . Na tę chwilę cieszę się z sukcesu kolegi, któremu operacja "chłodniej dzięki gwc" się udała. Twoja rura daje przeszło 2000W .Dla dobrze zaizolowanego domu wystarczy aby utrzymać dwadzieścia parę stopni. Jednak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.07.2012 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Szkoda, że Tobie Jasiu się nie udaje i teraz obwiniasz wszystkie gwc tego świata. żyj swoimi teoriami dalej ... to że mi się dom przegrzewa jest winą jego konstrukcji a dokładniej usytuowania i powierzchni okien policz sobie jaki uzysk ze słońca dostaje budynek w takich dniach jak ostatnie, dodaj do tego zyski bytowe, odejmij uzysk z super GWC a sam się przekonasz z czym się mierzysz ... GWC jest dobre... ale w zimie... i bez REKU... wtedy dopiero jest w stanie wykazać swoje możliwości;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.07.2012 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Dla dobrze zaizolowanego domu wystarczy aby utrzymać dwadzieścia parę stopni. dobrze akumulacyjnego domu ... i bez okien ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 01.07.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Przy okazji wczorajszych prac związanych z budową mojej instalacji gazowej uciąłem sobie pogawędkę z wykonawcą. Twierdził, że jak ponad 20 lat wykonuje wykopy, nie zdarzyło mu się, żeby na działce przykrytej śniegiem ziemia była zamarznięta głębiej, aniżeli na 50 cm, zazwyczaj jest to granica 30 cm. Natomiast kopanie w ulicy, czy chodniku udowadniało, że nawet do 1,5 m ziemia potrafiła być zamarznięta. Wiem, że Eskimosi już dawno to odkryli, ale przy okazji dyskusji o schładzaniu podaję niewtajemniczonym jako ciekawostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Dobrze zaizolowany ale izolacją o dużym cieple właściwym.Z oknami ale umiejętnie zacienionymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2012 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) ............... Edytowane 12 Września 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.07.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 A teraz proszę o objaśnienia do fotografii! Poprzez rurki płynie woda. Płachta ma robić za dogrzewnicę powietrza?Jaki wentylator? O ile podniosło temperaturę wody? Z 5-10 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2012 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 A teraz proszę o objaśnienia do fotografii! Poprzez rurki płynie woda. Płachta ma robić za dogrzewnicę powietrza?Jaki wentylator? O ile podniosło temperaturę wody? Z 5-10 stopni? całe to ustrojstwo to klimakonwektor kanałowy, ma wbudowany wentylator o max. wydajności ok. 700m3/h ( i takiej używałem... ) płachta podnosiła temperaturę powietrza zasysanego przez wentylator do basenu było nalane ok. 1,2m3 wody, przez ok. 4,5 godziny zagrzało ją do 28*, przyrost ok. 13* czyli jakieś 18 kwh wentylator z pompką zużył w tym czasie ok. 0.65kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.07.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 płachta podnosiła temperaturę powietrza zasysanego przez wentylator A jak una to robiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2012 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 A jak una to robiła? tak normalnie ... słońce se ją grzało... a powietrze musiało przez nią przeleźć zanim trafiło do wymiennika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.07.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 tak normalnie ... słońce se ją grzało... a powietrze musiało przez nią przeleźć zanim trafiło do wymiennika ... Mógłbyś zbadać temat i napisać artykuł pt. "sprawność kawałka luźno rzuconej brązowej płachty w roli kolektora słonecznego w procesie ogrzewania wody basenowej". Pewnie nie oszałamia . Słowo honoru - piszę to bez złośliwości, też jestem zakręcony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2012 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Mógłbyś zbadać temat i napisać artykuł pt. "sprawność kawałka luźno rzuconej brązowej płachty w roli kolektora słonecznego w procesie ogrzewania wody basenowej". Pewnie nie oszałamia . Słowo honoru - piszę to bez złośliwości, też jestem zakręcony spoko luz... kiedyś badałem jak najwydajniej zbudować kolektor... czarna szmata jest najwydajniejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.07.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 jeszcze jeden z jaśkowych wynalazków który u mnie będzie wprowadzony w życie jesienią http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=125646&d=1342469807 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2012 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 jeszcze jeden z jaśkowych wynalazków który u mnie będzie wprowadzony w życie jesienią http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=125646&d=1342469807 prosto z pod ręki mistrza... schowaj głęboko i nikomu nie pokazuj ... jak będzie trzeba to ci namaluje taki profesjonalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts