kubek86 03.06.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Przecież pisałem już kilkakrotnie wcześniej że z fotowoltaiką to tylko co najwyżej zabawa.... Zabawa? Patrz a tu są bardzo zadowoleni. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=7670315&viewfull=1#post7670315 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.06.2018 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Zabawa? Patrz a tu są bardzo zadowoleni. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=7670315&viewfull=1#post7670315 No ... Ja też jestem zadowolony... Mam prąd za "darmo"... Tak jak i cała reszta szczęśliwych posiadaczy instalacji fotowoltaicznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.06.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Pierwsza wersja powietrznego działał przez zetkę grawitacyjnie efekt jak na moje średni niby 55*C ale przepływ mały. Bawią mnie te kolektory w necie z wiatraczkiem od CPU:) Do dogrzania mam tym 45m2 garażu. Wentylator to nie problem używany DC 24v + przetwornica DC/DC,termostat i akumulatory. Nie wiem jaka powierzchnia lub ile mb rury było by potrzebne do przepływ ok 200m3/h Jak wypali to zmajstrujemy na dom. Co do PV spełnia swoje zadanie więcej bym wydusił gdyby akumulatory chodziły po 21:00. PV ciągle nie są optymalnie ustawione i jeszcze długo nie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 03.06.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 No ... Ja też jestem zadowolony... Mam prąd za "darmo"... Tak jak i cała reszta szczęśliwych posiadaczy instalacji fotowoltaicznych... To najważniejsze że jesteś zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.06.2018 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Pierwsza wersja powietrznego działał przez zetkę grawitacyjnie efekt jak na moje średni niby 55*C ale przepływ mały. Bawią mnie te kolektory w necie z wiatraczkiem od CPU:) Do dogrzania mam tym 45m2 garażu. Wentylator to nie problem używany DC 24v + przetwornica DC/DC,termostat i akumulatory. Nie wiem jaka powierzchnia lub ile mb rury było by potrzebne do przepływ ok 200m3/h Jak wypali to zmajstrujemy na dom. Co do PV spełnia swoje zadanie więcej bym wydusił gdyby akumulatory chodziły po 21:00. PV ciągle nie są optymalnie ustawione i jeszcze długo nie będą. Do takiego garażu potrzeba z 4-5m2 kolektora i wentylatora o wydajności 400-500m3/h ... Zwykłe pomalowane na czarno pudło bez żadnych rurek, kanałów itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.06.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Robili "puszkowce" i byli zadowoleni... https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1845346.html Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.06.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Puszkowce to rzeźbiarstwo na które nie mam cierplwości. Wolę przepłacić idać http://allegro.pl/rura-aluflex-spiro-przewod-aluminiowy-100-3-m-i6794657415.html.To wyjdzie taniej http://allegro.pl/spiro-rura-wentylacyjna-flex-fi-100-mm-10mb-atest-i7042264576.htmlale nie wiem co to za dziadostwo i czy nie zeżre tego słońce lub farba przy malowaniu. Skrzynię wyłożona alu o wymiarach płyty osb przerabiałem i nie byłem zadowolony. Ewentulanie zrobić taki o wymiarach 4m2 i zostawić tyle miejsca aby w razie czego wsadzić rury. Dodatkowo przy samej skrzyni będzie pewnie problem z szczelnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.06.2018 04:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Puszkowce to rzeźbiarstwo na które nie mam cierplwości. Wolę przepłacić idać http://allegro.pl/rura-aluflex-spiro-przewod-aluminiowy-100-3-m-i6794657415.html. To wyjdzie taniej http://allegro.pl/spiro-rura-wentylacyjna-flex-fi-100-mm-10mb-atest-i7042264576.html ale nie wiem co to za dziadostwo i czy nie zeżre tego słońce lub farba przy malowaniu. Skrzynię wyłożona alu o wymiarach płyty osb przerabiałem i nie byłem zadowolony. Ewentulanie zrobić taki o wymiarach 4m2 i zostawić tyle miejsca aby w razie czego wsadzić rury. Dodatkowo przy samej skrzyni będzie pewnie problem z szczelnością. A co to jest " skrzynia wyłożona alu...??? Było wyłożyć lustrami...( A potem pytać dlaczego nie grzeje ...? ) To samo z tymi wszystkimi puszkami, rurami i innymi "kuromysłami" ... Szczelna i ocieplona skrzynia wewnątrz pomalowana na czarno i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.06.2018 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Zapomniałem dodać pomalowane na czarno to chyba oczywiste:) Jednak napęd był grawitacyjny co dawało kiche. Edytowane 4 Czerwca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.06.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Ciepła nie widać i dla wielu jest to problem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.06.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Co przez to rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.06.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Długo by gadać... Przecież ciepło jako byt nie istnieje! Pojawia się czasem a potem znika. Czasem na bardzo długo. Niby jest - a przecież go nie ma - za to da się je mierzyć. Solar jest urządzeniem do pobierania ciepła. I jest to prawda. Czasem, jak ciepło akurat jest. A gołym okiem go nie zobaczysz przecież. Co robić? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.06.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Ciężko kumam o co Ci chodzi i czy to ma związek zemną. Ja tylko chcę zrobić kolejną druciarnię na zimę i to chyba najprostszą z obecnie zrobionych. solar działa, PV działa, reku i WM działa, GGWC tak se. kolektor powietrzny V1 rozczarował to czas na V2 do grzania garażu później czas na taki do grzania domu jak się sprawdzi. Trzeba oszpecić trochę elewacje puki baranków niem mogę pruć co mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.06.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Pomierzyłem mam miejsce na ok 3m2 kolektora. Pudło będzie z płyty MFP. Bez ocieplenia z tyłu bo i poco jak za nim ocieplenie budynku po bokach będzie trzeba coś dokleić. Wentylator http://allegro.pl/wentylator-ebm-24-v-33-w-2000-obr-min-i7098912901.html#thumb/1 kiedyś mieli mocniejsze najwyżej podmienię z wyciągiem od agregatu. Z szyba będzie ciężko w najgorszym przypadku trzeba będzie kupić poliwęglan. Zostaje sprawa absorbera jaki by po taniości lub ze śmietnika załatwić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.06.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Pomierzyłem mam miejsce na ok 3m2 kolektora. Pudło będzie z płyty MFP. Bez ocieplenia z tyłu bo i poco jak za nim ocieplenie budynku po bokach będzie trzeba coś dokleić. Wentylator http://allegro.pl/wentylator-ebm-24-v-33-w-2000-obr-min-i7098912901.html#thumb/1 kiedyś mieli mocniejsze najwyżej podmienię z wyciągiem od agregatu. Z szyba będzie ciężko w najgorszym przypadku trzeba będzie kupić poliwęglan. Zostaje sprawa absorbera jaki by po taniości lub ze śmietnika załatwić?? Absorber z czegokolwiek co da się w spiralę zrobić, będzie ze stali i pomalujesz na czarno. Na youtube jest cała masa przykładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.06.2018 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Pomierzyłem mam miejsce na ok 3m2 kolektora. Pudło będzie z płyty MFP. Bez ocieplenia z tyłu bo i poco jak za nim ocieplenie budynku po bokach będzie trzeba coś dokleić. Wentylator http://allegro.pl/wentylator-ebm-24-v-33-w-2000-obr-min-i7098912901.html#thumb/1 kiedyś mieli mocniejsze najwyżej podmienię z wyciągiem od agregatu. Z szyba będzie ciężko w najgorszym przypadku trzeba będzie kupić poliwęglan. Zostaje sprawa absorbera jaki by po taniości lub ze śmietnika załatwić?? Zrób z czarnej szmaty a rury wlotu i wylotu rozmieść tak aby powietrze przepływało przez ten materiał... Taniej , prościej i skuteczniej się nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.06.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Ty tak na poważnie z tą szmatą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.06.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Widziałem gdzieś, kolektor powietrzny z dodatkową fotowoltaiką napędzającą wentylatorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.06.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 I to ma być podłączone pod mojego offgrida.Jako absorber myślałem żeby zastosować folie alu spożywczą i pomalować sprayem tylko czym takie cienkie gówienko przykleić do skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.06.2018 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 I to ma być podłączone pod mojego offgrida. Jako absorber myślałem żeby zastosować folie alu spożywczą i pomalować sprayem tylko czym takie cienkie gówienko przykleić do skrzyni. A do czego ma być ta folia aluminiowa skoro absorberem w takim przypadku jest ta czarna farba którą chcesz pomalować wnętrze... A ze szmatą to na poważnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts