Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ...

Ja też jestem zadowolony...

Mam prąd za "darmo"...

Tak jak i cała reszta szczęśliwych posiadaczy instalacji fotowoltaicznych...

Pierwsza wersja powietrznego działał przez zetkę grawitacyjnie efekt jak na moje średni niby 55*C ale przepływ mały. Bawią mnie te kolektory w necie z wiatraczkiem od CPU:) Do dogrzania mam tym 45m2 garażu. Wentylator to nie problem używany DC 24v + przetwornica DC/DC,termostat i akumulatory. Nie wiem jaka powierzchnia lub ile mb rury było by potrzebne do przepływ ok 200m3/h

Jak wypali to zmajstrujemy na dom.

Co do PV spełnia swoje zadanie więcej bym wydusił gdyby akumulatory chodziły po 21:00. PV ciągle nie są optymalnie ustawione i jeszcze długo nie będą.

Pierwsza wersja powietrznego działał przez zetkę grawitacyjnie efekt jak na moje średni niby 55*C ale przepływ mały. Bawią mnie te kolektory w necie z wiatraczkiem od CPU:) Do dogrzania mam tym 45m2 garażu. Wentylator to nie problem używany DC 24v + przetwornica DC/DC,termostat i akumulatory. Nie wiem jaka powierzchnia lub ile mb rury było by potrzebne do przepływ ok 200m3/h

Jak wypali to zmajstrujemy na dom.

Co do PV spełnia swoje zadanie więcej bym wydusił gdyby akumulatory chodziły po 21:00. PV ciągle nie są optymalnie ustawione i jeszcze długo nie będą.

Do takiego garażu potrzeba z 4-5m2 kolektora i wentylatora o wydajności 400-500m3/h ...

Zwykłe pomalowane na czarno pudło bez żadnych rurek, kanałów itp...

Puszkowce to rzeźbiarstwo na które nie mam cierplwości. Wolę przepłacić idać http://allegro.pl/rura-aluflex-spiro-przewod-aluminiowy-100-3-m-i6794657415.html.

To wyjdzie taniej http://allegro.pl/spiro-rura-wentylacyjna-flex-fi-100-mm-10mb-atest-i7042264576.html

ale nie wiem co to za dziadostwo i czy nie zeżre tego słońce lub farba przy malowaniu.

Skrzynię wyłożona alu o wymiarach płyty osb przerabiałem i nie byłem zadowolony. Ewentulanie zrobić taki o wymiarach 4m2 i zostawić tyle miejsca aby w razie czego wsadzić rury. Dodatkowo przy samej skrzyni będzie pewnie problem z szczelnością.

Puszkowce to rzeźbiarstwo na które nie mam cierplwości. Wolę przepłacić idać http://allegro.pl/rura-aluflex-spiro-przewod-aluminiowy-100-3-m-i6794657415.html.

To wyjdzie taniej http://allegro.pl/spiro-rura-wentylacyjna-flex-fi-100-mm-10mb-atest-i7042264576.html

ale nie wiem co to za dziadostwo i czy nie zeżre tego słońce lub farba przy malowaniu.

Skrzynię wyłożona alu o wymiarach płyty osb przerabiałem i nie byłem zadowolony. Ewentulanie zrobić taki o wymiarach 4m2 i zostawić tyle miejsca aby w razie czego wsadzić rury. Dodatkowo przy samej skrzyni będzie pewnie problem z szczelnością.

A co to jest " skrzynia wyłożona alu...???

Było wyłożyć lustrami...( A potem pytać dlaczego nie grzeje ...? )

To samo z tymi wszystkimi puszkami, rurami i innymi "kuromysłami" ...

Szczelna i ocieplona skrzynia wewnątrz pomalowana na czarno i tyle...

Długo by gadać...

Przecież ciepło jako byt nie istnieje!

Pojawia się czasem a potem znika. Czasem na bardzo długo.

Niby jest - a przecież go nie ma - za to da się je mierzyć.

Solar jest urządzeniem do pobierania ciepła. I jest to prawda. Czasem, jak ciepło akurat jest.

A gołym okiem go nie zobaczysz przecież.

Co robić?

:lol:

Adam M.

Ciężko kumam o co Ci chodzi i czy to ma związek zemną. Ja tylko chcę zrobić kolejną druciarnię na zimę i to chyba najprostszą z obecnie zrobionych.

solar działa, PV działa, reku i WM działa, GGWC tak se. kolektor powietrzny V1 rozczarował to czas na V2 do grzania garażu później czas na taki do grzania domu jak się sprawdzi. Trzeba oszpecić trochę elewacje puki baranków niem mogę pruć co mi się podoba :)

Pomierzyłem mam miejsce na ok 3m2 kolektora. Pudło będzie z płyty MFP. Bez ocieplenia z tyłu bo i poco jak za nim ocieplenie budynku po bokach będzie trzeba coś dokleić. Wentylator http://allegro.pl/wentylator-ebm-24-v-33-w-2000-obr-min-i7098912901.html#thumb/1 kiedyś mieli mocniejsze najwyżej podmienię z wyciągiem od agregatu. Z szyba będzie ciężko w najgorszym przypadku trzeba będzie kupić poliwęglan. Zostaje sprawa absorbera jaki by po taniości lub ze śmietnika załatwić??

Pomierzyłem mam miejsce na ok 3m2 kolektora. Pudło będzie z płyty MFP. Bez ocieplenia z tyłu bo i poco jak za nim ocieplenie budynku po bokach będzie trzeba coś dokleić. Wentylator http://allegro.pl/wentylator-ebm-24-v-33-w-2000-obr-min-i7098912901.html#thumb/1 kiedyś mieli mocniejsze najwyżej podmienię z wyciągiem od agregatu. Z szyba będzie ciężko w najgorszym przypadku trzeba będzie kupić poliwęglan. Zostaje sprawa absorbera jaki by po taniości lub ze śmietnika załatwić??

Absorber z czegokolwiek co da się w spiralę zrobić, będzie ze stali i pomalujesz na czarno. Na youtube jest cała masa przykładów.

Zrób z czarnej szmaty a rury wlotu i wylotu rozmieść tak aby powietrze przepływało przez ten materiał...

Taniej , prościej i skuteczniej się nie da...

I to ma być podłączone pod mojego offgrida.

Jako absorber myślałem żeby zastosować folie alu spożywczą i pomalować sprayem tylko czym takie cienkie gówienko przykleić do skrzyni.

A do czego ma być ta folia aluminiowa skoro absorberem w takim przypadku jest ta czarna farba którą chcesz pomalować wnętrze...

A ze szmatą to na poważnie...