kulibob 01.07.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 No trochę zaczynałem czytać o super kondensatorach pojemność duża ale napięcie małe jak zepnę w szereg to pojemność leci na łeb. A potrzeba w szeregu 10-11szt a cna robi się kosmiczna a przez przetwornicę DC/DC nie wyciągnę za dużo A. Myślisławem spiąć x małych 4700uF 35V równolegle i też pojemność do dupy równolegle wdaje się lepiej jak jeden nawali to przynajmniej nie ryzykuję reakcji łańcuchowej:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.07.2018 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Nie widzę rozwiązania po taniości jedynie u żółtych w miarę tanie są 2,7V 500F. Czy niezbędne zastosowanie jest balancerów? głównie chodzi o zmniejszenie mikro cykli akumulatorów pewnie znowu kombinuję jak dupa pod górkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.09.2018 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Ostatnio na tapecie mam takie centrale wentylacyjne... Razem z GGWC w jednej obudowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.09.2018 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 "Jaśkowy" "powerwall", wersja garażowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 14.09.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Ostatnio na tapecie mam takie centrale wentylacyjne... [ATTACH=CONFIG]418568[/ATTACH] Razem z GGWC w jednej obudowie... Co to za producent i model? Dużo prądu biorą wentylatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.09.2018 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Co to za producent i model? Dużo prądu biorą wentylatory? "Jasiek tymi ręcami..." Od 50 do 250w zależnie od biegu ... Niedługo będzie wersja z silnikami na DC to na mniejszych wydajnościach powinno zejść poniżej 20w... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.09.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 (edytowane) "Jasiek tymi ręcami..." Od 50 do 250w zależnie od biegu ... Niedługo będzie wersja z silnikami na DC to na mniejszych wydajnościach powinno zejść poniżej 20w... Tak podejrzewałem że samoróbka wyjątkowo staranna na handel?. U mnie kolektor powietrzny wisi jak słońce przywaliło to nawiew 55*C przy 200m3/h ale trzeba czekać na mrozy ze słońcem aby coś powiedzieć. Absorber z agro włókniny plus MFP pochlapane na czarno szyba z poliwęglanu komorowego. Kompensator DC z kondensatorów 32 V 41F + (16V 33F+mały panel 20W+przetwornica DC/DC stepup) Grzałka pracuje stabilniej przy awaryjnym rozłączeniu grzałek napięcie chwilowe podskakuje tylko do 29,5V. Nie jestem z tego zadowolony ale chociaż się pobawiłem. Panele rozbabrane połowa podłączona na prowizorce. Narzazie robię okablowanie na altanie. Co do paneli doszedłem do wniosku że przy mojej filozofii użycia akumulatorów to podłączenie urządzeń bezpośrednio pod aku nie miało sensu. Pod aku mam nuż tylko podłączony ruter, lampkę biurkową i wentylator kolektora powietrznego. Edytowane 14 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 17.10.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Nie wiem czy to dobry temat ale szukam elastycznej rury którą będę mógł połączyć solar dachowy (nagrzewnica ogrzewaną powietrzem z pod czarnej blachy na dachu) z kotłownią na parterze. Rurę chcę wpuścić w kanał stalowy 50x150 z kilkoma kolankami. Pex/al/pex odpada ze względu na sztywności i zapamiętanie kształtu. Czy pe-rt I / II będzie lepszy? Im tańsze tym lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 17.10.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 pedet - rury polibutylenowe może nie tanio ale dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 17.10.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Wszędzie wejdzie, polecam: https://allegro.pl/rura-karbowana-1-2-dn-12-nierdzewna-316l-i7608724100.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 18.10.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Czy ta rura karbowana to to samo, co rura solarna? Gdzie można dostać rury polibutylenowe? Na all. wybór prawie żaden. Potrzebuję ok 16m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 07.01.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Co do paneli doszedłem do wniosku że przy mojej filozofii użycia akumulatorów to podłączenie urządzeń bezpośrednio pod aku nie miało sensu. Pod aku mam nuż tylko podłączony ruter, lampkę biurkową i wentylator kolektora powietrznego. A co nie tak? Planowałem jak najwięcej podłączyć bezpośrednio pod akumulatory. Na razie się wstrzymałem, bo szukam optymalnego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 07.01.2019 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Nie wymyślono jeszcze systemu autonomicznego który temu podoła... Właśnie wymyślono. Tu gość rozwiązał problem lodówki. Zainstalował osobną przetwornicę na lodówkę. Przerobił wyłącznik tak by lodówka włączała przetwornicę gdy to potrzebne: W razie potrzeby mogę przetłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2019 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Właśnie wymyślono. Tu gość rozwiązał problem lodówki. Zainstalował osobną przetwornicę na lodówkę. Przerobił wyłącznik tak by lodówka włączała przetwornicę gdy to potrzebne: W razie potrzeby mogę przetłumaczyć. Problemem są baterie a nie sama przetwornica... Przy zasilaniu większości odbiorników w domu za pomocą przetwornicy to sama lodówka nie robi żadnej różnicy... Trzeba mieć naprawdę ogromną baterię aby chociaż częściowo utrzymać ciągłość zasilania bez udziału sieci energetycznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.01.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Problemem są baterie a nie sama przetwornica... Przy zasilaniu większości odbiorników w domu za pomocą przetwornicy to sama lodówka nie robi żadnej różnicy... Trzeba mieć naprawdę ogromną baterię aby chociaż częściowo utrzymać ciągłość zasilania bez udziału sieci energetycznej... Ta bateria leży wieczorem i w nocy w aucie elektrycznym i się nudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 13.01.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Problemem są baterie a nie sama przetwornica... Przy zasilaniu większości odbiorników w domu za pomocą przetwornicy to sama lodówka nie robi żadnej różnicy... Trzeba mieć naprawdę ogromną baterię aby chociaż częściowo utrzymać ciągłość zasilania bez udziału sieci energetycznej... Jak ogromną, na ile ma się przygotować? Goście mają 600Ah i wystarcza do rana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2019 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Ta bateria leży wieczorem i w nocy w aucie elektrycznym i się nudzi W nocy to ty ją ładujesz aby w dzień było czym jeździć... Jakiś czas temu zastanawiałem się nad kupieniem pakietów od samochodów Tesla ale problemem jest że to są pakiety 6s 72p a więc mają goowniany zakres napięcia użytecznego przy podłączeniu do przetwornicy 24v... Idealnie byłoby aby były to pakiety 7s lub 13s bo wtedy można było by skutecznie wykorzystać całą pojemność przy zasilaniu 24 lub 48v... Nie wiem czy czasem nie zbuduję na próbę samodzielnie pakietu 13s z używanymi ogniwami 18650 i bms-em... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2019 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Jak ogromną, na ile ma się przygotować? Goście mają 600Ah i wystarcza do rana. Do rana... Czyli codziennie jeden pełny cykl... Wystarczy 100-150 takich cykli i nowe Aku wywieziesz na skup złomu... A o balansowaniu napięcia przy takich cyklach to nawet nie wspomnę...( Jedynie pakiet 12v da sobie radę bez tego ale i tak trzeba uważać z wielkością prądu rozładowania i ładowania...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 13.01.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Do rana... Czyli codziennie jeden pełny cykl... Wystarczy 100-150 takich cykli i nowe Aku wywieziesz na skup złomu... A o balansowaniu napięcia przy takich cyklach to nawet nie wspomnę...( Jedynie pakiet 12v da sobie radę bez tego ale i tak trzeba uważać z wielkością prądu rozładowania i ładowania...) Nu tak przytargałem ze skupu właśnie takie używki 400Ah, ładuje prosto z baterii więc balanserów nie potrzeba jakoś się balansują same tak przypadłość słoneczna. A co do cykli, nawet jeżeli wysilą się na 10 cykli i tak będzie dobrze, wymienię na inne. O pakietach też myślę, pakiety od nisana lub toyoty są tańsze od tesli. Próbuję się dogadać z dżedajem by mi zrobił akumulatory Edisona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2019 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Nu tak przytargałem ze skupu właśnie takie używki 400Ah, ładuje prosto z baterii więc balanserów nie potrzeba jakoś się balansują same tak przypadłość słoneczna. A co do cykli, nawet jeżeli wysilą się na 10 cykli i tak będzie dobrze, wymienię na inne. O pakietach też myślę, pakiety od nisana lub toyoty są tańsze od tesli. Próbuję się dogadać z dżedajem by mi zrobił akumulatory Edisona. 400Ah to było w sklepie... Zwykły kwasiak rozruchowy pracujący cyklicznie umiera bardzo szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts