Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No trochę zaczynałem czytać o super kondensatorach pojemność duża ale napięcie małe jak zepnę w szereg to pojemność leci na łeb. A potrzeba w szeregu 10-11szt a cna robi się kosmiczna a przez przetwornicę DC/DC nie wyciągnę za dużo A.

Myślisławem spiąć x małych 4700uF 35V równolegle i też pojemność do dupy :) równolegle wdaje się lepiej jak jeden nawali to przynajmniej nie ryzykuję reakcji łańcuchowej:).

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
"Jasiek tymi ręcami..."

Od 50 do 250w zależnie od biegu ...

Niedługo będzie wersja z silnikami na DC to na mniejszych wydajnościach powinno zejść poniżej 20w...

Tak podejrzewałem że samoróbka wyjątkowo staranna na handel?:).

U mnie kolektor powietrzny wisi jak słońce przywaliło to nawiew 55*C przy 200m3/h ale trzeba czekać na mrozy ze słońcem aby coś powiedzieć. Absorber z agro włókniny plus MFP pochlapane na czarno szyba z poliwęglanu komorowego.

Kompensator DC z kondensatorów 32 V 41F + (16V 33F+mały panel 20W+przetwornica DC/DC stepup) Grzałka pracuje stabilniej przy awaryjnym rozłączeniu grzałek napięcie chwilowe podskakuje tylko do 29,5V. Nie jestem z tego zadowolony ale chociaż się pobawiłem.

Panele rozbabrane połowa podłączona na prowizorce. Narzazie robię okablowanie na altanie.

Co do paneli doszedłem do wniosku że przy mojej filozofii użycia akumulatorów to podłączenie urządzeń bezpośrednio pod aku nie miało sensu. Pod aku mam nuż tylko podłączony ruter, lampkę biurkową i wentylator kolektora powietrznego.

Edytowane przez kulibob

• 1 month później...
Nie wiem czy to dobry temat ale szukam elastycznej rury którą będę mógł połączyć solar dachowy (nagrzewnica ogrzewaną powietrzem z pod czarnej blachy na dachu) z kotłownią na parterze. Rurę chcę wpuścić w kanał stalowy 50x150 z kilkoma kolankami. Pex/al/pex odpada ze względu na sztywności i zapamiętanie kształtu. Czy pe-rt I / II będzie lepszy? Im tańsze tym lepsze :)

• 2 months później...

Co do paneli doszedłem do wniosku że przy mojej filozofii użycia akumulatorów to podłączenie urządzeń bezpośrednio pod aku nie miało sensu. Pod aku mam nuż tylko podłączony ruter, lampkę biurkową i wentylator kolektora powietrznego.

A co nie tak? Planowałem jak najwięcej podłączyć bezpośrednio pod akumulatory. Na razie się wstrzymałem, bo szukam optymalnego rozwiązania.

Nie wymyślono jeszcze systemu autonomicznego który temu podoła...

Właśnie wymyślono. Tu gość rozwiązał problem lodówki. Zainstalował osobną przetwornicę na lodówkę. Przerobił wyłącznik tak by lodówka włączała przetwornicę gdy to potrzebne:

W razie potrzeby mogę przetłumaczyć.

Właśnie wymyślono. Tu gość rozwiązał problem lodówki. Zainstalował osobną przetwornicę na lodówkę. Przerobił wyłącznik tak by lodówka włączała przetwornicę gdy to potrzebne:

W razie potrzeby mogę przetłumaczyć.

Problemem są baterie a nie sama przetwornica...

Przy zasilaniu większości odbiorników w domu za pomocą przetwornicy to sama lodówka nie robi żadnej różnicy...

Trzeba mieć naprawdę ogromną baterię aby chociaż częściowo utrzymać ciągłość zasilania bez udziału sieci energetycznej...

Przy zasilaniu większości odbiorników w domu za pomocą przetwornicy to sama lodówka nie robi żadnej różnicy...

Trzeba mieć naprawdę ogromną baterię aby chociaż częściowo utrzymać ciągłość zasilania bez udziału sieci energetycznej...

Ta bateria leży wieczorem i w nocy w aucie elektrycznym i się nudzi

Jak ogromną, na ile ma się przygotować? Goście mają 600Ah i wystarcza do rana.

Ta bateria leży wieczorem i w nocy w aucie elektrycznym i się nudzi

W nocy to ty ją ładujesz aby w dzień było czym jeździć...

Jakiś czas temu zastanawiałem się nad kupieniem pakietów od samochodów Tesla ale problemem jest że to są pakiety 6s 72p a więc mają goowniany zakres napięcia użytecznego przy podłączeniu do przetwornicy 24v...

Idealnie byłoby aby były to pakiety 7s lub 13s bo wtedy można było by skutecznie wykorzystać całą pojemność przy zasilaniu 24 lub 48v...

Nie wiem czy czasem nie zbuduję na próbę samodzielnie pakietu 13s z używanymi ogniwami 18650 i bms-em...

Jak ogromną, na ile ma się przygotować? Goście mają 600Ah i wystarcza do rana.

Do rana...

Czyli codziennie jeden pełny cykl...

Wystarczy 100-150 takich cykli i nowe Aku wywieziesz na skup złomu...

A o balansowaniu napięcia przy takich cyklach to nawet nie wspomnę...( Jedynie pakiet 12v da sobie radę bez tego ale i tak trzeba uważać z wielkością prądu rozładowania i ładowania...)

Do rana...

Czyli codziennie jeden pełny cykl...

Wystarczy 100-150 takich cykli i nowe Aku wywieziesz na skup złomu...

A o balansowaniu napięcia przy takich cyklach to nawet nie wspomnę...( Jedynie pakiet 12v da sobie radę bez tego ale i tak trzeba uważać z wielkością prądu rozładowania i ładowania...)

Nu tak przytargałem ze skupu właśnie takie używki 400Ah, ładuje prosto z baterii więc balanserów nie potrzeba jakoś się balansują same tak przypadłość słoneczna. A co do cykli, nawet jeżeli wysilą się na 10 cykli i tak będzie dobrze, wymienię na inne. O pakietach też myślę, pakiety od nisana lub toyoty są tańsze od tesli. Próbuję się dogadać z dżedajem by mi zrobił akumulatory Edisona.

Nu tak przytargałem ze skupu właśnie takie używki 400Ah, ładuje prosto z baterii więc balanserów nie potrzeba jakoś się balansują same tak przypadłość słoneczna. A co do cykli, nawet jeżeli wysilą się na 10 cykli i tak będzie dobrze, wymienię na inne. O pakietach też myślę, pakiety od nisana lub toyoty są tańsze od tesli. Próbuję się dogadać z dżedajem by mi zrobił akumulatory Edisona.

400Ah to było w sklepie...

Zwykły kwasiak rozruchowy pracujący cyklicznie umiera bardzo szybko...