jasiek71 17.01.2019 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Czyli nie wiesz, czy ładowarka ładuję twoje akumulatory zgodnie z zaleceniem producenta akumulatorów? A jak niby ładowarka fotowoltaczna ma utrzymać stały prąd ładowania...? Nawet ładowarka sieciowa zmniejsza prąd stopniowo aż do praktycznie zera przy napięcu nasycenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 17.01.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A jak niby ładowarka fotowoltaczna ma utrzymać stały prąd ładowania...? Nawet ładowarka sieciowa zmniejsza prąd stopniowo aż do praktycznie zera przy napięcu nasycenia... Jak ma to zrobić, to dżedaj odpowiedział parę stron temu-przetwornica. A teraz mi powiec skoro nikt nie przestrzega zaleceń producentów akumulatorów co do ładowania, to czy akumulatory takie złe? Nie wiem jakie masz akumulatory ale musisz je ładować zgodnie z zalecenie m producenta. Na przykładzie moich rozruchowych-alternator po rozruchu pakuje w akumulator 20A po parę minutach zmniejsza prąd ładowania aż zostaje cały czas 2A. Ja ładowałem akumulator rozruchowy 19V 2A impulsowo, 10-30 sekund ładowanie 2-10 min odpoczynku, wszystko działa. W instalacji fotowoltaicznej też coś takiego chce zastosować. Podpinam obecnie panele prosto pod akumulatory, prąd ani drgnie cały czas idzie do góry:)-wymień ładowarkę na bardziej inteligentną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2019 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Czyli jeżeli akumulator 100Ah trzeba ładować według instrukcji prądem 10A to jak to chcesz zrobić w większości dni skoro panele nie są w stanie dać takiego prądu...?Jak dla mnie zbyt niski prąd ładowania nie ma wpływu na stan akumulatora tak samo jak nieco większy prąd ładowania w początkowej fazie ładowania...Tak zresztą działają wszystkie instalacje w samochodach... Kluczowym czynnikiem są napięcia na poszczególnych celach danego akumulatora czy zespołu akumulatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 17.01.2019 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Czyli jeżeli akumulator 100Ah trzeba ładować według instrukcji prądem 10A to jak to chcesz zrobić w większości dni skoro panele nie są w stanie dać takiego prądu...? Jak dla mnie zbyt niski prąd ładowania nie ma wpływu na stan akumulatora tak samo jak nieco większy prąd ładowania w początkowej fazie ładowania... Tak zresztą działają wszystkie instalacje w samochodach... Kluczowym czynnikiem są napięcia na poszczególnych celach danego akumulatora czy zespołu akumulatorów... Nie wiem, nie znam się. Ale skoro producent pisze, że jego akumulator trzeba ładować prądem 10A, a więc niema tu miejsca na twoje zdanie. Skoro możesz ładować akumulatory tylko latem, to używaj je latem i wszytko będzie działać tak jak trzeba, czyżby nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2019 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Masz rację, nie znasz się. Pora na naukę zanim coś napiszesz. Żaden producent akumulatów nie napisze takiej bezsensownej informacji. A jaka jest ta sensowna...? Ładować prądem 0,1C...??? A o rozrzucie napięcia ładowania to już nawet nie wspomnę... Wszyscy koorwa mądrzy... Gdzie nie wejdziesz czy kogo nie zapytasz to każdy swoje prawdy jedyne słuszne... Czyli większość goowno wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2019 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Nie wiem, nie znam się. Ale skoro producent pisze, że jego akumulator trzeba ładować prądem 10A, a więc niema tu miejsca na twoje zdanie. Skoro możesz ładować akumulatory tylko latem, to używaj je latem i wszytko będzie działać tak jak trzeba, czyżby nie tak? Problem z tym latem jest taki że akumulatory podobno nie lubią wysokiej temperatury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2019 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Uspokuj się, bo Ci żyłka pęknie. Atakaujesz wszystkich wokoło jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. Problem w tym że wszyscy twierdzą że mają te swoje jedyne i słuszne metody... A wiem tyle ile zaobserwowałem na własnym podwórku i wyczytałem wszelkich prawd objawionych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2019 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Ty też to robisz. Niestety. Kolejna dyskusja z której nic nie wynika. A co wynika z twoich odpowiedzi...??? Wszyscy to robią ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.01.2019 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A co wynika z twoich odpowiedzi...??? Wszyscy to robią ... Niestety nie wszyscy. Masz gotowe rozwiązanie - zestaw on grid w cenie ok. 4500 zł/kWp, możesz kupić i używać bez problemów przez lata. Wybrałeś drogę eksperymentalną i gniewasz się na świat, że eksperyment się nie powiódł. Niestety, jak widać nie wszystko da się w ciągu jednego życia metodą prób i błędów zweryfikować. W kwestii ogrzewania czy wentylacji sprawy są generalne łatwe do obserwacji, z bateriami niestety tak nie ma. Twoje problemy bardziej nadają się do dyskusji z grupą doktorantów na konkretnym wydziale politechniki, tam pewnie dość szybko okazałoby się co robisz nie tak. Tak więc trzeba się pogodzić z losem jak się wybrało drogę zbyt krętą i stromą. Tak sobie myślę, że Twoją historię z PV można porównać do sytuacji, gdzie próbujesz kupując części samochodowe poskładać auto sam, ale auto kopci, spala 3 razy tyle paliwa co to fabryczne i skręca tylko w lewo Co prawda na autach się znasz, ale jakoś sam takowego nie składasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2019 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Niestety nie wszyscy. Masz gotowe rozwiązanie - zestaw on grid w cenie ok. 4500 zł/kWp, możesz kupić i używać bez problemów przez lata. Wybrałeś drogę eksperymentalną i gniewasz się na świat, że eksperyment się nie powiódł. Niestety, jak widać nie wszystko da się w ciągu jednego życia metodą prób i błędów zweryfikować. W kwestii ogrzewania czy wentylacji sprawy są generalne łatwe do obserwacji, z bateriami niestety tak nie ma. Twoje problemy bardziej nadają się do dyskusji z grupą doktorantów na konkretnym wydziale politechniki, tam pewnie dość szybko okazałoby się co robisz nie tak. Tak więc trzeba się pogodzić z losem jak się wybrało drogę zbyt krętą i stromą. Tak sobie myślę, że Twoją historię z PV można porównać do sytuacji, gdzie próbujesz kupując części samochodowe poskładać auto sam, ale auto kopci, spala 3 razy tyle paliwa co to fabryczne i skręca tylko w lewo Co prawda na autach się znasz, ale jakoś sam takowego nie składasz Miłosz wystarczy aby do takich instalacji off grid były konkretne wytyczne i instrukcje... Zobacz że każdy robi po swojemu bo nie można nigdzie dowiedzieć się niczego konkretnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 17.01.2019 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Masz rację, nie znasz się. Pora na naukę zanim coś napiszesz. Żaden producent akumulatów nie napisze takiej bezsensownej informacji. Do każdego akumulatora załączone są księgi w których wszystko napisane. Więc odsyłam do instrukcji obsługi twoich akumulatorów bo ich nie znam, coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 17.01.2019 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 że każdy robi po swojemu bo nie można nigdzie dowiedzieć się niczego konkretnego... Z instrukcji obsługi akumulatora można wszystkiego się dowiedzieć ale kto je czytał a niektórzy zaprzeczają ich istnienia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.01.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Miłosz wystarczy aby do takich instalacji off grid były konkretne wytyczne i instrukcje... Zobacz że każdy robi po swojemu bo nie można nigdzie dowiedzieć się niczego konkretnego... Myślę, a wręcz jestem pewien, że dotykasz dość trudnej kwestii, której w googlach wprost nikt nie opisze. Mało tego, zwykłe domowe narzędzia mogą nie wystarczać do prawidłowego przygotowania i monitorowania instalacji Jeśli chcesz off-grid możesz taki gotowy zestaw zakupić, złożą Ci go, dadzą gwarancję i możesz spokojnie korzystać. A że pewnie wyjdzie drożej niż tymi ręcami? No cóż, przynajmniej będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2019 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Z instrukcji obsługi akumulatora można wszystkiego się dowiedzieć ale kto je czytał a niektórzy zaprzeczają ich istnienia:) Kupiłem w swoim życiu już trochę nowych akumulatorów i w większości przypadków jeżeli już coś było do któregoś dołączone to tylko informację ogólne... Znaczna część nie posiadała żadnych instrukcji obsługi a najwyższej ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa czy utylizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2019 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Myślę, a wręcz jestem pewien, że dotykasz dość trudnej kwestii, której w googlach wprost nikt nie opisze. Mało tego, zwykłe domowe narzędzia mogą nie wystarczać do prawidłowego przygotowania i monitorowania instalacji Jeśli chcesz off-grid możesz taki gotowy zestaw zakupić, złożą Ci go, dadzą gwarancję i możesz spokojnie korzystać. A że pewnie wyjdzie drożej niż tymi ręcami? No cóż, przynajmniej będzie działać. Więc nie bardzo rozumiem dlaczego mi wytykasz że wybrałem taką a nie inną drogę...? Mój czas, moje pieniądze... Wkoorwi mnie tylko że wszystko jest traktowane po macoszemu... Kupujesz przetwornicę na 48v a w instrukcji nie ma ani słowa że do prawidłowego funkcjonowania baterii potrzebne jest monitorowanie poszczególnych akumulatorów...( O tym że taka przetwornica powinna mieć wbudowany BMS to już nawet nie wspomnę...) To samo z akumulatorami... Nikt nie napiszę normalnie i po ludzku że przy łączeniu w pakiety potrzebny jest odpowiedni układ nadzorujący bo w innym przypadku doprowadzi to do tego czy tamtego... To są zwykłe proste informacje które przynajmniej mogą naprowadzić na co trzeba zwrócić uwagę i jakie elementy układu będą potrzebne... Jakoś przy zabawie z ogniwami litowymi nie ma problemu czegoś się dowiedzieć i kupić odpowiednie gotowe elementy wraz z instrukcjami jak je podłączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 17.01.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Żaden szanujący się producent akumulatorów nie napisze że jego akumulator nie może być ładowany prądem mniejszym niż... Słyszałeś coś o "trickle charge"? Żadna przetwornica nie ładuje akumulator mniejszym prądem niz... A mógłbyś naleźć manual do jakiegoś akumulatora, zobaczymy co piszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 17.01.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 nie większym niż... i ten prąd zależy m.in. od pojemności akumulatora. I do tej pojemności akumulatora dostosowuje się moja ładowarka sieciowa i wszystko gra, natomiast "ładowarka" słoneczna nie dostosowuje się, bo niema czym:). Podłączałem moją inteligentną ładowarkę prosto pod panele, pykała pół dnia bo prądu brakowało a następne pół ładowała a więc chyba się da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 17.01.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Możesz podać typ tej Twojej ładowarki sieciowej? Jeszcze nie widziałem ładowarki sieciowej która by się dostosowywała do pojemności ładowanego akumulatora. Przepraszam, przejęzyczenie - prostownik rzecz jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 17.01.2019 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Czy wiesz w jaki sposób ten prostownik dostosowuje się do pojemności akumulatora? Niestety nie wiem, a muszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 17.01.2019 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 W takim razie, skąd wiesz że się dostosowuje? No zdziwisz się z instrukcji:) Używałem ją codziennie przez 3 miesiące i żaden akumulator nie ucierpiał. polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts