pkorol 18.01.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Naprawdę czekam z wielką niecierpliwością jak podłączasz tą swoją zbieraninę gotowanych przez fotowoltaikę akumulatorów do przetwornicy i zaczniesz nią coś na stałe zasilać... Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.01.2019 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Poprzez sytuacje awaryjne rozumiem wielotygodniowy brak prądu Czyli zima, słońca brak a Ty chcesz lecieć na fotowoltaice. Jakiej pojemności akumulatory wytrzymają Ci dwa tygodnie. Tylko agregat około 5kW. Można się ogrzać a i kawy napić. W takich sytuacjach nie patrzy się na opłacalność lejesz benzyny ile trzeba i już. A jak pierdyknie atom to fotowoltaika też nie pomoże. A jak masz gaz to można napędzać agregat gazem i też jest ciepło, i jasno, i kawy też się napijesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.01.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Wszystko o czym piszecie ma sens dla standardowych instalacji. A gdy masz akumulatorów w brud w cenie złomu, paneli nie miara, to co robić, pchać do ZE i nigdy tego nie rozliczyć. Popełniacie błąd, przechodzicie na 100% zasilanie prądem i gdy nagle wyłączą sieć, to lipa żadna z Waszych instalacji nie ruszy. Moja ze szrotu nawet nie zauważy, że prądu nima:D. Dla tego nie mam zamiaru rezygnować z dotychczasowych rozwiązań wręcz poszerzyć ofertę niezależnych nośników/wytworników energii w moim domu. Poco grzać wodę prądem skoro solar to robi znakomicie, ewentualnie wesprzeć go pracę prądem. Co do akumulatorów, mam je w cenie złomu 50% sprawne, mam zamiar je katować dopóki nie polegną, odwiozę je na złom i przywiozę następne. Dzięki temu oszczędzam na balanserach bo je nie potrzebuję na przetwornicach bo ładuje prosto od słońca, muszę tylko opanować moment przeładowania bo się gotują. Nie muszę je pieścić, wcisnąłem je pod panele, by miały blisko, skoro w samochodzie mają niezła jazdę, to dla czego mam im zapewniać dogodne warunki. Co do ładowania akumulatorów małym prądem, nie ja to twierdzę tylko gość co czytał instrukcję obsługi swoich akumulatorów. Po dziesiątej wymianie i pałowaniu się z nimi, bo ten pada a tamten się gotuje, zmienisz zdanie, ale musisz do tego dojść swoją ciężką pracą. Inni doszli już i wiedzą. Ale pocieszę Cię trzmiel, według naukowców, nie powinien latać, ale on nie wie o tym i lata. To na pokrzepienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 19.01.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Inni doszli już i wiedzą. Kto inni? Po to się ma wykształcenia by się uczyć na błędach innych:) Dziś przed podłączeniem akumulatorów pod przetwornicę i ładowarkę sprawdzam napięcie 12.67 drugi trzeci 12.67. Kurczę coś źle mierzę, bo tak nie może być, bo stoją dwa tygodnia. Niestety prawda, i czego tu nie wiem? Już mówiłem czy inni ładowali akumulatory panelami? 100% nie. Czy rozładowywali każdy akumulator osobno ale w systemie 24 czy 12? 100% nie. Najwyżej używali balanserów które się nie sprawdzają dla tego ich nie mam. p.s: zanim akumulatory się zbilansowali minęło 2 tygodnia katowania, różnicy byli 1V. Na szczęście odbyłem szkołę na korytarzu, więc nic nie wiem o jednych i drugich nie douczonych. Bo stwierdziłbym, że przecież są że szrotu tak ma być: bo ten pada a tamten się gotuje, bo w szkole tak uczą i tak ma być? Edytowane 19 Stycznia 2019 przez pkorol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.01.2019 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Czyli zima, słońca brak a Ty chcesz lecieć na fotowoltaice. Jakiej pojemności akumulatory wytrzymają Ci dwa tygodnie. Tylko agregat około 5kW. Można się ogrzać a i kawy napić. W takich sytuacjach nie patrzy się na opłacalność lejesz benzyny ile trzeba i już. A jak pierdyknie atom to fotowoltaika też nie pomoże. A jak masz gaz to można napędzać agregat gazem i też jest ciepło, i jasno, i kawy też się napijesz. Na samej PV się nie da ale jak połączysz to z wiatrem to czemu nie. W czasie pokoju dodatkowo zbuforować akumulatory zasilaczem. Czyli PV+turbina i zasilacz i jazda na aku 24h. Narazie testuję jakiś zasilacz do 24V 3A i przetwornicę 150W step up. Nie sprawdza się to Jak za bardo napięcie miedzy przetwornicą https://allegro.pl/oferta/zasilacz-przetwornica-step-up-150w-12-35v-arduino-7479331422 a akumulatorami się rozjedzie w dół to ładownie spada do 8-10W czego nie rozumiem. Ma ktoś inny pomysł na zasilacz po taniości bo to co założyłem z tego co po prostu leżało w garażu? Zasilacz ma być ustawiony powiedzmy na napięcie 25,7-26V aby trzymać aku naładowane i uzupełnić ewentualne braki z PV i turbiny ale narzie nie mam turbiny przejrzałem ofertę u Chinoli i jak już kupię to VAWT 300-600W. Niestety odnoszę wrażenie że pojemność moich aku spada a muszą wytrzymać jeszcze 2 lata aby wyjść na zero. Błędem było kupienie kupy małych akumulatorów AGM aby zaoszczędzić. Trzeba było wydać na bardziej przystosowane do tego. łatwiej namierzyć problemy prze dwóch powiedzmy 150Ah niż przy 20 teraz Gaz może tak ale jak produkujesz go sam bo z rury to już głupiej nie można. Za 2 mc wchodzą robić mi kuchnie i starej kuchenki i 2 butli 11kg nie sprzedaje pójdą do garażu zawsze jest to na 4-5mc pełnoskalowego gotowania. Rotację butli załatwi teść na działce w ROD. Sam mam agregat do doładowywania akumulatorów jeśli dobrze pamiętam 1,2kW. Do czego agrgat 5 kW do tego z sinusem jak potrzebujesz w sposób ciągły 200-250W @pkorol Optymiwta z Ciebie jakich mało. W tej zabawie wszystko rozwala się o akumulatory. Może i masz je ze złomu ale czy będzie Ci się chciało je wymieniać co chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 20.01.2019 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Na samej PV się nie da ale jak połączysz to z wiatrem to czemu nie. W czasie pokoju dodatkowo zbuforować akumulatory zasilaczem. Czyli PV+turbina i zasilacz i jazda na aku 24h. Narazie testuję jakiś zasilacz do 24V 3A i przetwornicę 150W step up. Nie sprawdza się to Jak za bardo napięcie miedzy przetwornicą https://allegro.pl/oferta/zasilacz-przetwornica-step-up-150w-12-35v-arduino-7479331422 a akumulatorami się rozjedzie w dół to ładownie spada do 8-10W czego nie rozumiem. Ma ktoś inny pomysł na zasilacz po taniości bo to co założyłem z tego co po prostu leżało w garażu? @pkorol Optymiwta z Ciebie jakich mało. W tej zabawie wszystko rozwala się o akumulatory. Może i masz je ze złomu ale czy będzie Ci się chciało je wymieniać co chwilę Nikt nie ładuje aku tymi przetwornicami. Znajdę filmik jak to robi jeden z gości to podrzucę. A co leprze według ciebie: 1 kupić kupę akumulatorów i narzekać że padają. 2 kupić złom akumulatorowy i po pół roku na nim zarobić bo poszedł w górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.01.2019 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Buforuję aku na tej przetwornicy bo to było na regale po prostu test na tym co mam pod rękaNa moje najlepiej kupić dwa ok 150-200Ah przystosowane do ciężkiej pracy i je szanować.Tak nas zybko https://allegro.pl/oferta/akumulator-zelowy-koyosonic-150ah-silnik-lodka-7601840951900cykl przy 50%Może zabawa w złom ma jako taki sens ale dużo roboty, czas, paliwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.01.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Panowie patrzę na Was a właściwie czytam jak jesteście zapaleni do swoich pomysłów i dobrze, że jesteście. Człowiek musi coś w życiu robić, bo inaczej skapcanieje. Dobrze jest też opierać się na doświadczeniach innych, jednak tu trzeba się dobrze przyglądać i oceniać czy są one dobrze zinterpretowane, czy "doświadczeniowcy" dobrze ocenili to czego doświadczyli. Życzę powodzenia w Waszej pracy, oraz aby niepowodzenia nie zniechęcały Was do dalszej pracy. Każde doświadczenie w życiu jest cenne a zwłaszcza takie, które przybliża do celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.01.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Gaz może tak ale jak produkujesz go sam bo z rury to już głupiej nie można. Za 2 mc wchodzą robić mi kuchnie i starej kuchenki i 2 butli 11kg nie sprzedaje pójdą do garażu zawsze jest to na 4-5mc pełnoskalowego gotowania. Rotację butli załatwi teść na działce w ROD. Sam mam agregat do doładowywania akumulatorów jeśli dobrze pamiętam 1,2kW. Do czego agrgat 5 kW do tego z sinusem jak potrzebujesz w sposób ciągły 200-250W Czemu twierdzisz, że gaz z rury to głupio, wychodzi taniej niż benzyna i LPG. A po co agregat 5kW, myślałem o dodatkowym grzaniu w zimie domu a przynajmniej jednego pomieszczenia, gdy nie na się gazu z rury. Ponadto, aby żona mogła placek upiec albo pieczeń, no i kawy lub herbaty się napić i lodówka bez problemu zastartowała. Jak masz hydrofor aby pompa mogła na nim ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.01.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Gaz jego koszty są dość duże, instalcyjne jak i eksploatacyjne w stosunku do prądu który i tak musisz mieć. Pozatym jak prądu nie będzie to i gaz sieciowy w końcu padnie(zależne od sytuacji). Dom ogrzejesz kominkiem + rezerwowa kuchenka z butlą. Zresztą dopuki grzeje grochem to problem braku CO jak i CWU w moim układzie jest nieistotny w perspektywie dwóch sezonów. Studnie ma równolegle podpiętą pod pompę skrzydełkową więc nawet bez prądu pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 21.01.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Gaz jego koszty są dość duże, instalcyjne jak i eksploatacyjne w stosunku do prądu który i tak musisz mieć. Pozatym jak prądu nie będzie to i gaz sieciowy w końcu padnie(zależne od sytuacji). Dom ogrzejesz kominkiem + rezerwowa kuchenka z butlą. Zresztą dopuki grzeje grochem to problem braku CO jak i CWU w moim układzie jest nieistotny w perspektywie dwóch sezonów. Studnie ma równolegle podpiętą pod pompę skrzydełkową więc nawet bez prądu pójdzie. Widzisz każdy ma inne warunki. Ja mam gaz w domu od ponad 60 lat, więc koszty instalacji nie chodzą w grę. Przez ten czas nigdy go nie brakowało, no chyba że podczas prac planowych. Prądu zaś kiedyś brakowało często a teraz bardzo rzadko. Kiedyś podczas braku prądu też pompą skrzydełkową nabijałem wody do hydroforu, ciężko było, ale dawałem radę. Nie wyobrażam sobie teraz takiego dobijania jak mogę mieć agregat. Trucia się grochem nie akceptuję, więc mino wyższych kosztów, ogrzewam gazem z rury. Wystarczy jak trują mnie sąsiedzi, przed których smrodem muszę się bronić kombinacją różnych filtrów w WM. Na obecnym poziomie technologicznym różnych sprzętów w domu to tylko agregat zapewnia komfort na dłuższą metę. Nie interesuje mnie opcja kurnej chaty w przypadku braku prądu. Zabawę z akumulatorami przerabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 22.01.2019 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Moja instalacja już wyprodukowała pierwsze 1,5kW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.01.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Moja instalacja już wyprodukowała pierwsze 1,5kW! Albo pracowała z mocą 1.5 kW albo wypracowała 1.5 kWh, daj znać co tak naprawdę się stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 22.01.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Albo pracowała z mocą 1.5 kW albo wypracowała 1.5 kWh, daj znać co tak naprawdę się stało Wypracowała 1.5kW. Wiem brzmi to śmiesznie ale udało się zmieścić w budżecie 1500 zł. Panele (500 zł) +zasilacz led 24 (70 zł)+akumulatory 6 szt (480 zł) +UPS (0 zł). Taki zestaw działa tylko w pełnym słońcu. Da się? Da się Gdybym toś chciał iść w ślady to nie polecam paneli o napięciu większym 24V, na to napięcie da się kulić tanio ładowarkę solarną. Tego w zupełności wystarczy by zasilić światła w całym domu. Ja zakładałem z góry, że będzie offgrid a więc więcej akumulatorów, więcej mocy a więc jeżeli robić instalację o mocy 3kWp to można się zmieścić w 6 tys. nie licząc akumulatorów, bo akumulatory ze szrotu w cenie złomu i w takiej cenie mogą być oddane z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2019 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Moja instalacja już wyprodukowała pierwsze 1,5kW! A jak to zmierzyłeś...? No i oczywiście jak zauważył jeden z kolegów... Działała z mocą 1,5kW czy wytworzyła 1,5 kWh...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2019 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Wypracowała 1.5kW. Wiem brzmi to śmiesznie ale udało się zmieścić w budżecie 1500 zł. Panele (500 zł) +zasilacz led 24 (70 zł)+akumulatory 6 szt (480 zł) +UPS (0 zł). Taki zestaw działa tylko w pełnym słońcu. Da się? Da się Gdybym toś chciał iść w ślady to nie polecam paneli o napięciu większym 24V, na to napięcie da się kulić tanio ładowarkę solarną. Tego w zupełności wystarczy by zasilić światła w całym domu. Ja zakładałem z góry, że będzie offgrid a więc więcej akumulatorów, więcej mocy a więc jeżeli robić instalację o mocy 3kWp to można się zmieścić w 6 tys. nie licząc akumulatorów, bo akumulatory ze szrotu w cenie złomu i w takiej cenie mogą być oddane z powrotem. Ta twoja instalacja nie zarobi nawet na paliwo do samochodu którym będziesz woził akumulatory na złomowisko w celu wymiany na inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 23.01.2019 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 A jak to zmierzyłeś...? No i oczywiście jak zauważył jeden z kolegów... Działała z mocą 1,5kW czy wytworzyła 1,5 kWh...?? Wypracowała czy wytworzyła jak jeszcze napisać by wszyscy zrozumieli? Zmierzył licznik zamontowany pomiędzy przetwornicą a resztą świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2019 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Wypracowała czy wytworzyła jak jeszcze napisać by wszyscy zrozumieli? Zmierzył licznik zamontowany pomiędzy przetwornicą a resztą świata. Używaj poprawnych jednostek to nikt się nie będzie czepiał... Wiesz co to jest kWh...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 23.01.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Używaj poprawnych jednostek to nikt się nie będzie czepiał... Wiesz co to jest kWh...? Czyli wyprodukowała dziś 1.5kWh? A mocy instalacja ma też 1.5kWh:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2019 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Czyli wyprodukowała dziś 1.5kWh? A mocy instalacja ma też 1.5kWh:) Przeczytaj to ze zrozumieniem... Grzałka elektryczna w moim bojlerze ma moc 1,4kW , podłączona jest to instalacji fotowoltaicznej o mocy 1730 Wp... W dniu dzisiejszym instalacja wyprodukowała 2,7kWh energii elektrycznej która podgrzała wodę za pomocą grzałki o mocy 1,4kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts