Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawe kiedy padnie grzałka...?

[ATTACH=CONFIG]427967[/ATTACH]

269v i 6,9A czyli 1856w a grzałka jest o mocy 1400w...

Ciekawe też jaką moc była by z paneli przy grzałce 2000w bo teraz napięcie na panelach jest powyżej punktu mocy maksymalnej...

Jak jesteś ciekawy to dołącz równolegle żarówki, takie tradycyjne 100W, 200W do osiągnięcia punktu mocy maksymalnej i się przekonasz.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe kiedy padnie grzałka...?

[ATTACH=CONFIG]427967[/ATTACH]

269v i 6,9A czyli 1856w a grzałka jest o mocy 1400w...

Ciekawe też jaką moc była by z paneli przy grzałce 2000w bo teraz napięcie na panelach jest powyżej punktu mocy maksymalnej...

Grzały wiele zniosą w moje 300W idzie wg miernika 400-420W i tak od zeszłego roku

Mam pytanie

Jakby rurę spiro za rekuperatorem owinąć kablem grzejnym 36V ok10m

https://www.aliexpress.com/item/1-20-Meters-12V-24V-36V-48V-DC-Self-regulating-Heating-Cable-Low-Voltage-Heat-Trace/32962665163.html?spm=2114.search0104.3.11.5e1e6222SNm34R&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_7_10065_10068_319_317_10696_10084_453_10083_454_10618_10304_10307_10820_10821_10301_537_536_10902_10843_10059_10884_10887_321_322_10103,searchweb201603_51,ppcSwitch_0&algo_expid=dd89faba-a05c-4cd1-aff8-71acdf7bfd9a-1&algo_pvid=dd89faba-a05c-4cd1-aff8-71acdf7bfd9a&transAbTest=ae803_5

I wpiąć bezpośrednio pod panel

a na lato przełączyć ten sam panel do pelterów przyklejonych do obudowy GGWC nanie dać radiator i jakieś małe wentylki.

W sumie wszystko mam poza kablem grzejnym.

Przeszłoby to bez jakichś drogich sterowników

Moim zdaniem, osiągniesz podobny efekt, jeśli chodzi o zmianę temperatury, jak postawisz kubek z ciepłą kawą (albo zimnym piwem) i koło niego wentylator.

Żeby podnieść czy obniżyć temperaturę przepływającego powietrza o kilka stopni, zakopuje się w ziemi dziesiątki metrów rury. Kable czy ogniwa na dwóch metrach trudno nawet porównać.

Pakiecik 24v o pojemności 0,48kWh został zbudowany...

[ATTACH=CONFIG]428066[/ATTACH]

Max moc ciągła według BMS a to ok 400w...

Max prąd ładowania to 10A więc podłączy się poprzez kontroler jeden panel fotowoltaiczny i gitara...

Jakie kontroler do lądowania?

Mam pytanie

Jakby rurę spiro za rekuperatorem owinąć kablem grzejnym 36V ok10m

https://www.aliexpress.com/item/1-20-Meters-12V-24V-36V-48V-DC-Self-regulating-Heating-Cable-Low-Voltage-Heat-Trace/32962665163.html?spm=2114.search0104.3.11.5e1e6222SNm34R&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_7_10065_10068_319_317_10696_10084_453_10083_454_10618_10304_10307_10820_10821_10301_537_536_10902_10843_10059_10884_10887_321_322_10103,searchweb201603_51,ppcSwitch_0&algo_expid=dd89faba-a05c-4cd1-aff8-71acdf7bfd9a-1&algo_pvid=dd89faba-a05c-4cd1-aff8-71acdf7bfd9a&transAbTest=ae803_5

I wpiąć bezpośrednio pod panel

a na lato przełączyć ten sam panel do pelterów przyklejonych do obudowy GGWC nanie dać radiator i jakieś małe wentylki.

W sumie wszystko mam poza kablem grzejnym.

Przeszłoby to bez jakichś drogich sterowników

A dlaczego chcesz dać i kabel i peltiery...?

Wystarczy ogniwo Peltiera podłączyć odwrotnie i masz albo chłodzenie albo grzanie w kanale...

Robisz dwa równoległe kanały z radiatorami w środku i łączysz je bokami poprzez ogniwa Peltiera...

Jeden kanał jest nawiewem do chałupy a drugi wyrzutnią po rekuperatorze...

Jak przełączysz na ogrzewanie to ogniwa zabierają energię Z kanału wyrzutowego i pompują do kanału nawiewowego a jak przełączysz na chłodzenie to energia jest zabierają z kanału nawiewowego i przerzucana na wyrzutnię...

Mam w planie zrobić taki układ ...( Kiedyś o tym wspominałem...)

Przetestowałem swoją prototypową bateryjkę i jestem więcej niż zadowolony...

Obciążona odbiornikami o mocy 400w oddała praktycznie tyle samo ile wyszło z testowania pojedyńczych ogniw na ładowarce czyli ok 480Wh...

Podłączona do pojedyńczego panela fotowoltaicznego naładowała się do 29,6v i przestała pozbierać jakikolwiek prąd...

Po odłączeniu panela fotowoltaicznego nadal utrzymuje 29,6v czyli jest w stu procentach naładowana...

Bardzo pozytywnie odbiera się to że aktualne napięcie bezpośrednio odzwierciedla stan naładowania baterii i nie ma czegoś takiego jak w kwasiakach że napięcie się buja zależnie od prądu rozładowywania czy ładowania...

Aktualne napięcie na akumulatorze pokazuje bezpośrednio jaka jest ilość energii do dyspozycji...

21v to 0% a 29,6v to 100% a rozładowana do połowy pokazuje ok 25,5v...

Kwasiak rozładowany po odłączeniu obciążenia podnosi się do napięcia ponad 12v i robi wrażenie że ma jeszcze energię a jak się obciąża to od razu klęka...

A dlaczego chcesz dać i kabel i peltiery...?

Wystarczy ogniwo Peltiera podłączyć odwrotnie i masz albo chłodzenie albo grzanie w kanale...

Robisz dwa równoległe kanały z radiatorami w środku i łączysz je bokami poprzez ogniwa Peltiera...

Jeden kanał jest nawiewem do chałupy a drugi wyrzutnią po rekuperatorze...

Jak przełączysz na ogrzewanie to ogniwa zabierają energię Z kanału wyrzutowego i pompują do kanału nawiewowego a jak przełączysz na chłodzenie to energia jest zabierają z kanału nawiewowego i przerzucana na wyrzutnię...

Mam w planie zrobić taki układ ...( Kiedyś o tym wspominałem...)

W zasadzie masz rację ale jest to dość problemayczne musiałbym połowę rozdupcyć tego co mam. i dużo wełny odwinąć fuj :)

A tak GGWC samo odprowadzi skropliny a kable podgrzeją powietrze wystarczy wprowadzić fi100 alu owiniętą kablem do kanału nawiewnego cos w rodzaju rura w rurze.

No ale do przemyślenia

W zasadzie masz rację ale jest to dość problemayczne musiałbym połowę rozdupcyć tego co mam. i dużo wełny odwinąć fuj :)

A tak GGWC samo odprowadzi skropliny a kable podgrzeją powietrze wystarczy wprowadzić fi100 alu owiniętą kablem do kanału nawiewnego cos w rodzaju rura w rurze.

No ale do przemyślenia

Tyle że grzanie za pomocą ogniwa Peltiera ma "COP" powyżej 1...

A tak z wieści podwórkowych to buduje się kolejna bateria li-ion...

Na razie przepuszczam przez ładowarkę z testerem poszczególne ogniwa aby ogarnąć ich pojemności aby można było pogrupować na cele o podobnych parametrach...

Pewnie z tydzień to potrwa...

Zrobię taki sam pakiet jak ostatnio bo mam jeszcze jeden taki sam BMS , zobaczę jak działają dwie takie baterie podłączone do wspólnego ładowania i zasilania...

A tak z ciekawości nie lepiej jako akumulator wykołować jakąś cysternę 5 kubików i zamiast akumulatorów gromadzić sprężone powietrze a potem zamieniać na energię el ? silników jest dosyć dużo na powietrze sprężone prądnic też nie brakuje , ale jak byś tak nabakał taki zbiornik to tydzień byś dom grzał .;)

A tak z ciekawości nie lepiej jako akumulator wykołować jakąś cysternę 5 kubików i zamiast akumulatorów gromadzić sprężone powietrze a potem zamieniać na energię el ? silników jest dosyć dużo na powietrze sprężone prądnic też nie brakuje , ale jak byś tak nabakał taki zbiornik to tydzień byś dom grzał .;)

Kiedyś się nad tym zastanawiałem ale nic ciekawego nie wymyśliłem...

Po pierwsze to czym pompować i jaka sprawność tego procesu...?

Po drugie jaką sprawność napędu pneumatycznego...?

Po trzecie jak modulować moc generatora zależnie od aktualnego obciążenia...?

Przy baterii to proste jak budowa cepa...

Kiedyś się nad tym zastanawiałem ale nic ciekawego nie wymyśliłem...

Po pierwsze to czym pompować i jaka sprawność tego procesu...?

Po drugie jaką sprawność napędu pneumatycznego...?

Po trzecie jak modulować moc generatora zależnie od aktualnego obciążenia...?

Przy baterii to proste jak budowa cepa...

Kiepska. Tam gdzie moc jest potrzebna to tak.