jasiek71 23.03.2019 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 (edytowane) Słoneczko świeci... A CWU mało ze zbiornika nie wyskoczy... 104* na górze... A podobno przy 100* się gotuje... Salon podłączony do 2kWp i całym dniu słońca wygląda tak... Tyle samo energii w jednym i drugim przypadku... Edytowane 23 Marca 2019 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 23.03.2019 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Słoneczko świeci... A CWU mało ze zbiornika nie wyskoczy... [ATTACH=CONFIG]428387[/ATTACH] 104* na górze... A podobno przy 100* się gotuje... Pewnie ciśnienie zapobiega wrzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 24.03.2019 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Ja trochę eksperymentowałem z "kwasiakami"... ale więcej czytałem niż eksperymentowałem. Potem w ramach nowych doświadczeń przeskoczyłem na 18650 - najpierw 1s8p, potem 7s1p. Moje "wrażenia" zawarły się w stwierdzeniu - nigdy więcej akumulatorów kwasowych. Litowo-jonowe są łatwe w ładowaniu, oddają co mają bez protestu a trwałość wygląda naprawdę dobrze. Możesz iść w tą stronę: Rozglądałem się za używanymi 18650 ale dość ciężko je znaleźć (w moim rejonie...) a z rozpakietowania są nadal dość drogie choć cena 8-12 zł za szt. nie jest zła... a czasem trafiają się perełki jak nieużywane Panasonic NCR18650PF 2900mAh 10A po 6,2 zł/szt. Ja zdecydowałem, że biorę używany akumulator z Nissana Leaf'a - w tym roku, jak finanse pozwolą i czas bo łatwiej będzie mi to zrobić. Myślę tylko nad BMS'em... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 24.03.2019 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Ja trochę eksperymentowałem z "kwasiakami"... ale więcej czytałem niż eksperymentowałem. Potem w ramach nowych doświadczeń przeskoczyłem na 18650 - najpierw 1s8p, potem 7s1p. Moje "wrażenia" zawarły się w stwierdzeniu - nigdy więcej akumulatorów kwasowych. Litowo-jonowe są łatwe w ładowaniu, oddają co mają bez protestu a trwałość wygląda naprawdę dobrze. Możesz iść w tą stronę: Rozglądałem się za używanymi 18650 ale dość ciężko je znaleźć (w moim rejonie...) a z rozpakietowania są nadal dość drogie choć cena 8-12 zł za szt. nie jest zła... a czasem trafiają się perełki jak nieużywane Panasonic NCR18650PF 2900mAh 10A po 6,2 zł/szt. Ja zdecydowałem, że biorę używany akumulator z Nissana Leaf'a - w tym roku, jak finanse pozwolą i czas bo łatwiej będzie mi to zrobić. Myślę tylko nad BMS'em... Trzymam kciuki, bo też się rozglądam za jakimś lifem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.03.2019 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Ja trochę eksperymentowałem z "kwasiakami"... ale więcej czytałem niż eksperymentowałem. Potem w ramach nowych doświadczeń przeskoczyłem na 18650 - najpierw 1s8p, potem 7s1p. Moje "wrażenia" zawarły się w stwierdzeniu - nigdy więcej akumulatorów kwasowych. Litowo-jonowe są łatwe w ładowaniu, oddają co mają bez protestu a trwałość wygląda naprawdę dobrze. Możesz iść w tą stronę: Rozglądałem się za używanymi 18650 ale dość ciężko je znaleźć (w moim rejonie...) a z rozpakietowania są nadal dość drogie choć cena 8-12 zł za szt. nie jest zła... a czasem trafiają się perełki jak nieużywane Panasonic NCR18650PF 2900mAh 10A po 6,2 zł/szt. Ja zdecydowałem, że biorę używany akumulator z Nissana Leaf'a - w tym roku, jak finanse pozwolą i czas bo łatwiej będzie mi to zrobić. Myślę tylko nad BMS'em... Mam podobne spostrzeżenia... Pomacałem samodzielnie zrobiony pakiet z ogniw 18650 i dla mnie kwasiaki to historia... W dalszych planach mam zrobienie pakietów 14s 10p do których chcę podłączyć moją przetwornicę Volt spirit 5000...( Menu ma możliwość ustawiania pod li-ion , napięcia,prądy itp...) Prawdopodobnie kupię jeden pakiet z akumulatora Tesli i go rozbebeszę aby pozyskać ogniwa ...( Wyjdzie jakieś 9,5 PLN za ogniwo 3300mAh...) Oryginalny pakiet jest 6s74p i ma ponad 5 kWh pojemności ale taki układ ogniw nie da w pełni wykorzystać swojej pojemności bo przetwornice 24v przy spadku napięcia poniżej 21v się wyłączają a pakiet można wyładować do 18v.... Na razie uruchomię drugi pakiet 7s8p i trochę się pobawię nimi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 25.03.2019 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Hm, 9,50 zł/szt. mówisz...Tu 3500 mAh za 6,50 zł/szt., fakt, że z rozpakietowania więc mają nie mniej, niż 3300 mAh... i już są "rozebrane... i w zasadzie nieużywane jak z Tesli...https://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=9395 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.03.2019 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Hm, 9,50 zł/szt. mówisz... Tu 3500 mAh za 6,50 zł/szt., fakt, że z rozpakietowania więc mają nie mniej, niż 3300 mAh... i już są "rozebrane... i w zasadzie nieużywane jak z Tesli... https://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=9395 Tak mi wyszło z pierwszej lepszej ceny za pakiet jaki znalazłem... Jak przyjdzie co do czego to się poszuka coś tańszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.03.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Nie żebym coś reklamował, ale co sądzicie o takich gotowcach?https://pl.aliexpress.com/store/product/Liitokala-7s6p-New-victory-24V-12Ah-lithium-battery-electric-bicycle-18650-24-V-29-4V-Li/1823237_32824518052.html?spm=a2g1y.12024536.productList_12911471.subject_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 25.03.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Do inwertera na 24V może być, można łączyć tylko równolegle bo mają w sobie BMS.Cena jest... 1013 zł za 1 kWh.Na modułach z Leaf'a najtaniej wychodzi 750 zł/kWh ale trzeba dodać BMS'a - jeśli markowy, to cena dobije do 980 zł za 1 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2019 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Takie małe podsumowanie miesiąca...W marcu tylko 8,06kWh poszło z sieci energetycznej na podgrzanie ciepłej wody a reszta energii została dostarczona z fotowoltaiki ...Czyli w marcu moje niecałe 2kWp do wspomagania CWU dostarczyło ok 140-150kWh ... Mogę śmiało stwierdzić że ta instalacja jest głównym źródłem energii do przygotowania CWU a sieć energetyczna służy tylko jako drobne wspomaganie... Zbudowałem też drugi akumulator " paluszkowy" ale niechcący uszkodziłem BMS i muszę poczekać na nowy... Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 02.04.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 A moja 1.5kWp w marcu zasiliła dom w 35kWh (czyli 90% zapotrzebowania na prąd w czasie pracy PV) ile poszło na grzałkę i akumulatory nie wiem, jeszcze nie mam jak to opomiarować. Na dzień dzisiejszy produkcja i dystrybucja prądu wygląda następująco: produkcja ogólna 4.5kWh, 1kWh poszło na dom, 700Wh w akumulatory, 3,5kWh grzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.04.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Jak ma być słońce to odpalam wolnowar i maszynkę do chleba. Przynajmniej energia na chleb i obiad jest za darmo:)Pomaga to rozładować nadwyżki ze słońca bo zdarzały się już sytuacje co zabezpieczenia bojlera zadziałało. Mam ustawione odcięcie grzałek na 82,5*C.Mój solar grzejnikowy działa mi na nerwy pierwszy bojler dogrzewa zaledwie do 40*C no jeszcze do lata daleko ale PV biją go na głowę grzejnikowca.Chyba czas grzejniki zdemontować i sprzedać a w miejsce samoróby wstawić coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.04.2019 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Dzisiaj dotarł nowy BMS do drugiej baterii...Podłączyłem i wszystko działa według założeń...Dwa takie pakiety podłączone równolegle dają się obciążyć 0,8 kW i mają ok 1 kWh pojemności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.04.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 A jaki koszt takiego akumulatorka na 0,5kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2019 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 A jaki koszt takiego akumulatorka na 0,5kWh? Taki jak na zdjęciu widać ok 370pln ... Baterie, holder, BMS, kable, złączki,cyna, itp... Czyli ok 740pln za kWh... Przy budowie większej baterii i trochę poszukać to wydaje mi się że można zejść poniżej 700pln razem z jakąś szafką aby to estetycznie wyglądało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2019 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Policzyłem tak na szybko i wychodzi że baterię o pojemności użytecznej 7,4kWh i możliwości obciążenia 5kW na stałe da się zbudować na gotowo wraz z obudową za 4930pln czyli ok 660pln za 1kWh...Więc tak naprawdę niewiele drożej niż kosztuje kwasiak AGM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 04.04.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Obciążałeś te pakiety? Bardzo się grzeją poszczególne ogniwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2019 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Obciążałeś te pakiety? Bardzo się grzeją poszczególne ogniwa? Obciążałem ok 17A ( ok 0,4kW na tyle pozwala BMS...) i od pełnego naładowania aż do wyłączenia się przetwornicy ( ok 20,5v...) zdołały się zrobić ledwo ciepławe a jedynie tranzystory na BMS zrobiły się tak dobrze ciepłe... W kamerze termowizyjnej też nie było jakichś cieplejszych stref... Dwa takie pakiety połączone równolegle dały się obciążyć ok 36-38A i tak aż do całkowitego rozładowania ... Tak samo przy ładowaniu z panela fotowoltaicznego obie ładują się równomiernie aż do osiągnięcia zadanego napięcia i przestają pobierać prąd... Dokładając kolejne klocki można sobie wedle potrzeb zwiększać pojemność i jednocześnie wzrasta możliwość obciążenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.04.2019 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 370zł to nie jest jakoś drastycznie drożej niż najtańsze AGM o podobnej pojemności.Jak mi AGM zaczną padać to chyba czas będzie przejść na "bateryjki".Podzespoły ściągałeś z Chin czy u nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.04.2019 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 370zł to nie jest jakoś drastycznie drożej niż najtańsze AGM o podobnej pojemności. Jak mi AGM zaczną padać to chyba czas będzie przejść na "bateryjki". Podzespoły ściągałeś z Chin czy u nas? Wszystko z alledrogo... Z Chin było by pewnie taniej ale ja jestem w gorącej wodzie kąpany i muszę mieć na już... W sumie to nawet nie bardzo wiem gdzie tego szukać w tych Chinach... Najwięcej korowodu jest z ogniwami bo trzeba wszystkie przepuścić przez ładowarkę z testerem i później pogrupować tak aby każda cela składająca się z iluś tam ogniw miała jak najbardziej podobną pojemność do pozostałych w szeregu... Im większy pakiet to tym dłużej schodzi i trzeba się zaopatrzyć w kilka ładowarek ...( ja mam taką na cztery ogniwa i ten mały pakiet to prawie tydzień się testował...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts