K160 26.08.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Teraz już nie marudzimy. W swoim imieniu mówię dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.08.2012 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 1. czy możesz rozwinąć myśl o braku opłacalności reku przy GGWC ?? 2. Możesz podać jakie klimakonwektory stosujesz model i prod lub jakieś inne dane 1. bardziej GWC... GGWC nie uzyska tak wysokich temperatur zimą jak GWC zakopane dość głęboko ... w lecie odwrotnie ... 2. już odpowiedziałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 26.08.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) 1. bardziej GWC... GGWC nie uzyska tak wysokich temperatur zimą jak GWC zakopane dość głęboko ... w lecie odwrotnie ... 2. już odpowiedziałem ... czy 2,5 m to dosć głeboko ?? czy jeszcze płytko I są dane Model AFC-68HC moc chłodząca 2,5kW moc grzewcza 1,0 kW zapotrzebowanie 98W Dosyć stare 2007 jak wtedy kupiłeś to się nie dziwie że po 300 teraz to trzeba 1 z przodu jeszcze postawić. Czy masz gdzieś schemat swojego zajefajnego sterownika, a może go sprzedajesz ?? Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez kalio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 26.08.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Były na aukcjach klimakonwektory aux ale już po 800zł i to chyba używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.08.2012 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 czy 2,5 m to dosć głeboko ?? czy jeszcze płytko na tej głębokości jest w miarę stabilnie... ok. 15* pod koniec lata i ok. 7* pod koniec zimy na 5m jest pomiędzy 12* w lecie a 9* w zimie... Dosyć stare 2007 jak wtedy kupiłeś to się nie dziwie że po 300 teraz to trzeba 1 z przodu jeszcze postawić. kupowałem w styczniu 2011r koleś wystawiał 100szt., podejrzewam że to jakieś z wadami produkcyjnymi... np. jeden z zagiętą obudową, inny z drobną wibracja podczas pracy, jeszcze inny bez pierwszego biegu albo brakujące część śrubek ... Czy masz gdzieś schemat swojego zajefajnego sterownika, a może go sprzedajesz ?? ja projektuję takie sterowniki indywidualnie do instalacji które wykonuję ... mam kolegę który mi je buduje pod moje "widzimisię"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 27.08.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) To i ja dorzucę moje 3 grosiki do dyskusji.Obecnie dopiero staram się o warunki zabudowy, jednak układam już sobie sposób zapewnienia możliwie niskim kosztem ciepła i ciepłej wody. Na DB opisałem to bardziej szczegółowo, w każdym razie dom ma być ogrzewany prądem, kasa na prąd ma być z odsprzedaży elektrowni nadmiaru prądu z paneli PV (fotowoltaicznych) dzięki nowej ustawie o OZE. Planowałem do wspomagania ogrzewania cwu zaprząc solara, jednak gdy gdy za radą DEZET poczytałem sobie jaśkowy wątek, nabrałem ochoty na coś innego. Wiem, że są oferowane gotowe systemy łączące chłodzenie paneli PV z pompą ciepła i wykorzystaniem go do ogrzewania cwu. Jednak z tego co się orientowałem, polski solsum który coś takiego ma się ceni.Może więc wykorzystać jaśkowy patent i podbierać spod paneli ogrzane powietrze, wprowadzić je pod dach - jak? - i dalej jak w standardzie, wymiennik powietrze-woda. Wątpliwości póki co mam dwie: wprowadzenie nagrzanego powietrza pod dach, tak żeby nie naruszyć konstrukcji, szczelności, izolacyjności dachuzapewnienie odpowiedniej szczelności konstrukcji mocującej panele do dachu, czy łatwe czy niewykonalne Proszę praktyków o uwagi co do sensowności takiego pomysłu.Zajęta powierzchnia dachu pod panele to ok. 50 m2 Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 28.08.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 A mógłbyś szerzej - i nie chodzi tu o uśmiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 28.08.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Naiwność ludzka nie zna granic Po uchwaleniu ustawy o OZE każdy będzie miał przed domem ogniwa i każdy będzie sprzedawał nadmiar prądu do elektrowni,czysty biznes i ogrzewanie prądem za darmo Wybuduj dom 2-litrowy,kup sobie klimakonwektor za 2000zł i masz grosze za ogrzewanie a nie barbać się z "biznesem" energetycznym... Masz przykład dofiansowań do solarów,pomp ciepła,energoszczedności,także nic za darmo w tej Polsce Wydaje mi się że w 2 litrowym domu to z trudnością mój kotek by się zmieścił. Żarty na bok, celuję w dom energooszczędny, bez przesady jednak. Jeśli osiągnę podobne parametry jak Iwona i Mariusz, to mi wystarczy. Porównując zużycie prądu - ich domek jest trochę mniejszy, mieszkają we dwójkę, u mnie z kolei znaczną część czasu będziemy nieobecni (praca, szkoła), jednak Mariusz ostro majsterkuje, i mają elektryczny kominek. Fragment z ich komentarzy do dziennika, po drugim sezonie gdy przeszli na docelową taryfę i podają koszty prądu; Po roku użytkowania paneli, koszt opłat za energię elektryczną (za całą energię elektryczną zużytą w domku, a więc panele, oświetlenie, sprzęt AGD, grzałka do ciepłej wody) przy użytkowaniu dwóch taryf, wyniósł nas miesięcznie średnio 375 zł. Za cały rok mają zatem 4500 zł. Ja z paneli o np. takich powinienem wyciągnąć jakieś 4000 kWh rocznie (są kalkulatory w necie, np tu), co po pomnożeniu razy proponowaną cenę 1,1 zł/kWh daje 4400 zł. Tą cenę i zbyt mam mieć zagwarantowaną do 2027 roku. Wiadomo, że nie całą wyprodukowaną energię sprzedam, część zużyję latem sam, co zmieni nieco tą kalkulację, jednak myślę że nie tak wiele, gros wydajności paneli przypada na sezon letni, gdy z kolei zapotrzebowanie na prąd jest mniejsze. Na instalację chcę przeznaczyć około 25 tys. zł (nie kredyt, tylko pożyczka z firmy na 1%). Najtrudniej o wykonawcę u mnie, ale mam jeszcze czas. Póki co planuję i szukam dostawców i wykonawców. Nie zacznę nic przed wejściem ustawy o OZE w życie, a ewentualny poślizg w jej uchwaleniu byłby mi nawet na rękę. Co do granic naiwności ludzkiej - dopiero co przejeżdżałem przez Francję i Niemcy, gdzie ten wprowadzany u nas system wsparcia fotowoltaiki tzw. feed-in tariffs funkcjonuje od lat, i tam rzeczywiście tych paneli na dachach jest zauważanie więcej, chociaż też nie na każdym. Te nieobsadzone pewnie były 2 litrowe z klimakonwektorami za 2 tysiaki. barbać się z "biznesem" energetycznym... tu dostrzegam pewne ryzyko... O rozsądne wprowadzanie nowych rozwiązań w naszym kraju jakoś władzy nie podejrzewam. Myślę że pod naciskiem Brukseli, prędzej czy później jakaś forma wsparcia dla OZE zostanie w końcu uchwalona, gdy już '..krewni i znajomi królika..' znajdą się we właściwych miejscach żeby móc na tym skorzystać. Bo przez rok - dwa dla dobrze ustawionych to może być okazja do szybkiego zarobku. W pewnym okresie te panele pewnie się u nas 'zaroją' jak np. kiedyś anteny tv sat, video w domach, itp. Jak się będzie odbijać czkawką elektrowniom to wtedy 'mądre głowy' będą się naradzać co z tym fantem dalej zrobić. W sumie to liczę, że zanim się wsparcie puszczone na żywioł uda uregulować minie 5-6 lat, akurat tyle żeby mi się nakład zwrócił. Tak więc Arturo72, do tej mętnej i ubabranej wody wskakuję z otwartymi oczami. Myślę, że jak czasem nasze państwo daje okazję do oszczędzenia, to trzeba nieufnie, ale jednak skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 28.08.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Co do granic naiwności ludzkiej - dopiero co przejeżdżałem przez Francję i Niemcy, gdzie ten wprowadzany u nas system wsparcia fotowoltaiki tzw. feed-in tariffs funkcjonuje od lat, i tam rzeczywiście tych paneli na dachach jest zauważanie więcej, chociaż też nie na każdym. Te nieobsadzone pewnie były 2 litrowe z klimakonwektorami za 2 tysiaki. Dobrze kombinujesz. Wsparcie to nic innego jak ukryty podatek. Operator sprzedając energię Arturo nie może mu sprzedać jedynie energii z węgla kupionej po 200 PLN / MWh, musi mu także wepchać kilkanaście procent tej kupionej od fotowoltaików za 1100 PLN / MWh. Średnia ważona musi wyjść odpowiednio wyższa. W naszym interesie, jako producentów, leży natomiast, żeby jak najwięcej tej energii słonecznej sprzedać, a nie zużywać we własnym zakresie. Do własnych potrzeb chętnie kupimy tą tańszą, brudną, z węgla - przecież nie jesteśmy jakimiś eko-popaprańcami. Zasadniczo taki Robin Hood, tylko że w drugą stronę - jak cię stać na instalację, pozostali konsumenci prundu będą cię dotowali. To taki wpis pod prąd "nie ma sensu, nie uda się, wszystko jest do dupy, itd.". Inna sprawa, że ja osobiście kompletnie nie łączę tematu ogrzewania z tematem wyciągania dotacji. Bo po co? Jedno to inwestycja, drugie konsumpcja. Stosunek produkcji do potrzeb nie ma żadnego znaczenia. Tobie też tak radzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 28.08.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 ... Inna sprawa, że ja osobiście kompletnie nie łączę tematu ogrzewania z tematem wyciągania dotacji. Bo po co? Jedno to inwestycja, drugie konsumpcja. Stosunek produkcji do potrzeb nie ma żadnego znaczenia. Tobie też tak radzę. Trochę inaczej na to patrzę. Wspomniałem chyba o tym w DB, że budowa domu, ma być dla nas takim swoistym 3 filarem emerytalnym, z jednej strony gdy będziemy z żoną jeszcze pracowali dzięki niskim kosztom utrzymania, będziemy mogli więcej odłożyć, z drugiej strony po przejściu na emeryturę, nasze koszty życia powinny być na tyle niskie, by nie uszczuplały dochodów. Ideałem byłby dom który utrzymuje się sam, ewentualnie zarabia dla swojego właściciela. Ja aż tak wysoko nie mierzę, w miarę możliwości jednak, wydając teraz około 25 tys. więcej chciałbym prawie zbilansować swoje potrzeby energetyczne teraz i w przyszłości. Przy porównywaniu kosztów pozyskania energii to do tej węglowej trzeba by doliczyć koszty przesyłu + organizacyjne + koszty zdrowotne (leczenie tych którzy zachorowali, brak ich wkładu pracy), a do energii ze słońca wytwarzanej na miejscu, koszt jej przechowania. Ale chciałbym wrócić do tematu i przytaczam jeszcze raz moje pytanie: Może więc wykorzystać jaśkowy patent i podbierać spod paneli ogrzane powietrze, wprowadzić je pod dach - jak? - i dalej jak w standardzie, wymiennik powietrze-woda. Wątpliwości póki co mam dwie: wprowadzenie nagrzanego powietrza pod dach, tak żeby nie naruszyć konstrukcji, szczelności, izolacyjności dachu zapewnienie odpowiedniej szczelności konstrukcji mocującej panele do dachu, czy łatwe czy niewykonalne Proszę praktyków o uwagi co do sensowności takiego pomysłu. Zajęta powierzchnia dachu pod panele to ok. 50 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.08.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 blekowca- zajrzyj tu w kwestii paneli : http://www.elektrosklad.pl/index.php?k48,baterie-sloneczne Twój pomysł na zbieranie powietrza spod paneli... hmmm... kontrowersyjny.Gubość paneli PF to 3? 5cm? Ile tego ciepła uzyskasz trudno określić. Na pewno mniej niż ciągnąc tylko z połaci dachu.Ad.1 wprowadzenie przez dachówki wentylacyjne odpowiednio umieszczone na połaci, jeśli dachówką będziesz krył dach.Ad.2 mocowania systemowe do paneli- popatrz jak są zrobione, niewielkim nakładem pracy można samemu taka konstrukcję wyspawać i zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.08.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Jeszcze jedna sprawa- zamiast bawić się w sprzedaż prądu (ile kW sprzedasz?) wolałbym mniejszą instalację, z zapasem na straty w mocy paneli, na okres np 25lat i zasilać dom, a elektrownię traktować jako awaryjne zasilanie. Do tego pompa ciepła do cwu i problemy z głowy Nie bardzo rozumiem to wyliczenie domu Iwony i Mariusza- mają panele a prąd kosztował ich 375zł/mc. Znaczy dokupowali jeszcze energię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 29.08.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Jeszcze jedna sprawa- zamiast bawić się w sprzedaż prądu (ile kW sprzedasz?) wolałbym mniejszą instalację, z zapasem na straty w mocy paneli, na okres np 25lat i zasilać dom, a elektrownię traktować jako awaryjne zasilanie. Do tego pompa ciepła do cwu i problemy z głowy Nie bardzo rozumiem to wyliczenie domu Iwony i Mariusza- mają panele a prąd kosztował ich 375zł/mc. Znaczy dokupowali jeszcze energię? Tutaj to takie forumowe nieporozumienie z panelami - jedne prąd wytwarzają, a drugie grzeją. Dom Iwony i Mariusza ma tylko te drugie, do grzania. Traktowanie takiej elektrowni jako zasilanie awaryjne ma niestety wadę taką że działa tylko w dzień i najwydajniej w okresach letnich, czyli gdy moje zapotrzebowanie na prąd jest z reguły niższe. A jak awaria trafiłaby mi się w środku zimy w nocy? Musiałbym uzupełnić system o pakiet akumulatorów zapewniających prąd powiedzmy na 2 zimowe dni i je przede wszystkim doładowywać. Za kilka - kilkanaście lat gdy samochody elektryczne przestaną być nowinką, pewnie będzie dostęp do tanich i pojemnych akumulatorów i wtedy taki system rozważę. Na razie w roli awaryjnego zasilania będzie musiał chyba występować generator prądu. Pytasz ile kW sprzedam? Odpowiedź jest prosta, tyle ile mi będzie zbywało. Pewnie na start trzeba będzie załatwić umowę, odbiór, stosowny licznik i to wszystko. Reszta to okresowe rozliczenie, ja im tyle kWh, oni mi tyle kWh, dwa przelewy. System praktycznie bezobsługowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 29.08.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 blekowca- zajrzyj tu w kwestii paneli : http://www.elektrosklad.pl/index.php?k48,baterie-sloneczne Twój pomysł na zbieranie powietrza spod paneli... hmmm... kontrowersyjny. Gubość paneli PF to 3? 5cm? Ile tego ciepła uzyskasz trudno określić. Na pewno mniej niż ciągnąc tylko z połaci dachu. Ad.1 wprowadzenie przez dachówki wentylacyjne odpowiednio umieszczone na połaci, jeśli dachówką będziesz krył dach. Ad.2 mocowania systemowe do paneli- popatrz jak są zrobione, niewielkim nakładem pracy można samemu taka konstrukcję wyspawać i zamontować. Pomysł na zbieranie ogrzanego powietrza spod paneli nie jest mój http://solarwall.com/pl/oferta/solarwall-pvt.php i nasze krajowe rozwiązanie http://www.solsum.pl/zestaw-fotowoltaiczny-pompa-ciep.html Niejako za jednym zamachem odnoszę dwie korzyści: po pierwsze grzeje sobie cwu, a po drugie ochłodzone panele PV wytworzą mi więcej prądu. Ile tego ciepła spod paneli będzie to można gdybać trochę w oparciu o informacje z pierwszego linku; mowa tam o uzyskiwaniu 200 - 300 W / m2 powierzchni. Jaśkowy system ma być tani w wykonaniu a co za tym idzie o niższej wydajności. Pytanie o ile niższej. Przy moich 50 m2 byłoby to jakieś 10-15 kW energii cieplnej pomniejszonej o straty systemu. Cóż trzeba będzie odświeżyć sobie wiadomości ze studiów żeby oszacować ile wody można by tym zagrzać. Dzięki za linka do sklepu, póki co najkorzystniejszą ofertę mam od gsenergy z Czech, panele Yingli 240W po 0,65 EUR za wat + 250 EUR za dostawę całości do Szczecina. Ad.1 i Ad.2 ... dzięki, właśnie na takie konkrety czekałem. Pozdrawiam Blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.08.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Pisząc "elektrownia" miałem na myśli Zakład energetyczny- jako awaryjne źródło zasilania Ad 1, 2 - nic konkretnego nie napisałem, takie pomysły na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.08.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 a wziąłeś pod uwagę stratę sprawności ogniw z roku na rok ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.08.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 to jest właśnie to co mnie zniechęca, solary się starzeją, ogniwa słabną. A inwestycje trzeba zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.08.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Poczytałem linki do tych paneli. Blekowca- zamierzasz sam zrobić "opakowanie" do odzysku ciepła na panel? Czyli coś w rodzaju obudowy jak do zwykłego kolektora słonecznego z panelem PV zamiast szyby z przodu.Ta obudowa musi być izolowana, jak w kolektorze, żeby dołem nie rozpraszała ciepła.Do montażu na połaci można też wzorować się na uchwytach do stopni kominiarskich,a nawet je wykorzystać w odpowiedniej ilości zależnie od ciężaru paneli. Mniej zachodu gdyby zastosować dachówki fotowoltaiczne, a ciepło odzyskać spod nich w jaśkowy sposób. Nie liczyłem jednak ceny i wydajności tego rozwiązania - może koszty by się zrównoważały - łatwiejszy montaż, mniej elementów na dachu. Do montażu można wykorzystać profile aluminiowe: http://www.grupakety.com/pl/profile-aluminiowe-grupa-kety/#oferta Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 29.08.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Pomysł na zbieranie ogrzanego powietrza spod paneli nie jest mój http://solarwall.com/pl/oferta/solarwall-pvt.php i nasze krajowe rozwiązanie http://www.solsum.pl/zestaw-fotowoltaiczny-pompa-ciep.html Drugie z rozwiązań kompletnie nieracjonalne - prąd z PV należy sprzedać, a pompę pędzić tanią taryfą z węgla. Pierwsze rozwiązanie też słabe - panele tracą wydajność powyżej 20-25*, więc należy zrobić wszystko, aby jej nie przekraczać. Jest to temperatura za niska na potrzeby grzewcze. Zimą to nie problem, ale znowu prądu jest tyle co kot napłakał, latem natomiast panele będą wymagały ostrego wentylowania lub prawie że klimatyzowania, żebyś mógł sobie odebrać niepotrzebne do niczego ciepło. Także ja osobiście bym nie mieszał - dał PV na zimnym dachu, ze szczeliną wentylacyjną, aby powietrze je jak najswobodniej owiewało, a na potrzeby grzewcze dokupił jeden panel grzewczy - wyjdzie na to samo. I nie dlatego tak piszę, że z natury jestem sceptyczny, tylko też wiele scenariuszy w głowie przerabiałem, i mnie wyszło, że to nie warte świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.08.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Rzeczywiście, może nie całkiem na 100%, ale andriuss ma dużo racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts