blekowca 30.08.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 a wziąłeś pod uwagę stratę sprawności ogniw z roku na rok ?? Tak, oczywiście uwzględniam ten czynnik, fajne wyliczanki podaje Bogdan Szymański na swoim blogu, jest tam chyba nawet arkusz i można się pobawić w podstawianie różnych parametrów. Pozdrawiam Blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 30.08.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) Dzięki za wsparcie Reasumując do porównania mam kilka opcji: 1. standardowe panele PV + "coś w rodzaju obudowy jak do zwykłego kolektora słonecznego z panelem PV zamiast szyby z przodu." + jaśkowy system ogrzania wody, tak to sobie mniej więcej wyobrażam 2. opcja firmy solsum, cenopak 3x + (zapytam o cenę i napiszę później ile), na czuja najbardziej mi się podoba, zobaczymy co liczby powiedzą Cena podana to (24 tys panele + 11 tys. pompa ciepła) + 8% VAT + 3 tys montaż (można też użyć innych paneli i mieć taniej, ale o ile to wyliczą jak wypełnię specjalny formularz instalacji), brak możliwości dotacji na solara 3. to co proponuje andriuss (mój punkt wyjścia z resztą), standardowe panele PV z przewiewem od spodu, a na ścianę od południa standardowy solar do wspomagania grzania cwu Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.08.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 patrz\ac na wszelkie dane z tego bloga ... wystarczy poszukac producenta w Chinach i sprowadzic ... ladnie tam napisali .... kupic w firmie w ktorej w razie uszkodzenia panela sprowadza nowy w ciagu 3 miesiecy .... - po co mi wiec taka firma skoro moge sam sprowadzic i nie musze nikomu placic za gwarancje - tylko kupie sobie nowy panel w prazie potrzeby i tak na tym wyjde na swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 06.09.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Tak na rozruszanie wątku, bo coś zaniemógł ostatni. Z racji tego, że wątek jest dla pozytywnie zakręconych, tak więc pomysły nie muszą być "mądre" (ani tym bardziej dyskutanci), zwracam się do kolegów z prośbą o wsparcie intelektualne w kwestii: jak połączyć armatkę śniegową z pompą ciepła Konkretnie: mamy dyszę, którą robimy dobrą mgiełkę, która razem z powietrzem trafia na wymiennik pompy, który to jakimś cudem odbiera także ciepło przemiany fazowej tej mgiełki w śnieg. Opcja dla właścicieli pensjonatów ze stokami narciarskimi . Widzi to ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.09.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Tak w ramach rozruszania wątku.Gdyby teoretycznie wymiennik schłodził powietrze do minusowej tmp.i dopiero do minusowego powietrza dostarczył byś mgiełkę wody,to powstał by może nie śnieg jaki pamiętamy z gwiazdkowych świąt,ale coś w rodzaju rumoszu lodowego.Na tym też można szusować.Jeżeli zrobisz tak jak proponujesz,to prawdopodobnie wymiennik zatka się lodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.09.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Rozmarzyłem się.Ale.Gdybyś tak GWC zakopał na 20-30cm parenaście mb.To po mrozach ,a w odwilży,ze sprytną dyszą na końcu,dziecku byś bałwana ulepił.Ot dziecko by się cieszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.09.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Podaje przepis:Duży solar niskotemperaturowy,podgrzewający piach pod domem,czyli GMC.GWC zewnętrzne,rekuperator szarych ścieków,przy fundamencie budynku,GWC w obrębie GMC.Temperatura powietrza nawiewanego zimą,nie ma 8oC,ale znacznie wyższą.Czym bliżej marca,tym niższa,ale średnia z sezonu grzewczego oscyluje wokół 15oC.Wentylacja .Powietrze zużyte, poprzez poddasze nieużytkowe jest usuwane z budynku.Taka konfiguracja powoduje ,że energia zawarta w zużytym powietrzu jest tracona na pokrycie strat ciepła przez dach.To taka forma rekuperatora,powodująca,że różnica temperatury między wnętrzem użytkowym a nieużytkowym średnio w sezonie grzewczym jest bliska zeru.Efektem tego jest prawie całkowity brak strat ciepła przez sufit..Reasumując .Energia jest potrzebna na pokrycie strat ciepła ścian zewnętrznych i okien trzyszybowych.Cały system pozyskiwania energii słonecznej,jej gromadzenia i odzyskiwania oraz wentylacji to koszt 3-4tyś.PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.09.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 tak mi przyszła ma myśl jedna rzecz ... nie wiem czy już to ktoś rozważał - jak wykorzystać instalacje wodociągową do chłodzenia powietrza w lecie ? plusy 1. nie trzeba kupowac i zakopywać pętli do GGWC i wydawać kasy na glikol - który jest znaczącym dla układu GGWC2. woda z wodąciągach miejskich ma niską temperaturę i chyba 16 stopni w lecie nie przekracza? a taką temperaturę miałem na pętli GGWC w szczytowym momencie minusy - brak użyteczności układu w zimie - woda zamarza- pewne i w miarę stałe zużycie wody - w celu dostarczania do układu chłodnej wody z wodociagów wykonanie - przedlicznikowy układ - pętla np wokół domu co by się mieszała z wodą z wodociągu , chłodnica, czerpnia ... czy to ma prawo działać ? jakie warunki musiałby być spełnione? czy w ogóle nie ma o czym mówić - bo to durny pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.09.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Używam takiego rozwiązania na podmiejskiej działce.Woda do podlewania,przechodzi przez chłodnicę samochodową(nędzna wydajność),a wentylator tłoczy do domku powietrze ,które schładza wnętrze o jakieś 5 oC.Tak się składa,że jak jest upał to i rośliny wymagają dodatkowej wilgoci.W 1m3 wody wodociągowej mamy ok.10 kWh energii możliwej do wykorzystania.Aby schłodzić 200m3/h powietrza o 5 oC ,w ciągu doby potrzeba też ok.10kWh.Mając odpowiedniej klasy wymiennik ,podlewając roślinki można schłodzić powietrze(co to jest 1m3 wody na podlewanie ogrodu) a przy okazji zminimalizować szok termiczny roślin.Nam chłodniej ,a roślinkom zdrowiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.09.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 czyli gdyby ktos chciał mieć system nawadniania roślin i zainwestował w jakis prosty tani zbiornik do gromadzenia podgrzanej wody mógłby miec tanie GWC i użytkować je bez większych ograniczeń typu chłodzisz wtedy kiedy podlewasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.09.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Niestety ale to będzie dobrze działało,,chłodzisz,kiedy podlewasz".Nie bardzo rozumiem co masz na myśli z tym zbiornikiem.Lubię rozwiązania maksymalnie proste-niezawodne.Podlewam -chłodzę.Koszt eksploatacyjny to koszt 1-2 m3 wody/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.09.2012 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 czyli gdyby ktos chciał mieć system nawadniania roślin i zainwestował w jakis prosty tani zbiornik do gromadzenia podgrzanej wody mógłby miec tanie GWC i użytkować je bez większych ograniczeń typu chłodzisz wtedy kiedy podlewasz ale po co zbiornik ...??? odkręcasz wodę do podlewania która leci przez wymiennik zainstalowany na głównym kanale nawiewowym, w chłodnicy oddaje swoją energię a potem podlewa ogród... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.09.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 TY masz to w domku letniskowym napisałeś ".W 1m3 wody wodociągowej mamy ok.10 kWh energii możliwej do wykorzystania.Aby schłodzić 200m3/h powietrza o 5 oC ,w ciągu doby potrzeba też ok.10kWh." dom wentylujemy w zasadzie 24h podlewasz ogródek (1-2m3) powiedzmy najwolniej jak się da przez 1-2h - dostarczasz dużą ilość chłodu - jak napisałeś taką ilość potrzebujemy w ciągu doby zbiornik po to by przelewać jeśli się da jeszcze wolniej ale w sposób ciągły wodę która odbierać będzie ciepło czyli min 6-10 godzin przy układzie który opisałeś wyobrażam sobie to tak mamy wysoka temperaturę - zbijamy ją w ciągu 1-2 h do poziomu który nas satysfakcjonuje - a później temperatura systematycznie będzie się podnosić ...tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.09.2012 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 dom wentylujemy w zasadzie 24h podlewasz ogródek (1-2m3) powiedzmy najwolniej jak się da przez 1-2h - dostarczasz dużą ilość chłodu - jak napisałeś taką ilość potrzebujemy w ciągu doby zbiornik po to by przelewać jeśli się da jeszcze wolniej ale w sposób ciągły wodę która odbierać będzie ciepło czyli min 6-10 godzin Konrad wentylacją nie masz jak przenieść dużej ilości energii wystarczy że będziesz podlewał w tempie 200 L na godzinę przez cały dzień... ( opowiadałem Tobie o chłodzeniu domu 100m2 wodą ze studni ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.09.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Aby zatrudnić wodę do chłodzenia i zrobić to w miarę rozsądnie,nie wolno jej lać ze szlaucha.Dobrym rozwiązaniem jest system kropelkowy podlewania.Najbardziej przyjazna metoda dla roślin i portfela.Ja mam ten komfort,że za wodę nie płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.09.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 tylko woda ze studni to co innego - niż woda z rurociągu tą wylewasz , tamta jest w układzie zamkniętym wiadomo że wodę w domu zużywamy - ale mniej iż potrzebujemy tej do chłodzenia jeśli musisz kupić ten 1-2 m3 wody i wylać do ogródka i tak dzień w dzień przez 3 miesiące (100 dni) to koszt 300-400 zł jeśli jesteś podłączony do kanalizacji to płacisz ok 1000 zł - wtedy takie rozwiązanie traci już sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.09.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Aby zatrudnić wodę do chłodzenia i zrobić to w miarę rozsądnie,nie wolno jej lać ze szlaucha.Dobrym rozwiązaniem jest system kropelkowy podlewania.Najbardziej przyjazna metoda dla roślin i portfela.Ja mam ten komfort,że za wodę nie płacę. tak sobie właśnie to wyobrażam -wąż rozciągnięty po ogrodzie z dziurkami i niech się sączy - tylko jakoś nie mam wyobrażenia ile minimalnie wody można w ten sposób wylać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.09.2012 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 tylko jakoś nie mam wyobrażenia ile minimalnie wody można w ten sposób wylać mało wody = mało chłodzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.09.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Więcej wody=więcej chłodzenia.Mając kanalizację trzeba założyć dodatkowy licznik na wodę do ogrodu.Ilość zużytą do ogrodu odejmuje się od ilości całkowitego zużycia.Opłata za kanalizę będzie bez zmian.Ilości zużycia znacznie przeszacowałeś.W tym roku korzystałem tej klimy z dwadzieścia parę razy.Koszt kilkakrotnie niższy od tego jaki założyłeś.I tak wyjdzie najtańsza klima,uwzględniając koszt inwestycyjny i eksploatacyjny tradycyjnej klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 09.09.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Kilka stron wcześniej na tacy macie doskonały sposób na klimę a'la chłodnia kominowa: odparowanie wody w kanale wylotowym reku. Ja sobie nie robię jaj z wątku, bo jak wiemy zamrożenie 1 m3 wody wymaga odebrania zeń 93 kwh ciepła. Swojego czasu Adam zastanawiał się jak zutylizować taką ilość lodu, więc sobie pomyślałem, że łatwiej będzie ze śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts