orko 09.09.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Kilka stron wcześniej na tacy macie doskonały sposób na klimę a'la chłodnia kominowa: odparowanie wody w kanale wylotowym reku. Ja sobie nie robię jaj z wątku ... Jeśli mnie pamięć nie myli zasugerowałeś coś czego ani ty ani nikt inny nie sprawdził. I nazywasz to doskonałym sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.09.2012 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Jeśli mnie pamięć nie myli zasugerowałeś coś czego ani ty ani nikt inny nie sprawdził. I nazywasz to doskonałym sposobem? ale czego nie sprawdził...? chłodzenia przez odparowanie wody ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.09.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Mimo wszystko skomplikowany to sposób.Jak bym miał wybierać wybrał bym kropelkowe podlewanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.09.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Znalazłem takie "cuda" - może się komuś przyda: http://www.secespol.pl/?cmd=produkty&produkt=plaszczowo-rurowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.09.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Jady to woda-woda,a nie powietrze woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.09.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 jasiek gdzie się podziały zdjęcia i twoje wpisy z początku tematu? chciałem wrócić myślami do kolektora powietrznego a tu nic nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2012 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 jasiek gdzie się podziały zdjęcia i twoje wpisy z początku tematu? chciałem wrócić myślami do kolektora powietrznego a tu nic nie ma masz na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.10.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 ...to ustrojstwo mam zbudowane u siebie na strychu... dzięki niemu zimna woda ma 21-23*... jasiek to u ciebie na wyrzutni masz powietrze o temp 21-23'c (nie ma reku znaczy się) ? cofnij się pamięcią w czasie i przypomnij ile czau zajęło nagrzanie tego zasobnika z 10'c do 21-23'c, podpowiedz też co to za wymiennik, przynajmniej wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 jasiek to u ciebie na wyrzutni masz powietrze o temp 21-23'c (nie ma reku znaczy się) ? cofnij się pamięcią w czasie i przypomnij ile czau zajęło nagrzanie tego zasobnika z 10'c do 21-23'c, podpowiedz też co to za wymiennik, przynajmniej wymiary ja nie mam rekuperatora i nie bardzo widzę sensu ... powietrze leci przez GWC a docelowo jeszcze z kolektora powietrznego ... wymiennik to klimakonwektor AUX ... czas grzania jest zależny od przepływu powietrza... mniej więcej od 1* w 5 min. do 1* w 15 min., wszystko jest zależne od tego jaka już jest temperatura w zbiorniku no i oczywiście przepływu powietrza ... w tej chwili mam wszystko odłączone bo jestem w trakcie przerabiania całego układu wentylacyjnego ... ale jak już zauważyłem to bez tego odzysku wzrosło mi zużycie energii na samo podgrzewanie CWU o ok. 1 - 1.3 kwh a dochodzi jeszcze zasilanie pralki , zmywarki ... teraz woda w sieci ma ok. 13,5*, na koniec marca ok.5* więc ilość odzyskiwanej energii jeszcze się zwiększa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.10.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 nie głupie, ale takie sposoby to już kwestia gustu, wolnoć tomku w swoim domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 17.11.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Jasiek załóżmy , że budujesz dom jeszcze raz. Jak byś to zrobił tym razem ? co byś zmienił ? chodzi mi głownie o temat energooszczedności i "takich tam" wynalazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.11.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 pewnie wybudowałby na płycie bo ja sam by mógł zrobić - technologia ścian bez zmian - czyli teromur lub izodom , i na 100% ogrzewanie eleketryczne do tego brak reku i gwc , WM wyciągowa z nawiewem w ciagu komunikacyjny .... jeszcze spawniejszy odzysk ciepla z kanalizy + kolektor dachowy lub ścienny (wczoraj o tym rozmawialiśmy hehehe ) - co jeszcze jasiek tam byłoby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.11.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Z tą kanalizą to są dopiero jaja.Jak domownicy biorą prysznic, to temp.na kratce ściekowej 40-42oC.A do rekuperatora wlatuje 31-32oC.I to co zleci z szarych ścieków z prysznica,wanny ,umywalek,pralki,świeże powietrze schładza.A jaja wynikają z tego ,że temperatura świeżego powietrza zaczyna rosnąć.Na dzień dzisiejszy jest + 18,oczywiście przy ilości ok.30m3/h.Wilgotność wewnątrz 46-48%. Dzisiaj było troje gości.Wilgotność wzrosła do 51%. Kawka,herbatka,i takie tam.Razem sześć osób na 140m2.Myślę,że warto zacząć myśleć poważniej o rekuperacji szarych ścieków.Aby podgrzać świeże powietrze(720m3/dobę) o jeden stopień,potrzeba ok.0,25kWh.A przeciętny dom z 3-4 osobową rodziną generuje tej energii tyle ,że powietrze można podgrzać nawet o 10stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2012 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 pewnie wybudowałby na płycie bo ja sam by mógł zrobić - technologia ścian bez zmian - czyli teromur lub izodom , i na 100% ogrzewanie eleketryczne do tego brak reku i gwc , WM wyciągowa z nawiewem w ciagu komunikacyjny .... jeszcze spawniejszy odzysk ciepla z kanalizy + kolektor dachowy lub ścienny (wczoraj o tym rozmawialiśmy hehehe ) - co jeszcze jasiek tam byłoby ? z tą płytą to tak nie do końca ... czy lepsza, czy gorsza to nie wiem, ale jakoś do mnie nie przemawia... raczej tak... normalne ławy a ściany fundamentowe od razu z klocków bez bawienia się w bloczki i docieplanie ... ściany oczywiście z klocków np.TH-450, okna w miarę możliwości jak najlepsze typu FIX jak lokalizacja pozwoli (dostęp do mycia ). strop gęsto żebrowy z wkładkami styropianowymi plus jeszcze izolacja ze styropianu na wierzch połączona ze ścianami ... ocieplenie na gruncie ze 20-30cm a na to wylewka 6-8cm z ogrzewaniem elektrycznym... wentylacja mechaniczna z głęboko zakopanym GWC raczej bez rekuperatora (no chyba że zaczną je rozdawać prawie darmo ) ale wspomagana kolektorem powietrznym... ten sam kolektor do wspomagania wstępnego podgrzewania CWU ( jaśkowy solar... ) dom raczej parterowy więc odzysk z kanalizy raczej problematyczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragster3 18.11.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam Jasiek71 pomysły super niestety zdjęcia niedostępne,te z początku wątku.Jeżeli chodzi o rekuperator to uwarzasz że zbędny bo GWC podgrzewa wystarczająco.Bo dachowy solar przecież nie działa w nocy i nie każdego dnia.Wiem że już pisałeś,ale ja cały czas nie kminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2012 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Jeżeli chodzi o rekuperator to uwarzasz że zbędny bo GWC podgrzewa wystarczająco.Bo dachowy solar przecież nie działa w nocy i nie każdego dnia.Wiem że już pisałeś,ale ja cały czas nie kminie dobry GWC rurowy daje ok. 50% energii na podgrzanie powietrza wentylacyjnego... zwykły blaszany dach w ciągu sezonu grzewczego dostarczy nam pozostałe 50%... dochodzi nam jeszcze ok.50% mniej na rachunkach za CWU... a wszystko za kwotę przeciętnego rekuperatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Widzę czytam i mnie to intryguje. Reku skazany na banicję Na razie obstaję nad GWC żwirowym wydajniejszy. Mam już część rurowego jak by nie było wykorzystany drenaż i dwie studnie z kręgów fi 800 wew. Jak nie do wentylacji to do mikro pompy ciepła jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.11.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 " Dom raczej parterowy więc odzysk z kanalizacji raczej problematyczny,,Nie ma to najmniejszego znaczenia.GWC jest zawsze niżej kanalizacji,więc te dwa układy można sprawnie połączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 " Dom raczej parterowy więc odzysk z kanalizacji raczej problematyczny,,Nie ma to najmniejszego znaczenia.GWC jest zawsze niżej kanalizacji,więc te dwa układy można sprawnie połączyć he he... idąc twoim tokiem myślenia to myślę że coś ciekawego by dało radę sklecić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.11.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Daj tydzień ,dwa a wszystko będzie jasne.Czy tylko odolejacz czy wymierna korzyść. he he... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts