Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kilka stron wcześniej na tacy macie doskonały sposób na klimę a'la chłodnia kominowa: odparowanie wody w kanale wylotowym reku. Ja sobie nie robię jaj z wątku ...

Jeśli mnie pamięć nie myli zasugerowałeś coś czego ani ty ani nikt inny nie sprawdził.

I nazywasz to doskonałym sposobem?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
...to ustrojstwo mam zbudowane u siebie na strychu...

dzięki niemu zimna woda ma 21-23*...

jasiek to u ciebie na wyrzutni masz powietrze o temp 21-23'c (nie ma reku znaczy się) ?

cofnij się pamięcią w czasie i przypomnij ile czau zajęło nagrzanie tego zasobnika z 10'c do 21-23'c, podpowiedz też co to za wymiennik, przynajmniej wymiary

jasiek to u ciebie na wyrzutni masz powietrze o temp 21-23'c (nie ma reku znaczy się) ?

cofnij się pamięcią w czasie i przypomnij ile czau zajęło nagrzanie tego zasobnika z 10'c do 21-23'c, podpowiedz też co to za wymiennik, przynajmniej wymiary

ja nie mam rekuperatora i nie bardzo widzę sensu ...

powietrze leci przez GWC a docelowo jeszcze z kolektora powietrznego ...

wymiennik to klimakonwektor AUX ...

czas grzania jest zależny od przepływu powietrza...

mniej więcej od 1* w 5 min. do 1* w 15 min., wszystko jest zależne od tego jaka już jest temperatura w zbiorniku no i oczywiście przepływu powietrza ...

w tej chwili mam wszystko odłączone bo jestem w trakcie przerabiania całego układu wentylacyjnego ...

ale jak już zauważyłem to bez tego odzysku wzrosło mi zużycie energii na samo podgrzewanie CWU o ok. 1 - 1.3 kwh a dochodzi jeszcze zasilanie pralki , zmywarki ...

teraz woda w sieci ma ok. 13,5*, na koniec marca ok.5* więc ilość odzyskiwanej energii jeszcze się zwiększa

• 3 weeks później...

pewnie wybudowałby na płycie bo ja sam by mógł zrobić - technologia ścian bez zmian - czyli teromur lub izodom , i na 100% ogrzewanie eleketryczne

do tego brak reku i gwc , WM wyciągowa z nawiewem w ciagu komunikacyjny .... jeszcze spawniejszy odzysk ciepla z kanalizy + kolektor dachowy lub ścienny (wczoraj o tym rozmawialiśmy :D hehehe ) - co jeszcze jasiek tam byłoby ?

Z tą kanalizą to są dopiero jaja.Jak domownicy biorą prysznic, to temp.na kratce ściekowej 40-42oC.A do rekuperatora wlatuje 31-32oC.I to co zleci z szarych ścieków z prysznica,wanny ,umywalek,pralki,świeże powietrze schładza.A jaja wynikają z tego ,że temperatura świeżego powietrza zaczyna rosnąć.Na dzień dzisiejszy jest + 18,oczywiście przy ilości ok.30m3/h.Wilgotność wewnątrz 46-48%. Dzisiaj było troje gości.Wilgotność wzrosła do 51%. Kawka,herbatka,i takie tam.Razem sześć osób na 140m2.Myślę,że warto zacząć myśleć poważniej o rekuperacji szarych ścieków.Aby podgrzać świeże powietrze(720m3/dobę) o jeden stopień,potrzeba ok.0,25kWh.A przeciętny dom z 3-4 osobową rodziną generuje tej energii tyle ,że powietrze można podgrzać nawet o 10stopni.

pewnie wybudowałby na płycie bo ja sam by mógł zrobić - technologia ścian bez zmian - czyli teromur lub izodom , i na 100% ogrzewanie eleketryczne

do tego brak reku i gwc , WM wyciągowa z nawiewem w ciagu komunikacyjny .... jeszcze spawniejszy odzysk ciepla z kanalizy + kolektor dachowy lub ścienny (wczoraj o tym rozmawialiśmy :D hehehe ) - co jeszcze jasiek tam byłoby ?

z tą płytą to tak nie do końca ...

czy lepsza, czy gorsza to nie wiem, ale jakoś do mnie nie przemawia...

raczej tak...

normalne ławy a ściany fundamentowe od razu z klocków bez bawienia się w bloczki i docieplanie ...

ściany oczywiście z klocków np.TH-450, okna w miarę możliwości jak najlepsze typu FIX jak lokalizacja pozwoli (dostęp do mycia ).

strop gęsto żebrowy z wkładkami styropianowymi plus jeszcze izolacja ze styropianu na wierzch połączona ze ścianami ...

ocieplenie na gruncie ze 20-30cm a na to wylewka 6-8cm z ogrzewaniem elektrycznym...

wentylacja mechaniczna z głęboko zakopanym GWC raczej bez rekuperatora (no chyba że zaczną je rozdawać prawie darmo :p ) ale wspomagana kolektorem powietrznym...

ten sam kolektor do wspomagania wstępnego podgrzewania CWU ( jaśkowy solar... )

dom raczej parterowy więc odzysk z kanalizy raczej problematyczny...;)

Jeżeli chodzi o rekuperator to uwarzasz że zbędny bo GWC podgrzewa wystarczająco.Bo dachowy solar przecież nie działa w nocy i nie każdego dnia.Wiem że już pisałeś,ale ja cały czas nie kminie

dobry GWC rurowy daje ok. 50% energii na podgrzanie powietrza wentylacyjnego...

zwykły blaszany dach w ciągu sezonu grzewczego dostarczy nam pozostałe 50%...

dochodzi nam jeszcze ok.50% mniej na rachunkach za CWU...;)

a wszystko za kwotę przeciętnego rekuperatora...:yes: