jbloch 19.11.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 z tą płytą to tak nie do końca ... czy lepsza, czy gorsza to nie wiem, ale jakoś do mnie nie przemawia... raczej tak... normalne ławy a ściany fundamentowe od razu z klocków bez bawienia się w bloczki i docieplanie ... ściany oczywiście z klocków np.TH-450, okna w miarę możliwości jak najlepsze typu FIX jak lokalizacja pozwoli (dostęp do mycia ). strop gęsto żebrowy z wkładkami styropianowymi plus jeszcze izolacja ze styropianu na wierzch połączona ze ścianami ... ocieplenie na gruncie ze 20-30cm a na to wylewka 6-8cm z ogrzewaniem elektrycznym... wentylacja mechaniczna z głęboko zakopanym GWC raczej bez rekuperatora (no chyba że zaczną je rozdawać prawie darmo ) ale wspomagana kolektorem powietrznym... ten sam kolektor do wspomagania wstępnego podgrzewania CWU ( jaśkowy solar... ) dom raczej parterowy więc odzysk z kanalizy raczej problematyczny... Ja też żałuję że nie zbudowałem domu z pustaków styropianowych - miałem zamiar zbudować z z 5 cm styropianem a na to dokleić 15 cm -wychodzi taniej.A na strop to moim zdaniem najlepsze są stropy typu JS.Te akurat wykorzystałem ,fajna sprawa prosta do wykonania ,,temi ręcami' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2012 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Ja też żałuję że nie zbudowałem domu z pustaków styropianowych - miałem zamiar zbudować z z 5 cm styropianem a na to dokleić 15 cm -wychodzi taniej. miałeś zamiar... ale wymiękłeś ... nie widzę sensu w kombinację z tym doklejaniem... oszczędności to raczej gdzie indziej szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 19.11.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 miałeś zamiar... ale wymiękłeś ... nie widzę sensu w kombinację z tym doklejaniem... oszczędności to raczej gdzie indziej szukać... Nie , nie wymiękłem ,po prostu byłem kiedyś na zakupach w Castoramie, i akurat wyprzedawali beton komórkowy Lemga ODM. 350 za pióro wpust na klej ,7 pln szt. , kupiłem , wydawało się że tanio , ale później musiałem tych ton zbudować sciany, okleić styro-taniej nie wyszło ,na pewno dłużej,tym bardziej że cały dom ,,temi ręcami' Następny dom to na pewno będzie ze styropianu.Doklejanie styro do kształtki 5 cm , to dlatego że wtedy jak się miałem budować była dość duża różnica cen między tymi pustakami ,i tak kalkulowałem,żeby doklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2012 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 (edytowane) wrzucę tutaj tego linka bo mnie intryguje ... http://www.isomax.com.pl/budownictwo,rekuperator.html nydar czy tobie to nic nie mówi ...? jakieś podobieństwa widzę... Edytowane 21 Listopada 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 21.11.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 System ciekawy część z tych rzeczy była już wałkowana na forum, trzeba by to zebrać w całość dorobić resztę ( może dodać jeszcze rekuperację ścieków) i można zabierać się za robotę.Ktoś podoła takiemu zadaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.11.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Coś tak jak u nas .Dołem wlata a górą wylata,tylko że u mnie nie do rekuperatora a na poddasze.Ciepło z dachu też pompują pod chudziaka i potem odbierają.Ciekawe ile ten system kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2012 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Ktoś podoła takiemu zadaniu? a ktoś jest chętny do takiej budowy ...? miałbym potencjalnych "dawców" ale zdążyli już płyty zrobić... teraz to już "popij wodą"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2012 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Coś tak jak u nas .Dołem wlata a górą wylata,tylko że u mnie nie do rekuperatora a na poddasze.Ciepło z dachu też pompują pod chudziaka i potem odbierają.Ciekawe ile ten system kosztuje? ten system ma dużo wspólnego z tymi moimi przeróbkami i twoimi rozwiązaniami, dla mnie wygląda całkiem sensownie... zrobiony "tymi rencami" nie powinien być kosztowny bo opiera się w głównej mierze na plątaninie rurek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 22.11.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) jasiek, a szło by wykorzystać go jeno w części, bo grzanie już zamówiłem - poszła przedpłata, ale w przyszłym roku chcę budować na płycie, domek pędzony prądem i niedrogie rozwiązania do wentylacji, odzysku ciepła z powietrza i szarych ścieków + przechowywanie słońca w płycie pod domem to mi w graj. Tyle że ja dwie lewe ręce mam, jeśli chodzi o samorobstwo. U mnie dosyć dobrze się składa bo pod płytę chcę dać tylko 5 cm xps za to 15 cm styropianu pod wylewkę, asolt szacował że straty z tego tytułu powinny być w ok. 1% w stosunku do 20 cm xps pod płytą, do przebolenia - będę grzał promiennikami ściennymi chałupkę i do tego akumulacja mi niepotrzebna. Plan był żeby gwc + reku służyło do podgrzewania powietrza, a nagrzanym powietrzem spod dachu przy pomocy małej pc grzać cwu. Czyli wydaję na reku i pc + bieżące zużycie prądu. Jak to by mogło wyglądać w tej 'samoróbce' a'la isomax?blekowca Edytowane 22 Listopada 2012 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2012 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 jasiek, a szło by wykorzystać go jeno w części, bo grzanie już zamówiłem - poszła przedpłata, ale w przyszłym roku chcę budować na płycie, domek pędzony prądem i niedrogie rozwiązania do wentylacji, odzysku ciepła z powietrza i szarych ścieków + przechowywanie słońca w płycie pod domem to mi w graj. Tyle że ja dwie lewe ręce mam, jeśli chodzi o samorobstwo. U mnie dosyć dobrze się składa bo pod płytę chcę dać tylko 5 cm xps za to 15 cm styropianu pod wylewkę, asolt szacował że straty z tego tytułu powinny być w ok. 1% w stosunku do 20 cm xps pod płytą, do przebolenia - będę grzał promiennikami ściennymi chałupkę i do tego akumulacja mi niepotrzebna. Plan był żeby gwc + reku służyło do podgrzewania powietrza, a nagrzanym powietrzem spod dachu przy pomocy małej pc grzać cwu. Czyli wydaję na reku i pc + bieżące zużycie prądu. Jak to by mogło wyglądać w tej 'samoróbce' a'la isomax? blekowca ten cały system nie służy do grzania ... tylko do maksymalnej osłony budynku przed utratą energii... to co złapiesz dachem gromadzisz pod budynkiem, cała zgromadzona energia wykorzystywana jest do podgrzewania powietrza wentylacyjnego i utrzymywania ciepłoty przegród zewnętrznych... system budowy z klocków styropianowych jest tak jakby stworzony pod to, ma rdzeń akumulacyjny zaizolowany z dwóch stron... jak się nad tym zastanowić to to jest bardzo proste w realizacji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 22.11.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 ten cały system nie służy do grzania ... tylko do maksymalnej osłony budynku przed utratą energii... to co złapiesz dachem gromadzisz pod budynkiem, cała zgromadzona energia wykorzystywana jest do podgrzewania powietrza wentylacyjnego i utrzymywania ciepłoty przegród zewnętrznych... system budowy z klocków styropianowych jest tak jakby stworzony pod to, ma rdzeń akumulacyjny zaizolowany z dwóch stron... jak się nad tym zastanowić to to jest bardzo proste w realizacji:) To w takim razie co sądzisz o czymś takim - rurki wypełnione płynem (glikol?), nagrzewają moją zaizolowaną ze wszystkich stron płytę ciepłem odebranym spod dachu. Płyta działa jako bufor - podgrzewam w niej zwu i świeże powietrze. Tutaj mam kilka pytań: 1. do jakiej temperatury może się taka płyta nagrzać (powierzchnia południowej połaci dachu - 70 m2, płyta beton ze zbrojeniem rozproszonym, 20 cm grubości powierzchnia 97 m2)? 2. zakładając nawet że taki bufor zachowałby z 18 stopni przez zimę, to w jaki sposób uzyskiwać cwu, pompa ciepła jednak? zwykła grzałka? 3. Czy w jakiś sposób można w buforze gromadzić ciepło z wywiewanego powietrza, z szarych ścieków? Szkoda mi zostawić taki bufor niewykorzystany, tylko czy nie przekombinuję.... O tych klockach styropianowych nie słyszałem, poczytać muszę... pozdrawiam blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2012 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 ja ułożyłbym jedną część wężownic pod płytą a drugą w niej...ciepły płyn z pod dachu najpierw przechodziłby przez płytę a potem pod nią ...pod powierzchnią płyty ułożył bym także GWC, wężownice ZWU w płycie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.11.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Jasiek "dawcy" czekają na Ciebie w poniedziałek jak znajdziesz czas Płyta już zalana więc poszło ale są jeszcze ściany i strop !! Tylko że ściany zaczynam w poniedziałek właśnie więc mało czasu na bicie piany A co do płyty to będę mądrzejszy przy kolejnej chałupie bo w tej co teraz budujemy będzie wiadomo jaka jest temperatura w podbudowie, izolacji płyty i w samym betonie - są czujniki w każdej warstwie i w trzech miejscach w domu - pisałem o tym u siebie w DB. I tak się zastanawiam czy strop nie byłby lepszy do wykorzystania jako bufor... W końcu całe ciepło idzie w górę i jeszcze od góry jest styropian pod wylewką... Może wężownicę zwu przez strop puszczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.11.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 pociłby się sufit chyba ? w miejscach gdzie szły by rury w okresie gdy woda z wodociągów lub ze studni miałaby najniższą temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2012 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Jasiek "dawcy" czekają na Ciebie w poniedziałek jak znajdziesz czas sorry za "dawcy" ale tak jakoś mi się wyrwało... a nie lepiej w niedzielę..., mam trochę roboty rozdłubanej... tak czy siak temat na tyle ciekawy że warto się zastanowić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2012 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 pociłby się sufit chyba ? w miejscach gdzie szły by rury w okresie gdy woda z wodociągów lub ze studni miałaby najniższą temperaturę najpierw należało by powierzchnię tego sufitu doprowadzić do temp. punktu rosy... bieżącym zużyciem wody raczej nie dasz rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.11.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 he eh ale ja będę wylewał około 15m3 wody prawie dzień w dzień na trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2012 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 he eh ale ja będę wylewał około 15m3 wody prawie dzień w dzień na trawnik wężownica ZWU służy do wstępnego podgrzewania CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.11.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 to ściany tez się spocą? a płyta nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 22.11.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 do Nydar:Cena jest znana na stronie biorą od metra kw. pow. użytkowej. 2600zł/netto stan deweloperski – za dodatki trzeba ekstra płacić.Mnie jednak bardziej interesują szczegóły. Co można samemu wykorzystać do realizacji.Do Jasiek71: Ja będę chętny do takiej budowy ale to jeszcze nie ten ani przyszły rok. Teraz powoli układam wszystko w głowie.Czy ktoś rozumie działanie tego domu?Zakładamy dwa warianty zima:Słońce nagrzewa dach domu tam są rurki z glikolem ciepło z tych rurek oddawane jest do płyty fundamentowej budynku za pomocą rozdzielacza. Pewnie jest podział w zależności od usytuowania, wiadomo na samym środku budynku straty będą najmniejsze. Z tego właśnie obszaru – najcieplejszego- pobierana jest wstępnie podgrzana woda do podgrzewacza CWU. Tutaj pytanie czy nie da się podgrzać wstępnie wody do podgrzewacza CWU w solarze dachowym? Dalej obwodem glikol płynie w ścianach tam ma temp. od 14 do 18 C. Bardzo rozsądne.Sprawność rekuperatora określają na ponad 96%.Rekuperator umieszczony jest na zewnątrz.Jeżeli wyrzucane powietrze z domu musi pokonać drogę do rekuperatora np. 3 metry to ciekawe jakie są straty. Możliwe, że wszystkie straty kompensuje zbiornik energii ciepła. Powietrze od rekuperatora leci kanałami ułożonymi w zbiorniku energii. Zakładamy, że z domu wylatuje 21C a do domu wlatuje ogrzane 15-18 w zależności od miesiąca, co daje 15/21=0,71 lub 18/21=0,856. Podejrzewam, że gdyby nawet nie robić rekuperatora, tylko zwykły GWC temperatura będzie podobna.A co z zapotrzebowaniem na ciepło wg producenta od 3 do 8 kWh/m2 czy jest ono realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts