Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli rozumiem ,że dachem podgrzewasz jakiś zasobnik o pojemności ?,a bojler to doładowywacz do pożądanych parametrów.Wyniki z GWC świadczą,że komercyjne reku,nie bardzo ma ekonomiczny sens.

są dwa budynki ...

jeden z solarem dachowcem i dwoma zbiornikami o łącznej pojemności 280 L...

drugi z wstępnym podgrzewaniem zimnej wody i odzyskiem z kanalizy i GWC...

jeżeli decydujemy sie na GWC to można sobie darować rekuperator...

i odwrotnie...

do GWC dołączyć czerpnię pod dachem, przepustnicę i odpowiedni sterownik a najlepsze reku nie ma szans ...;)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja na swoim przykładzie mogę powiedzieć - że 90% układów należy przemyśleć i poprowadzić znaczną część przewodów jeszcze przed tynkami/ sufitami/wylewkami

najlepiej jest usiąść , pomyśleć , zastanowić się i narysować sobie szkielet , później go omówić na FM , wypracować optymalne rozmieszczenie instalacji i przystąpić do realizacji

u mnie kilka rzeczy udało się zrobić - ale kilka było nie do końca przemyślanych - nie o wszystkim wiedziałem , nie wszystko doczytałem - dziś instalacja u mnie w domu wyglądała by nieco inaczej

na tą chwile mamy taki oto stan

WM z reku z mocna centralą "500"

GGWC z dużym wymiennikiem do mocnego i szybszego zbijania temperatury w upały

do WM za namową jaśka zrobiliśmy 2 czerpnie w połaci dachu - żałuję że nie ogrzewam nią CWU

na wylocie czerpni będziemy robić odzysk ciepła do podgrzewania zimnej wody

do WM i GGWC mamy dedykowany sterownik - i tu brak przemyślenia - do odzysku ciepła będzie trzeba kupić nowy - mały prosty z 2 czujkami temperatur

Edytowane przez R&K

kolektor na ścianie nie przeszedł - zadecydowały względy estetyczne - jak wiesz kobiety patrzą na to "inaczej"

wiem wiem napiszesz że można to ładnie wykończyć - ale żonie się taki 20-30 m2 czarny pacek nie podobał - chce mieć jasną elewacje

ale tej z pod dachu można było do tego też wykorzystać - tylko tam gorzej z miejscem

ponieważ wiele osób interesują takie rzeczy a nie wiedzą co z czym rozważmy publicznie mój przypadek - jeszcze nie jest skończony - jakieś pole manewru mamy z CWU

jeśli mam kolektor pod dachem i zasysać będzie on powietrze 40-50 stopni to czy nie lepiej założyć wymiennik na wlocie do WM ? i podgrzewać CWU ?

niż wymiennik na wylocie i podgrzewać ZWU ? a może zamiast montować 2x140 l do ZWU zrobić jeden do ZWU i 1 do CWU ? ewentualnie tak połączyć zbiorniki (2 rodzaje obiegów zamykane na sezon zaworami) by w lecie wykorzystywać 1+1 a w zimie tylko 2 do ZWU ? - tylko wtedy potrzebuje extra drugi wymiennik i kilka rurek więcej ?

po pierwsze czy masz zamiar dogrzewać dom latem ?

po drugie w zimie nie osiągniesz takich temperatur dachówką...

czy ZWU o temp. 28* jest zła ?

realnie biore pod uwage ze bedzie 20-22 stopnie

28 to chyba jakis max przy "sprzyjajacych" lub niesprzyjajacych warunkach

faktycznie ze jak bedzie taka temperatura pod dachem to nie bede stamtąd czerpał tylko z 2 czerpni przez GGWC - tak sobie myślę że 2 przepustnice więcej (lub zamiast "3" - "4") i sterownik i byłby idealny układ , w razie potrzeby ciągnąłby powietrze z pod dachu do wyrzutni przez wymiennik

Konrad wszystko można ...

tyle że trzeba to przemyśleć na etapie projektu domu

to ja wiem - gdybam teraz ... co można jeszcze zrobić i jak ... też po to by inni zobaczyli jakie są możliwości ... by ktoś się zastanowił

Jestem sceptycznie nastawiony nawet do takiej temperatury ale czas pokaże kto ma rację i czy na dachu Konrada nie będzie śniegu od strony południowej ;)

Śmiem twierdzić,że jednak będzie ;)

i tak i nie ... zalezy jaka zima będzie

tej zimy śnieg miałem może ze 2x i to max po 3-4 dni - taka była zima

Edytowane przez R&K

realnie biore pod uwage ze bedzie 20-22 stopnie

28 to chyba jakis max przy "sprzyjajacych" lub niesprzyjajacych warunkach

masz sterownik i czujniki w reku ...

przełącz na czerpnię dachową przez rekuperator w słoneczny dzień...

ja obstawiam że na wylocie będzie znacznie więcej niż w domu...;)

Rozważałeś możliwość gromadzenia nadmiaru ciepła na potem,myślę o okresie jesienno zimowym?

nie opłaca się ...

kolektor powietrzny będzie wspomagał ogrzewanie poprzez układ wentylacyjny...

dodatkowo będzie miał zamocowaną wężownicę do podgrzewania zasobnika na strychu (grawitacyjnie )

zasobnik będzie traktowany jako wstępny podgrzewacz wody dla bojlera elektrycznego, a jeżeli będzie miał odpowiednią temperaturę to dodatkowo wspomoże ogrzewanie nocą poprzez nagrzewnice kanałową

generalnie nie przewiduję rekuperatora ...

tylko sama nieco rozbudowana WM ...

Jasku, a myslales kiedys zeby (jesli lokalizacja urzadzen bylaby sprzyjajaca) polaczyc wezownice obojetnie z ktorego zasobnika w podobny sposob jak teraz dogrzewasz CWU woda szara ?? Inaczje mowiac, umiescic odzysk ciepla wody szarej blisko zasobnika CWU podlaczajac sie do niego jakas wezownica. Dzialaloby podobnie jak rekuperacja - odzysk ciepla z wody zuzytej :)

Pozdrawiam

Jasku, a myslales kiedys zeby (jesli lokalizacja urzadzen bylaby sprzyjajaca) polaczyc wezownice obojetnie z ktorego zasobnika w podobny sposob jak teraz dogrzewasz CWU woda szara ?? Inaczje mowiac, umiescic odzysk ciepla wody szarej blisko zasobnika CWU podlaczajac sie do niego jakas wezownica. Dzialaloby podobnie jak rekuperacja - odzysk ciepla z wody zuzytej :)

Pozdrawiam

ale u mnie to chyba tak działa ...

woda zimna wstępnie podgrzana przez WM jest podawana do bojlera i wymiennika kanalizy, dalej do centralnej baterii mieszającej jako zimna , i dopiero na baterie...

mam zamiar zrobić nowy wymiennik kanalizacyjny z dwiema wężownicami...

jedna tak jak teraz, a druga do podbicia temperatury przed wejściem do bojlera ...