Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla tego powtarzam i powtarzam

da się zrobić bez ogrzewania... tyle co CWU to nie da się obejść.

Stąd myślę wełna 70cm czy idź na całość i grafit 70 cm

w tedy przy -30 mam 3 waty mocy -3 waty zysków i mam zero

koszt (300m^2 x 0,70m)x 200zł = 42 000 zł dużo ale i tak mniej jak pompa ciepła z gruntem do "tradycyjnego domu"

To że się da to wiemy, domy autonomiczne są znane nie od dzisiaj.

Tylko nie wiem czy aby twoja droga jest prawidłowa. Zastanów się nad mocowanie takiej grubości wełny, zabezpieczeniem itd.

Twoje wyliczenie nie zawiera montażu tej wełny.

Przemyśl sprawę zawilgocenia ew. pustki wentylacyjnej itd.

Najlepiej załóż swój wątek gdzie będzie wszystko razem. Opisz pomysł, przedstaw obliczenia kalkulację a może ktoś będzie miał jakieś ciekawe spostrzeżenia. Czytam obecnie wątki dot. budownictwa energooszczędnego gdzie mocno się udzielasz, widzę, że masz pomysł więc zbierz to w kupę i załóż osobny wątek. Wszystko będzie razem a i Ty na tym skorzystasz.

Dzięki

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Załóż osobny wątek ( temat) do swojego domu; ewentualnie przemyśleń !

2. Zastanów się jak będziesz miał stosunek powierzchni okien do ścian a jaki to będzie miało wpływ na twoje średnie U ściany.

3. Wytłumacz mi jak policzyłeś te 70 cm. wełny? Dlaczego nie 1metr ?

4. Jak docieplisz dach?

5. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś to załóż wątek (temat) do swojego domu ;)

Dla tego powtarzam i powtarzam

da się zrobić bez ogrzewania... tyle co CWU to nie da się obejść.

Stąd myślę wełna 70cm czy idź na całość i grafit 70 cm

w tedy przy -30 mam 3 waty mocy -3 waty zysków i mam zero

koszt (300m^2 x 0,70m)x 200zł = 42 000 zł dużo ale i tak mniej jak pompa ciepła z gruntem do "tradycyjnego domu"

Dolicz piankę na uszczelnienie płyt.

Chyba że fabryka specjanie do Ciebie wykroi płyty powiedzmy 10x4m od razu w jednym kawałku. Wtedy to ma trochę większy sens.

Jak byś zgadł

może nie 4m a trzy tak

bo kroi gościu z bloku 1x1x3m

Ale to są jaśkowe wynalazki

A tam koszt od razu wielki... dla mnie to frajda sobie popsykam pianką i wiem że dobrze będzie zrobione solidnie po 100 kroć.

Wiesz ile pianki wychodzi?

U mnie dostawa styro z tira spełniłaby wymóg styro w kawałku na ścianę.

mamy piękne słoneczko w grudniu i odpowiedź dlaczego kolektor powinien być na ścianie ...

http://img13.imageshack.us/img13/3222/sdc11161q.jpg

Niezaprzeczalnie trafne spostrzeżenie.Obserwując listopad i początek grudnia,mialem w tym okresie 1 dzień słoneczny( słownie jeden).Jak waszym zdaniem to się ma do teorii ,że przy południowych dużych oknach zyski słoneczne przewyższają straty.Odnoszę wrażenie,że przynoszą raczej kłopot w lecie i jednak straty w zimie.Nawet słoneczny dzień to efektywne 3-5h słońca,a doba ma 24h.

Niezaprzeczalnie trafne spostrzeżenie.Obserwując listopad i początek grudnia,mialem w tym okresie 1 dzień słoneczny( słownie jeden).Jak waszym zdaniem to się ma do teorii ,że przy południowych dużych oknach zyski słoneczne przewyższają straty.Odnoszę wrażenie,że przynoszą raczej kłopot w lecie i jednak straty w zimie.Nawet słoneczny dzień to efektywne 3-5h słońca,a doba ma 24h.

te dni słoneczne to mierzysz swoją miarą, w moich stronach jest znacznie więcej...:p

a co do okien to mam podobne spostrzeżenia ...:yes:

No to Kujawy to jakaś przeklęta kraina jesienią i zimą.A ile miałeś słonecznych dni w listopadzie,ale tak aby w ciągu było co najmniej 2-3h bez chmurki?

dwa lata temu prowadziłem takie zapiski ale ni chu... nie wiem gdzie mam...

widzę że muszę od nowa zaznaczać w kajecie...

ale w listopadzie to na pewno z tydzień by się nazbierał..., R&K potwierdzi...

w moich stronach to w ogóle jest dość specyficzna pogoda, albo bardzo zimno ( i słonecznie... ), albo bardzo gorąco...( i też słonecznie...)

A zobacz ze roztocze leży tam gdzie słońca jest najwięcej.

Na nic szkoda kasy trzeba zrobić i tyle.

Z wełną mineralną jest taniej a ze słomą jeszcze taniej i tylko kwestia logistyki mnie tamuje przed słomą.

A i styro sobie z wpustem zrobię i ładnie było by ułożone czasem gdzieś pianka.