Przemysław_ 03.12.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Dla tego powtarzam i powtarzam da się zrobić bez ogrzewania... tyle co CWU to nie da się obejść. Stąd myślę wełna 70cm czy idź na całość i grafit 70 cm w tedy przy -30 mam 3 waty mocy -3 waty zysków i mam zero koszt (300m^2 x 0,70m)x 200zł = 42 000 zł dużo ale i tak mniej jak pompa ciepła z gruntem do "tradycyjnego domu" To że się da to wiemy, domy autonomiczne są znane nie od dzisiaj. Tylko nie wiem czy aby twoja droga jest prawidłowa. Zastanów się nad mocowanie takiej grubości wełny, zabezpieczeniem itd. Twoje wyliczenie nie zawiera montażu tej wełny. Przemyśl sprawę zawilgocenia ew. pustki wentylacyjnej itd. Najlepiej załóż swój wątek gdzie będzie wszystko razem. Opisz pomysł, przedstaw obliczenia kalkulację a może ktoś będzie miał jakieś ciekawe spostrzeżenia. Czytam obecnie wątki dot. budownictwa energooszczędnego gdzie mocno się udzielasz, widzę, że masz pomysł więc zbierz to w kupę i załóż osobny wątek. Wszystko będzie razem a i Ty na tym skorzystasz. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.12.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Dobry pomysł Za wilgotność wełny możemy szybko zrobić wystarczy niedorobiona paroizolacjaMontaż wełny nie liczę bo to sama przyjemność będzie po to szkielet robię.Podaję moc grzewczą tylko dla przenikania plus wentylacja itp itd i tak wyjdzie zero ale jedno z drugim się zniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 03.12.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 1. Załóż osobny wątek ( temat) do swojego domu; ewentualnie przemyśleń ! 2. Zastanów się jak będziesz miał stosunek powierzchni okien do ścian a jaki to będzie miało wpływ na twoje średnie U ściany. 3. Wytłumacz mi jak policzyłeś te 70 cm. wełny? Dlaczego nie 1metr ? 4. Jak docieplisz dach? 5. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś to załóż wątek (temat) do swojego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.12.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Dla tego powtarzam i powtarzam da się zrobić bez ogrzewania... tyle co CWU to nie da się obejść. Stąd myślę wełna 70cm czy idź na całość i grafit 70 cm w tedy przy -30 mam 3 waty mocy -3 waty zysków i mam zero koszt (300m^2 x 0,70m)x 200zł = 42 000 zł dużo ale i tak mniej jak pompa ciepła z gruntem do "tradycyjnego domu" Dolicz piankę na uszczelnienie płyt. Chyba że fabryka specjanie do Ciebie wykroi płyty powiedzmy 10x4m od razu w jednym kawałku. Wtedy to ma trochę większy sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.12.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Jak byś zgadł może nie 4m a trzy tak bo kroi gościu z bloku 1x1x3mAle to są jaśkowe wynalazki A tam koszt od razu wielki... dla mnie to frajda sobie popsykam pianką i wiem że dobrze będzie zrobione solidnie po 100 kroć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2012 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 mamy piękne słoneczko w grudniu i odpowiedź dlaczego kolektor powinien być na ścianie ...http://img13.imageshack.us/img13/3222/sdc11161q.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.12.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) mamy piękne słoneczko w grudniu i odpowiedź dlaczego kolektor powinien być na ścianie ... chyba sie nie wyspałem i nie kumam .....dlaczego?? Edytowane 4 Grudnia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 04.12.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 chyba sie nie wyspałem i nie kumam .....dlaczego?? Bo przysypany śniegiem kolektor, to niedobry kolektor jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.12.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 no tak ... zobaczymy po ilu dniach i przy jakiej temperaturze na zewnątrz zacznie topić się śnieg na moim dachu ... zawsze można wziąć miotłę i włączyć ręczne wspomaganie .. ale z założenia system ma być bez obsługowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 04.12.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 no tak ... zobaczymy po ilu dniach i przy jakiej temperaturze na zewnątrz zacznie topić się śnieg na moim dachu ... zawsze można wziąć miotłę i włączyć ręczne wspomaganie .. ale z założenia system ma być bez obsługowy Masz kolektor dachowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.12.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 taki w uproszczonej wersji wspomagający tylko WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Bo przysypany śniegiem kolektor, to niedobry kolektor jest Jakby słoneczko zadziałało, nie byłoby problemu przy obecnej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Jak byś zgadł może nie 4m a trzy tak bo kroi gościu z bloku 1x1x3m Ale to są jaśkowe wynalazki A tam koszt od razu wielki... dla mnie to frajda sobie popsykam pianką i wiem że dobrze będzie zrobione solidnie po 100 kroć. Wiesz ile pianki wychodzi? U mnie dostawa styro z tira spełniłaby wymóg styro w kawałku na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 dla mnie to frajda sobie popsykam pianką i wiem że dobrze będzie zrobione solidnie po 100 kroć. Niestety pianka ma gorsze U od styro grafitowego. Strata kasy i czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.12.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 mamy piękne słoneczko w grudniu i odpowiedź dlaczego kolektor powinien być na ścianie ... http://img13.imageshack.us/img13/3222/sdc11161q.jpg Niezaprzeczalnie trafne spostrzeżenie.Obserwując listopad i początek grudnia,mialem w tym okresie 1 dzień słoneczny( słownie jeden).Jak waszym zdaniem to się ma do teorii ,że przy południowych dużych oknach zyski słoneczne przewyższają straty.Odnoszę wrażenie,że przynoszą raczej kłopot w lecie i jednak straty w zimie.Nawet słoneczny dzień to efektywne 3-5h słońca,a doba ma 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2012 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Jakby słoneczko zadziałało, nie byłoby problemu przy obecnej temperaturze. dzisiaj obserwowałem w ciągu dnia kolektory słoneczne na dachach... większość z nich jest jeszcze pod śniegiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2012 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Niezaprzeczalnie trafne spostrzeżenie.Obserwując listopad i początek grudnia,mialem w tym okresie 1 dzień słoneczny( słownie jeden).Jak waszym zdaniem to się ma do teorii ,że przy południowych dużych oknach zyski słoneczne przewyższają straty.Odnoszę wrażenie,że przynoszą raczej kłopot w lecie i jednak straty w zimie.Nawet słoneczny dzień to efektywne 3-5h słońca,a doba ma 24h. te dni słoneczne to mierzysz swoją miarą, w moich stronach jest znacznie więcej... a co do okien to mam podobne spostrzeżenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.12.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 No to Kujawy to jakaś przeklęta kraina jesienią i zimą.A ile miałeś słonecznych dni w listopadzie,ale tak aby w ciągu było co najmniej 2-3h bez chmurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2012 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 No to Kujawy to jakaś przeklęta kraina jesienią i zimą.A ile miałeś słonecznych dni w listopadzie,ale tak aby w ciągu było co najmniej 2-3h bez chmurki? dwa lata temu prowadziłem takie zapiski ale ni chu... nie wiem gdzie mam... widzę że muszę od nowa zaznaczać w kajecie... ale w listopadzie to na pewno z tydzień by się nazbierał..., R&K potwierdzi... w moich stronach to w ogóle jest dość specyficzna pogoda, albo bardzo zimno ( i słonecznie... ), albo bardzo gorąco...( i też słonecznie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 A zobacz ze roztocze leży tam gdzie słońca jest najwięcej.Na nic szkoda kasy trzeba zrobić i tyle.Z wełną mineralną jest taniej a ze słomą jeszcze taniej i tylko kwestia logistyki mnie tamuje przed słomą.A i styro sobie z wpustem zrobię i ładnie było by ułożone czasem gdzieś pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts