nydar 04.12.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 No to nawet jak w tej krainie miodem i słońcem płynącej jest (7x4h) 28h słonecznych/m-c,to 692h/m-c jest bez słońca.Widok z mocno przeszklonej chaty jest niesamowity,ale sensu energetycznego w tym chyba nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 A zobacz ze roztocze leży tam gdzie słońca jest najwięcej. dokładnie... cytat z większego artykułu... ..." Lata są suche, i gorące, zimy – mroźne, a przedzimie i przedwiośnie – dosyć krótkie. Najwyższa temperatura w sierpniu dochodzi do 36ºC, a najniższa w lutym do około -30ºC. Jest to teren z największym w skali kraju nasłonecznieniu."... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2012 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 No to nawet jak w tej krainie miodem i słońcem płynącej jest (7x4h) 28h słonecznych/m-c,to 692h/m-c jest bez słońca.Widok z mocno przeszklonej chaty jest niesamowity,ale sensu energetycznego w tym chyba nie ma. coś się czepił tej przeszklonej chaty... kolektorem trza łapać i gromadzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.12.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 A bo kurcze kolektor nie łapie.Okna nie łapią.To chyba chandra łapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 05.12.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 W 2010 r. pomieszkiwałem w Tarnowie od grudnia do czerwca później jeszcze jakiś czas dojeżdżałem. Potwierdzam skrajność pogody. Z tym słońcem to prawda nawet ludzie są inni w tych rejonach, zastanawiałem się nawet dlaczego i główny trop prowadził do ilości dni słonecznych ( endorfiny i takie tam...).Na śląsku nie jest tak różowo;) z ludźmi i ze słońcem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 05.12.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 A bo kurcze kolektor nie łapie.Okna nie łapią.To chyba chandra łapie. A chandra to jaką ma pojemność cieplną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.12.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 84kg chandry x 0,5 L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2012 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 dzisiaj od rana znowu piękne słoneczko.... ściana od południa cieplutka pomimo mrozu a dachy nadal zasypane... jak tam twoja chandra ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.12.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Od rana bez chmurki do 12.30.W nocy -13oC.A z GWC i RSŚ leci powietrze + 20oC.Chandra wzięła i zdechła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 06.12.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Od rana bez chmurki do 12.30.W nocy -13oC.A z GWC i RSŚ leci powietrze + 20oC.Chandra wzięła i zdechła. nydar, nadzieję we mnie rozbudzasz, że to działa. Chciałem zapytać o ten wasz (twój i jaśka) hybrydowy sposób wentylacji, czy nada się też do domu z poddaszem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.12.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Myli ci się.Jedno to wentylacja gdzie dołem świeże powietrze wchodzi a górą (anemostatami )wylatuje.Drugie-hybrydowa to ta pierwsza tyle,że zimą może chodzić na grawitacji.Pierwsza w twoim przypadku jak najbardziej.Druga ,?. Wymaga minimalnych oporów.Przy dwóch kondygnacjach wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 06.12.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Czyli 1 wersja, świeże powietrze doprowadzamy osobno do wszystkich wentylowanych pomieszczeń tyle że puszczamy je dołem? Czy na dom około 135 m2, 5 osób starczy też ten niższy wydatek 25-30 m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.12.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 To my z jaśkiem gardła zdzieramy a ty co z tego zrozumiałeś?Dla jednej kondygnacji wystarczy jeden nawiew,góra dwa i w każdym pomieszczeniu anemostat wyciągowy.Według mnie na jedną osobę wystarczy przy takiej dystrybucji powietrza 10m3/h.W twoim przypadku 5x10m3=50m3/h.Podkreślam,że wg.mnie.Nie zrobiłem jeszcze badań powietrza na zawartość CO2 i innych świństw.U mnie jest 3x10m3=30m3/h.i wszyscy jednogłośnie twierdzą,że lepiej się śpi w nowym domu niż w poprzednim (mieszkanie w bloku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.12.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) a ja zakładam spokojnie 300 metrów sześcienych i 700 obrotów wentylatora.Spada sprawność wentylatora ale mam komfort jak zewnątrz.W zimie mało wilgocie... można nawilżać...Na osobę jest 30 m^3 według normy DIN a PN 20m^3 tylko nie wiem czy nie zamieniłem .Są też jeszcze warunki techniczne.Dostępne bez problemu i pisze jakie wymagania dla wentylacji np z kuchnią taką to a taką itp. Edytowane 7 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2012 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Jeden nawiew na dom=30m3/h,sześć pomieszczeń=6 wywiewów a to się równa 5m3/h dla jednego pomieszczenia. Ciekawe Jak ma się to norm na temat wentylacji w domu ? Czy blekowca nie będzie miał zgrzytu przy odbiorze domu ? (ja znam odpowiedź) Czemu opowiadacie takie bzdury ludziom budującym nowe domy ? no to ja też swoje trzy grosze do tych bzdur ... od kilku dni wentylacja wyłączona a grawitacyjnie przez GWC tak mi zaiwania że obecnie mam już tylko 30% wilgotności... z GWC leci obecnie 12,1* przy -11* na zewnątrz... co do odbioru... zawsze można sobie włączyć wentylator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 07.12.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 z GWC leci obecnie 12,1* przy -11* na zewnątrz... Za oknem -0,75* w tej chwili. Rany, do tej pory w koncepcji nie bralem pod uwage takich roznic. Mam nadzieje, ze ewentualne zyski od sloneczka nie beda takie duze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.12.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Jaśko mnie już mózg spuchnie...bo myślę właśnie nad pasywnym rekuperatorem i wentylacji okresowo wspomaganej wentylatorami ,było by nie było 800kWh prądu na rok je (zjada) . taka wentylacja to zawsze można coś wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2012 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 1.Strumień objętości powietrza wentylacyjnego w budynku mieszkalnym jest określony przez sumę strumieni powietrza usuwanego z pomieszczeń pomocniczych. Strumienie te powinny wynosić co najmniej : czyli jak nawiewa to się nie liczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2012 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Jeśli masz rekuperator to zyski takie nic nie dają to raz,a dwa jeśli masz rekuperator to nawiew do pomieszczeń przy -11st.C będzie w oklolicy 16-17st.C bez GWC. jesteś tego pewny...? w tej chwili do salonu nawiewa mi te 17* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2012 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 polazłem i zmierzyłem... grawitacyjnie leci mi w tej chwili średnio 1,1m3/min czyli blisko 70m3/h ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts