Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A zobacz ze roztocze leży tam gdzie słońca jest najwięcej.

dokładnie...

cytat z większego artykułu...

..." Lata są suche, i gorące, zimy – mroźne, a przedzimie i przedwiośnie – dosyć krótkie. Najwyższa temperatura w sierpniu dochodzi do 36ºC, a najniższa w lutym do około -30ºC. Jest to teren z największym w skali kraju nasłonecznieniu."...

No to nawet jak w tej krainie miodem i słońcem płynącej jest (7x4h) 28h słonecznych/m-c,to 692h/m-c jest bez słońca.Widok z mocno przeszklonej chaty jest niesamowity,ale sensu energetycznego w tym chyba nie ma.

coś się czepił tej przeszklonej chaty...

kolektorem trza łapać i gromadzić...

W 2010 r. pomieszkiwałem w Tarnowie od grudnia do czerwca później jeszcze jakiś czas dojeżdżałem. Potwierdzam skrajność pogody. Z tym słońcem to prawda nawet ludzie są inni w tych rejonach, zastanawiałem się nawet dlaczego i główny trop prowadził do ilości dni słonecznych ( endorfiny i takie tam...).

Na śląsku nie jest tak różowo;) z ludźmi i ze słońcem.

Pozdrawiam

Myli ci się.Jedno to wentylacja gdzie dołem świeże powietrze wchodzi a górą (anemostatami )wylatuje.Drugie-hybrydowa to ta pierwsza tyle,że zimą może chodzić na grawitacji.Pierwsza w twoim przypadku jak najbardziej.Druga ,?. Wymaga minimalnych oporów.Przy dwóch kondygnacjach wątpię.

To my z jaśkiem gardła zdzieramy a ty co z tego zrozumiałeś?

Dla jednej kondygnacji wystarczy jeden nawiew,góra dwa i w każdym pomieszczeniu anemostat wyciągowy.

Według mnie na jedną osobę wystarczy przy takiej dystrybucji powietrza 10m3/h.W twoim przypadku 5x10m3=50m3/h.Podkreślam,że wg.mnie.Nie zrobiłem jeszcze badań powietrza na zawartość CO2 i innych świństw.U mnie jest 3x10m3=30m3/h.i wszyscy jednogłośnie twierdzą,że lepiej się śpi w nowym domu niż w poprzednim (mieszkanie w bloku).

a ja zakładam spokojnie 300 metrów sześcienych i 700 obrotów wentylatora.

Spada sprawność wentylatora ale mam komfort jak zewnątrz.

W zimie mało wilgocie... można nawilżać...

Na osobę jest 30 m^3 według normy DIN a PN 20m^3 tylko nie wiem czy nie zamieniłem .

Są też jeszcze warunki techniczne.

Dostępne bez problemu i pisze jakie wymagania dla wentylacji np z kuchnią taką to a taką itp.

Edytowane przez מרכבה

Jeden nawiew na dom=30m3/h,sześć pomieszczeń=6 wywiewów a to się równa 5m3/h dla jednego pomieszczenia.

Ciekawe ;)

Jak ma się to norm na temat wentylacji w domu ?

Czy blekowca nie będzie miał zgrzytu przy odbiorze domu ? (ja znam odpowiedź)

Czemu opowiadacie takie bzdury ludziom budującym nowe domy ?

no to ja też swoje trzy grosze do tych bzdur ...;)

od kilku dni wentylacja wyłączona a grawitacyjnie przez GWC tak mi zaiwania że obecnie mam już tylko 30% wilgotności...

z GWC leci obecnie 12,1* przy -11* na zewnątrz...

co do odbioru...

zawsze można sobie włączyć wentylator...;)