Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie rozumiemy się.Nie jestem zwolennikiem oddychającej ściany.Natomiast wybudowałem dom ,który zużywa za 5Pln naCO i CWU/dobę.Wiejską fizykę budowli możesz sobie w ....wsadzić..Problem jest w tym ,że nie wybudowałeś nic.A ja mam tą przewagę,że tak.Mam doświadczenie,obserwacje.A ty chciejstwo .Na tym forum nasłuchałem się,że GWC to bzdura.A mi empirycznie wychodzi ,że wprost przeciwnie.Tak sobie myślę,że podstaw do wypowiadania się to za dużo nie masz,pomijając frazesy typu nie warto,nie da rady,nie uda się.Może ja i wiejski jestem.Może i na drzewie dziadek mieszkał.Ale zużywam 5PLN/dobę na CO iCWU.Reasumując.Co ty wiesz o zabijaniu?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Każdy wydaje grube tys.zł,żeby zużywać jak najmniej energii a Ty grzejesz za 5zł/dobę i to z cwu...cud i warte Nobla ;)

a kto ci karze podążać za stadem i dawać się strzyc ...;)

na dzień dzisiejszy nie widzę problemu z wybudowaniem domu za rozsądne pieniądze który będzie "pierdami" ogrzewany, widzisz tylko tyle ile chcą ci sprzedać...;)

Świetnie, że przecieracie szlak łamiąc stereotypy. Szkoda tylko, że ze stu czytających, jeden spróbuje wdrożyć w życie Wasze pomysły, reszta budując po minimalnych kosztach i przy pomocy wypłacanych transz nie chce eksperymentować. Może nie rozumie zagadnień. Czyta, kręci głową, cmoka, a i tak buduje w sposób tradycyjny. "Grube portfele" od razu wybierają gotowca wysoko-energooszczędnego przepłacając kilkukrotnie. Ba, z pewnością nie mają pojęcia o istnieniu tego forum i takich cudaków (w rozumieniu ludzi), którzy za niewielkie pieniądze, przy wkładzie własnym wywracają wentylację do góry nogami i działa ona lepiej, niż wszystkie utarte i skatalogowane do tej pory schematy.

Tylko czasami zastanawiam się, czy sprawności rzędu 100% i inne ochy i achy nie są wynikiem faktu, że "coś" mam i nie wypada powiedzieć, że nie funkcjonuje to bardzo dobrze. I denerwuje mnie, że nikt z Was nie mieszka na Podlasiu :bye:.

którzy za niewielkie pieniądze, przy wkładzie własnym wywracają wentylację do góry nogami i działa ona lepiej, niż wszystkie utarte i skatalogowane do tej pory schematy.

a kto tu coś wywraca...?

przyjrzyj się jak działa wentylacja naturalna...

cały ten świat techniki robi ludziom sieczkę z mózgu...;)

Problem jest w tym ,że nie wybudowałeś nic.A ja mam tą przewagę,że tak.
ok oddaje Ci że wybudowałeś.

Tylko bronisz się przed tym co jest ważne i dobrze sam nie wiesz jak mi dokopać to uciekasz do swojej empirycznej kopali wiedzy.

Jaką jest Twój dom i opisujesz zjawiska jakich doświadczasz.

Tylko robisz to ze swoją wiedzą i mylisz pojęcia i tyle.

Wciągasz U przegrody do tego czy będzie czy nie będzie kondensacji

Nie ma to znaczenia .

Gdyż w każdej przegrodzie źle zaprojektowanej nastąpi kondensacja

http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=6660 właśnie to jest przykład dobitny tego co się dzieje nawet z przyzwoitym U przegrody.

A no dla tego że temperatura dąży do zrównania się z tą zewnętrzną.

I teraz jak przepływa przez nią dużo pary wodnej.

Wpada ta para wodna jak by w lej który coraz bardziej się zwęża

I teraz jak puścisz przez ten lej za dużo to w pewnym momencie zaczyna brakować miejsca.\

Czyli to co jest jak by poza stożkiem lejka jest już wykroploną wodą

a że woda w przegrodzie zwiększa przepływ ciepła to ten lejek zwęża się w kierunku wewnętrznym i pogłębia stan

degradacji przegrody

do pewnego momentu aż mu temperatura nie pozwoli dalej się zwężać.

Ze względu na dążenie do równowagi i ilości napływającej energii cieplnej.

Stąd to zjawisko w starych ceglanych chałupach występowało na powierzchni i tworzyły się grzybnie.

Teraz styropian przesuną tą granicę na zewnętrzną stronę przegrody

ale jako że styropian jest wąskim lejkiem i nie puszcza dalej w świat pary wodnej na tyle żeby uniknąć

skraplania stąd dwie metody

Wieko na lejek który puszcza w niego tyle pary wodnej ile może z niego swobodnie odpłynąć

A druga metoda puszczać tyle pary wodnej bez wieka aby swobodnie przeszło

na drugą stronę czyli wilgotność powietrza w pomieszczeniach na tyle niska aby

się to w leju mieściło .

Czy to takie trudne ?

A w okresie zimowym kiedy mroźne powietrze jest w porównaniu do tego wewnątrz budynku

pozbawione wilgoci.

I przepuszczanie go przez budynek z jednoczesnym podgrzewaniem powoduje że działa jak gąbka

i wysysa "parę wodną"

Padło że ściana ma możliwość nawilżające.

To teraz jak wyciągasz puszkę piwa z lodówki jest

przez chwilę sucha potem aż się zlewa z niej

wedle tej teorii to drogocenne piwo wycieka przez puszkę bo jak.

Nie to właśnie nastąpiła klasyczna kondensacja pary wodnej.

A to przez to że przy np 70% wilgotności temperatura powierzchni wszystkiego co w pomieszczeniu oscyluje w granicach 12-13

bo inaczej każdy przedmiot zacznie być mokry .

Nie próbuję ci dokopać.Doskonale rozumiem zasady przechodzenia wilgoci przez przegrodę.Jestem jedynie przeciwnikiem izolowania muru od środka i od tego się zaczęło.Uważam również,że w warunkach budowy nie jesteś wstanie rękoma najemnej brygady wykonać prawidłowej paroizolacji.Dlatego moja przegroda patrząc od środka ,wygląda tak:k-g,15cm celulozy,MFP(klejona na stykach taśmą nasączaną wodorozcieńczalnym bitumitem),styropian 15cm,siatka i tynk.

A ,,U" ściany ma znaczenie w sensie,w którym miejscu wilgoć się wykropli. Czego przykładem może być pomysł na styropian ryflowany w szkielecie.

a kto tu coś wywraca...?

przyjrzyj się jak działa wentylacja naturalna...

cały ten świat techniki robi ludziom sieczkę z mózgu...;)

Mój brat pracuje w dużej firmie "wentylacyjno- klimatyzacyjnej" i przy pytaniach np. o reku, czy solary odpowiada krótko:

"daj sobie spokój" . Ewentualnie właśnie jakaś samoróbka- tania, bo jak nie zda egzaminu nie będzie szkoda wydanej kasy.

Nydar

A ja tylko chciałem napisać że się da, ale tego się nie robi,bo jest problem z mostkami termicznymi i wypadła by izolować i ściany działowe przynajmniej 1m od ściany zewnętrznej.

U Ciebie jest ciekawa przegroda.

I o ile będziesz miał do 60 % wilgotności nic się dziać nie będzie.

Potem przypuszczam że styro nie puści szybciej pary wodnej, a jak będzie tam za zimno to może się skroplić oby nie.

Czego Ci nie życzę.

Mogę jak coś podać zakres niebezpiecznej ilości pary wodnej w budynku.

Ale pewnie o tym już wiesz.

Reku to nic innego jak wielki intercooler...

Edytowane przez מרכבה

Wiem ile mogę swoje powietrze zimą nawilżyć..A za chęć pomocy i tak dziękuję.

Tak zupełnie przy okazji nastania mrozów,okazało się ,że wentylacja z dolnym nawiewem i górnym wywiewem zdecydowanie efektywniej usuwa wilgoć.Przy niedużym mrozie i nawet minimalnym nawiewie,ciężko jest utrzymać 40% wilgotności.

Artur - kto jak kto ale TY powinieneś mieć opomiarowane REKU jak u mnie

wtedy byś wiedział ile to pudło jest warte ...

ja wiem ze sporo kasy wydałem niepotrzebnie ....

podejrzewam że do końca zimy mój pogląd będzie wyglądał tak że tylko GWC - duże i porządne (tanie i skuteczne np rurowe) i żadne reku tylko jakieś wentylatory EBM, a ponieważ na 90% będę budował 1 lub 2 małe domki - może jeszcze zacznę w 2013 r - to takie wszelkie rozwiązania z tego wątku będą wprowadzone w życie ...

już teraz zgłaszam się na ochotnika na "eksperymentalnego królika doświadczalnego"

udowodnimy że się da tanio i dobrze !

Arturo- chyba żadna samoróbka nie będzie kosztowała 4k. a kupienie gotowego to właśnie napędzanie tego "świata techniki", który wmawia nam, że jest to urządzenie niezbędne. Zyski odzysku ciepła z wentylacji przez reku nie zamortyzują się szybko( jeśli w ogóle), służą tylko poprawieniu komfortu.

Narazie latam z termometrami i wiem,że reku to strzał w 10 :)

Nie zamarza,jak straszą,daje tyle powietrza ile chcemy,nawiewa fajne temperatury.

Natomiast mając takie doświadczenia z reku zdania co do GWC nie zmienię.Nie ma sensu inwestować dodatkowej i to nie małej kasy.

typowa "wizualizacja" instalatora patrz drogi kliencie ... na zewnątrz -10 a do domu Ci leci +10 ... tylko czy TY wiesz dlaczego ? czy tym termometrem z ktorym latasz mierzysz temperaturę przed i za reku w 4 kanałach ?? okazuje się że ta wysoka sprawność jest skutkiem duzych strat na kanałach

ktoś tu kiedyś napisał ... "KANAŁY GÓRĄ !!!"

Ściślej rzecz ujmując to 10m3//h/osobę non stop ,mimo,że starczyło by 3m3/h,ale odpowiednio dystrybuowane i z zastrzeżeniem,że ogrzewanie podłogowe,kuchenka elektryczna i wara otwartego ognia w domu,o papierochach nie wspominając.Na wigilię będzie w sumie 14-cie osób.Wentylatorek na 140m3/h ustawiony będzie.Ot cała filozofia.Przy 30m3/h nawet jak wpadną na dwie,trzy godziny dwie osoby to wilgotność skacze do góry o 1-2%.

No ale przy takich ilościach rekuperator sensu nie ma, natomiast GWC ze wspomagaczami i owszem.

Mam tani reku(4tys.zł),bez GWC,wczoraj wieczorem przy -11st.C na zewnątrz i +10st.C +14st.C wewnątrz(grzeje kozą) i nawiewie 300m3/h nawiewał +8,6st.C,kanały na zimym strychu,jeszcze nie do końca zaizolowane,reku w zimnym garażu.

dziadostwo...;)

moje SAMO GWC daje obecnie ok.10* przy tych 300m3/h...

Straty na kanałach ? Że jak ? Nie jarze jak może mi nawiewac przez straty,chyba odwrotnie bo kanały leżą na strychu gdzie temp.jest taka sama jak na zewnątrz.

pomierz sobie co wlata i wylata z samej centrali, sam zobaczysz jakie "ogromne moce" odzyskujesz ...;)

to co masz na anemostatach to tylko iluzja i "woda na młyn" dla marketingu ...:p

przytoczę pewne dane...

w domu średnio ok.+22*( więc tyle też wylata...)

na zewnątrz -11*

nawiewami z GWC wlata +12*

faktyczna sprawność temperaturowa to "skromne" 70%...

o tym że jeszcze można dodatkowo stratami podgrzać wstępnie zimną wodę do temp. pokojowej i skubnąć dodatkowo z 1,5-2kwh to nawet nie wspomnę ...;)

Artur mnie interesuje co wlata i wylata z centrali...

to co podałeś nic nie mówi ...

to tak jak bym ci napisał że w tej chwili mam na zewnątrz -9,2* a z GWC do salonu w którym jest 22,3* nadmuchuje mi +16,6*...

napisałem prawdziwe dane z obecnej chwili ale one ni chu chu nie są odzwierciedleniem sprawności ...:no: