מרכבה 08.12.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Nie dziwię się w cale że coś malutkiego jak wymiennik w rekuperatorze może nie spełniać swojej funkcji.Tak jak to ma opisane czyli np 90% odzysku itp dopiero jestem u wrót tego zagadnienia.Chciał bym mieć czarno na białym jak z oknami.Teraz mi nikt kitu nie wciśnie o jakiś gazach w oknach, wiem co się tak naprawdę liczy. Na razie rozwijam koncepcje reku pulsacyjnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.12.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Myślisz o rewersyjnym? Raz wylatuje,raz wlatuje,w otulinie akumulacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.12.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Jakoś nikt nie wspomniał, ale do napędu reku potrzeba ciut prądu, a dla 300m3/h, to już jakaś kasa się uzbiera, zależy jeszcze jakie silniki napędowe.I nawet niech będzie to 10zł/m-c, to zawsze jakiś dodatkowy koszt.Do GWC też trzeba wiatrak, bo już nie nadążam? :oZresztą nawet jeśli trzeba to 1sztukę, nie 2, jak do reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 08.12.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Uważam, że reku warte jest uwagi. Moja centrala kosztowała 6 tys., pobiera 31W przy 50% wydajności. Sprawność jak na załączonym obrazku, gwc rurowe.Do tego piec będzie podnosił temperaturę powietrza "biegnącego" na piętro domu. Na zdjęciach widać różnicę temperatur przy wymienniku i za piecem.Ale każdy chwali swoje.[ATTACH=CONFIG]153388[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153389[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153394[/ATTACH] Edytowane 8 Grudnia 2012 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 09.12.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 ... Ale jeśli reku to nie GWC bo taki zestaw nie ma sensu ekonomicznego. GWC w układzie Tichelmana wykonałem samodzielnie - koszt 51 m=960 zł + kilka dni przyjaźni z łopatą. Sprawność systemu z gwc to 84%, bez gwc 62% (instalacja jeszcze w trakcie ocieplania, więc da się wynik poprawić). Reku nie włącza systemu "odmrożeniowego" - najważniejszy cel osiągnięty. Ja dostrzegam tu sens. Chyba, że ktoś od razu inwestuje w GGWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.12.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Zmyślne poleganie na matce naturze ,to zaufanie przy delcie t. 15oC.Jak jest mniejsza to wentylatorek i bez drogiej automatyki zwykłe włącz,wyłącz sterowane np.temp.zewnętrzną,bo w środku jest w miarę stała,lub higrostatem.Swoją drogą jestem ciekaw jak posiadacze rekuperatorów utrzymują (tak przynajmniej twierdzą) wilgotność wewnątrz na poziomie 40%,skoro przy mojej nędznej wymianie mam dzisiaj 38%. Albo cuda,albo wyłączanie rekuperatorów.A do GWC potrzeba max.jednego wentylatorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.12.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Zmuszasz mnie do dziurawienia kanałów,poświęce się,przedziurawię i zmierzę w poniedziałek z relacją fotograficzną u mnie kanaly nie sa dziurawione - poiar jest w centrali w 4 komorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 09.12.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 IN - OUT -Nawiew - Wywiew - Temp. zew.Dodatkowo aby określić stratę na kanale wylotowym: Temperaturę powietrza wyrzucanego z wyrzutni - najlepiej gdzieś w ścianie zew. ( Ta temp. pokaże nam ile dogrzewamy powietrze, które wychodzi z rekuperatora - to są straty na kanałach). Jeżeli będziemy mieć takie pomiary to obliczymy rzeczywistą sprawność. Da się to pomierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.12.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 http://www.taniaklima.pl/?p=p_10&sName=oswiadczenie-exbud-skanska czytały Kolegi ? 137 tyś nieźle Myślę nad rekuperatorem w którego czeluścia będzie wpadać powietrze np 3 m^3 na minutę i będzie się tam kotłować jedno z drugim. Tj powietrze wywiewane z nawiewanym, oczywiście bez łączenia się tych dwóch. Aż odda porządnie ciepło temu co idzie na salony, tylko impulsowo będzie tłoczone tj większa chwilowa prędkość. Na razie rozwijam tezę o tym . Drugie co jest bardziej opłacalne dać nagrzewnicę czy wentylatory które wymuszą znacznie większy przepływ powietrza . Po co to . A no po to że przy wymianie ciepła decyduje opór powietrza przy ściennego jest znacznie większy większy większy niż nawet 1mm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.12.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Przepływ turbulentny jest korzystniejszy dla wymiany ciepła fakt.Tylko po co ci kilkaset m3 na godzinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) A po co mam się dusić w domu Nie ma to znaczenia jeśli chodzi o odzysk ciepła. Jedynie trzeba więcej mocy dla wentylatorów. Ewentualnie dla nagrzewnicy. a sobie przeglądałem teraz chyba to nie jeden zna http://www.rekuperatory.pl/rekuperator/ Licząc tak 100m^3 powietrza wentylowanego. Różnica między czerpnią i wyrzutnią teraz 2,3 st do 8,3 st daje 200Wat różnicy w mocy (gradient 6st ) między czerpnią a nawiewem jest różnicy 17,2 st (gradient). tu mamy ~570 wat . to teraz pytanie jakim procentem jeden liczby jest druga ile brakuje w bilansie mocy ? gdzie tu jest 93 % bo ja tej pokrętnej logiki nie kumam a i wspierał nie będę bo dla mnie wynika że sprawność jest na poziomie 65 % brakuje mi ~35 % w bilansie... 93 procent to brakowało by 5,7 wata razy 7(1%=5,7wat) 39,9 wat to gdzie podziewa się 160,1 Wata ? krąży? dobra troszkę ratuje sytuację nadmiar wpadający do centrali z pomieszczeni a może to jest różnica miedzy nawiewem a wywiewem bo to jest 0,04 kW czyli całe 40watt czyli było by 72 procent Edytowane 10 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.12.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) To tym razem nie wątpliwość tylko jeszcze jeden szalony pomysł blekowcy. Pod płytą miałem wstępnie przewidzianego xps 10 cm i dodatkowo opaskę pionową 1,5 m w dół też xps. wszystko obłożone folią izolującą od wilgoci. A gdyby tak umieścić warstwę xps na DNIE naszego bufora? Zyskujemy pięknie zaizolowany termicznie bufor ze wszystkich stron od góry jest przecież płyta a nad nią dom. Folią można wyłożyć żeby bylo paroszczelne. Co o czymś takim myślicie. Tylko nie wiem co xps na to że sypnęlibyśmy na niego najpierw gruntu rodzimego - glina pylasta 30% wilgotności w moim przypadku, i zagęszczali kilka razy, a potem jeszcze pospółka. Czy byłby z tym jakiś problem? ... blekowca edit: Dzisiaj spojrzałem na temat z drugiej strony - ile kWh może przechować taki gruntowy zbiornik ciepła pod moją płytą 97 m2 powierzchni, beton 20 cm, podsypka 40 cm, 1,1 utwardzona glina 30% wilgotności. Przy znalezionych w necie pojemnościach cieplnych tych materiałów i założeniu zakresu temperatur roboczych 18* - 30* wyszło mi że mogę zgromadzić ok 1100 kWh w całości, lub jeśli polecę po taniości (mniej kopania) i buforem jest tylko płyta i podsypka - 330 kWh. Jakby miało to starczyć na cały sezon grzewczy to mało, ale przecież bufor ma być cały czas regenerowany ciepłem odzyskiwanym z zużytego powietrza i częściowo ze ścieków plus zyski z dni słonecznych. Rozpiszę to na poszczególne miesiące roku i zobaczymy jaki bilans wyjdzie. blekowca To obiecany bilans udało mi się w końcu rozpisać - zapraszam do komentowania. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Ale żeś się chłopie narobił przy tych tabelkach.W sumie mówimy o tysiącu kWh jakie można zmagazynować w obrębie fundamentu.Dla małego normalnego domu to nic,ale dla energooszczędnego to dużo.Tylko,że i tak nie starczy na wszystko.Dlatego uważam ,że optymalnym rozwiązaniem będzie podgrzewanie powietrza wentylacyjnego.Na to tylko z biedą starczy,przy założeniu że szare ścieki będą stale układ doładowywały na poziomie kilku kWh/dobę.Z uwagi na mizerną ilość tej energii i aby przedsięwzięcie stało się opłacalne ekonomicznie ,nie powinno być droższe jak 1000-2000PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Dla tego założyłem dużo okien aby bezpośrednio w posadzkę łapać energię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Tylko że wtedy kiedy jest potrzebna ,to tego słońca jak na lekarstwo.W naszym klimacie to jest wysoce,, przereklamowany"system pozyskiwania energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Ale tu łapiemy części kW i to wystarczy, nie mówimy tu o podgrzewaniu wody do temp 55sttylko stabilizacji temperatury w okolicach 20 st. tu wystarczą niewielkie ilości.Dwie pieczenie na jednym ogniu się usmaży, masz okna i masz ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Rozumiem,że nie piszesz o domu z dzielnicy Phu Nhuan,tylko o polskich realiach.Doba ma 24h a użytecznego słońca 3-4h.Dni słonecznych od początku listopada naliczyłem na jednej ręce.I kąt padania tego słońca na posadzkę jakby mizerny i mało efektywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 No ja o tym nie wiembo i skąd .Wierzę w okna cudnie argonem wypełnione w ich ramy super izolowane z siedmioma komorami wspaniałymi.W pompy ciepła co się nie psują i prądu nie potrzebują, w ściany oddychające bo to zdrowe powietrze przez nie jest pachnąceniczym na łące.Wierzę w pana kazia co robi kielnią cuda; a nóż prosto wymurować się uda.Ja wiem że Ty chcesz mieć ściany gorące ale zbytekmnie potrzeba wyłapać parę kWh Dla tego wykombinowałem takie to a takie szyby za dobrą uważam cenę i stać mnie będzie na ten pomysł bo inaczej bym o tym nie pisał Plus do tego okiennice dla wzmocnienia efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.12.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Ale żeś się chłopie narobił przy tych tabelkach.W sumie mówimy o tysiącu kWh jakie można zmagazynować w obrębie fundamentu.Dla małego normalnego domu to nic,ale dla energooszczędnego to dużo.Tylko,że i tak nie starczy na wszystko.Dlatego uważam ,że optymalnym rozwiązaniem będzie podgrzewanie powietrza wentylacyjnego.Na to tylko z biedą starczy,przy założeniu że szare ścieki będą stale układ doładowywały na poziomie kilku kWh/dobę.Z uwagi na mizerną ilość tej energii i aby przedsięwzięcie stało się opłacalne ekonomicznie ,nie powinno być droższe jak 1000-2000PLN. NIe całkiem się zgodzę, że starczy tylko na podgrzewanie powietrza wentylacyjnego. Plan minimum to powietrze wentylacyjne + brak strat ciepła z domu przez podłogę co ponadto to na wstępne podgrzanie cwu. I starczy. Ja patrzę na to raczej jak na duży rekuperator z dużą powierzchnią wymiany ciepła i calkiem sporą rezerwą na pokrycie strat, a nie jak malutki zasobnik mający wystarczyć na cały sezon grzewczy. Co do kosztów - i tak planowałem płytę fundamentową z pionową opaską przeciwwysadzinową i do tego gwc. Zmiany polegają na dodaniu wężownic pex pod płytą i pod xps, a samego xps daję pod podsypką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 blekowca Teraz się skup nad tym że potrzeba Ci dziennie na "grzanie" 35 kWh /24h przy -30 Ile potrzeba czasu i jakie energii aby naładować to złoże.W tedy masz to co piszę zero grzejny dom . Na razie upieram się nad komasowaniem energii w wodzie łatwy transport i wielo źródłowość zasilania tj.Wiatrak , PV , solary, Jaśkowy kolektor dachowy itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts