blekowca 17.12.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Ale u mnie -30 to ostatni raz za Niemca było.CO załatwiam sobie inaczej, także u mnie ten temat odpada, przy tym domu he he.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Na tym właśnie to polega,że konstrukcja domu-fundamentu jest tą obudową magazynu.Inwestycją jest te kilkadziesiąt metrów pexa.Tylko wtedy będzie to tanie i ekonomicznie uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 18.12.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Tak się wpatruję w te moje tabelki, policzyłem sobie jeszcze wpływ likwidacji odzysku ciepła z powietrza wywiewanego vs rezygnacji z odzysku ciepła z szarej wody - to drugie prawie nic nie zmienia(?) - Chodzi mi o temperatury na końcu sezonu. Oczywiście przy kalkulacjach musiałem siłą rzeczy oprzeć się na uproszonych założeniach, np. o jednakowej temperaturze całej płyty i podsypki pod domem. W praktyce pewnie najwyższe temperatury będę utrzymywał w centralnej części GMC. Gdyby tamtędy puścić właśnie rurę z szarymi ściekami, a wokół nie 'powić' rurę doprowadzającą wodę do cwu, to powinienem osiągnąć skuteczniejszy transfer ciepła z szarej wody do cwu.Inna kwestia, dość zaskakująca, to temperatura powietrza nawiewanego, zwłaszcza na początku sezonu - za gorące. Przydałby się jakiś mieszacz powietrza z dworu (czerpnia północna?) z tym podgrzanym w GMC - przy okazji spowolniłoby to rozładowanie GMC. Czy takie ustrojstwa są i działają czy trzeba dopiero wymyślić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 To zrób grodzie na wentylację i oddziel to za ciepłe złoże.Wentyluj tylko tym co jest chłodniejsze --> zgodnie z tym że ciało o wyższej temperaturze ma więcej energii w sobie będzie uzupełniać to co pobierasz, zrobił byś coś na wzór lejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.12.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Blekowca.Zaraziłeś się wirusem zachłanności.Natura bez specjalnych kosztów daje ci możliwość zmagazynowania ok.1000kWh energii cieplnej.Ty chcesz więcej .Bez nakładów które nigdy się nie zwrócą przy tych cenach energii,nie wydusisz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Ale 1000 kWh to jest około 350-400 kg drzewa tak dla przykładu.Tu sceptycznie się odnoszę do tego pomysłu bo energia którą tam zgromadzisz .Będzie dążyć do wyrównania z tą zewnętrzną i nie bardzo przekaże do wyższej temperatury energie tylko zawsze do środowiska o niższym potencjale.Stąd stały ubytek tej energii.W izolacji z próżni miał by to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.12.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Masz rację.Dlatego tą energią podgrzewam zimowe powietrze ,które będąc suche wymaga jej niedużo.Ciepło zgromadzone pod fundamentem nadąża się przemieszczać do rury z powietrzem.Jeżeli będzie to woda,to się nie uda.Zabraknie i będzie nieefektywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.12.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 No tak, ale o ile wodę pobierasz w sposób cykliczny, to powietrze leci ci cały czas bez przerwy. Nie demonizowałbym też tej ilości kWh potrzebnych do wstępnego podgrzania cwu, mi wychodzi że to jakaś 1/4 energii do podgrzania powietrza wlotowego. I z powodu tych 25% więcej wyszło ci żem chciwy...Co do mieszania strugi gorącego i zimnego powietrza to gdyby po GWC zewnętrznym, podzielić strugę na grzaną pod domem i chłodniejszą wlatującą bezpośrednio do domu, to pewnie wystarczyłaby regulacja nawet ręczna na jednym z tych powietrzo-ciągów, przed ponownym ich połączeniem i wentylatorem. Z twoich doświadczeń nydar wynika, że temperatury powietrza wlotowego są dość stabilne i niezależne od warunków zewnętrznych, więc jedna regulacja w miesiącu by starczyła. Jeśli dobrze rozumiem koncept waszej wentylacji od dołu do góry, to nie można dopuścić do nawiewania zbyt ciepłego powietrza także dlatego, że w domu by się ono ochładzało i zamiast sobie grzecznie po zużyciu wylatywać górą, opadałoby na dół, mieszając się ze świeżym - byłaby mieszanka jak w przypadku zwykłej WM, tyle że w przeciwnym kierunku. Wymagająca dużej wymiany żeby się nie podusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.12.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Zbyt ciepłe nawiewane,spowoduje jego ucieczkę anemostatami wyciągowymi. Zużyte pozostanie wewnątrz,niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.12.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Czyli jakby nie patrzeć to nici z wentylacji.Oglądałem sobie jeszcze stronę izomaxu, ten ich rekuperator konkretnie i nie wiem na ile schemat ideowy oddaje skalę ale w porównaniu do domu duże ustrojstwo im wyszło, to może i mieć sprawność do 96% jak piszą. Wracam do moich wyliczanek i widzę że u mnie to bryndza, z powietrza wywiewanego odzyskuję marne 25 % tego co zużywam na podgrzanie wlotowego. W praktyce pewnie byłoby nieco lepiej bo te rury miały iść obok siebie, ale dla bezpieczeństwa wolałem założyć gorsze warunki do obliczeń. Myślę więc co by tu zrobić żeby poprawić sprawność odzysku ciepła. Wiem że temat wymiennika rura w rurze był wcześniej na forum i odpadł z powodu ceny i strat ciepła do gruntu. A gdyby tak w zewnętrznej rurze pvc fi 200 którą wylatuje zużyte powietrze puścić w środku rurkę spiro fi 100? Drogo by nie było, Zewnętrzna rura strat ciepła nie ma bo idzie najpierw w nagrzanym GMC, a dopiero po ochłodzeniu na zewnątrz. W rurze spiro nie byłoby skroplin bo powietrze jest w niej ogrzewane i jego wilgotność względna spada. Skropliny w rurze zewnętrznej niegroźne bo to kanalizacyjna, przy wylocie by się ich pozbywało do gruntu. Powinien wystarczyć krótszy odcinek rur - mniej materiału i mniej kopania. Wtedy nasz gmc spokojnie powinien starczyć na wstępne podgrzanie cwu przy jego regeneracji szarą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.12.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Dysponujemy za małą ilością energii z kumulacji i odzysku aby starczyło na wszystko.Można wybrać.Albo świeże powietrze do domu ,albo CWU ,albo to i to.Ja wybrałem powietrze.Na wiosnę będę wiedział (po zimie) czy byłem asekurantem,czy dobrze porachowałem.Póki co mam (na dzień dzisiejszy ) energię do wykorzystania z powietrza zużytego o śr,temp.17oC i wilg.31-40%.Do tej pory zasilam nią podwórko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.12.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Nydar mam do Ciebie prośbę o ile możesz podpowiedz co takiego masz zrobionego ? zapodaj tylko idę powinno mi to wystarczyć chyba że to tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.12.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 20mb.GWC rurowego fi 110,Rekuperator szare ścieki-powietrze,20mb.GWC przebiegające przez GMC podgrzewane kolektorem dachowym.Temp.wlotu powietrza przy dzisiejszym -12oC,+18oC(70m3/h,wilg.w domu 31%).temp.w domu 22oC.Zużyte powietrze kierowane jest na poddasze nieużytkowe ,którego temp.to 15-18oC(w zależności od temp.zewn.).Minimalna strata do gruntu,prawie zerowa przez dach.A okna to sztuczka z rzymskimi kotarami.A / V dla tego systemu bez znaczenia.Czym gorszy tym lepiej.Przestronny parterowy dom.W końcu schody to droga rzecz.A wszystko za 2000PLN/m2 i przy zużyciu ciepła<15kWh/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.12.2012 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 20mb.GWC rurowego fi 110,Rekuperator szare ścieki-powietrze,20mb.GWC przebiegające przez GMC podgrzewane kolektorem dachowym.Temp.wlotu powietrza przy dzisiejszym -12oC,+18oC(70m3/h,wilg.w domu 31%).temp.w domu 22oC.Zużyte powietrze kierowane jest na poddasze nieużytkowe ,którego temp.to 15-18oC(w zależności od temp.zewn.) u mnie na dzień dzisiejszy wygląda to tak... GWC rurowe fi 200 o długości 57mb ułożone w wężownicę w tej chwili idzie grawitacyjni ok.70m3/h o temp. 10,8* przy zewnętrznej -11* ( temperatura zewnętrzna praktycznie nie ma znaczenia ... ) w domu ponad 22* , wilgotność spadła już do 21% (normalka jak co roku ...) na strychu w tej chwili jest 11,6* ( cały czas podobna + - 1* nie zależnie czy jest 0 czy -12* ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 To jednak jest chyba wada twojego systemu ścian.Dla mnie <30% to już katorga . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Nydar ściany nie maja tu znaczenia w ilości wilgoci w powietrzu nie pełnią roli nawilżacza.Aby tak się stało musiały by mieć masę kondensatu.Na ile wasze systemy są podobne? może Twoje po przejściu przez GMC nabiera wilgoci?Nie wiem nie widziałem przypuszczam.W wilgoć z ścian nie wierzę chyba że z zamkowych lochów gdzie woda wręcz płynie po ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 22.12.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Ale ja wciąż nie wiem co sądzicie o wkładaniu rurki spiro do kanalizacyjnej pvc. Z praktycznego punktu widzenia - da się, będzie coś uniemożliwiać, utrudniać. W teorii nie widzę problemów, ale wy to mieliście w łapkach, praktycy jesteście, no 100% mężczyźni (bo dom jest, syn pewnie też i drzewo...) , pomóżcie koledze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Nie wiem,nie znam się.Ale moje ściany to celuloza (15cm) i 15cm styropianu.Myślę jednak ,że na wilgotność we wnętrzu domu ma wpływ higroskopijność materiału ściany.Jasiek ma od środka styropian i od zewnątrz styropian,zalany betonem.Akumulacja wilgoci żadna.W moją ścianę może wejść sporo wody bez uszczerbku na izolacyjności.Potem ją sukcesywnie oddaje.Mamy klimat zmienny.Kilka dni mrozów ,a potem odwilże.Dlatego u mnie to funkcjonuje.U jaśka nie,bo nie ma powierzchni higroskopijnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Blekowca.Tobie trudno jest doradzić.Ja -praktyk twierdzę,że ciepła z pod domu starczy tylko do świeżego powietrza i to z doładowaniem RSŚ.Przetestowałem.Wiem.Rurka spiro nie jest gładka.Co będzie za kilka lat?. Kto to wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Bez szkody jest w tedy gdy jest w stanie gazowym czyli nic się zmienia...Dopiero odwrócenie ewentualnej tam kondensacji i wyciągnięcie tej pary z powrotem o wnętrza ale musiało by się też odwrócić ciśnienie pary wodnej co w zimie jest nie możliwebo zawsze na zewnątrz jest mniejsze, a styropian puszcze gorzej jak celuloza czy wełna to fakt ale nie jest paroizolacją.Przyczyna tkwi gdzie indziej trzeba tylko by było dokładnie przebadać ten przypadek i tyle. a jeszcze dwa różnie budynki różne miejsca w Polsce itp za dużo zmiennych . Dodam jeszcze.Nydar masz ze wszech miar bardzo zły układ ze względu na dyfuzję pary wodnej bo waśnie styropian zatrzymuje ten przepływ a jeśli będzie na tyle zimno tamna styku styro z celulozą to będzie woda.Tak że te 30% w mieszkaniu to trzymaj jak amen w pacierzu. http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=6660 to jest włąśnie dużo % w domu Edytowane 22 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts