jasiek71 03.01.2013 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 hehe, za miesiąc będziesz miał odpowiedź na podstawie pomiarów (i wyliczeń) na razie czekam na wyliczenia ale jakoś nikt się nie kwapi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2013 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jeżeli podzielisz U foliowego pudła przez U styropianowego ,dostaniesz proporcję zużycia energii w jednym i drugim.Tu nawet nie jest potrzebna powierzchnia tylko U folii/U styropianu. Tylko po co ci to ? a o ile się zmieni U przegrody jednej i drugiej jak porównamy to samo przy wietrze 5m/s i bez wiatru ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jak będziesz miał otwarty układ to nic nie za obserwujesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2013 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jak będziesz miał otwarty układ to nic nie za obserwujesz . przewietrzanie zostaw w spokoju ... ma być szczelne ... co się stanie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Jak będziesz miał dwa szczelne sześciany i będziesz po nich dmuchał to po prostu odlicz ten "opór" przejmowania ciepła który wyjdzie całe 0,02-0,04 R czyli nic .Już pisałem to jest dużo dla blachy czy foli itp bo daje kres U na poziomie 5,9 Wat .Dla tego przy nieruchomym powietrzu ten mały opór rzędu 0,08 coś powinien pokazać .Ja nawet tego nie biorę pod uwagę przy liczeniu .To jest dobre dla liczenia balkonów z żelbetu gdzie ten łącznie 0,21 Res i Rsi da właśnie 0,21 gdzie płyta 10cm żelbetu ma 0,058 RTo te opory przejmowania ciepła są znaczącym składnikiem.I to jest właśnie ratunek dla pseudo okien itp jak to wliczy zawsze ma Łu 0,8 a nie 0,9 czy ileś tam. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.01.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jasiek.Jeżeli tobie naprawdę chodzi o wpływ szczelności domu na zużycie.To powiem bardziej obrazowo .Jeżeli dmucha wiaterek leciutki 25-30km/h -zefirek,prawie nic,to ten zefirek daje napór na ścianę 50Pa .Próbę szczelności robi się przy nadciśnieniu 50Pa i jeżeli wymiana powietrza wewnątrz domu np.400m3 wyniesie 200m3/h, to taki dom uważa się za szczelny .Chyba nawet domy pasywne mają takie ilości aby uzyskać status szczelnego.A 200m3 powietrza w ciągu godziny wyciągnie z domu i temp.którą trzeba uzupełnić i wilgoć (prawie drugie tyle co z tej temperatury wynika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.01.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 takie 200m3/h przy domu 400m3 to w ch....moznaby było z WM zrezygnować u mnie np chodzi na ok 120m3/h taki wiaterek leciutki 25-30 km/h - zefirek to niemal zawsze jest !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 http://www.innowacyjnapolska2010.pl/component/content/article/16-otwarcie-hali-sportowej-w-somnikach.html No ale to się zgadza i jest innym torem doliczane do strat budynku . A nie w U przegrody.WM można zrobić podciśnienie lekkie i wyrównać tą ucieczkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.01.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jest taki "super" materiał - link na forum: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182728-isobooster-thermoreflex-termoorganika-superpoddasze-co-wybra%C4%87 i produkt:http://www.isobooster.pl - polecam przeczytanie pdf-a z niezależnych testów (zakładka Certyfikaty-Badania) - metoda podobna jak jasiek chce zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ja nie mówię o U przegrody tylko o całkowitej stracie ciepła domu.A rodzaj wentylacji niewiele pomoże .Jak z jednej strony pcha ,to z drugiej wysysa.Jeżeli zrobisz podciśnienie to to ssanie spotęgujesz.Oczywiście nie ma to takiego przełożenia na wprost .Bo na ogół wiatr atakuje dom z jednej strony a nie z każdej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.01.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 No to ja Ci staram się podpowiedzieć jak zacząć . Nie licząc ale wiedząc co masz sprawdzić, a tego jest multum dla tego nie uzyskasz dokładnej odpowiedzi bez dokładnego mierzenia. Szybko możesz wyciągnąć pochopne wnioski. Zauważ na jakoś wykonania . http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=156963&d=1356780900 zobacz zwykł aparat konstars rozjaśnianie odwracanie kolorów widzisz gdzie brakuje szronu to są mostki termiczne jest ich sporo. Bo masakryczna wilgoć jest w pomieszczeniach a styropian jeszcze to zachamował . tj odpływ tej wilgoci i przesuną wykraplanie na styk muru i ESP przez co jeszcze bardziej te mostki sie uwidaczniaja. Wilgoć skondensowana może i robi cuda z przegrodami . Hitem nieudanej przegrody jest ściana trój warstwowa z wełną w środku to jest lipa . Sam robiłeś to zdjęcie? Zwykły aparat uwidacznia tylko różnicę w kolorach na styku płyt i kołkach, ale czy to wilgoć ze środka, czy za cienka warstwa tynku? Jeśli to wilgoć, to w tym przypadku widoczna, ale mostków termicznych nie sfotografujesz. P.S. Czy nie podkreśla Ci błędów w trakcie pisania? Źle się czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Nie to nie jest różnica w kolorach tylko brak szronu ciemniejsze miejsca/ szron jaśniejsze. Na tej elewacji gołym okiem w "normalnych" warunkach tego nie widać. Tam nie ma żadnej wilgoci. Na "żywo" to było coś, aparat tego tak nie oddał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.01.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]158007[/ATTACH] Nie to nie jest różnica w kolorach tylko brak szronu ciemniejsze miejsca/ szron jaśniejsze. Na tej elewacji gołym okiem w "normalnych" warunkach tego nie widać. Tam nie ma żadnej wilgoci. Na "żywo" to było coś, aparat tego tak nie oddał. Czyli cała ściana była pokryta szronem!? To faktycznie zdjęcie nie pokazało tego co było w realu. Swoją drogą, nie zdarzyło mi się widzieć domu pokrytego szronem- rzeczywiście to musiało być "coś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Swoją drogą, nie zdarzyło mi się widzieć domu pokrytego szronem- rzeczywiście to musiało być "coś" to wpadnij do mnie ... ja mam od północy dość często "siwą " ścianę rano... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 to wpadnij do mnie ... ja mam od północy dość często "siwą " ścianę rano... No, dzięki- raczej jak zimno to ja w domu siedzę. Choć Twoje wynalazki, to bym w realu mógł zobaczyć, hmmm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2013 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jasiek.Jeżeli tobie naprawdę chodzi o wpływ szczelności domu na zużycie.To powiem bardziej obrazowo .Jeżeli dmucha wiaterek leciutki 25-30km/h -zefirek,prawie nic,to ten zefirek daje napór na ścianę 50Pa .Próbę szczelności robi się przy nadciśnieniu 50Pa i jeżeli wymiana powietrza wewnątrz domu np.400m3 wyniesie 200m3/h, to taki dom uważa się za szczelny .Chyba nawet domy pasywne mają takie ilości aby uzyskać status szczelnego.A 200m3 powietrza w ciągu godziny wyciągnie z domu i temp.którą trzeba uzupełnić i wilgoć (prawie drugie tyle co z tej temperatury wynika). dzisiaj trochę pobiegałem po chałupie i zauważyłem że wszędzie coś wieje... mało tego, jakiś czas temu sprawdzałem czy na samym wentylatorze nawiewowym i pozamykanym domu czuć wyrzutnię... a tu nic..., nawiew ma na czerpni 250m3/h a z wyrzutni nie czuć żadnego powiewu (no może ledwo ledwo ...) to samo przy włączonym okapie... na czerpni nic nie czuć ... czyli kilkaset m3/h nie robi wrażenia ... swoją drogą teraz wiadomo dlaczego wilgotność w domu podąża mi za temperaturą zewnętrzną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Właśnie brak szronu świadczy, nie masz dobrej izolacji.Stan idealny gdy wszystko pokrywa szron; dla tego że nie masz luk którymi podgrzewasz ściany.Dobre okna szronem też mają zajść.No to jak? rurą duchy transportują powietrze ?Czy dom sito ? Wymianę powietrza w "tradycyjnym domu" określa się na 4 x6 razy kubatura a liczy się tylko wskaźnikiem np 0,27 x kubatura raz .Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2013 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Właśnie brak szronu świadczy, nie masz dobrej izolacji. Stan idealny gdy wszystko pokrywa szron; dla tego że nie masz luk którymi podgrzewasz ściany. rano jak jest mróz to ja wszystkie ściany mam w szronie a od północy to byle tylko było na minusie ... ale też przy okazji sito ... jak dla mnie to ten szron nie jest żadnym wyznacznikiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.01.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Szron jak powstaje,gdy jest odpowiednia wilgotność i temperatura, powstaje od strony nawietrznej .Takie są moje obserwacje.Raz na jednej ścianie raz na innej.Tak samo jest z szybami samochodów stojących na zewnątrz,chyba,że nie ma wiatru wtedy samochód cały biały.Jasiek jak budowałem i robiłem próbę szczelności to świecą dymną.Cuda na kiju wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Dla mnie jest sygnałem że jest dobrze Uwierz na ścianie U 0,7 szronu przy -2 czy ile tam nie oświadczysz. Za dużo energii przechodzi przez nią. Akurat był taki dzień że wszystkie ściany pokazały gdzie jest luka w izolacji. Bo pamiętam gdzie były i się potwierdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts