jasiek71 03.01.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jasiek jak budowałem i robiłem próbę szczelności to świecą dymną.Cuda na kiju wychodzą. no jak ja bym teraz to zrobił to raczej pozew bym zobaczył ... ale u mnie z tego co dzisiaj zdążyłem zauważyć to nie trzeba koloru żeby widzieć ... akcja doszczelniania trwa... (oczywiście w miarę możliwości bo chałupy nie mam zamiaru burzyć, chociaż nie wiem czy nie było by łatwiej... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jasiek nie bądź przekora . Ja oczami widziałem super, jednak na zdjęciach tego tak super widać aż nie było. Stąd zmniejszyłem rozjaśnienie, kontrast większy itp. Weź sobie boow door testa zamów, mieszkał bym bliżej i miał bym to bo w wolnej chwil jestem u Ciebie. Roztocze znam dobrze jeśli chodzi o Zwierzyniec i okolicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2013 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Weź sobie boow door testa zamów, mieszkał bym bliżej i miał bym to bo w wolnej chwil jestem u Ciebie. Roztocze znam dobrze jeśli chodzi o Zwierzyniec i okolicę taki test to ja sobie mogę samemu... ale co on mi da...? dziury to ja mogę ci palcem pokazać ... mieszkam 8km od Zwierzyńca jak będziesz w okolicy to zapraszam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 03.01.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 jasiek pisałem ci na priv, zerknij proszę do skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2013 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 jasiek pisałem ci na priv, zerknij proszę do skrzynki a no tak ... przeczytać to przeczytałem ale odpisać to ... rano ci odpiszę bo teraz mam "zaćmę"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) A no Janie nie złość się. Dal przy zlikwidowaniu tych dziur od palca No ja wiem że nie są to jakieś cuda, tylko trzeba to zrobić . Ja chcąc mieć full szczelny dom, to muszę to mieć 24 na dobę, to jest taki tester aby móc na bieżąco kleić "dziury" ja rozumię energooszczędność ale te rurki niczego dobrego z sobą nie niosą. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2013 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Ja chcąc mieć full szczelny dom nie ma szczelnych... są co najwyżej mniej dziurawe ... (no może z wyjątkiem tych co maja wszystkie ściany i podłogi ze szkła ...) idąc tym tropem to wychodzi że U przegrody ma znaczenie tylko do gruntu bo tam jest przynajmniej jakiś namacalny odbiornik energii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 U mieszasz z szczelnością.Zrobisz pudło z betonu i tam nie będzie co uciekać przez szczeliny.Pudło ze szkła itp .Nie należy wciskać szczelin powstałych przy montażu z U.Sprawa oszacowania strat przez nie kontrolowaną wymianę powietrza jest trudna i wymaga elektroniki i pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2013 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Sprawa oszacowania strat przez nie kontrolowaną wymianę powietrza jest trudna i wymaga elektroniki i pomiarów. u mnie każde pomieszczenie ma własne ogrzewanie i licznik energii... mam zapiski z kilku lat... wiem co w którym pomieszczeniu zostało zmienione i jaki miało/ ma wpływ na zużycie... izolacja jest bez zmian od kiedy stoi dom, różnice są w drobiazgach ... zdziwiłbyś się jaki mają wpływ na kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.01.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 u mnie każde pomieszczenie ma własne ogrzewanie i licznik energii... mam zapiski z kilku lat... wiem co w którym pomieszczeniu zostało zmienione i jaki miało/ ma wpływ na zużycie... izolacja jest bez zmian od kiedy stoi dom, różnice są w drobiazgach ... zdziwiłbyś się jaki mają wpływ na kwh A możesz się z nami podzielić, co robiłeś i jaki to miało wpływ na zużycie?? to może być ciekawe, a nie wiele osób ma każde pomieszczenie mierzone z osobna. taka wiedza może się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2013 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A możesz się z nami podzielić, co robiłeś i jaki to miało wpływ na zużycie?? to może być ciekawe, a nie wiele osób ma każde pomieszczenie mierzone z osobna. taka wiedza może się przydać za jakiś czas ... na razie jeszcze zbieram różne informacje i robię wykresy... jak się z tym uporam to przedstawię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.01.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 no to czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 JanieZgadza się z Tobą a i sobie nie zaprzeczam teraz. Mnie chodzi o zmierzenie strumienia strat przez wentylację i jeszcze w czasie budowy poprawiać I obliczyć ile mnie to pochłonie kWh, a nie po fakcie tak ja u Ciebie .Ty masz co jest .Ja chcę badać to co będzie i zapobiegać jeszcze w trakcie budowy. A żeby to zrobić dokładnie to trzeba mieć sprzęt aby wiedzieć gdzie wieje itp .Ile tego idzie, nie chcę stwierdzać faktów. Wykresy wykresami ale trzeba też było by podać w miarę konkretnie co zrobiłeś ile przechodziło powietrza itp jaki to wpływ miało.tego jest i będzie sporo.Żeby choć trochę można było z innym czymś porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2013 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 no dobra "tęgie głowy"...mamy na zewnątrz -30* i 70% wilgotności...wewnątrz +22* i 40% wilgotności ...jakie U ma mieć szczelna przegroda aby nie przekroczyć punktu rosy ??ile to cm przeciętnego styropianu ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) to zależy od pierwszej warstwy czyli jaka farba i ile wilgoci. Tak że widzisz od Łu to nie zależy . Edytowane 4 Stycznia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.01.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A mógłbyś pokazać ten sam obrazek ale z izolacją 30cm i 15cm?Nic tak nie przekonuje jak obrazki:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2013 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]158271[/ATTACH] to zależy od pierwszej warstwy czyli jaka farba i ile wilgoci. Tak że widzisz od Łu to nie zależy . ja jestem prosty człowiek ... co mi tu jakieś tabelki ... łopatologicznie poproszę ... ile cm styro ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Tu Janie jest 1m styro.Prosto trzeba ustawiać tak opory dyfuzyjne, aby największy przypadał wewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Tu Janie jest 1m styro. Prosto trzeba ustawiać tak opory dyfuzyjne, aby największy przypadał wewnątrz budynku. ja mam 25cm całej ściany i jakoś nie zauważyłem nawet kropli wody ... moje dziadowskie okna maja zwykłe dwie szyby bez żadnego g... w środku i też jakoś nic się na nich nie skrapla... parametr maja raczej znacznie gorszy niż ten 1m styropianu... jak dla mnie to folia bombelkowa ma wystarczający parametr aby od środka nie ciekło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Ale to ekstrema nie występujące w przyrodzie. To jest forma wskaźnika czy jest dostateczny opór dyfuzyjny czy nie. Jak się pojawia "kondensacja" to jest go za mało na wewnętrznej stronie ściany. U Ciebie nie będzie skraplania przy - iluś tam masz za sucho Nawet "podłe" okna skrzynkowe nie skraplają pary wodnej przy 30% i mniej procentach ten punkt też da się przeliczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts