nydar 05.01.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 A mnie coraz bardziej kusi coby tym powietrzem wylotowym ze stryszku wodę grzaćWczoraj wieczorem miernik CO2 do rury zasilającej w powietrze wsadziłem a tam przeszło 20oC .W domu 23oC a ze stryszku wylatuje przeszło 19 i to z wiadrem wody .Chyba jednak skusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.01.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Nydar, jakbys jaki solar powietrzny gdzies dolozyl to by wtedy mozna dopiero wode dogrzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Tylko że u mnie od jesieni do wiosny to po4-5 dni ze słońcem /m-c a myć się trzeba codziennie.Jak by ktoś miał linki o samoróbkach z agregatów chłodniczych to wdzięczny będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2013 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Tylko że u mnie od jesieni do wiosny to po4-5 dni ze słońcem /m-c miałem przeca podawać ... w grudniu 10dni pełnego + dwa takie (coś tam, coś tam ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Myślę nad jedną sprawą Bardzo szczelny budynek i okna a ściany jak były czyli U0,7 Strop tylko 30cm dołożyć bo tanio (EPS) Wyszło mi dla 34 m^2 okien 0,5 Szczelność 0,12 kubatury /n50. Htr= 241,05 W/K + 16 na went co daje około 8-9 kW mocy Okna wsie fix. wychodzi 75 kWh . Trzeba i taki wariant przyjąć bo ewentualne klejenie styropianu nie wchodzi w grę . budrzet 27kzł. Do granic trzeba to wykorzystać co jest a zbicie styropianem zapotrzebowania i mocy o 5 kW to straszny koszt. ( aby to osiągnąć trzeba dać minimum te 30 białego) Co pochłonie cały budżet. Opcja ze słomą jest aktualna i super oknami zawsze to zjazd o 100kWh na m^2 Szczelność hmmm zadanie kosmiczne plus mostki termiczne a jest ich sporo trzeba je jakoś zminimalizować. dałem po 0,2 wata na każdy w tych obliczeniach . zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Jesteś tak chaotyczny,że mimo IQ 69 to nie nadążam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 ^2 Szczelność hmmm zadanie kosmiczne plus mostki termiczne a jest ich sporo trzeba je jakoś zminimalizować. dałem po 0,2 wata na każdy w tych obliczeniach . zobaczymy. Wiekszosc mostkow zalatwiasz murujac z thermomuru, fundanety w sumie tez, za jednym wejsciem w grunt obustronna izolacja i calkiem niezly akumulator energi pod domem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Ale ja pisałem o termomodernizacji istniejącego domostwa.Jak wykorzystać to co jest , przy minimum kosztów.Najlepsze efekty daje wentylacja mech z odzyskiem i dobre okna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Bądź mniej chaotyczny to praca u podstaw bardziej efektywna będzie.A wiedza bardziej dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 05.01.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Jesteś tak chaotyczny,że mimo IQ 69 to nie nadążam. Nie przejmuj się, ja mam 129 i już dawno nie kumam, o co kaman Swoją drogą Powozik, jaką przyjmujesz wydajność reku, bo chyba nie tą reklamową?! Edytowane 5 Stycznia 2013 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 no ja nie wiem ile mam bo mnie spięcie i przepięcie trzaska. Za młodu chcieli zemnie głupka zrobić to mnie zbadali i wyszło 168 a teraz nawet nie che wiedzieć 50 będzie dobrze Nydar postaram się o poprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Ale ja pisałem o termomodernizacji istniejącego domostwa. Jak wykorzystać to co jest , przy minimum kosztów. Najlepsze efekty daje wentylacja mech z odzyskiem i dobre okna, mówisz o Jaska domu ? akurat te 2 to dosc drogie sposoby reku jasiek nie chce znac, Wm juz ma okna ... wystarczy uszczelnić - choc tu duzo wiekszym problemem wydaje sie byc ich praca do słonca i w cieniu/ nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 05.01.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Ja zrozumiałem że pisze o swoim domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Dobrze,że się odezwałeś.Jaką ty masz w końcu wentylację.Z wylotem do góry,czy tradycyjną z nawiewem u góry a wywiewem w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.01.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 ja mam tradycyjna WM z nawiewami w pokojach i wyciagiem w kuchni, WC i lazienkach oraz 2 male odnogi w spizarce i pomieszczeniu nieogrzewanym na poddaszu (kolo schodow) ale ....salon, kuchnia i korytarz to 1 przestrzeń i brak jakichkolwiek podciagów i przeszkód typu drzwi ... a sa one od strony poludniowej wiec licze ze w tej czesci domu bedzie to działalo znacznie lepiej niz tam gdzie sa drzwi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 A jesteś typkiem,co to jak trzeba pomierzy i uczciwie poda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.01.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 a masz jakieś wątpliwości ??? w swoim DB podaje wszystko bez ściemy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2013 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 ja teraz z innej beczki ...czy jest możliwe aby przy wyłączonej wentylacji było podciśnienie w domu ???gdzie coś namacam to wieje ( znaczy wlata ...)a gdzie wylata...? bo na wyrzutni nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 05.01.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 A w kibelku patrzyłeś, bo u mnie w bloku to każdą szparę właśnie tam najbardziej się czuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 06.01.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 ja teraz z innej beczki ... czy jest możliwe aby przy wyłączonej wentylacji było podciśnienie w domu ??? gdzie coś namacam to wieje ( znaczy wlata ...) a gdzie wylata...? bo na wyrzutni nie ... Stawiałbym na efekt kominowy i szukał na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts