Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Opisywałem swój dom.

Dobrze Jaś twierdzisz że twoje poddasze to sito?

Nie wiem jakie jest bo nie widziałem tego poddasza, czy takie jak strych, że można swobodnie chodzić ?

Czy takie co tam pełzasz jak gad jaki, ledwo ledwo?

Myślę że doszczelnianie folią, najlepiej z aluminium, zawsze promieniowanie odbijesz podczerwone.

I nie panikował bym tylko

http://hausnummer17.blogspot.com/2011/02/dampfsperre-im-dachboden.html łądnie zaklejał.

Opisywałem swój dom.

Dobrze Jaś twierdzisz że twoje poddasze to sito?

Nie wiem jakie jest bo nie widziałem tego poddasza, czy takie jak strych, że można swobodnie chodzić ?

Czy takie co tam pełzasz jak gad jaki, ledwo ledwo?

Myślę że doszczelnianie folią, najlepiej z aluminium, zawsze promieniowanie odbijesz podczerwone.

che che ...

strych to ja mam sreberkiem zrobiony ...;)

Spróbował bym z kadzidełkiem i szukał ssania i dmuchania nawet przy kablach do lampy,gniazdkach i w najbardziej nieprawdopodobnych miejscach.

Na własne oczy widziałem dmuchający kontakt w ścianie ceramicznej:o. Na poddaszu styk ścian z podłogą.

u mnie nie trzeba kadzidełka ...

cały dom jest od środka k-g na stelażu ...

a jak nie ma ciągłości uszczelnienia to chyba dalej nie muszę tłumaczyć ...;)

idąc tym tropem...

skoro trzeba się specjalnie spinać aby uzyskać 0,6 dla pasywniaka a ja mam sito chociaż zużycie energii by na to nie wskazywało...

(może moje nie oddychające ściany trochę ratują doopę...)

jakoś bardziej mi pasuje szczelność niż grubość...

dlatego ten pomysł z pudełkami ...;)

Bravo x1000 razy świetny przykład i widzę że gość sam dużo zrobił.

a nie jak "firma"

P3202131.jpg

PC294459.jpg

Na czerwono zaznaczyłem jak to się teraz ma i jak działa anty szronowo.

http://pasivnydom.blog.cz/1004/parozabrana to jest cały dom wyklejony paroizolacją-uszczelnieniem.

http://pasivnydom.blog.cz/0904/dokoncenie-kostry to jest dla mnie wzór, ja zamiast tego. dam kostki słomy, ekofiber, co tylko sobie zamarzę :).

Zaznaczam że kratownica jest bardzo niepoprawnie wykonana, ze względu

na wielkie mimośrody,

Mogą być najwyżej połowę wysokości pasa, a przy spełnieniu tego warunku, trzeba go liczbowo sprawdzić.

Edytowane przez מרכבה

Zastanawia mnie fakt mocowania wszystkich tych uszczelnień, foli na ile one wytrzymają. Rok, dwa, pięć później pod wpływem ciepła wilgoci taśma się odkleja zaczyna dmuchać i dziury gotowe. Później zawilgocenie izolacji itd. Tutaj wychodzi przewaga tradycyjnego budownictwa ( monolityczne stropy) od szkieletowego.

Od czego Ci się tam nagrzeje ? pod 30 i więcej izolacji ?

Kiedyś oznaczyłem sobie trasę na rower w lesie sprajem.

A żeby wiedzieć gdzie się zaczyna, nakleiłem dwa paski czarnej taśmy izolacyjnej szerokiej na 1,5 cm;

Nakleiłem na barierę drogową http://www.google.pl/imgres?q=bariera+drogowa&um=1&hl=pl&sa=N&tbo=d&biw=1515&bih=758&tbm=isch&tbnid=oFyFlFftZzYUEM:&imgrefurl=http://www.bariery-drogowe.pl/1,0,1,realizacje-sigmateq-bariery-drogowe.html&docid=MmuuWDpITX3qBM&imgurl=http://www.bariery-drogowe.pl/plk/obrazek_uslugi1.php%253Fpa%253D225,168,fotografie/poziome/1_5.jpg&w=600&h=449&ei=sZDpUNWVHcrJhAedkICYBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=603&vpy=126&dur=873&hovh=194&hovw=260&tx=118&ty=106&sig=108409765938813327584&page=1&tbnh=138&tbnw=190&start=0&ndsp=32&ved=1t:429,r:4,s:0,i:99

taką , jako że początek trasy był od drogi

te paski w śniegu, słońcu, soli, mrozie i tylko co najgorsze trzymały się do puki po 6 latach nie remontowali drogi.

Specjalnie przyglądałem się czy są.

Tak że nie twórz mitów że coś co ma zakład 15cm i super sklejone się rozklei.

Twój link nie działa, ale z doświadczenia wiem, że kleje pod foliami ploterowymi, odblaskowymi itp. wytrzymują bardzo dużo.

Folia się złuszczy i popęka, a klej zostaje i ciężko go zmyć np. z blachy.

Co do ww kratownicy- o jakie chodzi mimośrody? Myślisz, że tam sobie ktoś zbijał na oko i postawił chatę, domek, który się może złożyć? - bez przesady.

Tłumaczę wszystkie osie prętów mają się spotykać w jednym punkcie, tj węźle.

Przez co pręty są albo ściskane albo rozciągane.

A jak jest mimośród to powstają momenty zginające.

Tam jest rażąco i fatalnie zrobione.

Rysunek2.jpg

na poczekaniu widzisz jak ładnie przecinają się w punkt.

Po za tym aby drewno połączyć dobrze a nie nakładając materiałem na pasy, to trzeba albo blachy węzłowe, albo płytki kolczaste, albo co inne.

Nie będę teraz robił z tego wykładu bo to nie o tym temat.

Wywołany do tablicy odpowiedziałem.

Edytowane przez מרכבה

Teraz rozumiem, ale tu musiano tak zrobić, bo łączniki ("pręty") są skręcane z główną belką na śruby- widać dobrze na ostatnim zdjęciu, poza tym pewnie robiono to ręcznie. Prasy do płytek na budowie nie uświadczysz. Faktycznie lepiej gdyby zrobili na rogach "słup-skrzynkę", jak na Twoim rysunku, bo łączenie 3 gwoździami poprzeczek i jeszcze w czoło łaty wbite, to połączenie do niczego ;-(.

Moim zdaniem taka ażurowa konstrukcja drewniana to ściana idealna dla domu nisko energetycznego czy nawet zero energetycznego. Widziałem takie kratownice do szkieletów chyba skandynawskich,ale nie miały zastrzałów pod kątem tylko po cztery czy pięć prostopadłe na długości elementu.Super rozwiązanie.