מרכבה 06.01.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Tak orientacyjnie ma to u mnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Byłem przekonany,że wybierzesz jakąś nowoczesną bryłę.A tu masz.Mansardowy.Na proporcje i kąty trzeba uważać bo łatwo o koszmarek.Warto nawet model w jakiejś skali sklecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3599&attachmentid=93095 To są skrobanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.01.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Odnoszę wrażenie, że nie wiesz ile kosztuje wycinanie laserem, a trochę sztuk tego trzeba, Wystarczą "zwykłe" płytki, estetyka nie warta kasy.Wiązary montują na płaskie płytki kolczaste jak np. u mnie. Przeliczenia projektuje się i od razu sprawdza w programie Roofcon. Co to za wiszący daszek w tej mansardzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 No to jest przykład.Troszkę się to zmieniło, grubsza krata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2013 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 ja teraz z innej beczki ... czy jest możliwe aby przy wyłączonej wentylacji było podciśnienie w domu ??? gdzie coś namacam to wieje ( znaczy wlata ...) a gdzie wylata...? bo na wyrzutni nie ... nowe spostrzeżenie... jak spadłą trochę wilgotność w domu ( było 39% a teraz jest 31% ) i temp. na zewnątrz to jest trochę mniejsze podciśnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.01.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Ciepłe i wilgotne jest lżejsze od ciepłego suchego .Spadła wilgotność,zmniejszył się ciąg . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.01.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Słusznie Nydar zauważyłeś.Avogadro się kłaniahttp://www.cumulus.nazwa.pl/teoria/wiedza/w_gestosc.htmW miarę prosto jest wytłumaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.01.2013 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ciepłe i wilgotne jest lżejsze od ciepłego suchego .Spadła wilgotność,zmniejszył się ciąg . wychodzi na to że próbujemy na siłę napędzać przez WM coś co przy poprawnie skonstruowanym układzie samo się reguluje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.01.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Dobrze zaizolowany dom,jedna czy dwie nitki fi200GWC,do tego RSŚ i masz zimą nadmuch 19oC a latem darmową klime.Ale tego w sklepie nie kupisz to kogo to... Mało komu się chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.01.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Czy Wam też jakaś debilna strona z nagrodami wyskakuje przy otwieraniu forum? Można dostać... @##$$$#*&& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.01.2013 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Dobrze zaizolowany dom,jedna czy dwie nitki fi200GWC,do tego RSŚ i masz zimą nadmuch 19oC a latem darmową klime.Ale tego w sklepie nie kupisz to kogo to... Mało komu się chce. ale gotowe barachło za ciężką kasę to już chętnie ... nowe spostrzeżenie mam... to co leci z GWC to nie grawitacyjnie wlata... powietrze z wymiennika jest zasysane przez podciśnienie w domu ( przynajmniej w moim ...) zauważyłem też że jest jakaś zależność pomiędzy wzrostem a spadkiem wilgotności w moim domu a zużyciem energii i reakcją w czasie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ciąg kominowy( czy szparodachowy w twoim przypadku ) powoduje właśnie podciśnienie.Dlatego samo wlata.Każda wentylacja grawitacyjna-konwekcyjna tak działa.Czyżbyś zauważył,że czym bardziej suche powietrze,tym mniej energii zużywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Popieram , nie jestem ślepym zwolennikiem wentylacji mech , w końcu 300m^3 powietrza w jedną i drugą stronę (strumienie równoważne). Zadają lekko 800kWh mocy https://www.youtube.com/watch?v=W9NJLlvaO5I tak że bardzo Wasze rozwiązania mi się podobają. I sam myślę nad swoim hybrydowym . http://www.teberia.pl/news.php?id=4036 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 09.01.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ciąg kominowy( czy szparodachowy w twoim przypadku ) powoduje właśnie podciśnienie.Dlatego samo wlata.Każda wentylacja grawitacyjna-konwekcyjna tak działa. Czyżbyś zauważył,że czym bardziej suche powietrze,tym mniej energii zużywasz? u Jaśka to niemożliwe. Jego dom ma zafiksowane zapotrzebowanie zapotrzebowanie na energię i już. Żadne tam wilgocie i wentylacje nie będą mu bruździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 u Jaśka to niemożliwe. Jego dom ma zafiksowane zapotrzebowanie zapotrzebowanie na energię i już. Żadne tam wilgocie i wentylacje nie będą mu bruździć nie bardzo wiem do czego "pijesz"...? każdy stojący i wykończony budynek ma w pewnym sensie zafiksowane zużycie ... zmiana tego wiąże się z większą demolką czy zrównaniem z ziemią ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 u Jaśka to niemożliwe. Jego dom ma zafiksowane zapotrzebowanie zapotrzebowanie na energię i już. Żadne tam wilgocie i wentylacje nie będą mu bruździć nie bardzo wiem do czego "pijesz"...? każdy stojący i wykończony budynek ma w pewnym sensie zafiksowane zużycie ... zmiana tego wiąże się z większą demolką czy zrównaniem z ziemią ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2013 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Czyżbyś zauważył,że czym bardziej suche powietrze,tym mniej energii zużywasz? to swoją drogą ... a bardziej to że po fali zimna kiedy dość mocno spadnie wilgotność w domu zużycie energii utrzymuje się na tym wyższym poziomie do puki nie podniesie się wilgoć ... np.mamy sobie od jakiegoś czasu 0* i te 40% wilgoci... potem przychodzi fala zimna i na pysk zaczyna lecieć wilgotność ale zużycie energii praktycznie stoi... wzrasta dopiero jak unormuje się wilgoć na nowym poziomie ... i odwrotnie jak przychodzi fala ciepła zużycie energii utrzymuje się na tym wyższym poziomie do puki nie podniesie się wilgotność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Jaś a zgodnie z tym że powietrze wilgotne jest lżejsze to spada jego pojemność cieplna .Było by nie było właśnie to jest bezwładność cieplna Twojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2013 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Jaś a zgodnie z tym że powietrze wilgotne jest lżejsze to spada jego pojemność cieplna . Było by nie było właśnie to jest bezwładność cieplna Twojego domu. tyle to ja wiem... tylko ja u siebie widzę większy związek z wilgotnością wewnątrz domu niż temp. zewnętrzną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts