Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czyli ...

wystarczy wpuścić chłodne świeże powietrze (oczywiście GWC po drodze... ) dołem pomieszczeń a wypuścić górą...

wszystkie kanały wylotowe zebrać w jeden zbiorczy i podpiąć do masywnego komina słonecznego...

samo się napędzi i wyreguluje nie zależnie od pory roku ...:yes:

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.itb.pl%2Fnf%2FPDF%2FP02.pdf

Nam w warunkach domowych teoria i praktyka będą się rozchodzić .

Panie dane dane i jeszcze raz dane .

Dla tego pogoda nie jest jeszcze przewidywalna co do dnia i na cały rok .

Na tydzień jest dużo .

I my w swoim skromnym zakresie robimy to samo

brakuje nam danych i wyciągamy pobieżne wnioski.

Pooglądaj sobie ten link ciekawy

jak bada się teorię.

Moim zdaniem teoria na ogół pokrywa się z praktyką.Jeżeli tak nie jest to na ogół fałszywe dane.

Jak myślisz? Udało by się puścić ciepłe powietrze z twojego kolektora dachowego pod fundament bez użycia wentylatora?

Na twoim miejscu,zerwał bym na piętrze listwy przypodłogowe i zakleił jakim akrylem styk podłogi z k-g.Wszystkie kable wychodzące ze ścian i sufitów potraktował bym tak samo.Zdemontował wszystkie gniazda,puszki elektryczne i kolejno pianka pur i montować.Na końcu uszczelnił bym właz na poddasze o ile taki jest.No i wszystkie przepusty związane z wod-kan i wentylacją .

Tak wiem o tym.

Myślę jak.

Na razie mała pompa ciepłą tam bym była .

Przy takich warunkach miała by bardzo dobre warunki

np przełożyć temp z 40 do 50 i pchnąć pod fundament.

Ale wiem ma być bez wentylatorów, tylko czy ta chytrość nie jest przesadna.

To tak jak z GWC żwirowym 100Wat zjada wentylator ale

daje około 4 kW przy jakimś tam GWC , to jest tylko obraz jakie zyski przy minimum energii.

I fajnie było by jak to działało samo tylko od różnicy temp .

Myślę że jak jest powietrze ciepłe a wilgotne, jest lżejsze od ciepłego suchego

i teraz jak sprawnie wilgoć odbierać ?

Wilgoć to sama się wytrąci jak pod dom to ciepłe i wilgotne dojdzie.Ale ma to działać bez wentylatora.Tu nie chodzi o chytrość tylko o stwierdzenie ,czy bez wentylatora da radę wbrew prawom fizyki(choć nie do końca) czy wiedzy o grawitacji czy konwekcji.

a jakby tak dwa kolektory powietrzne...

jeden na wlocie wymiennika ...

a drugi na wylocie jako komin słoneczny do robienia ciągu ...

Na twoim miejscu,zerwał bym na piętrze listwy przypodłogowe i zakleił jakim akrylem styk podłogi z k-g.Wszystkie kable wychodzące ze ścian i sufitów potraktował bym tak samo.Zdemontował wszystkie gniazda,puszki elektryczne i kolejno pianka pur i montować.Na końcu uszczelnił bym właz na poddasze o ile taki jest.No i wszystkie przepusty związane z wod-kan i wentylacją .

u mnie w miarę jakiegoś modernizowania wystroju wnętrz nad tym pracuję ...

właz ze dwa lata temu jako pierwszy ...

kominek też się uszczelnił ...

w jednym pokoju też już zalepione przy podłodze ...

łączenie okien z elewacją też ostatnio się zrobiło...

Bingo Jasiek.Zrobiłem kiedyś taki model i to działa.Jeden kolektor powietrzny mniejszy,drugi większy.Różnica w powierzchni pochłaniania ciepła powoduje ,że to samo powietrze w jednym jest znacznie cieplejsze od drugiego.To cieplejsze jest tym wentylatorem który całość napędza.

Dlatego sajgończyku twierdzę,że ekofiber bierze wdech i wydech bo mam na to dowody,mimo,że to nie zgadza się z teorią książkową.

Nydar określasz pewne zjawisko, a mnie przedstawiasz pobieżne informacje, dziwisz się że na określenie bierze wdech i wydech. (reaguje nerwacją )

Objętość ekofibera jest lekko mała w porównaniu do tego ile idzie przez rury itp.

Możesz to wyślij na pw, lub tu jakiś schemat.

To że się z Tobą spieram, nie znaczy że jesteś na liście "ulubieńców"

Po przeciwnej stronie tak (tej lepszej :)

Nie mam od Ciebie "pełnych" danych .

Wszystko opiera się na różnicy temperatur, ciśnień, itp

A ja wierzę że masz dowody, nie neguje Twoich osiągnięć jednak pasowało by zapytać dla czego .

Jak piszę chyba że to patent i nie chcesz zdradzać ok szanuje.

Panowie - tak śledzę ten wątek (nie tylko ja) i myśle że za tą teorią nt przenikania wilgotności i innych praw i wiedzy fizyki budowlanej dla przecietnego "budowlanego laika" informacja powinna wygladac mniej wiecej tak ....

masz dom murowany , ściane 2-3 w i takie ocieplenie zrob tak

masz szkielet i w srodku plyty KG a na zewnatrz styropian / welne zrob tak

wykonanie tego i tego powoduje ze to oi to

koszt taki i taki , zyskasz to i to

a to jest bezcenne - bez wzgledu na koszty inwestycji bo to i to ....

dałoby sie tak ??

takie wnioski raz na X stron jako podsumowanie rozwazan w jakims wpisie na czerwobo wyboldowane - beda kwintesencja watku ktory za rok bedzie mial 100 stron a za 2-3 lata 700....

A jak ci tak kiedyś napisałem, to marudziłeś że przekombinowuję...

Tylko czy wystarczy wykorzystać sam dach do robienia ciągu?

I co z wilgocią która się będzie wykraplać na membranę, niby i tak ona od tego jest.

Tylko widzę kolejny problem - normalnie skropliny i ewentualny przeciek z dachówki ma membraną spływać do rynny. Jeśli przestrzeń między membraną a pokryciem dachowym miałaby nie zasysać powietrza od dołu dachu, tylko z wnętrza domu to trzeba jakoś krawędzie dolne dachu uszczelnić, a skropliny odprowadzić inaczej - jak? Do rynny czy do kanalizacji?

Edytowane przez blekowca

Panowie - tak śledzę ten wątek (nie tylko ja) i myśle że za tą teorią nt przenikania wilgotności i innych praw i wiedzy fizyki budowlanej dla przecietnego "budowlanego laika" informacja powinna wygladac mniej wiecej tak ....

masz dom murowany , ściane 2-3 w i takie ocieplenie zrob tak

masz szkielet i w srodku plyty KG a na zewnatrz styropian / welne zrob tak

wykonanie tego i tego powoduje ze to oi to

koszt taki i taki , zyskasz to i to

a to jest bezcenne - bez wzgledu na koszty inwestycji bo to i to ....

dałoby sie tak ??

takie wnioski raz na X stron jako podsumowanie rozwazan w jakims wpisie na czerwobo wyboldowane - beda kwintesencja watku ktory za rok bedzie mial 100 stron a za 2-3 lata 700....

Latwo to mozna zorganizowac, wystarczy zeby kazdy kto juz ma albo cos konretnego zaczyna realizowac dal w swojej stopce odnosnik do posta. ktory to szczegolowo opisuje.

Szybko, sprawnie i nie trzeba setki razy pisac gdzie to sie to opisywalo :)

Kiedys zapoczatkowalem (nie pamietam z kim i na ktorym watku) wpisywanie w stopce parametrow domu i mysle, ze sie z powodzeniem przyjelo :)

Pozdrawiam

Tak R&K tak tak.

1. Paro izolacja czy to w szkielecie, czy jako powłoka malarska w murowanym budynku

dalej zabezpieczenie przed wilgocią i skraplaniem w ścinie.

- nie kosztuje to nic bo malować i tak trzeba.

- w szkielecie jest w sumie jedyną drogą do szczelności ► koszt mizerny aż śmieszny efekty bardzo dobre.

- murowana konstrukcja trzy warstwowa uwaga szczególna przy wełnie mineralnej ► tym bardziej farba nie puszczająca wilgoci.

cd... szkody wielkiej nie będzie tylko efekt tej izolacji mokrej będzie mizerny.

Zawsze ustawiamy te materiały co nie "oddychają " od środka pierwsze ten co się dusi

potem co lepiej oddycha aż po ten co wydycha.

Myślę założyć swój temat→ i liczę na początku o wstrzymanie się z komentarzami

puki wszystkich sytuacji → według mnie nie przedstawię co i jak.

Edytowane przez מרכבה