מרכבה 09.01.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CDMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.pomoc-dydaktyczna.tce.put.poznan.pl%2FPodstawy%2520in%25C5%25BCynierii%2520chemicznej%2520i%2520procesowej%2FWilg_powietrza.pdf&ei=TzTtUIKtDseLswax24DwAg&usg=AFQjCNFcXQQ700uQcxXrh04U9j3kOGUi2A&bvm=bv.1357316858,d.Ymsciekawetu nie będę wchodził za bardzo bo nie zgłębiałem tego zjawiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2013 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 czyli ... wystarczy wpuścić chłodne świeże powietrze (oczywiście GWC po drodze... ) dołem pomieszczeń a wypuścić górą... wszystkie kanały wylotowe zebrać w jeden zbiorczy i podpiąć do masywnego komina słonecznego... samo się napędzi i wyreguluje nie zależnie od pory roku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No i tak trzeba działać .Skuteczność osiąga się kiedy włączysz wzory i praktykę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2013 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No i tak trzeba działać . Skuteczność osiąga się kiedy włączysz wzory i praktykę . wiesz że dość często teoria nie idzie w parze z praktyką ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.itb.pl%2Fnf%2FPDF%2FP02.pdfNam w warunkach domowych teoria i praktyka będą się rozchodzić .Panie dane dane i jeszcze raz dane .Dla tego pogoda nie jest jeszcze przewidywalna co do dnia i na cały rok .Na tydzień jest dużo .I my w swoim skromnym zakresie robimy to samo brakuje nam danych i wyciągamy pobieżne wnioski.Pooglądaj sobie ten link ciekawy jak bada się teorię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Moim zdaniem teoria na ogół pokrywa się z praktyką.Jeżeli tak nie jest to na ogół fałszywe dane.Jak myślisz? Udało by się puścić ciepłe powietrze z twojego kolektora dachowego pod fundament bez użycia wentylatora? Na twoim miejscu,zerwał bym na piętrze listwy przypodłogowe i zakleił jakim akrylem styk podłogi z k-g.Wszystkie kable wychodzące ze ścian i sufitów potraktował bym tak samo.Zdemontował wszystkie gniazda,puszki elektryczne i kolejno pianka pur i montować.Na końcu uszczelnił bym właz na poddasze o ile taki jest.No i wszystkie przepusty związane z wod-kan i wentylacją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 http://www.theruss.org/research-and-statistics/heatingWyobrażam sobie to tak że ta ściana pionowa tylko przestawia się tam gdzie połać dachu i powinno działać ?ale musi nabrać "ciężaru" czyli się schłodzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 http://www.google.pl/search?q=warm+air+down&aq=f&sugexp=chrome,mod%3D18&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Yc_tULX-BoT04QTW9IH4Bg&biw=1515&bih=717&sei=Zs_tUNGfD6b14QT_sIGYAQ#um=1&hl=pl&tbo=d&tbm=isch&sa=1&q=zjawisko+fenowe&oq=zjawisko+fe&gs_l=img.1.0.0j0i24j0i10i24j0i24l5.141868.146718.0.149466.12.10.0.0.0.0.847.3441.2j1j1j1j4j0j1.10.0...0.0...1c.1.qCjt_c1oTTg&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.1357316858,d.bGE&fp=8ecbdd7cc944483b&biw=1515&bih=758wpadło mi to do głowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Chodzi raczej o to,że podgrzewasz powietrze kolektorem dachowym do np.40oC i to powietrze ma się przemieścić pod budynek bez użycia wentylatora.Tam podgrzewa piach pod chudziakiem i jest usuwane na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Tak wiem o tym.Myślę jak.Na razie mała pompa ciepłą tam bym była .Przy takich warunkach miała by bardzo dobre warunki np przełożyć temp z 40 do 50 i pchnąć pod fundament.Ale wiem ma być bez wentylatorów, tylko czy ta chytrość nie jest przesadna.To tak jak z GWC żwirowym 100Wat zjada wentylator ale daje około 4 kW przy jakimś tam GWC , to jest tylko obraz jakie zyski przy minimum energii.I fajnie było by jak to działało samo tylko od różnicy temp .Myślę że jak jest powietrze ciepłe a wilgotne, jest lżejsze od ciepłego suchegoi teraz jak sprawnie wilgoć odbierać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Wilgoć to sama się wytrąci jak pod dom to ciepłe i wilgotne dojdzie.Ale ma to działać bez wentylatora.Tu nie chodzi o chytrość tylko o stwierdzenie ,czy bez wentylatora da radę wbrew prawom fizyki(choć nie do końca) czy wiedzy o grawitacji czy konwekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2013 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Wilgoć to sama się wytrąci jak pod dom to ciepłe i wilgotne dojdzie.Ale ma to działać bez wentylatora.Tu nie chodzi o chytrość tylko o stwierdzenie ,czy bez wentylatora da radę wbrew prawom fizyki(choć nie do końca) czy wiedzy o grawitacji czy konwekcji. a jakby tak dwa kolektory powietrzne... jeden na wlocie wymiennika ... a drugi na wylocie jako komin słoneczny do robienia ciągu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Na twoim miejscu,zerwał bym na piętrze listwy przypodłogowe i zakleił jakim akrylem styk podłogi z k-g.Wszystkie kable wychodzące ze ścian i sufitów potraktował bym tak samo.Zdemontował wszystkie gniazda,puszki elektryczne i kolejno pianka pur i montować.Na końcu uszczelnił bym właz na poddasze o ile taki jest.No i wszystkie przepusty związane z wod-kan i wentylacją . u mnie w miarę jakiegoś modernizowania wystroju wnętrz nad tym pracuję ... właz ze dwa lata temu jako pierwszy ... kominek też się uszczelnił ... w jednym pokoju też już zalepione przy podłodze ... łączenie okien z elewacją też ostatnio się zrobiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2013 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 http://www.theruss.org/research-and-statistics/heating Wyobrażam sobie to tak że ta ściana pionowa tylko przestawia się tam gdzie połać dachu i powinno działać ? ale musi nabrać "ciężaru" czyli się schłodzić . http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aciana_Trombe%27a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 a jakby tak dwa kolektory powietrzne... jeden na wlocie wymiennika ... a drugi na wylocie jako komin słoneczny do robienia ciągu ... Bingo Jasiek.Zrobiłem kiedyś taki model i to działa.Jeden kolektor powietrzny mniejszy,drugi większy.Różnica w powierzchni pochłaniania ciepła powoduje ,że to samo powietrze w jednym jest znacznie cieplejsze od drugiego.To cieplejsze jest tym wentylatorem który całość napędza. Dlatego sajgończyku twierdzę,że ekofiber bierze wdech i wydech bo mam na to dowody,mimo,że to nie zgadza się z teorią książkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Nydar określasz pewne zjawisko, a mnie przedstawiasz pobieżne informacje, dziwisz się że na określenie bierze wdech i wydech. (reaguje nerwacją ) Objętość ekofibera jest lekko mała w porównaniu do tego ile idzie przez rury itp. Możesz to wyślij na pw, lub tu jakiś schemat. To że się z Tobą spieram, nie znaczy że jesteś na liście "ulubieńców" Po przeciwnej stronie tak (tej lepszej Nie mam od Ciebie "pełnych" danych . Wszystko opiera się na różnicy temperatur, ciśnień, itp A ja wierzę że masz dowody, nie neguje Twoich osiągnięć jednak pasowało by zapytać dla czego . Jak piszę chyba że to patent i nie chcesz zdradzać ok szanuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.01.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Panowie - tak śledzę ten wątek (nie tylko ja) i myśle że za tą teorią nt przenikania wilgotności i innych praw i wiedzy fizyki budowlanej dla przecietnego "budowlanego laika" informacja powinna wygladac mniej wiecej tak .... masz dom murowany , ściane 2-3 w i takie ocieplenie zrob tak masz szkielet i w srodku plyty KG a na zewnatrz styropian / welne zrob tak wykonanie tego i tego powoduje ze to oi to koszt taki i taki , zyskasz to i to a to jest bezcenne - bez wzgledu na koszty inwestycji bo to i to .... dałoby sie tak ?? takie wnioski raz na X stron jako podsumowanie rozwazan w jakims wpisie na czerwobo wyboldowane - beda kwintesencja watku ktory za rok bedzie mial 100 stron a za 2-3 lata 700.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 10.01.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) a jakby tak dwa kolektory powietrzne... jeden na wlocie wymiennika ... a drugi na wylocie jako komin słoneczny do robienia ciągu ... A jak ci tak kiedyś napisałem, to marudziłeś że przekombinowuję... Tylko czy wystarczy wykorzystać sam dach do robienia ciągu? I co z wilgocią która się będzie wykraplać na membranę, niby i tak ona od tego jest. Tylko widzę kolejny problem - normalnie skropliny i ewentualny przeciek z dachówki ma membraną spływać do rynny. Jeśli przestrzeń między membraną a pokryciem dachowym miałaby nie zasysać powietrza od dołu dachu, tylko z wnętrza domu to trzeba jakoś krawędzie dolne dachu uszczelnić, a skropliny odprowadzić inaczej - jak? Do rynny czy do kanalizacji? Edytowane 10 Stycznia 2013 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.01.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Panowie - tak śledzę ten wątek (nie tylko ja) i myśle że za tą teorią nt przenikania wilgotności i innych praw i wiedzy fizyki budowlanej dla przecietnego "budowlanego laika" informacja powinna wygladac mniej wiecej tak .... masz dom murowany , ściane 2-3 w i takie ocieplenie zrob tak masz szkielet i w srodku plyty KG a na zewnatrz styropian / welne zrob tak wykonanie tego i tego powoduje ze to oi to koszt taki i taki , zyskasz to i to a to jest bezcenne - bez wzgledu na koszty inwestycji bo to i to .... dałoby sie tak ?? takie wnioski raz na X stron jako podsumowanie rozwazan w jakims wpisie na czerwobo wyboldowane - beda kwintesencja watku ktory za rok bedzie mial 100 stron a za 2-3 lata 700.... Latwo to mozna zorganizowac, wystarczy zeby kazdy kto juz ma albo cos konretnego zaczyna realizowac dal w swojej stopce odnosnik do posta. ktory to szczegolowo opisuje. Szybko, sprawnie i nie trzeba setki razy pisac gdzie to sie to opisywalo Kiedys zapoczatkowalem (nie pamietam z kim i na ktorym watku) wpisywanie w stopce parametrow domu i mysle, ze sie z powodzeniem przyjelo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Tak R&K tak tak. 1. Paro izolacja czy to w szkielecie, czy jako powłoka malarska w murowanym budynku dalej zabezpieczenie przed wilgocią i skraplaniem w ścinie.- nie kosztuje to nic bo malować i tak trzeba.- w szkielecie jest w sumie jedyną drogą do szczelności ► koszt mizerny aż śmieszny efekty bardzo dobre.- murowana konstrukcja trzy warstwowa uwaga szczególna przy wełnie mineralnej ► tym bardziej farba nie puszczająca wilgoci.cd... szkody wielkiej nie będzie tylko efekt tej izolacji mokrej będzie mizerny. Zawsze ustawiamy te materiały co nie "oddychają " od środka pierwsze ten co się dusi potem co lepiej oddycha aż po ten co wydycha. Myślę założyć swój temat→ i liczę na początku o wstrzymanie się z komentarzami puki wszystkich sytuacji → według mnie nie przedstawię co i jak. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts