nydar 10.02.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 A zbudował ktoś GMC i podzielił się wynikami faktycznych osiągów gdzieś na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 nie pamiętam, ale raczej nie. Przynajmniej nie taki typowy GMC, przemyślany od podstaw i tak budowany. No nikt oprócz ciebie nydar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 No to mam nadzieję ze ty też kiedyś.Szkoda warto by było porównać wyniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Mój będzie na bank, inna koncepcja od twojej ale bezdyskusyjnie musi być. Mam nadzieje, że czas pozwoli na SSZ w tym roku i jego praca ruszy najpóźniej na jesieni. Jak nie to dopiero za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Nie wstydź się.Pochwal się swoją koncepcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.02.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 nie ma linka, to byl autorski projekt i symulacja, ale wiele dalo jak sie śledziło na bieżąco. Z tego co pamiętam, leśny_ziutek ten pomysł nawet zrealizował w swoim domu. Jednak czy udało mu się już dom skończyć nie wiem. Były to rzeczywiście robione przez niego samodzielnie symulacje. Symulacja zamieszczona w internecie to wynik wielogodzinnych obliczeń w komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 10.02.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ponieważ nie mam doświadczenia w budowie GWC, proszę o radę.Mam w gruncie samą glinę. Czy wykopy do GWC letniego i zimowego zasypywać gliną czy czymś innym? GWC oczywiście rurowy, rura fi 16.„nydar” na ile pamiętam masz 20 mb GWC. Widzę, że ci starcza. Mam możliwość pociągnąć 200 mb GWC. Czy dobrze rozumiem, że to przerost formy nad treścią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 10.02.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Symulacja zamieszczona w internecie to wynik wielogodzinnych obliczeń w komputerze. Niestety z matmą to nie domnie, pogóbiłbym się w cyferkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Mam 40mb fi110. 200mb.to przesada.Jak masz samą glinę to jak tam z wodą wygląda na wiosnę albo jesień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ponieważ nie mam doświadczenia w budowie GWC, proszę o radę. Mam w gruncie samą glinę. Czy wykopy do GWC letniego i zimowego zasypywać gliną czy czymś innym? GWC oczywiście rurowy, rura fi 16. „nydar” na ile pamiętam masz 20 mb GWC. Widzę, że ci starcza. Mam możliwość pociągnąć 200 mb GWC. Czy dobrze rozumiem, że to przerost formy nad treścią? długość zależy od wydatku, ad długości zależy opór i ewentualne wentylatory jak potrzebne. 200mb to przerost przynajmniej 3-krotny - zrob 70mb i będzie OK możesz obsypać piachem, ale i tak wydajność będzie zalezna od gruntu rodzimego w koło. glina jeśli wilgotna jest w sumie najlepszym gruntem dla rurowca, byle wody gruntowe nie za wysoko, ale i to można przeskoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Nie wstydź się.Pochwal się swoją koncepcją. masz zarys w swoim wątku - na razie nie ma co teoretyzować, wybuduję, będę się chwalił, albo w brodę pluł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Zasypać rurowca w glinie piaskiem to jakby sączek zrobić w którym zbierać się będzie woda z okolicy.Gentoonx.Napisz jaki masz pomysł aby rury nie zalać wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.02.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 byle wody gruntowe nie za wysoko, ale i to można przeskoczyć A jak? Mam grunt z możliwością podejścia do 0,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Zasypać rurowca w glinie piaskiem to jakby sączek zrobić w którym zbierać się będzie woda z okolicy. Gentoonx.Napisz jaki masz pomysł aby rury nie zalać wodą. termokurczki na ten przykład - taniocha towar różnej grubości i jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 10.02.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Pisałem wyżej, że mam spadek od domu w dół 20%. Więc wodą nie zaleję GWC. Dzięki spadkowi też nie potrzebuję wentylatorów, spodziewam się że ciąg będzie jak w kominie.Co do poziomu wód, niestety na wiosnę woda z okolic spływa wzdłóż wodociągu który idzie od dołu. W tym miejscu są wyrażne dołki, więc woda wypłukuje po woli ziemię. Raczej powinno to ustać, bo 10 lat temu z innej strony działki sąsiad nademną ciągną wodociąg i śladu nie ma po tamtym wykopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 z wodą bracie nie ma żartów. nie ważne czy masz spadek czy nie ( ja bym jakiś spadek po kimś chętnie przytulił ), ważne jaki masz poziom wód gruntowych. spodziewać się a być pewnym to inna sprawa. spadek ciśnienia przy 120m3/h na 70mb fi200 + 2 kol90^ to ok. 11Pa na 200mb to już 30 Pa.dla 195m3/h to analogicznie 26 i 71 Pa. każde kolano to jakieś 0,9 Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 11.02.2013 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Witam: Poziom wód gróntowych - brak. Wody są tylko jak topnieje śnieg przez 1 dzień. Na drugi to już susza totalna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 11.02.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 A mi wpadł jeszcze pomysł żeby zimą podgrzewać samochód od dołu przed poranną jazdą do pracy. Kosztem prądu zużytego na podgrzanie mniej ssania a w moim przypadku szybsze przejście na tańszy LPG.Co myślicie? Warto by było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 11.02.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Tylko dla komfortu, a do tego najlepszy byłby promiennik podczerwieni. Jadąc, a nie stojąc, można się przełączyć na lpg po minucie, góra dwóch, choć kolega latami jeździł wyłącznie na gazie i samochód mu z niego palił nawet przy -20*. Ale lepiej, żeby się posmarował benzyną przez tą minutę, dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 11.02.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) Ja mam jakąś przewrażliwioną instalację bo rano zimą to potrafi i z 5-7 minut pojechać na benzynie i dopiero lpg. A najprymitywniejsze promienniki to na allegro po 70 zł, więc koszt niewielki. Edytowane 11 Lutego 2013 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts