Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie ma linka, to byl autorski projekt i symulacja, ale wiele dalo jak sie śledziło na bieżąco.

Z tego co pamiętam, leśny_ziutek ten pomysł nawet zrealizował w swoim domu. Jednak czy udało mu się już dom skończyć nie wiem.

Były to rzeczywiście robione przez niego samodzielnie symulacje. Symulacja zamieszczona w internecie to wynik wielogodzinnych obliczeń w komputerze.

Ponieważ nie mam doświadczenia w budowie GWC, proszę o radę.

Mam w gruncie samą glinę. Czy wykopy do GWC letniego i zimowego zasypywać gliną czy czymś innym? GWC oczywiście rurowy, rura fi 16.

„nydar” na ile pamiętam masz 20 mb GWC. Widzę, że ci starcza. Mam możliwość pociągnąć 200 mb GWC. Czy dobrze rozumiem, że to przerost formy nad treścią?

Ponieważ nie mam doświadczenia w budowie GWC, proszę o radę.

Mam w gruncie samą glinę. Czy wykopy do GWC letniego i zimowego zasypywać gliną czy czymś innym? GWC oczywiście rurowy, rura fi 16.

„nydar” na ile pamiętam masz 20 mb GWC. Widzę, że ci starcza. Mam możliwość pociągnąć 200 mb GWC. Czy dobrze rozumiem, że to przerost formy nad treścią?

długość zależy od wydatku, ad długości zależy opór i ewentualne wentylatory jak potrzebne.

200mb to przerost przynajmniej 3-krotny - zrob 70mb i będzie OK

możesz obsypać piachem, ale i tak wydajność będzie zalezna od gruntu rodzimego w koło. glina jeśli wilgotna jest w sumie najlepszym gruntem dla rurowca, byle wody gruntowe nie za wysoko, ale i to można przeskoczyć

Pisałem wyżej, że mam spadek od domu w dół 20%. Więc wodą nie zaleję GWC. Dzięki spadkowi też nie potrzebuję wentylatorów, spodziewam się że ciąg będzie jak w kominie.Co do poziomu wód, niestety na wiosnę woda z okolic spływa wzdłóż wodociągu który idzie od dołu. W tym miejscu są wyrażne dołki, więc woda wypłukuje po woli ziemię. Raczej powinno to ustać, bo 10 lat temu z innej strony działki sąsiad nademną ciągną wodociąg i śladu nie ma po tamtym wykopie.

z wodą bracie nie ma żartów. nie ważne czy masz spadek czy nie ( ja bym jakiś spadek po kimś chętnie przytulił ), ważne jaki masz poziom wód gruntowych.

spodziewać się a być pewnym to inna sprawa. spadek ciśnienia przy 120m3/h na 70mb fi200 + 2 kol90^ to ok. 11Pa na 200mb to już 30 Pa.

dla 195m3/h to analogicznie 26 i 71 Pa. każde kolano to jakieś 0,9 Pa

Tylko dla komfortu, a do tego najlepszy byłby promiennik podczerwieni. Jadąc, a nie stojąc, można się przełączyć na lpg po minucie, góra dwóch, choć kolega latami jeździł wyłącznie na gazie i samochód mu z niego palił nawet przy -20*. Ale lepiej, żeby się posmarował benzyną przez tą minutę, dwie.