andriuss 11.02.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Są jeszcze prymitywniejsze w postaci żarówek za mniej. Że na deskę i siedzenia bym sobie strzelił dla komfortu, to na pewno. Czy od dołu pod miską olejową, a może to nawet niegłupie, o ile kochasz swój samochód i chcesz mu zapewnić jak najdłuższy żywot . Ale żebyś go rozgrzał do przelotowej, to nie ma szans, a poza tym szkoda, bo przecież to ciepło jest odpadowe ze spalania benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 13.02.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Są jeszcze prymitywniejsze w postaci żarówek za mniej. Że na deskę i siedzenia bym sobie strzelił dla komfortu, to na pewno. Czy od dołu pod miską olejową, a może to nawet niegłupie, o ile kochasz swój samochód i chcesz mu zapewnić jak najdłuższy żywot . Ale żebyś go rozgrzał do przelotowej, to nie ma szans, a poza tym szkoda, bo przecież to ciepło jest odpadowe ze spalania benzyny. Aż takich uczuć doń nie żywię, myślałem właśnie o promienniku w podłodze wiaty, odpalanym na kilka minut przed zimową jazdą, ale raczej dla oszczędności. W okresie letnim to jak napełnię bak benzyną w czerwcu to do września starcza, a zimą to gdzieś na miesiąc tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 to napłlniałbym przed zimą, a jeździł tylko od czerwca do września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 13.02.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 W temacie gwc letniego i zimowego. Ja z kolei chcę dać 50 m fi 160 ślimakiem pod podsypką pod domem i dodatkowo 20 m poza domem pod trawnikiem. I tu nietypowo - bo chcę dwie czerpnie, jedna - letnia podłączona bezpośrednio do ślimaka pod domem, może jeszcze z dogrzewaniem powietrza kolektorem blaszakiem. Druga czerpnia zimowa na wlocie do tych 20 m pod trawnikiem, tam powietrze wstępnie się ogrzeje do temp. dodatnich i dopiero do ślimaka pod dom, żeby grunt wokół ślimaka pod domem zabezpieczyć przed wysadzinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 13.02.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 to napłlniałbym przed zimą, a jeździł tylko od czerwca do września No tak, jak zwykle piszę niezroumiale. Jeżdżę na LPG, chodzi o zmiejszenie zużycia benzyny zimą potrzebnej na rozgrzanie silnika przed przełączeniem. Kwotowo to jakieś 200 zł zimą, i 50 zł latem. Jakieś 150 zł na zimowy miesiąc, razy 3 m-ce sezon to jakieś 450 zł rocznie. Niby nie taki wielki szmal, ale zawsze coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 spoko, spoko, zrozumiale piszesz - ja zrozumiałem. Napisałem dla oszczędności - komfortu nie masz w mojej wersji bo zimą zaginasz z kamasza Promienniki są po to aby nagrzewać powierzchniowo, dzięki temu na hali o temp 12stC, podniesiony klucz wydaje się mieć temp 20stC i więcej, a człowiek nie marźnie (w środku sam się grzeje). Nie rozgrzejesz silnika promiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 13.02.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Sorki, że mało w temacie, ale krajana mi ktoś odarł z avatara i troszkę mnie to ruszyło... Co się dzieje z Jaśkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 13.02.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Promienniki są po to aby nagrzewać powierzchniowo, dzięki temu na hali o temp 12stC, podniesiony klucz wydaje się mieć temp 20stC i więcej, a człowiek nie marźnie (w środku sam się grzeje). Nie rozgrzejesz silnika promiennikiem. Oczywiście że jak się uprzesz to nagrzejesz. Jeśli promiennik masz na suficie, daje niewielkie ilości, np. 50 W/m2. Jeśli skierujesz np. 250 W na 0,25 m2 powierzchni miski olejowej, masz odpowiednik bardzo upalnego słońca. Zważywszy, że to od dołu i miska nie jest bardzo emisyjna (można pomalować czarną farbą ), dobijesz pewnie do 25-30* oleju (oczywiście tego w misce, a nie w głowicy). Ale, ja cały czas uważam, że to łapanie się lewą ręką za prawe ucho i kombinacja alpejska, zmiana ustawień lpg na mniej zachowawcze da zdecydownie lepsze efekty mniejszym kosztem. Benzyna tylko na rozruchu. Jeśli masz za bramą choć kawałek jazdy ze stałą prędkością, przełączasz od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 13.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 To jeszcze o tym koszcie - pogdybam jeśli pozwolicie - założę że przez 90 zimowych dni bym grzał przez 10 minut rano w taniej taryfie - promiennik 900 W.Daje to 900 minut > 15 godzin. Zużycie prądu 15 x 0,9 > 13,5 kWh. W taniej taryfie to ok. 0,40 zł za kWh czyli koszt prądu czyli 5,40 zł.Albo się kosmicznie machnąłem, albo jednak się opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 13.02.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Sorki, że mało w temacie, ale krajana mi ktoś odarł z avatara i troszkę mnie to ruszyło... Co się dzieje z Jaśkiem? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114689-Jak-usunac-konto-z-Muratora&p=5816402&viewfull=1#post5816402 jakaś plaga prawdziwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 dokładam swoje nieistotne zdanie - byłaby wielka szkoda, aż żal doopę ściska. Jasiek zostań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 14.02.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Ja sobie wyłączyłem wyświetlanie avatarów (komp trochę odżył) więc nawet nie zauważyłem że coś jest na rzeczy. Też proszę żebyś Jasiek jednak został. Inspirujesz kupę ludzi, pewnie większość się nawet nie ujawnia... A ten/ci co nadużywają uprawnień lub się po prostu włamali rzeczywiście zasługują nawet na coś więcej niż tylko bęcki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.02.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 No żesz w mordę. Kto śmiał Jaśka wkur... ruszyć??? Gremialnie się zbierzemy i bana damy profanowi. Od Jaśka wara!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 14.02.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 No właśnie zobaczyłem wątek o usuwaniu konta i wpisy Jaśka i szlag mnie trafił. Dlatego pytam, kto mu dopiekł, bo pasowałoby umilić mu tutaj życie.Jak coś wiecie to dawajcie znać. Jasiek jest równiak i nie można pozwolić, żeby odszedł z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 14.02.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 No właśnie zobaczyłem wątek o usuwaniu konta i wpisy Jaśka i szlag mnie trafił. Dlatego pytam, kto mu dopiekł, bo pasowałoby umilić mu tutaj życie. Jak coś wiecie to dawajcie znać. Jasiek jest równiak i nie można pozwolić, żeby odszedł z forum. Zgłaszam chęć przynależności do bandy Jaśka Mam rowerek i inne zabawki. Jasiek, powiedz kto Cię wku..., jak się za niego zabierzemy, to mu kredki z tornistra wypadną i pójdzie sobie z płaczem do mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markota 14.02.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125809-Rekuperator-Jan-Gaz-opinie&p=5816425&viewfull=1#post5816425 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 14.02.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125809-Rekuperator-Jan-Gaz-opinie&p=5816425&viewfull=1#post5816425 No tak, to wiele wyjaśnia - za podzielenie się wynikami pomiarów odbiegającymi od deklaracji producenta sądem i prokuratorem straszą... No że niby ostrzegają, do tego sztuczki z avatarem... Naprawdę niefajnie Trzym się Jasiek, jesteśmy z tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 15.02.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Trzym się Jasiek, jesteśmy z tobą. Jasiek WRACAJ !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Zakładam ten temat dla uporządkowania wiedzy na temat moich rozwiązań Wszystkich zainteresowanych proszę o zadawanie pytań i ewentualną krytykę w tym wątku tutaj rozmawiamy na temat ; ogrzewaniu CWU i dogrzewaniu domu dachem... odzysku ciepła z prysznica... wstępnego podgrzewania zimnej wody poprzez układ WM... kolektorach powietrznych... sterownikach dedykowanych ... itp. ... Pozdrawiam Drugi człon drugiego zdania.Spodziewałeś się że będą głaskać?Trzeba być twardym a nie mientkim.Olać gamoni i robić swoje.Pamiętaj że pisząc o innych systemach wentylacji czy ogrzewania lub budowania ,innych niż obowiązujące oficjalne trendy,będziesz wrogiem producentów,dystrybutorów i instalatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.02.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Jasiek - wróg publiczny NUMER 1 no bez jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts