Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

System z ciekawymi rozwiązaniami, które warto rozważyć przy budowie swojego domu. Nie ma jednego uniwersalnego. Co waszym zdaniem należy brać pod uwagę przy budowie własnego domu?

zbyt ogolne pytanie wiec odpowiedz moze być ty;lko 1 - należy brać pod uwagę WSZYSTKO

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj po badaniu znowu organoleptycznym stwierdzam,że wg mnie dachówka,nawet czarna nie nadaje się do dachowego wymiennika.

Wczoraj było trochę chmurek i myślałem,że to przez to ale dzisiaj cały czas słońce i gorąco a dachówka od strony wewnętrznej ledwo letnia...

Szczerze,jestem na tą chwilę zawiedziony i porzucam narazie temat bo jeśli teraz dachówka jest jedynie letnia to co będzie w zimie...

gdzie ją badałeś ...?

na docieplonym dachu...

czy leżącą na podwórku ...?

bez docieplenia od spodu nie ma efektu...;)

Dachówka leży na dachu,nie docieplonym oczywiście bo nie będę docieplał i to być może jest sedno sprawy :)

Ale przypuszczam,że czarna blacha w takich samych warunkach byłaby nie do dotknięcia,nawet bez docieplenia.

Dlatego ciekawym jest jak u Konrada dachówka się spisuje ;)

dachówka jak jest docieplona od spodu to rozgrzeje się dość mocno...

większym problemem może być brak szczelności pomiędzy dachówkami...

blacha jest szczelna na całej powierzchni więc jak pompujemy powietrze to musi przelecieć pod całością...

przy dachówce może zaciągać tylko najbliższymi szczelinami...

...że wg mnie dachówka,nawet czarna nie nadaje się do dachowego wymiennika.

Wczoraj było trochę chmurek i myślałem,że to przez to ale dzisiaj cały czas słońce i gorąco a dachówka od strony wewnętrznej ledwo letnia...

Szczerze,jestem na tą chwilę zawiedziony i porzucam narazie temat bo jeśli teraz dachówka jest jedynie letnia to co będzie w zimie...

u mnie rekord to bodajże 57 stopni - gdy śledziłem zaraz po zainstalowaniu sterownika od jaśka - od 2 tyg nie włączam go na razie - 57 - nie jest źle

wczoraj po zachodzie o 22 (słońce nie świeci na nią od ok 17-18 ) była jeszcze 3-4 stopni cieplejsza niż temperatura na zewnątrz

kto ...?

może znam ;)

P.W.APIS z Biłgoraja, budują domy z drewna. Znasz? Oby tylko nie była to Twoja rodzina ;)

A żeby nie był to OT to dziś poznam opinię instalatora pompy ciepła na temat mojego pomysłu ze szklarnią.

Ciekawe czy będzie to kubeł zimnej wody na głowę..

Jasku pytanko jaką blachą masz pokryty dach płaską czy trapezówką i czy przepływ powietrza masz podzielony czy nie?

dach jest pokryty blacho dachówką brązową

nie ma żadnego dzielenia przepływu...

rura jest wpięta w jednym miejscu ( tak jak widać na tej fotce gdzieś na początku tematu...)

Jasiek, badales moze ile stopni ma temp wylotu za klimaknowektorem w Twoim solarze?? Czy to powietrze moze bys wpuszczone dalej do domu ?

Pozdrawiam

powietrze wylatujące z wymiennika ma temperaturę wyższą o 1-2* niż woda w zbiorniku w danej chwili...

np

wlatujące 50*

woda ma 38*

wylatujące 39-40*

może być dalej wpuszczone do domu

tak jak pisałem temperatura pod dachówką też spora

spokojnie można też do CWU wykożystać nadmiar energii - może nieco dłużej będzie pompka obiegowa pracować ale wodę podrzeje - tu bardziej chodzi o ilość ciepłego powietrza a nie jego temperaturę - koszt eksplatacyjny to prąd do pompki obiegowej

dach jest pokryty blacho dachówką brązową

nie ma żadnego dzielenia przepływu...

rura jest wpięta w jednym miejscu ( tak jak widać na tej fotce gdzieś na początku tematu...)

Dzięki za informację. Przy mojej konstrukcji dachu bardziej pasuje mi trapezówka pod nią płyta mfp i wtedy podział na poszczególne kanały zastanawiam się czy uda mi się uzyskać wyższą temperaturę przez to, a jaki masz średni przepływ powietrza?

Nie wiem czy dobrze rozumiem.

Ten kolektor dachowy wpięty jest pod WM? Jeśli tak to jaka temp jest na anemostatach w ciepłe dni ? Jeśli nie to co robisz dalej z tym powietrzem ?

Przy czerpii zamontowany jest jeszcze jeden wentylator wspomagający czy wykorzystywane są te z rekuperatora ?

do WM wchodzi rura 200 która rozdziela się na 2 czerpnie - północna i dachową - to WM zasysa powietrze z czerpni

sterownik sam decyduje z której czerpać i przełącza przepustnicę

w cieple dni czerpane powietrze będzie z czerpni północnej

nadmiar energii będzie służył do podgrzewania ZWU

zastanawiam się czy uda mi się uzyskać wyższą temperaturę przez to, a jaki masz średni przepływ powietrza?

ten mój wymiennik do cwu pompuje 500m3/h z pod 17m2 dachu i temp pod nim w czasie pracy spada tylko kilka stopni względem tej kiedy układ jest wyłączony ...

z pod takich np. 80m2 dachu jesteś w stanie przepompowywać kilka tys. m2 powietrza bez spadku temperatury ...