K160 06.03.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Pkorol nie obraź się, ale jakiś jesteś taki ofensywno-pretensjonalny. Nikt nie chce Twojej krzywdy, a Ty od razu z pretensją w głosie:"Mam wymienić dachówki na blachę?". Wymyśliłeś coś, fajnie, przetestuj to przez kilka miesięcy, może rok, podziel się wrażeniami albo nie. Strasznie niejasno opisałeś jak to ma działać, gdzie wymiennik jakie rurki, gdzie wymiana ciepła między wodą a powietrzem. Jak dla mnie, to takie trochę słabowite. Wykonanie nie zachwyca, wyniki nie zachwycają. Nie ma jak tego nawet porównać do Jaśkowego wymiatacza, a do tego Ty chcesz to jeszcze sprzedawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Rozumie że masz dachówką pod nią membranę, a dopiero z pod tego będziesz brał powietrze ? lipa dla tego że membrana zabije 90% leciwej energii z nieszczelnych dachówek dość dużej bezwładności cieplnej. Blacha pewnie i tylko ona pasuje jak ulał. Mam zamiar w przyszłości sprzedawać te instalacje i już mam parę przeglądających się tej konstrukcji chwila ? ale czy to nie jest patent Jaśka ? wyciągasz informację aby z tego biznes zrobić ? Myślę że możesz pod warunkiem pewnie że nie przywłaszczysz sobie pomysłu to rób i krzew idę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.03.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 No i właśnie tak myślałem, że odbierasz "ciepło" między membraną, a swoją folią. Dla mnie nawet rozważając teoretycznie- słabo to będzie działało. Cały pic polega na tym, że ciepło odbierasz między pokryciem a membraną(ocieploną od spodu). Możesz spróbować zroić np. 3-4takie kanały i połączyć grzejniki, żeby zwiększyć wydajność( jeśli się da). Proponowałbym pomierzyć temperaturę pod dachówką- łatwo wtedy ocenić różnicę między Twoim kanałem, a połacią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 06.03.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 ... robię "jaśkowy wynalazek" dachowy na swój rozum. (...) Mam zamiar w przyszłości sprzedawać te instalacje ... Gdyby to faktycznie był rozum, a nie chciejstwo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 No i właśnie tak myślałem, że odbierasz "ciepło" między membraną, a swoją folią. Dla mnie nawet rozważając teoretycznie- słabo to będzie działało a czy aby na pewno niech potwierdzi bo chyba moje założenie skomentowałeś ? robię "jaśkowy wynalazek" dachowy na swój rozum. (...) Mam zamiar w przyszłości sprzedawać te instalacje ... no szykuje nam się kolejny "instalator" niech się do "króla" TB zgłosi po nadanie herbu instalatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.03.2013 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam, dziękuję za odpowiedź. Mam wymienić dachówki na blachę? Czy gdzieś w temacie podaje Pan cenę instalacji? Proszę napisać jakie panują temperatury powietrza, dziś-jutro: na zewnątrz budynku w cieniu oraz bezpośrednio na wymienniku? chcesz wszystko na tacy ...? zadaj sobie troszeczkę trudu i poszperaj tu na forum... zawsze też możesz coś zbudować, zrobić parę eksperymentów, polatać trochę z termometrami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 robię "jaśkowy wynalazek" dachowy na swój rozum. (...) Mam zamiar w przyszłości sprzedawać te instalacje .. Stoję na stanowisku że "patenty" z forum są otwarte . Warunek nie wolno sobie ich przywłaszczać i przy zastosowaniu podać kto jest autorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 06.03.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 chcesz wszystko na tacy ...? zadaj sobie troszeczkę trudu i poszperaj tu na forum... zawsze też możesz coś zbudować, zrobić parę eksperymentów, polatać trochę z termometrami ... Jasiek - nie bądź sknera! Napisz chłopakowi wszyściutko, co będzie tracił czas na czytanie forum, eksperymenty i inne dyrdymały. Zaraz sezon się rozpoczyna - nie zdąży nic zarobić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.03.2013 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Jasiek - nie bądź sknera! Napisz chłopakowi wszyściutko, co będzie tracił czas na czytanie forum, eksperymenty i inne dyrdymały. Zaraz sezon się rozpoczyna - nie zdąży nic zarobić . taaa... a może jeszcze instrukcję montażu dorzucić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 06.03.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Tylko żeby autor "na swój rozum" mógł ją przetłumaczyć, bo inaczej tantiemy przepadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 06.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 a Ty od razu z pretensją w głosie:"Mam wymienić dachówki na blachę?". Odkąd pytajnik jest znakiem pretensjonalnym "?", było to tylko i wyłącznie pytanie, prośba o radę Chciałem blachę kłaść na dach, bo miałem w planach robienie dachowca ale nieco innego. Niestety żona się uparła, że ma być dachówka! No i jest:(. Dzięki temu forum i Jaśkowi również, wpadłem na pomysł dachowca pod dachówką. Strasznie niejasno opisałeś jak to ma działać, gdzie wymiennik jakie rurki, gdzie wymiana ciepła między wodą a powietrzem. Grzejnik jest wymiennikiem woda-powietrze. Grzejnik podłączony na wejściu prosto do sieci (woda zimna), na wyjściu prosto do zasobnika CWU. Jest to instalacja wstępnego podgrzania wody zimnej, zanim trafi do zasobnika CWU. Co do sprzedaży tego wynalazku. Za głośno to powiedziane. Ludzie chętniej kupią solary za 14 tys z dopłatą. Niż coś co kosztuje 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.03.2013 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Grzejnik jest wymiennikiem woda-powietrze. Grzejnik podłączony na wejściu prosto do sieci (woda zimna), na wyjściu prosto do zasobnika CWU. Jest to instalacja wstępnego podgrzania wody zimnej, zanim trafi do zasobnika CWU. grzałeś już coś tym...? ile wody mieści ten grzejnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 06.03.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 niech się do "króla" TB zgłosi po nadanie herbu instalatorów Dziękuję, mój ród ma herb od bodajże 600 lat, tego w zupełności wystarczy. Moje nazwisko rodowe "występuje pierwszy raz w dokumencie unii polsko-litewskiej w 1401". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 06.03.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) grzałeś już coś tym...? ile wody mieści ten grzejnik ? Nie grzałem, właśnie chce spróbować. Na pewno grzejnik odebrałby te 20C wczoraj. A to już coś niż wcale. 2-4 litry, grzejnik o wymiarach 500x800 Edytowane 6 Marca 2013 przez pkorol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 06.03.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 taaa... a może jeszcze instrukcję montażu dorzucić ... Instrukcja nie potrzebna, bo nie będzie pasowała. Proszę wyłącznie o komentarze i rady jak to doprowadzić do przyzwoitego stanu. Przeczytałem ten temat i tematy każdego z tego forum. Myślę, że to właśnie mi pomogło w konstrukcji dachowca. Od kilku lat noszę się z pomysłem dachowca z blachy ale nie miałem dachu. Teraz mam, niestety z dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.03.2013 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 2-4 litry, grzejnik o wymiarach 500x800 i to ma działać jako przepływowy podgrzewacz...? nawet jak byś wywalił to bezpośrednio na słońce to dalej jest o wiele za mało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 06.03.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Uważam, że wątek z dachówką jest szansą dla forum na dalsze kroki w rozwoju jaśkowych wynalazków. Proszę o pomoc, bo nie mam kompletnego doświadczenia w tej dziedzinie. Jestem gotów Wasze sugestie wdrożyć w życie. Jeżeli czegoś nie rozumiecie, pytajcie. Jestem obcokrajowcem i mogę pisać nie zrozumiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 06.03.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 i to ma działać jako przepływowy podgrzewacz...? nawet jak byś wywalił to bezpośrednio na słońce to dalej jest o wiele za mało ... Ile ma być litrów w grzejniku? Pobieram jednorazowo z sasobnika CWU srednio 1-3 litrów wody, na mycie rąk i pary garów. Czyli tele mi wchodzi wody zimnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.03.2013 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Ile ma być litrów w grzejniku? Pobieram jednorazowo z sasobnika CWU srednio 1-3 litrów wody, na mycie rąk i pary garów. Czyli tele mi wchodzi wody zimnej. dla takiego zużycia CWU to jakiś najmniejszy podgrzewacz elektryczny będzie najbardziej opłacalny... jak byś chciał grzać z 1000 czy 2000 L wody to o dachu i wymiennikach możemy porozmawiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.03.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dziękuję, mój ród ma herb od bodajże 600 lat, tego w zupełności wystarczy. Moje nazwisko rodowe "występuje pierwszy raz w dokumencie unii polsko-litewskiej w 1401" to był żart niech kolega nie odbiera do siebie To czeka Cie latanie z silikonem i uszczelnianie tej dachówki. Mam patent jeszcze inny ale to patent Jak pomyślisz sam do tego dojdziesz, podpowiem że dachówkę trzeba tu wykorzystać jako bufor, plus folia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts