Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pkorol nie obraź się, ale jakiś jesteś taki ofensywno-pretensjonalny. Nikt nie chce Twojej krzywdy, a Ty od razu z pretensją w głosie:"Mam wymienić dachówki na blachę?". Wymyśliłeś coś, fajnie, przetestuj to przez kilka miesięcy, może rok, podziel się wrażeniami albo nie. Strasznie niejasno opisałeś jak to ma działać, gdzie wymiennik jakie rurki, gdzie wymiana ciepła między wodą a powietrzem. Jak dla mnie, to takie trochę słabowite. Wykonanie nie zachwyca, wyniki nie zachwycają. Nie ma jak tego nawet porównać do Jaśkowego wymiatacza, a do tego Ty chcesz to jeszcze sprzedawać?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumie że masz dachówką pod nią membranę, a dopiero z pod tego będziesz brał powietrze ?

lipa :( dla tego że membrana zabije 90% leciwej energii z nieszczelnych dachówek dość dużej bezwładności cieplnej.

Blacha pewnie i tylko ona pasuje jak ulał.

Mam zamiar w przyszłości sprzedawać te instalacje i już mam parę przeglądających się tej konstrukcji

chwila ? ale czy to nie jest patent Jaśka ? wyciągasz informację aby z tego biznes zrobić ?

Myślę że możesz pod warunkiem pewnie że nie przywłaszczysz sobie pomysłu to rób i krzew idę.

No i właśnie tak myślałem, że odbierasz "ciepło" między membraną, a swoją folią. Dla mnie nawet rozważając teoretycznie- słabo to będzie działało. Cały pic polega na tym, że ciepło odbierasz między pokryciem a membraną(ocieploną od spodu). Możesz spróbować zroić np. 3-4takie kanały i połączyć grzejniki, żeby zwiększyć wydajność( jeśli się da). Proponowałbym pomierzyć temperaturę pod dachówką- łatwo wtedy ocenić różnicę między Twoim kanałem, a połacią.

No i właśnie tak myślałem, że odbierasz "ciepło" między membraną, a swoją folią. Dla mnie nawet rozważając teoretycznie- słabo to będzie działało
a czy aby na pewno niech potwierdzi bo chyba moje założenie skomentowałeś ?

robię "jaśkowy wynalazek" dachowy na swój rozum. (...) Mam zamiar w przyszłości sprzedawać te instalacje ...

no szykuje nam się kolejny "instalator" niech się do "króla" TB zgłosi po nadanie herbu :D instalatorów :D

Witam, dziękuję za odpowiedź. Mam wymienić dachówki na blachę? Czy gdzieś w temacie podaje Pan cenę instalacji?

Proszę napisać jakie panują temperatury powietrza, dziś-jutro: na zewnątrz budynku w cieniu oraz bezpośrednio na wymienniku?

chcesz wszystko na tacy ...?

zadaj sobie troszeczkę trudu i poszperaj tu na forum...;)

zawsze też możesz coś zbudować, zrobić parę eksperymentów, polatać trochę z termometrami ...:yes:

chcesz wszystko na tacy ...?

zadaj sobie troszeczkę trudu i poszperaj tu na forum...;)

zawsze też możesz coś zbudować, zrobić parę eksperymentów, polatać trochę z termometrami ...:yes:

Jasiek - nie bądź sknera! Napisz chłopakowi wszyściutko, co będzie tracił czas na czytanie forum, eksperymenty i inne dyrdymały. Zaraz sezon się rozpoczyna - nie zdąży nic zarobić :p.

a Ty od razu z pretensją w głosie:"Mam wymienić dachówki na blachę?".

Odkąd pytajnik jest znakiem pretensjonalnym "?", było to tylko i wyłącznie pytanie, prośba o radę :yes: Chciałem blachę kłaść na dach, bo miałem w planach robienie dachowca ale nieco innego. Niestety żona się uparła, że ma być dachówka! No i jest:(.

Dzięki temu forum i Jaśkowi również, wpadłem na pomysł dachowca pod dachówką.

Strasznie niejasno opisałeś jak to ma działać, gdzie wymiennik jakie rurki, gdzie wymiana ciepła między wodą a powietrzem.

Grzejnik jest wymiennikiem woda-powietrze. Grzejnik podłączony na wejściu prosto do sieci (woda zimna), na wyjściu prosto do zasobnika CWU. Jest to instalacja wstępnego podgrzania wody zimnej, zanim trafi do zasobnika CWU.

Co do sprzedaży tego wynalazku. Za głośno to powiedziane. Ludzie chętniej kupią solary za 14 tys z dopłatą. Niż coś co kosztuje 500 zł

taaa...

a może jeszcze instrukcję montażu dorzucić ...:D

Instrukcja nie potrzebna, bo nie będzie pasowała. Proszę wyłącznie o komentarze i rady jak to doprowadzić do przyzwoitego stanu.

Przeczytałem ten temat i tematy każdego z tego forum. Myślę, że to właśnie mi pomogło w konstrukcji dachowca. Od kilku lat noszę się z pomysłem dachowca z blachy ale nie miałem dachu. Teraz mam, niestety z dachówki.

Uważam, że wątek z dachówką jest szansą dla forum na dalsze kroki w rozwoju jaśkowych wynalazków. Proszę o pomoc, bo nie mam kompletnego doświadczenia w tej dziedzinie. Jestem gotów Wasze sugestie wdrożyć w życie. Jeżeli czegoś nie rozumiecie, pytajcie. Jestem obcokrajowcem i mogę pisać nie zrozumiale.

i to ma działać jako przepływowy podgrzewacz...?

nawet jak byś wywalił to bezpośrednio na słońce to dalej jest o wiele za mało ...

Ile ma być litrów w grzejniku? Pobieram jednorazowo z sasobnika CWU srednio 1-3 litrów wody, na mycie rąk i pary garów. Czyli tele mi wchodzi wody zimnej.

Ile ma być litrów w grzejniku? Pobieram jednorazowo z sasobnika CWU srednio 1-3 litrów wody, na mycie rąk i pary garów. Czyli tele mi wchodzi wody zimnej.

dla takiego zużycia CWU to jakiś najmniejszy podgrzewacz elektryczny będzie najbardziej opłacalny...:yes:

jak byś chciał grzać z 1000 czy 2000 L wody to o dachu i wymiennikach możemy porozmawiać ...:cool:

Dziękuję, mój ród ma herb od bodajże 600 lat, tego w zupełności wystarczy. Moje nazwisko rodowe "występuje pierwszy raz w dokumencie unii polsko-litewskiej w 1401"
to był żart niech kolega nie odbiera do siebie :)

To czeka Cie latanie z silikonem i uszczelnianie tej dachówki.

Mam patent jeszcze inny ale to patent :D

Jak pomyślisz sam do tego dojdziesz, podpowiem że dachówkę trzeba tu wykorzystać jako bufor,

plus folia ...