Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dla takiego zużycia CWU to jakiś najmniejszy podgrzewacz elektryczny będzie najbardziej opłacalny...:yes:

jak byś chciał grzać z 1000 czy 2000 L wody to o dachu i wymiennikach możemy porozmawiać ...:cool:

Przecież pisałem, że wydaję na gorącą wodę latem 450 zł/1500 kW. Grzeje gazem, za prąd zapłaciłbym 2 razy tyle czyli około 1000 zł. Właśnie tych kosztów spodziewam się zredukować. Nie wiem ile to w litrach

To czeka Cie latanie z silikonem i uszczelnianie tej dachówki.

Mam patent jeszcze inny ale to patent :D

Jak pomyślisz sam do tego dojdziesz, podpowiem że dachówkę trzeba tu wykorzystać jako bufor,

plus folia ...

A zdaje to egzamin? Myślałem o tym. 10 silikonów wysokotemperaturowych powinno wystarczyć na 1 kanał.

Mógłbyś podać temperaturę powietrza pod twoim buforem dachówkowym i na zewnątrz?

Mógłbyś podać ile kosztuje 1m2 twojego patentu?

Mój paten kosztował mi 2 zł/m2:cool:

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na elektrodzie jest temat kolektora słonecznego za 1500 zł. Jeżeli zależy Ci jedynie na grzaniu c.w.u w miesiącach słonecznych, to może rozwiązanie zaproponowane na forum będzie korzystniejsze.

A, co dachowiec jaśka grzeje bez słońca? Tej zimy (u mnie) słońca było raptem tydzień. Ile wydusiłby jasiek przez zimę kW ze sowiej instalacji? Podasz może jakieś obliczenia przemawiające za tym by inwestować w instalację która będzie jako tako działała w zimie?

Dziękuję, znam ten temat. Opisywałem tam dwa lata temu mój pomysł na dachowca z blachy. Zrobiłem również dwa kolektory słoneczne podobne do dych z forum. Leżą w garażu, bo: szpecą dachówkę, ciężko je wciągnąć na dach i zainstalować, skomplikowana instalacja. Mierne zyski na poziomie 40% od sklepowych. Pewnie by je uruchomiłbym w tym roku, gdyby nie jaśkowy temat. Który mi podpowiedział możliwość wykorzystania istniejącego dachu w bardzo prosty sposób.

Ciąg dalszy, dziś instaluję grzejnik do kanału.

ja jeszcze nie mam nic ... .

Ale jakieś koszta już możesz określić. Patent - oznacza, że coś co obejmuje, możno zbudować. Czyli możno określić koszta. Aczkolwiek dużo rzeczy wychodzi w praniu, o istnieniu których nie domyślaliśmy patentując nasz wynalazek. Na przykład silikon dachowy na dachu potrafi zesztywnieć po roku, no i guzik z tego uszczelnienia:)

Widział Ty folie kiedyś na łoczy ?

lub poliwęglan zrób komorę aby ta dachówka była pod szklarnią

i łap powietrze .

Widział Ty folie kiedyś na łoczy ? – Nie widziałem, nie wiem co to znaczy?

Poliwęglan chciałem położyć na blachę jeszcze parę lat temu. Nie mogę położyć go na dachówkę, bo nie będzie to ładnie wyglądało. Łapać powietrze z pod poliwęglanu, to kosztowne uszczelnianie dachówki, co najmniej po brzegach poliwęglanu.

pkorol - a czy poza latem nie będziesz zużywał ciepła z domu do grzania wody?

Proszę odpowiedzieć na pytanie ILE?

Czy dachowiec jaśka grzeje bez słońca? Tej zimy (u mnie) słońca było raptem tydzień. Ile wydusiłby jasiek przez zimę kW ze sowiej instalacji? Podasz może jakieś obliczenia przemawiające za tym by inwestować w instalację która będzie jako tako działała w zimie?

Zimowa wersja wymaga własnego zasobnika, wężownicy, glikolu, pompki, sterownika=800-1000 zł. Za ile lat to się zwróci? Chyba, że będę zużywał 1000 litrów wody gorącej na "dobę" czy na ileś tam, nie wiem co jasiek miał na myśli pisząc, że nie rozmawia o dachowcach wydajności poniżej 1000 litrowych.

Wracając do pomysłu rekuperacji powietrza z okapu kuchenki.

Chcę dać spiro aluminiową 80-kę do kanału okapowego. Wyprowadzę ją pod kuchenkę i tam zrobię kratkę. W róże będzie zainstalowana klapa zwrotna, która będzie zapobiegać cofaniu się powietrza.

Gdy okap będzie włączony, wentylatorek będzie zaciągać powietrze z pod kuchenki. Jak myślicie czy to będzie działać? Czy jednak będzie konieczne instalowanie wentylatorka nadmuchowego. Gdzie lepiej zrobić czerpnię: na poddaszu czy na polu poza dachem

Chcę dać spiro aluminiową 80-kę do kanału okapowego. Wyprowadzę ją pod kuchenkę i tam zrobię kratkę. W róże będzie zainstalowana klapa zwrotna, która będzie zapobiegać cofaniu się powietrza.

Gdy okap będzie włączony, wentylatorek będzie zaciągać powietrze z pod kuchenki. Jak myślicie czy to będzie działać? Czy jednak będzie konieczne instalowanie wentylatorka nadmuchowego. Gdzie lepiej zrobić czerpnię: na poddaszu czy na polu poza dachem

Nie bardzo rozumiem, gdzie tu rekuperacja. Mają być 2 rury- jedna normalna wyciągowa i druga pod kuchenką ma wtłaczać powietrze? Po co?

O niebezpieczeństwie zdmuchnięcia płomienia pomyślałeś? Jeśli to kuchenka gazowa oczywiście.

Pierwszy na świecie rekuperator gazu ziemnego, albo prądu :lol: :lol: :lol:

No, tak. Nie chce się Wam szanowni forumowicze cofnąć parę stron wstecz. Bo już to wszystko opisywałem.

Mogę oczywiście powtórzyć jeszcze raz to samo, bo zależy mi na Waszej opinii.

Okap kuchenny podłączony do komina, ma własny kanał. Więc gdy teściowa bądź żona gotują (a robią to często), to okap wyrzuca na zewnątrz pokaźne ilości powietrza. Ponieważ nie możno zainstalować zwykłego rekuperatora by odzyskiwać straty. Doszedłem do wniosku, że włożę do komina (okapowego) rurę spiro i w chwili odpalenia okapu, będę odpalał nadmuch świeżego powietrza przez tą rurę. W tę sposób odzyskując cześć ciepełka. Poszedłem dalej i stwierdziłem, że jeżeli wyprowadzę tą rurę pod kuchenkę w podłodze. Gdy odpalam okap to ciąg który on generuje nie zdmuchuje żadnego płomienia. Spodziewam się, że okap zacznie zaciągać powietrze z kratki w podłodze pod kuchenką. Okap wyciąga z domu około 70m3/h. Jest to jedna piąta całego powietrza w domu, więc mieszkanie wyraźnie się wyziębia w czasie pracy okapu. Instalując "spirowy rekuperator" spodziewam się, że zapobiegnę temu zjawiskowi.

mój wywala 450m3/h i jakoś nic nie wyziębia...

Jak tylko zainstaluję GWC, to też przestanę się martwić tym problemem:)

A na razie go nie mam, więc skoro okap (nowiutki) wywala mi z domu 70m3 ciepełka, to na jego miejsce musi wejść powietrze z pola. Taka jest przyroda zjawiska wymiany powietrza.

Ty faktycznie masz pretensjonalno-roszczeniowe podejście do tematu. Odpowiedzi zaczynasz pytaniami, podkreślając WIELKIMI literami irytację. .

Panie Karlsenie, wyróżniłem "ILE" dla tego, że zamiast argumentacji swoich poglądów, za tym żeby odbierać ciepło z dachowca też w zimie (podkreślam, że niema żadnej irytacji w moich wypowiedziach.;) Proszę więcej nie irytować się, czytając moje teksty) proponujecie mi budowę solarów z elektrody. Pofatygowałem się i odliczyłem ile mi będzie kosztowała zimowa wersja. Więc proszę Was o liczby:rolleyes: Nie pytam jak ma grzać wodę, bo sposobów jest wiele. Pytam jak wyprowadzić ten projekt na prostą. Bo mogę błędnie zakładać, że będzie działać wszystko tak jak sobie to ubzdurałem. A w praniu się okażę, że coś istotnego przegapiłem. Dla tego czyham na Wasze konstruktywne uwagi, bo mi pomogą uniknąć błędów.

Na przykład, chciałem bać nagrzewnice samochodowe ale ktoś na forum zwrócił uwagę, że nie wytrzymają ciśnienia z sieci, więc odpada. Dla tego daję grzejniki, bo grzejnik trzyma do 13 bar. Jest to najtańszy i łatwo dostępny wymiennik woda-powietrze. W razie powodzenia tego projektu, każdy będzie mógł zbudować taki układ. Każdy kto ma podobną więźbę dachową. Niema tu, żadnych kosztowych uszczelnień dachówki, instalacji 3 razy drogiego od blachy poliwęglanu.

Bez wątpienia, że dachowiec Jaśka jest lepszy pod każdym względem ale kogo z Was stać na zamówienie specjalnego sterownika do tego dachowca?

Mój projekt nie wymaga nic, co nie dostaniecie w każdym lepszym sklepiku przemysłowym.

Edytowane przez pkorol
blędy orto