K160 08.03.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Wierzbę dachową? Przepraszam drażnię i czepiam się niepotrzebnie, wiem literówka Może pochopnie oceniłem ton Twoich wypowiedzi jako roszczeniowy, przepraszam. Wracając do tematu, to OK Twoje rozwiązanie jest tanie, ja lubię rzeczy tanie, ale obawiam się, że Twoje rozwiązanie jest proporcjonalnie tak tanie, jak mało skuteczne. Przy rozwiązaniu jaśkowym, możesz zastosować zwykły sterownik od CO za 80zł, wstawiając sondę temperatury pod dach, która odpali wiatrak i pompę obiegową po osiągnięciu ustawionej temperatury. Nie powiesz, że to drogie rozwiązanie, a będzie działać całkiem całkiem? Edytowane 8 Marca 2013 przez K160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.03.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Mam już grzejnik w kanale. Grzejnik mieści równe 3 litry wody. Grzejnik zasilany od dołu. Panocku łopanuj żeś się chłopie ... to nie zadziała ze względu na membranę. Szkoda twojej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.03.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 pkorol- zrobiłbym tak: w membranie wyciął 2 otwory, wstawił rozety, jak to mam u siebie zrobione i ciągnął powietrze.Dolny otwór poniżej grzejnika, górny powyżej, zaizolowane tą twoją folią. Więcej zyskasz niż pod membraną. Jednak chyba musiałby być jakiś wiatrak, żeby wciągał ciepłe powietrze ?! Albo jeszcze inaczej- na tym stryszku wydzielił i zaizolował całość między krokwiami- taki trójkątny zbiornik powietrza(wlot i wylot jak wyżej). Większa ilość ciepłego powietrza powinna lepiej nagrzewać grzejnik. Jeśli się mylę prostujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 08.03.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Wierzbę dachową? Przepraszam drażnię i czepiam się niepotrzebnie, wiem literówka Może pochopnie oceniłem ton Twoich wypowiedzi jako roszczeniowy, przepraszam. To muj błąd, więc przeraszam. Dziękuję za uwagę. Będę wiedział od dziś jak się pisze poprawnie "więźba":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 08.03.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Pisałem już o tym, że nie możno rozciąć membrany, bo nad niej wiatr hula tam i z powrotem. Więc raz jest gorąco, raz zimno. Jeżeli dam wiatraczek, to będzie zaciągał też powietrze pomiędzy dachówkami. W upalne dni to penie bez różnicy. Ale jak robiłem eksperyment. To na polu w cieniu było 14C a na szczycie mojej konstrukcji było 20C. Więc to działa, czyli grzeje, czy zagrzeje wodę to się okaże. Już mam złączki dla rury alu-pex i korek w miejsce zaworu. Rury kupię za tydzień i w drogę. Nie będzie działać trudno, będę się zastanawiał jak to rozruszać.Zastanawiałem się nad trójkątem i może tak zrobię gdy uruchomię grzejnik. Takie dodatkowe ocieplenie całości.Podkreślam, że w moim kanale jest ciąg, bo czerpnia znajduje się w podbitce a wylot na północnej stronie dachu. Grzejnik w instalacji pełni rolę wymiennika oraz zasobnika. Więc nie ma tu zawrotnych przepływów. Woda będzie pobierana dopiero w chwili odkręcenia kranu z gorącą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.03.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Nie będzie działać trudno, będę się zastanawiał jak to rozruszać. No ale czemu się foszysz Pisałem weź nad dachówki daj coś co je uszczelni np poliwęglan ... folię i w tedy dachówki będą w środku takiego kolektora ... proste jak drut ... Tak nie będzie działać pod membraną sorry ale wiem jak membrana "skutecznie" izoluje ... na tyle żeby z tego wyszły marne waty posłuchaj nikt Ci źle nie chce doradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 08.03.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Niewiem jak puścić rurki od grzejnika do zasobnika. Czy dać powrót wzdłuż krokwi w dół, tam puścić pod wełnę na strop i dojechać do komina przez strop wdół prosto do zasobnika. Wychodzi mi 20 m rury i gdybym nie chował ją pod wełną to zbankrutowałbym na otulinie. Tyle, że jak woda w ruże będzie miała 10C to pewnie będzie się skraplała woda, bo pod wełną mam całkiem ciepło. Co z tym fantem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 08.03.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Przecież otulina do alupexa kosztuje grosze. Wiadomo, że to chińskie, ale lepsze to niż nic. na 20m zużyjesz może 4 rolki po 6zł, 24zł to chyba niedużo? Jak zaczniesz sprzedawać swoje rozwiązanie, to takie 24zł jak nic zarobisz na każdej sztuce, więc głowa do góry (złośliwiec ze mnie straszny). Edytowane 8 Marca 2013 przez K160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 08.03.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) No ale czemu się foszysz Pisałem weź nad dachówki daj coś co je uszczelni np poliwęglan ... folię i w tedy dachówki będą w środku takiego kolektora ... proste jak drut ... Tak nie będzie działać pod membraną sorry ale wiem jak membrana "skutecznie" izoluje ... na tyle żeby z tego wyszły marne waty posłuchaj nikt Ci źle nie chce doradzić... Nie fosze, nie rozumiem tych kosztów. 300 zł poliwęglan + silikony x zł., rozkręcanie dachówek by uszczelnić od środka. W imię jakich Watów? Musimy tą konstrukcję z czymś porównać. Pisałem, że parę dni temu miałem 20C, czy ktoś miał więcej? Również walory estetyczne, nie kładzie się dachówki by ją przykrywać poliwęglanem:) Przecież otulina do alupexa kosztuje grosze. Wiadomo, że to chińskie, ale lepsze to niż nic. na 20m zużyjesz może 4 rolki po 6zł, 24zł to chyba niedużo? Jak zaczniesz sprzedawać swoje rozwiązanie, to takie 24zł jak nic zarobisz na każdej sztuce, więc głowa do góry (złośliwiec ze mnie straszny). Faktycznie, nie wiem czemu myślałem, że to cholernie drogie aż 8 zł za mb (otulina do solarów). Wielkie dzięki za podpowiedź! Edytowane 8 Marca 2013 przez pkorol orto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2013 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Pisałem, że parę dni temu miałem 20C, czy ktoś miał więcej? a ile powietrza wyprodukowałeś o takiej temperaturze ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2013 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Bez wątpienia, że dachowiec Jaśka jest lepszy pod każdym względem ale kogo z Was stać na zamówienie specjalnego sterownika do tego dachowca? Mój projekt nie wymaga nic, co nie dostaniecie w każdym lepszym sklepiku przemysłowym. moje całe kompletne uruchomione i zabezpieczone "ustrojstwo" kosztowało ok.2,2k... w słońcu w ciągu kilku godzin grzeje 300 L wody do temp. 50* w jeden słoneczny letni dzień ten układ jest w stanie zagrzać ok. 1000 L do około 40*, to jest system który dostarcza ogromne ilości energii ale w niskich temperaturach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.03.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Również walory estetyczne, nie kładzie się dachówki by ją przykrywać poliwęglanem tere fere . Jaś napisał dobrze ... z całego dachu ... a i tak z tego co pisał nie ma idealnie zwróconej połaci. Ja wiem gdzie jest taka połać i jest blacha trapezowa ... i 70m^2 blachy rozgrzanej do 70st nawet w zimie jest przyjemnie ciepło przy słońcu... o lecie nie mówię teraz zebranie tego spokojnie mały basen można grzać ... pół maja czerwiec i pół lipca od północy jeszcze by zbierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 08.03.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 moje całe kompletne uruchomione i zabezpieczone "ustrojstwo" kosztowało ok.2,2k... w słońcu w ciągu kilku godzin grzeje 300 L wody do temp. 50* w jeden słoneczny letni dzień ten układ jest w stanie zagrzać ok. 1000 L do około 40*, to jest system który dostarcza ogromne ilości energii ale w niskich temperaturach... Jaśku system idealny do podłogówki wodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Jaśku system idealny do podłogówki wodnej szkoda tylko że w zimie słońca tak mało, spada też wydajność bo powietrze suche ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.03.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 podłogówki wodnej w lecie ? Tomasz B wy byście dobrze się starli z mat3006 jeden uważa że nie ma konwekcji drugi widzi ją nawet w wełnie może by anichilacja powstała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.03.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Podobnie jest z kolektorem dachowym wodnym.180mb. rurki pex rozłożone na 40m2 dachu krytego papą(kładzione pod papa w betonowym radiatorze) da to samo co jaśkowy wynalazek,tyle,że zaczyna działać od kwietnia.Ale za to jest obrzydliwie tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 08.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) a ile powietrza wyprodukowałeś o takiej temperaturze ...? Niestety niemam czym zmierzyć. Gdybym miał grzejnik a w nim wodę, to za jakiś czas nagrzałaby się mi ta woda do 20C. Nie mam podłogówki, więc niemam jak zużyć takie ilości wody. Edytowane 8 Marca 2013 przez pkorol orto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 08.03.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 szkoda tylko że w zimie słońca tak mało, spada też wydajność bo powietrze suche ... Dlatego ja jestem za bezpośrednim wykorzystaniem podgrzanego powietrza. Bardziej to się sprawdzi w mniejszej aplikacji t.j kolektor powietrzny na ścianie. Dachowy kolektor ma dużą powierzchnię wymiany i w okresach przejściowych spore straty ze względu na długą drogę transportu ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 08.03.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Podobnie jest z kolektorem dachowym wodnym.180mb. rurki pex rozłożone na 40m2 dachu krytego papą(kładzione pod papa w betonowym radiatorze) da to samo co jaśkowy wynalazek,tyle,że zaczyna działać od kwietnia.Ale za to jest obrzydliwie tani. Zamiast dachu można wykorzystać taras betonowy. Są też tacy, którzy na to położyli czarną terakotę. Poza ciepła wodą, nie tylko do basenu, mieli patelnię bez teflonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2013 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Niestety niemam czym zmierzyć. Gdybym miał grzejnik a w nim wodę, to za jakiś czas nagrzałaby się mi ta woda do 20C. temperatura powietrza to nie wszystko, trzeba jeszcze strumień tego powietrza, powierzchnię wymiennika i magazyn ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts