nydar 08.03.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 A fajnym magazynem jest GMC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 08.03.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 temperatura powietrza to nie wszystko, trzeba jeszcze strumień tego powietrza, powierzchnię wymiennika i magazyn ... Doskonale Ciebie rozumiem, dla tego nie snuję żadnych przypuszczeń a buduję by sprawdzić. Powiec ile produkujesz powietrza by podgrzać 1 litr wody o 10C. Jeżeli nie masz jak to zmierzyć, to wystarczy, że podasz t wody rano, oraz na wieczór, litry powietrza, czas pracy urządzenia, oraz kW, t powietrza na zewnątrz. Znając te liczby, będziemy mogli porównać je z moim "grzejnikiem" gdy go odpalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 08.03.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Dlatego ja jestem za bezpośrednim wykorzystaniem podgrzanego powietrza. Bardziej to się sprawdzi w mniejszej aplikacji t.j kolektor powietrzny na ścianie.. Ja niestety nie mogę zainstalować na ścianie kolektora powietrznego. Więc będę robił kolektor powietrznodachowy. będzie działał na takich samych zasadach ale powietrze będzie się grzało pod dachówką w rurze spiro doczepionej do dachówki, czerpnia będzie w jednym kącie pokoju a wyrzutnia w drugim. Nie wiem czy konwekcja zadziała i chyba będę musiał zainstalować wentylatorek, który będzie odpalał, gdy powietrze w rurze osiągnie 22 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 09.03.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 ten mój wymiennik do cwu pompuje 500m3/h z pod 17m2 dachu i temp pod nim w czasie pracy spada tylko kilka stopni względem tej kiedy układ jest wyłączony ... Na stornie 6-ej podajesz przepływ powietrza, brakuje temperatur. Ja ma 100 parę metrów dachu idealnie na południe i jak na razie nie mogę tego wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.03.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 a ma 100 parę metrów dachu idealnie na południe i jak na razie nie mogę tego wykorzystać teraz mi tak przyszło do główki ... Zedrzyj membranę ... i od spodu jakimś czymś uszczelnij te dachówki ... a membranę daj tak 10cm pod dachówkami ponownie ... Między krokwiami zrób sekcje i pod szczytem każdej sekcji połącz je w jedne układ jedną rurą do jednego miejsca i tam na wymiennik . rura wzdłuż kalenicy dachowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 09.03.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 teraz mi tak przyszło do główki ... Zedrzyj membranę ... i od spodu jakimś czymś uszczelnij te dachówki ... a membranę daj tak 10cm pod dachówkami ponownie ... Między krokwiami zrób sekcje i pod szczytem każdej sekcji połącz je w jedne układ jedną rurą do jednego miejsca i tam na wymiennik . rura wzdłuż kalenicy dachowej . Wielkie dzięki za sugestię. Jestem niezmiernie Ci wdzięczny. Ja uwielbiam jak mi coś do główki przychodzi:) Chyba lepiej będzie zerwać dachówki, dać folię od góry i położyć na to dachówki z powrotem. Trochę skomplikowane ale możliwe do zrobienia. Myślałem, też nad połączeniem kilku kanałów razem. Ale nie mam wymiennika jak u jaśka, mam bezobsługowe grzejniki o mniejszej sprawności oraz mniejszym zapotrzebowaniu powietrznym. Jeżeli powietrza w pojedynczym kanale nie wystarczy do sprawnego działania, to cały projekt do bani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.03.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Jeżeli powietrza w pojedynczym kanale nie wystarczy do sprawnego działania, to cały projekt do bani. na pewno nie wystarczy Chyba lepiej będzie zerwać dachówki, dać folię od góry i położyć na to dachówki z powrotem. jak by nie było tu jest przewaga dachówek można je ściągnąć Ale nie mam wymiennika Obojętne co ... jedno potrzebuje powietrza i odbierze to ciepło w nim zawarte tj ten wymiennik typowy pod powietrze . Te drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 09.03.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Pkorol - wspomniałem o temacie z elektrody, abyś mógł zerknąć na osiągi i możliwości kolektora "grzejnikowego". Z tego co pamiętam, to elektrodowy kolega z Podlasia (zimny region) od około 7 lat używa dwóch takich kolektorów - opisał własne spostrzeżenia, wyniki - ile da się wycisnąć z grzejnika. Moja wzmianka była w kontekście lektury dla Ciebie, poszerzenia horyzontów. Może skróci to Twoje błądzenie w temacie, bo z aktualnego projektu nie wyciśniesz wiele. A przecież zakładasz, że będzie tanie w wykonaniu i skuteczne w działaniu. Sprawność vs poniesione i eksploatacyjne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 10.03.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Pkorol - wspomniałem o temacie z elektrody, abyś mógł zerknąć na osiągi i możliwości kolektora "grzejnikowego". Z tego co pamiętam, to elektrodowy kolega z Podlasia (zimny region) od około 7 lat używa dwóch takich kolektorów - opisał własne spostrzeżenia, wyniki - ile da się wycisnąć z grzejnika. Z tego co pamiętam: Da się wycisnąć 40C:cool: Jasiek wycieska 50C:eek: Poszerzając horyzonty dodam, że grzejnik z elektrody pracuje płytą, u mnie pracuje radiatorami. Czyli pracuje w reżymie dla którego został przeznaczony: wymiana energii woda-powietrze. Edytowane 10 Marca 2013 przez pkorol orto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2013 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Poszerzając horyzonty dodam, że grzejnik z elektrody pracuje płytą, u mnie pracuje radiatorami. w pierwszym przypadku płyta jest wystawiona bezpośrednio na promieniowanie słońca a w drugim powierzchnia grzejnika odbiera ciepło od powietrza które go omywa ... problem w tym że powietrze jest bardzo słabym nośnikiem więc trzeba go przemieścić ogromne ilości aby przenieść energię ... Edytowane 10 Marca 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 problem w tym że powietrze ma bardzo niskie ciepło właściwe Jaś błąd ciepło właściwe powietrza jest większe jak betonu czy cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 10.03.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Z tego co pamiętam: Da się wycisnąć 40C:cool: Jasiek wycieska 50C:eek: Poszerzając horyzonty dodam, że grzejnik z elektrody pracuje płytą, u mnie pracuje radiatorami. Czyli pracuje w reżymie dla którego został przeznaczony: wymiana energii woda-powietrze. Zamiast sięgać do pamięci sięgnij na forum. Woda do 60*C już w zasobniku. Bądź bardziej dociekliwy, później to zaprocentuje. Resztę Jasiek już wyjaśnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Jaś błąd ciepło właściwe powietrza jest większe jak betonu czy cegły a tak mój błąd ... chodziło mi o to że powietrze jest bardzo słabym nośnikiem energii ... już poprawiam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 10.03.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Zadałem się trudem i podszkoliłem trochę w tematach ciepła właściwego. Pisałeś coś takiego: powietrze wylatujące z wymiennika ma temperaturę wyższą o 1-2* niż woda w zbiorniku w danej chwili... np wlatujące 50* woda ma 38* wylatujące 39-40* Według obliczeń wynika, że powietrze przekazało układu w godzinę 1.7kW/h. Niestety nie wiemy ile wody przepompowane w międzyczasie. Autor strony podaję (http://bezakcyzy.republika.pl/zys.htm), że: Podgrzanie 1000 l wody wymaga 1,16 kWh na 1 °C. Albo ja coś źle obliczyłem albo producent podaje nie wiarygodne dane albo nie da się nagrzać 1000 l twoim wynalazkiem. Bardzo proszę o sprostowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Albo ja coś źle obliczyłem albo producent podaje nie wiarygodne dane albo nie da się nagrzać 1000 l twoim wynalazkiem. Bardzo proszę o sprostowanie. Pozdrawiam Troszkę trzeba się temu przyjrzeć tak... ro wody 1000kg/m^3 razy ilość w m^3 czyli 1 razy delta T czyli 1 razy CP 4,2 kJ/kg przez 3600 s daje te 1,16 kW co przez godzinę da 1,16 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2013 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Zadałem się trudem i podszkoliłem trochę w tematach ciepła właściwego. Pisałeś coś takiego: Według obliczeń wynika, że powietrze przekazało układu w godzinę 1.7kW/h. Niestety nie wiemy ile wody przepompowane w międzyczasie. Autor strony podaję (http://bezakcyzy.republika.pl/zys.htm), że: Podgrzanie 1000 l wody wymaga 1,16 kWh na 1 °C. Albo ja coś źle obliczyłem albo producent podaje nie wiarygodne dane albo nie da się nagrzać 1000 l twoim wynalazkiem. Bardzo proszę o sprostowanie. Pozdrawiam przecież moc takiego wymiennika jest zależna od temperatury powietrza, ilości tego powietrza i różnicy temperatury pomiędzy wodą a tym powietrzem... tamte akurat warunki ( woda 38* i powietrze 50*, przepływ powietrza ok.500m3/h ) warunkowały moc układu na te 1,7kwh... do zagrzania tony wody to nawet dachu nie potrzeba w lecie ... poczytaj sobie strona bodajże 11 tego tematu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 ile oddaje powietrze ? 500m^3 temp 50st do spadek do temp 38st ro powietrza 1,3 razy CP 1,2 razy 500 razy delta t 12st =2,6 kW mocy ... co daje 2 st dla tony wody na godzinę ... przez np 8 godziny to da 16 st przy założeniu że będzie to spadek z +50 na +38st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2013 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 ile oddaje powietrze ? 500m^3 temp 50st do spadek do temp 38st ro powietrza 1,3 razy CP 1,2 razy 500 razy delta t 12st =2,6 kW mocy ... co daje 2 st dla tony wody na godzinę ... przez np 8 godziny to da 16 st przy założeniu że będzie to spadek z +50 na +38st jeżeli woda ma 38* to powietrze na wylocie będzie miało ok.40* a nie 38*... ale to był przykład z dachu i zbiornika 140 L... tak że nie mieszaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Nie mieszam Obliczyłem ile 500 metrów sześciennych powietrza jest wstanie oddać energii przy stracie temperatury do 38st niezależnie od układu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2013 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Nie mieszam Obliczyłem ile 500 metrów sześciennych powietrza jest wstanie oddać energii przy stracie temperatury do 38st niezależnie od układu ... przecież to się cały czas zmienia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts