מרכבה 10.03.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 No to ja wiedzieć... że się zmienia ... ale co policzę do zobrazowania tego liczbowo ?jakieś mniej lub bardziej stałe trzeba przyjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2013 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 No to ja wiedzieć... że się zmienia ... ale co policzę do zobrazowania tego liczbowo ? jakieś mniej lub bardziej stałe trzeba przyjąć no to licz ta sama zabawka ... przykład pierwszy ... pod dachem 40*, za wymiennikiem 17* drugi ... pod dachem 60*, za wymiennikiem 54* cały czas 500m3/h ... i przykład trzeci... temp. powietrza 35*, za wymiennikiem 17* i 700m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 11.03.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 No to ja wiedzieć... że się zmienia ... ale co policzę do zobrazowania tego liczbowo Potrzebowałem dwie godziny szperania, by trochę zrozumieć o co chodzi, no i obliczyć układ jaśka. Ty zrobiłeś to w dwie sekundy - respekt. Wziąłem różnicę 10* nie 12* wyszło ci 2.6kW, mi 1.7kW. Czyli ja coś nie wziąłem pod uwagę? Ale, to nie istotne temat został zobrazowany i to najważniejsze. A teraz tak, ja mam w grzejniku 3 litry wody. Ona tam sobie siedzi dopóki ktoś nie odkręci kran. Woda czeka w grzejniku tak jak woda czeka w zasobniku. Pisałem o tym, że raczej stawiam na to żeby w grzejnikach przechowywać gorącą wodę. Na razie grzejniki będą moim zasobnikiem. A więc na podgrzanie tej wody o 10* potrzebuję 116w/h i 5m3 powietrza o stosownej temperaturze. Nadal nie wiem jaki powstaje ciąg w słoneczny dzień w moim kanale. Na przykład wentylatorek od komputera pompuje 30m3 powietrza. Jeżeli będę musiał wstawić taki wentylatorek za 8 zl. To nie komplikuje to zanadto mojego urządzenia. Dzięki Jaśku, że zmusiłeś mnie do obliczeń!!! teraz już wiem co do czego w moim układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Już liczę pierwsze 40 do 17 daje ~4,98 kW dla różnicy 10 st = z 50 do 40 = 2,16 kW Drugi 1,3 kW 5,46 kW dla 700 m^3 Edytowane 11 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.03.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Mam do wykorzystania około 12m2 (nie pamiętam dokładnie ile) dachu z wiatrołapu. Dachówka betonowa. Jak najlepiej wykorzystać te kilkanaście metrów?Daszek skierowany na południowy-wschód.Dach będę robił od połowy kwietnia. Możliwe wszystkie opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 25.03.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Kupić 2 kolektory słoneczne po 2m2 w sumie za 2000zł i zmontować samemu prosty system "solarny". Za mała powierzchnia na odzysk ciepła spod połaci, do tego dachówka, także lepiej idź w stronę DIY kolektor słoneczny, albo kupny, ale zmontowany samemu z gotowych elementów. Jaki masz bojler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 25.03.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Gdyby nie ta dachówka cementowa to można pokusić się o coś takiego:http://www.youtube.com/watch?v=k2c8vjdZMiUW innym wypadku to musisz się dwa razy zastanowić zanim wydasz kasę na kolektory słoneczne:1. Cena/Jakoś. Masz je na wiatrołapie więc po 5 latach muszą nieźle wyglądać abyś się nie denerwował przy każdym wejściu do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.03.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 A najlepsze jest w ww nazewnictwo: "heliostacjosferyczny absorber ciepła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.03.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 i dobrze nazwanu, gorzej jakby był heliostratosferyczny - to byś się zdziwił dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.03.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 30 stron rozmyślania i nie ma sposobu by wykorzystać dachówkę?W sprawie tego patentu pod blachą z youtuba.Zastanawiałem się nad położeniem "kaloryfera" zrobionego z czarnej PE25. Wszystko pozgrzewane na trójnikach. Warte zachodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.03.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Szkoda że nie wpadłem na to wcześniej. Miałem gdzie przetestować takie rozwiązanie.Po położeniu dachówki nie będę kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 26.03.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 To o czym piszesz to układ harfy. Ale czy warto bawić się z trójnikami. Rozwiązanie ma być proste do bólu i tanie.Przy takich połączeniach trzeba uważać na szczelność całego układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 26.03.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Też mi się zdaje, że bez sensu układ z trójnikami. Prościej i bezpieczniej zrobić to bez łączników-tylko rura. Konieczne byłoby zwiększenie układu, żeby większa powierzchnia mogła pracować, choć pewnie parametrów za wysokich nie osiągnie przez te dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 25.04.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Pytanie raczej do Jaśka: czy wstępne podgrzewanie zimnej wody można napędzać grawitacyjnie? Czy jednak konieczna jest pompka (pomiędzy wymiennikiem a zbiornikiem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.04.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Jak masz zasobnik CWU wyżej od wymiennika to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameryka 25.04.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 u mnie rekord to bodajże 57 stopni - gdy śledziłem zaraz po zainstalowaniu sterownika od jaśka - od 2 tyg nie włączam go na razie - 57 - nie jest źle wczoraj po zachodzie o 22 (słońce nie świeci na nią od ok 17-18 ) była jeszcze 3-4 stopni cieplejsza niż temperatura na zewnątrz mam wątpliwości związane z powietrzem z czerpni poddachówkowej. Czy to powietrze idzie bezpośrednio do wentylacji czy tylko oddaje swoje ciepło przez wymiennik? Jeśli bezpośrednio to czy nie ma niebezpieczeństwa że szkodliwe składniki papy będą nas podtruwać? Jakie podzespoły trzeba zastosować aby przełączać się między czerpniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 25.04.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Idzie przez wymiennik powietrze-woda o jest wyrzucane na zewnątrz połaci, także możesz łaty malować olejem silnikowym, albo kreozotem i spać spokojnie z jaśkowym wynalazkiem grzejącym CWu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 25.04.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam, wracając do mojego grzejnika. Nie podłączyłem na razie wody, bo nie jestem pewny czy warto kontynuować. Temperatura w kanale na 4 st wyższa od temperatury powietrza. Czyli na dzień dzisiejszy podgrzewałbym wodę w grzejniku do 24 st. Niestety jaśkowy wynalazek nie zda egzaminu przy dachówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.04.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Jeszcze...Jaką masz średnią temperaturę bryły budynku? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Pytanie raczej do Jaśka: czy wstępne podgrzewanie zimnej wody można napędzać grawitacyjnie? Czy jednak konieczna jest pompka (pomiędzy wymiennikiem a zbiornikiem)? jak jest odpowiedni wymiennik i zasobnik powyżej to idzie grawitacyjnie ale szału nie ma jeżeli chodzi o wydajność, lepiej założyć małą pompkę i najprostszy sterownik różnicowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts