Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam wątpliwości związane z powietrzem z czerpni poddachówkowej. Czy to powietrze idzie bezpośrednio do wentylacji czy tylko oddaje swoje ciepło przez wymiennik? Jeśli bezpośrednio to czy nie ma niebezpieczeństwa że szkodliwe składniki papy będą nas podtruwać?

Jakie podzespoły trzeba zastosować aby przełączać się między czerpniami ?

najpierw to trzeba mieć papę pod dachem ...:cool:

przepustnica z obejściem, siłownik i jakiś prosty sterownik...

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Przeglądałem wątek i nie znalazłem odpowiedzi dlatego chciałbym zapytać o to w jaki sposób zabezpieczacie GWC przed różnego rodzaju bakteriami.

Zastanawiałem się nad GWC ale zrobiony ze zwykłych rur (bo dużo tańsze, niż te przeznaczone do tego, które zgodnie z opisami producenta są bakteriobójcze) i znajomy instalator uprzedzał mnie, że będzie tam siedlisko bakterii i innych małych stworów. Czy macie jakiś pomysł na to?

dzięki

Ja to nawet siebie nie potrafię zabezpieczyć przed bakteriami i noszę w swoim ciele setki czy raczej tysiące gatunków. Było wiele razy: niby co takiego atrakcyjnego te bakterie miałyby tam znaleźć, żeby im się podobało i żeby z taką chęcią zasiedlały taką rurę? Ciemno, zimno i plastik do jedzenia?

W samochodzie układ wentylacji podlega okresowemu czyszczeniu (w szczególności jak jest na pokładzie klimatyzacja). - to samo miałem w mojej robocie, układ klimatyzacji nie był czyszczony przez wiele lat, nie mam specjalnych uczuleń, ale osobiście "czułem" jak klimatyzacja była włączona.

W samochodzie układ wentylacji podlega okresowemu czyszczeniu (w szczególności jak jest na pokładzie klimatyzacja). - to samo miałem w mojej robocie, układ klimatyzacji nie był czyszczony przez wiele lat, nie mam specjalnych uczuleń, ale osobiście "czułem" jak klimatyzacja była włączona.

jak na razie to moja pomarańczowa rura ma się dobrze i nic nie czuć pomimo tego że w lecie zacznie już piąty sezon...

jak zacznie "waniać" to się zaleje jakimś roztworem cały wymiennik i po jakimś czasie wypompuje ...:stirthepot:

na pewno jak coś takiego będzie miało miejsce to nie omieszkam wspomnieć ...;)

Samochód to trochę inna bajka, bo klimatyzacja efektywnie skrapla, a całą zimę korzystamy z ogrzewania. Warto dać filtr na czerpni, żeby chronić rurę przed owadami i nie zasysać aż tyle kurzu, który znowuż mógłby robić za pożywienie dla roztoczy, za rurą z reguły też jest filtr, i to taki lepszy, bo np. z węglem aktywnym. Jeśli jest potrzeba, można odwrócić ciąg i przedmuchać rurę chemią czy ozonem. Ale co do zasady, jeśli nie zabije Cię klima w samochodzie, to GWC raczej też nie.

Cześć,

... i znajomy instalator uprzedzał mnie, że będzie tam siedlisko bakterii i innych małych stworów. Czy macie jakiś pomysł na to?

dzięki

Niby obowiązek nauki w SZP jest w Polsce od wojny, a dalej mało kto z niej korzysta. Wyślij znajomego insr. do szkoły, bo kit ci pociska, a ty łykasz jak ciepłe bułki. W zime tam nie ma warunków do takich rzeczy, a w lato nie dopuszcza sie do stania w rurowcu wody wykroplonej i też jest bezpiecznie, ale jak się boisz to andriuss napisał jak, założyć 30 filtrów i gotowe :)

Generalnie jak dobrze zrobiony to nie ma strachu i zwykły EU4-EU3 na czerpni starcza, węglowy jak ci sąsiedzi w okolicy non-stop w śmieciuchach palą byle czym, albo w lato gnojowice rozwożą na pola :bash: (bywaja niestety takie okolice). Nie dopuścic do zalania rurowca i jest OK.

Porównanie rurowca z klimą to trochę bez sensu, to nie klima - inne warunki, ale wymagania trzeba spełnić

• 2 weeks później...

Mam na więźbie membranę i potem blachę - musiałbym docieplić pod membraną czy nie?

pozdr.

krzy

musisz ocieplić pod tą membraną inaczej nici z ciepełka ...:yes:

powietrze ciągniesz z tej szczeliny pomiędzy blachą a membraną, tam nic nie czuć...

a nawet jak by na początku było czuć nowym drzewem to co ?

w nowym domu też czuć farbami i dość szybko przestaje ...:yes:

pokombinował bym też coś ze sterowaniem co by centrala otwierała by-passa i włączała wysokie obroty jak pod dachem cieplej niż w chałupie ...:yes:

• 2 months później...
Jasiek, jak prad podajesz zeby ten wentyl TT chodzil na min obrotow?

Ktory amsz model i jakie ma min obroty? Wiem, gdzies pisales ale nie moge znalesc...

u mnie są dwa rodzaje...

na wlocie do GWC jest taki ...

http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-vents-tt-200-i3441873726.html

a na wyciągu z chałupy taki...

http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-vents-tt-160-mm-552-m3-h-i3422157462.html

ten większy chodzi na niższym biegu bo nie mogłem go bardzo nisko skręcić...

obecnie nie mierzyłem ale wieczorkiem polatam z "zabawkami " ...

wcześniej przy większej wydajności całość wentylacji pobierała bodajże 46w przy 180m3/h i 154w przy 642m3/h

A gdyby był tylko jeden wentylator na nawiewie? Musi być wentylator wywiewny?

Użytkujesz teraz wentylację wyporową, przerobionej z WM masz wszystkie wyciągi spięte w całość, zastanawiam się czy gdyby nie spinać tych wywiewów z poddasza tylko puścić luzem na strych czy to za działa,

• 1 month później...

Witam,

macie fajne pomysły, może ktoś byłby tak uprzejmy i pomógł mi rozwiązać problem z domem?

Mam budynek (spadek) podpiwniczony, powierzchnia około 200m2 na jednej kondygnacji , naszą własnością jest 1/2 reszta w rodzinie :)

budynek niezaizolowany, mury z cegły pełnej, grubość ok 0,5m wysokość na parterze 3,20m, a na piętrze 2,80m

żadnych ścianek działowych, wszystkie nośne, pokoje o powierzchniach od 15m2 do 30m2

okna drewniane dwu skrzydłowe stare

Budynek : piwnica czysty beton 50cm grubości również bez izolacji, na parterze podłogi z lastriko, na piętrze parkiety

oraz nieizolowane poddasze. Wszystkie stropy parteru są wykonane łukami z cegły na belkach stalowych.

Do remontu, więc w grę wchodzi:

ocieplenie - doradźcie jak i czym to (ocieplić) zewnętrzne czy wewnętrzne?

nowa instalacja ogrzewania, czego użyć do ogrzewania? cała istniejąca instalacja c.o. jest do wymiany

na parterze można zrobić podłogówkę.

(w budynku jest doprowadzony gaz ziemny)

wymiana okien (a propos to jakie najlepiej wybrać)

Jest pomysł żeby podzielić to na mieszkania i wynająć.

Z góry dziękuję za pomysły.