Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ten mój wymiennik do cwu pompuje 500m3/h z pod 17m2 dachu i temp pod nim w czasie pracy spada tylko kilka stopni względem tej kiedy układ jest wyłączony ...

z pod takich np. 80m2 dachu jesteś w stanie przepompowywać kilka tys. m2 powietrza bez spadku temperatury ...

To już "woda na młyn" jak to wpuszczę na żwirowe gwc to musi to zadziałać jako akumulator, dzięki za informacje jak odpalę to pochwalę się efektami

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jasiek71, na forum czytałem że używasz do pomiary temperatury czujników DALLAS DS1820 (DS18S20). Mam pytanie o sposobie ich łączenia: czy stosujesz topologię gwiazdy, czy raczej magistrali (szeregowo)? I jakie długości przewodów w praktyce są dopuszczalne?

pytania o elektronikę to nie do mnie...

jak mi coś trzeba to mam kumpla który mi zawsze "zdrutuje" jakiś układ wedle mojego "widzimisię"

u siebie mam najdłuższy kabel 20m do czujnika GWC , (wykorzystana jest skrętka internetowa ) działa git

Nad Dallasami na 1-wire trochę trzeba posiedzieć, ale działają nawet na dość długich kablach.

Trudności zaczynają się, jak na jednym kablu pakujesz ponad 100 czujników.

Topologia dowolna, wbrew temu co czasem opisują.

Dowolna do nitek rzędu 120m.

Przy dłuższych trasach trzeba już trochę talentu.

Adam M.

Już po wizycie instalatora pompy ciepła. Czy tylko my mamy wrażenie i nas to spotyka, że każdy instalator traktuje nas jak totalnych laików i doi kasę na potęgę??? Nie dość, że nie można się doprosić o szczegółowy koszt montażu i materiałów, nawet nie jest w stanie podać dokładnej ceny pompy, to jeszcze liczy sobie za montaż 3.000zł :jawdrop: Toż to równowartość pompy. Wobec wątpliwości co do stanu psychiki instalatora i na złość jego pazerności kupiliśmy pompę ciepła samodzielnie :) i sami ją zamontujemy.

Już po wizycie instalatora pompy ciepła. Czy tylko my mamy wrażenie i nas to spotyka, że każdy instalator traktuje nas jak totalnych laików i doi kasę na potęgę??? Nie dość, że nie można się doprosić o szczegółowy koszt montażu i materiałów, nawet nie jest w stanie podać dokładnej ceny pompy, to jeszcze liczy sobie za montaż 3.000zł :jawdrop: Toż to równowartość pompy. Wobec wątpliwości co do stanu psychiki instalatora i na złość jego pazerności kupiliśmy pompę ciepła samodzielnie :) i sami ją zamontujemy.

Coś mi umknęło?! Pompa za 3tys.? do cwu? Widziałem PCi z zasobnikiem - filozofia podłączenia żadna- wszystkie króćce wyprowadzone, opisane, instrukcja do poczytania;) Wkręcić parę śrubunków i 3 tys. zgarnąć- super robota. Przypomniał mi się jeden gość od wiązarów, który zawołał 6tys. za "nadzór" nad wykonaniem. Poszukałem i znalazłem blisko producenta- montaż wiązarów producent 4tys., projekt gratis (znaczy pewnie w cenie, ale nie było osobnego wyszczególnienia).

a nie lepiej prosto do chałupy... ?

wydaje mi się że grunt rozproszy całą energię...

wszystkie opcje będą możliwe bo gwc mam w fundamencie reku i cała plątanina też , rura z dachu będzie w samym środeczku domu razem z kominem więc będzie też opcja zabudowania jej jakimś sylikatem lub szamotem według sugestii Adama mk, domek oczywiście pasywny, dzisiaj mam zamiar usiąść i rozrysować jak to połączyć

jak to dom pasywny i komin w środku domu ?? przecież jedno z 2 się gryzie!!!

jak się umie to połączyć to się da, a ja jestem z tych fanatyków co kochają drewienka do kominka wkładać i dom bez kominka to dla mnie nie dom, będzie to kominek z płaszczem wodnym połączony z dużym buforem by było przyjemne z pożytecznym czyli CWU

jak się umie to połączyć to się da, a ja jestem z tych fanatyków co kochają drewienka do kominka wkładać i dom bez kominka to dla mnie nie dom, będzie to kominek z płaszczem wodnym połączony z dużym buforem by było przyjemne z pożytecznym czyli CWU

Nieużywany komin będzie przykrywany deklem jak w czołgu i już pasywniak ;)

żeby temat nie umarł ...

tak mi ostatnio chodzi po głowie czy nie lepiej zbudować prostą PC z agregatu od lodówki zamiast GWC...

przed reku wsadzić skraplacz na czerpni...

na wyrzutni dać parownik...

dorzucić do tego zawór trój drogowy z odpowiednim sterownikiem, mieli byśmy wstępne podgrzewanie powietrza wentylacyjnego w zimie i schładzanie w lecie...

żeby temat nie umarł ...

tak mi ostatnio chodzi po głowie czy nie lepiej zbudować prostą PC z agregatu od lodówki zamiast GWC...

przed reku wsadzić skraplacz na czerpni...

na wyrzutni dać parownik...

dorzucić do tego zawór trój drogowy z odpowiednim sterownikiem, mieli byśmy wstępne podgrzewanie powietrza wentylacyjnego w zimie i schładzanie w lecie...

Moim zdaniem korzyści niewarte kosztów i zachodu. PC z lodówki tak, ale pomiędzy kolektorem dachowym albo POŚ / szambem.

lodówkowe agregaty to 300-400W mocy cieplnej

ale dokładnie taką moc ma przeciętne GWC licząc średnią dobową...

to nie ma grzać/chłodzić w pełnym tego słowa znaczeniu tylko zastąpić GWC

zamiast rozkopywać pół podwórka, tańcować z wymiennikami, pompkami, glikolami wstawię dwie chłodnice na czerpni i wyrzutni, zepnę agregatem i myślę że uzyskam dokładnie to samo co GWC mając wszystko w jednej kupie razem z reku ...

kosztami też da się zejść znacznie niżej niż pierwsze lepsze GGWC "tymi rękami" robione...

andriuss chyba nie myślisz że ja nie wykorzystał bym mojego pomysłu czerpni/ kolektora ...

ale dokładnie taką moc ma przeciętne GWC licząc średnią dobową...

andriuss chyba nie myślisz że ja nie wykorzystał bym mojego pomysłu czerpni/ kolektora ...

Sęk w tym, że wspomagając reku obniżasz de facto ilość pracy, którą tenże wykonuje. Trochę jak z gwc, w którym fundujesz naturze transfer ciepła z gruntu do wyrzutni. Jeśli już, to chłodnicę bym dał na wyrzutni i za reku na wyjściu ciepłego powietrza, wtedy być może da się uzyskać zerowy bilans cieplny wymiany powietrza, tzn. temp. pow. wyw = temp. pow. naw. Tylko jakim kosztem, a poza tym czy przy takich cenach jest sens:

http://allegro.pl/klimatyzator-split-2-5-kw-grzanie-chlodzenie-25mkw-i2400142164.html

Nie licząc oczywiście frajdy z majsterkowania. Na Twoim miejscu kupiłbym taki i podłączył z solarem do jednego bufora, który to, z założenia ma nie przekroczyć energii przemiany fazowej wody.

Sęk w tym, że wspomagając reku obniżasz de facto ilość pracy, którą tenże wykonuje. Trochę jak z gwc, w którym fundujesz naturze transfer ciepła z gruntu do wyrzutni. Jeśli już, to chłodnicę bym dał na wyrzutni i za reku na wyjściu ciepłego powietrza, wtedy być może da się uzyskać zerowy bilans cieplny wymiany powietrza, tzn. temp. pow. wyw = temp. pow. naw. Tylko jakim kosztem, a poza tym czy przy takich cenach jest sens:

http://allegro.pl/klimatyzator-split-2-5-kw-grzanie-chlodzenie-25mkw-i2400142164.html

Nie licząc oczywiście frajdy z majsterkowania. Na Twoim miejscu kupiłbym taki i podłączył z solarem do jednego bufora, który to, z założenia ma nie przekroczyć energii przemiany fazowej wody.

nie musisz mi tego tłumaczyć...

chodziło mi tylko o konstrukcję jakiegoś zamiennika dla GWC o podobnej sprawności...

coś co ma nie dopuścić do zamarzania wymiennika reku w zimie i powodować wstępne schłodzenie powietrza wentylacyjnego podczas upałów

oczywiście można kupić i rozebrać taki klimatyzator;)

No Jaśku zaimponowałeś mi tym dachem dyć u mnie klepana z 70 m2 od południa jakieś 10 stopni na wschód .Bolało mnie to ciepełko bo blachy dotknąć się nieda

w słoneczne dni.Myślałem o jakimś meandrze z miedzi ale to ocynk blacha.No no głupi wentylatorek z wymiennikiem a parę spraw załatwi w lecie i w zimie.

pamiętacie ten pomysł na nawilżacz kanałowy... ?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=98324&d=1327946591

tak się zastanawiam czy nie było by z tego coś w rodzaju klimatyzatora podczas upałów

parująca woda będzie powodowała obniżenie temperatury powietrza wlatującego do domu