Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydaje się,że nie,bo chłodnica kanałowa projektowana jest dla znacznie mniejszych ilości powietrza niż samochodowa.Ta pierwsza dla kilkuset m3/h,ta druga dla tysięcy m3/h. Moim zdaniem,powinna być kanałowa.

przecież tu tylko powierzchnia wymiany ma znaczenie, taka samochodowa osiąga/ rozprasza znacznie większe ilości energii niż wam potrzeba...

ale to wolny kraj jak komuś nie pasi taka za 1,5 stówy to zawsze może sobie kupić dedykowaną za 1,5 klocka ...:cool:

ja za tyle to już będę miał cały układ ...:yes:

Mnie tylko zastanawia połączenie tej samochodowej chłodnicy z resztą układu wodnego. Jak?

a tak normalnie jak w samochodzie ...:p

robisz przejście na takie coś lub podobne...

http://allegro.pl/redukcja-mufowa-35-28-miedziana-miedz-i4005039620.html

następnie łączysz kawałkiem takiej rury...

http://allegro.pl/waz-przewod-silikonowy-fi-38mm-1mb-i4006924765.html

za pomocą takich obejm...

http://allegro.pl/obejma-opaska-zaciskowa-na-srube-gbs-ocynk-44-47mm-i3988494207.html

:p

Edytowane przez jasiek71

przecież tu tylko powierzchnia wymiany ma znaczenie, taka samochodowa osiąga/ rozprasza znacznie większe ilości energii niż wam potrzeba...

ale to wolny kraj jak komuś nie pasi taka za 1,5 stówy to zawsze może sobie kupić dedykowaną za 1,5 klocka ...:cool:

ja za tyle to już będę miał cały układ ...:yes:

Każdy sposób odzysku fri energii jest dobry.Wydaje mi się że w przypadku chłodnicy samochodowej to bardziej do chłodzenia wodą ogrodową powietrza wentylacyjnego w upały ,a nie odwrotnie. Najlepiej jakbyś zbudował i opisał wyniki. Zawsze jakieś doświadczenie więcej.

Każdy sposób odzysku fri energii jest dobry.Wydaje mi się że w przypadku chłodnicy samochodowej to bardziej do chłodzenia wodą ogrodową powietrza wentylacyjnego w upały ,a nie odwrotnie. Najlepiej jakbyś zbudował i opisał wyniki. Zawsze jakieś doświadczenie więcej.

normalnie ręce opadają ...;)

czy ty uważasz że taką chłodnicą da się chłodzić a nie da się grzać ...???

swego czasu robiłem takie doświadczenia z chłodnicą od sierry ( nawet jeszcze ją mam... ) i to ustrojstwo działa dokładnie tak samo jak każdy jeden dedykowany wymiennik ciecz / powietrze...

a ta zimna woda ogrodowa to po oddaniu chłodu nie robi się czasem cieplejsza...?:p

przecież to działa tak samo w obydwie strony ...:yes:

normalnie ręce opadają ...;)

czy ty uważasz że taką chłodnicą da się chłodzić a nie da się grzać ...???

swego czasu robiłem takie doświadczenia z chłodnicą od sierry ( nawet jeszcze ją mam... ) i to ustrojstwo działa dokładnie tak samo jak każdy jeden dedykowany wymiennik ciecz / powietrze...

a ta zimna woda ogrodowa to po oddaniu chłodu nie robi się czasem cieplejsza...?:p

przecież to działa tak samo w obydwie strony ...:yes:

Pewnie że się da. Tyle,że należy uwzględnić ciepło właściwe wody i powietrza.

Mam w domku letniskowym takie cudo do chłodzenia wnetrza .Z jakiegoś Fiata z tego co pamiętam,pędzone wodą do podlewania.

Dla celów grzewczych dałbym z dwie trzy takie chłodnice jedna za drugą .

Łatwiej podgrzać wodą powietrze niż odwrotnie.We wszystkich systemach grzewczych powietrze-ciecz, medium grzewczym jest ciecz .

no i co z tego ...?

dmuchasz gorącym woda robi się ciepła ...

dmuchasz zimnym woda robi się chłodniejsza ...

różnicę energii masz zawsze albo w powietrzu albo w wodzie ...

Masz chłodnice samochodową np. 50 x 50cm . Jedziesz z prędkością 50km/h Przy takiej prędkości przez chłodnicę przepływa ok. 12000m3/h powietrza.

Taka chłodnica jest do takich przepływów zaprojektowana. Chłodnica kanałowa w zależności od wydajności ma takich ,,chłodnic samochodowych " ileś tam ,aby wystarczyło kilkaset m3/h powietrza.

Masz chłodnice samochodową np. 50 x 50cm . Jedziesz z prędkością 50km/h Przy takiej prędkości przez chłodnicę przepływa ok. 12000m3/h powietrza.

Taka chłodnica jest do takich przepływów zaprojektowana. Chłodnica kanałowa w zależności od wydajności ma takich ,,chłodnic samochodowych " ileś tam ,aby wystarczyło kilkaset m3/h powietrza.

głupoty piszesz ...;)

najpierw przyjrzyj się jednej i drugiej a potem pisz ...:p

Jak auto stoi to włącza sie wentylator i tez wychłodzi, a na pewno nie przedmuchuje 12000 m3.

Roznice pomiedzy samochodowa a kanałowka to:

1. kształt hehehehehe

2. cena. A to w duzej mierze wynika z masowosci produkcji.

Jak auto stoi to włącza sie wentylator i tez wychłodzi, a na pewno nie przedmuchuje 12000 m3.

Roznice pomiedzy samochodowa a kanałowka to:

1. kształt hehehehehe

2. cena. A to w duzej mierze wynika z masowosci produkcji.

podstawową różnicą jest powierzchnia wymiany, te samochodowe są znacznie bardziej gęste gdyż muszą odprowadzić bardzo dużo energii...

ze względu na to zagęszczenie lamelek taka chłodnica ma dość duże opory przepływu więc jako wymiennik do układu wentylacyjnego nadaje się "średnio" ale jako wymiennik do "dachowca" jest wystarczająca gdyż praktycznie tylko ona stawia jakiś opór w całej instalacji ...