nydar 22.03.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 A może pomyśleć o czymś dedykowanym ,np. choćby nagrzewnice samochodowe ,gdzie przepływ powietrza to kilka set m3/h a nie tysiące m3/h.Na aledrogo nówki od 30-100PLN/szt. można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.03.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 A może pomyśleć o czymś dedykowanym ,np. choćby nagrzewnice samochodowe ,gdzie przepływ powietrza to kilka set m3/h a nie tysiące m3/h. Na aledrogo nówki od 30-100PLN/szt. można kupić. Nie wszystko się nada- niektóre mają plastikowe obudowy i wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.03.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie wszystko się nada- niektóre mają plastikowe obudowy i wyjścia. Ale i są z metalowymi.Zresztą co to dla jaśka pozbyć się takiej obudowy ,czy przerobić wlot i wylot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.03.2014 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie wszystko się nada- niektóre mają plastikowe obudowy i wyjścia. a w czym przeszkadzają te plastikowe króćce ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.03.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Raczej w niczym bo przecież nagrzewnica pracuje w wysokich temperaturach.Zresztą grzejąc powietrzem nie dostaniesz wyższej temp niż panuje w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.03.2014 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 A może pomyśleć o czymś dedykowanym ,np. choćby nagrzewnice samochodowe ,gdzie przepływ powietrza to kilka set m3/h a nie tysiące m3/h. Na aledrogo nówki od 30-100PLN/szt. można kupić. przepchaj sobie te 500-700m3 powietrza na godzinę to zobaczysz jaki będzie potrzebny "wentylatorek"... szybko zrozumiesz dlaczego wentylator kabiny w aucie bierze 300-400w przy mniejszym wydatku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 24.03.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 a w czym przeszkadzają te plastikowe króćce ...? Na temperaturę nie przeszkadzają, a myślałem o ciśnieniu w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.03.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 http://joemonster.org/filmy/49183Do tego nagrzewnicę lub chłodnicę samochodową .Ogniskową zrobić taką coby cyny nie topiło a grzało wodę.Jak kolektor ma np. m2 to i straty z m2. Jak ma o,o4m2 ,to i straty z 0,04m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.03.2014 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 http://joemonster.org/filmy/49183 Do tego nagrzewnicę lub chłodnicę samochodową .Ogniskową zrobić taką coby cyny nie topiło a grzało wodę. Jak kolektor ma np. m2 to i straty z m2. Jak ma o,o4m2 ,to i straty z 0,04m2. 1m2 kolektora cieczowego czy 1m2 soczewki to i tak dalej ta sama moc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.03.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Tak .Masz rację ,ale w płaskim masz straty z m2. Soczewka się nie nagrzeje a nagrzeje się 0,04m2 odbiornika Przepływem cieczy można regulować jego temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.03.2014 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Tak .Masz rację ,ale w płaskim masz straty z m2. Soczewka się nie nagrzeje a nagrzeje się 0,04m2 odbiornika Przepływem cieczy można regulować jego temperaturę. jak mam sobie wybudować takie "kuromysło" to już wolę trochę większy kawałek dachu zaprzęgnąć ... efekt końcowy i tak będzie podobny a przynajmniej nic nie widać... rozumiem że do naprowadzania na słońce tego ustrojstwa też trzeba jakiś wynalazek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.03.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Ten pomysł to raczej wariacje na temat chłodnicy/nagrzewnicy samochodowej:P Takie podchody robię coby na ciecz ciebie przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.03.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Ten pomysł to raczej wariacje na temat chłodnicy/nagrzewnicy samochodowej:P Takie podchody robię coby na ciecz ciebie przekonać za 3,5k spokojnie można zrobić układ solarny cieczowy z fabrycznych elementów... a dlaczego przekonywać ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.03.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Skoro chcesz na końcu grzać ciecz,to wydaje mi się prościej to zrobić cieczowym kolektorem a nie powietrznym.Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 30.03.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Skoro chcesz na końcu grzać ciecz,to wydaje mi się prościej to zrobić cieczowym kolektorem a nie powietrznym. Tyle. i tym komentarzem powinnismy zakonczyc dyskusje o sensownosci stosowania kolektora powietrznego do ogrzewania cieplej wody uzytkowej. wiadomo ze najwieksza sprawnosc uzyskuje sie gdy mamy dwa takie same media, wiec lepiej woda-woda niz powietrze-woda. Przesledzilem watek i wynika ze najwazniejsza kwestia jest szczelnosc. idealna uzyskamy poprzez plyte fundamentowa, mury typu thermodom i strop lany. Izolacja fundamentu i scian zrobione. ale jak najlepiej polozyc izolacje tego stropu czy ewentualnie jakis strop-chyba izodom tez oferuje. Druga sprawa wentylacja. Weglug was najlepsza jest mechaniczno-grawitacyjna a moze by wylotowy strumien znow pod plyte dac, zeby oddawala cieplo. rury by obok siebie szly, wtedy Rekuperator bylby niepotrzebny, ale wentylatory wyciagowe bylyby konieczne. no i niebylo by wentylacji naturalnej wentylacji grawitacyjnej, poniewaz strumien jest kierowany w dol- przeciwnie do konwekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Real pokazuje,że na potrzeby świeżego powietrza wystarcza przyzwoite GWC i RSŚ. Zostaje do zagospodarowania zużyte .Choćby PPCi,wstępne podgrzewanie CWU,czy ograniczenie strat przez dach.Jest kilka wariacji na temat co z tym zrobić .Nie koniecznie trzeba to pchać pod fundament przy pomocy wentylatorów.Należy skupić się na tym by max. wykorzystać siły natury.W myśl zasady że ciepłe się unosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 05.04.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Wrócę do dachowca - w trakcie wirtualnej budowy w programie sketchup doszedlem do punktu "dach" i tu mam pytanie - będzie dach: płyta kg, izolacja pomiędzy krokwiami, pustka wentylacyjna, płyta osb i pokrycie dachu Czy dobrze zrozumialem, że aby to powietrze zassać do CWU to trzeba dać na OSB łaty, kontrłaty i dopiero na nich blacha? (rąbek) Czy pobierać powietrze z pustki wentylacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.04.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 jasiek pomóż ze swojego doświadczenia powinno być to dla ciebie jak splunąć , a mnie coś rachunki nie wychodzą będę miał w nowobudowanym domu 15m2 puszkowca, wystawa południowa, dach nachylenie 20st, powietrze będzie w nim zasuwać na ogół w układzie zamkniętym co da mi możliwość uzyskania wyższych temperatur ( nie w tym problem). chcę w układ wpiąć nagrzewnicę wodną z taką pompką http://www.ledon.pl/pl/zeglarstwo/2478-pompa-cyrkulacyjna-ts5-12v-10-bar.html pędzoną panelem PV i teraz pytanie zakładając przepływ przez puszkowca na poziomie 450m3/h i wody 650ltr/h, przyjmując schłodzenie powietrza w nagrzewnicy o 15-20stC , jakiej mocy nagrzewnicę potrzebuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.04.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 jasiek pomóż ze swojego doświadczenia powinno być to dla ciebie jak splunąć , a mnie coś rachunki nie wychodzą będę miał w nowobudowanym domu 15m2 puszkowca, wystawa południowa, dach nachylenie 20st, powietrze będzie w nim zasuwać na ogół w układzie zamkniętym co da mi możliwość uzyskania wyższych temperatur ( nie w tym problem). chcę w układ wpiąć nagrzewnicę wodną z taką pompką http://www.ledon.pl/pl/zeglarstwo/2478-pompa-cyrkulacyjna-ts5-12v-10-bar.html pędzoną panelem PV i teraz pytanie zakładając przepływ przez puszkowca na poziomie 450m3/h i wody 650ltr/h, przyjmując schłodzenie powietrza w nagrzewnicy o 15-20stC , jakiej mocy nagrzewnicę potrzebuję? 100 m3 powietrza, delta T=20oC to ok 0.68 kWh. Dla 450m3/h będzie to ok. 3kW. No i zależy też jaką będzie sprawność nagrzewnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.04.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) dzięki Barth3z, też mi tak wychodziło, ale jak patrzałem na nagrzewnice w katalogach to ze względu na wielość przeplywu wychodziły w mocy prawie 2x większe, stąd moje pytanie raczej chciałem usłyszeć od "praktyka" jakim jest nasz jasiek, czy to schłodzenie powietrza o 15-20st po przejściu przez taką nagrzewnice to słuszne założenie, nie miałem doczynienia z takimi układami, ale wyobraźnia podpowiada mi że ogrzać powietrze wodą to nie sztuka, ale czy w drugą stronę tak łatwo? i dlatego skoro jasiek już kombinuje z nagrzewnicami samoch. to niech z łaski swojej napisze więcej Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts