dzinks0 06.04.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Real pokazuje,że na potrzeby świeżego powietrza wystarcza przyzwoite GWC i RSŚ. Zostaje do zagospodarowania zużyte .Choćby PPCi,wstępne podgrzewanie CWU,czy ograniczenie strat przez dach.Jest kilka wariacji na temat co z tym zrobić .Nie koniecznie trzeba to pchać pod fundament przy pomocy wentylatorów.Należy skupić się na tym by max. wykorzystać siły natury.W myśl zasady że ciepłe się unosi. z tego co tu sie dowiedzialem to najtansza w eksploatacji jest wentylacja hybrydowa. tj powietrze wciagane poprzez gwc i "wywalane" na poddasze. i tu dwie opcje albo zostaje jako bufor albo cieplo odzyskiwane poprzez pc powietrze-woda. uzywajac pc mozemy podgrzewac wode uzytkowa. rozumiem ze podgrzewanie wody zawsze jest tansze niz kablami. Kilka osob na Forum stosuje podgrzewanie kablami bo byl maly koszt inwestycyjny. wynika z tego ze efektywniejsze bedzie odzysk energii z tego powietrza wyrzucanego 20°C , zamiast PC z poziomym wymiennikiem gdzie mamy w gruncie 8°C. Ale z drugiej strony majac wentylacje hybrydowa mamy rozne strumienie powietrza w czasie roku. w zimie "grawitacyjna" wiec strumien jest inny niz w lecie wspomaganej wentylatorami by uzyskac odpowiednia roznice cisnien. Czy w tym przypadku powietrzna PC niebedzie miala za malo energii z ktorej bedzie mogla odzyskac cieplo do podgrzania CWU ? no chyba ze zakladamy ze w domu bedzie caly czas grzane na 20°C, wiec moznaby zrobic zalozenie ze strumien wylotowy bedzie mial taka temperature. Zastanawia mnie ta niepewnosc, czy moze jednak grutowa PC z stalymi parametrami? Kolejna sprawa, czemu jedni sa za stosowaniem wentylatorow na nawiewie do domu a inni na wyciagu z lazienek?(wentylacja hybrydowa mam na mysli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.04.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 1. wyrzucanie na odpowiednio skonstruowane poddasze nieużytkowe nie kłóci sie z odzyskiem do PC PW do CWU2. PC do CWU to np Ariston Nuos potrzebujący 100-150m3/h3. to nie tak że jedni na nawiewie drudzy w łazienkach - to bardziej złożony temat, a wywiewy tylko w łazienkach to już nie hybrydowa Poczytaj temat @nydara w dziale wentylacja - załapiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.04.2014 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 100 m3 powietrza, delta T=20oC to ok 0.68 kWh. Dla 450m3/h będzie to ok. 3kW. No i zależy też jaką będzie sprawność nagrzewnicy. najlepsze w tym wszystkim jest to że budujemy układ "puszkowy" o powierzchni 15m2 a dzięki mizernemu wiatraczkowi kombinujemy jak tu przedmuchać do wody kilka kwh... jeżeli chłodnica będzie przewymiarowana to zabierze praktycznie całą energię z powietrza przelatującego przez lamelki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.04.2014 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 raczej chciałem usłyszeć od "praktyka" jakim jest nasz jasiek, czy to schłodzenie powietrza o 15-20st po przejściu przez taką nagrzewnice to słuszne założenie, nie miałem doczynienia z takimi układami, ale wyobraźnia podpowiada mi że ogrzać powietrze wodą to nie sztuka, ale czy w drugą stronę tak łatwo? i dlatego skoro jasiek już kombinuje z nagrzewnicami samoch. to niech z łaski swojej napisze więcej przy odpowiednio dużym przepływie wody powietrze schładza się do temperatury bliskiej owej cieczy... np. powietrze na wlocie ma 50* , ciecz na wlocie 20* to powietrze po nagrzewnicy ma ok. 22*, generalnie temperatura powietrza opuszczającego wymiennik jest tylko o kilka stopni wyższa niż woda w tej chłodnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.04.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) najlepsze w tym wszystkim jest to że budujemy układ "puszkowy" o powierzchni 15m2 a dzięki mizernemu wiatraczkowi kombinujemy jak tu przedmuchać do wody kilka kwh... jeżeli chłodnica będzie przewymiarowana to zabierze praktycznie całą energię z powietrza przelatującego przez lamelki... miałeś na myśli najlepsze czy najśmieszniejsze ? no mizerny to ten wiatraczek chyba nie może być? te kilka kwh w skali sezonu to nie tak mało - sam przecież przedmuchujesz a układ budujemy, bo poddasze mamy nieużytkowe i nieizolowany dach, a puszek od zaje..nia, znajomi zbierają i po 9 miesiącach mamy już ponad 1200szt i postanowilim sprawdzić w końcu co to daje, bo mało opisów w necie - z budowy owszem, ale z realnych zastosowań niewiele - będzie dla potomnych. o śladowych kosztach nie wspominam - bo piwa wypitego nie liczę Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.04.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 przy odpowiednio dużym przepływie wody powietrze schładza się do temperatury bliskiej owej cieczy... np. powietrze na wlocie ma 50* , ciecz na wlocie 20* to powietrze po nagrzewnicy ma ok. 22*, generalnie temperatura powietrza opuszczającego wymiennik jest tylko o kilka stopni wyższa niż woda w tej chłodnicy... parametry takie jak zakładałem ... będę miał w nowobudowanym domu 15m2 puszkowca, wystawa południowa, dach nachylenie 20st, powietrze będzie w nim zasuwać na ogół w układzie zamkniętym co da mi możliwość uzyskania wyższych temperatur ( nie w tym problem). chcę w układ wpiąć nagrzewnicę wodną z taką pompką http://www.ledon.pl/pl/zeglarstwo/2478-pompa-cyrkulacyjna-ts5-12v-10-bar.html pędzoną panelem PV ... zakładając przepływ przez puszkowca na poziomie 450m3/h i wody 650ltr/h,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 07.04.2014 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Przypominam się: Wrócę do dachowca - w trakcie wirtualnej budowy w programie sketchup doszedlem do punktu "dach" i tu mam pytanie - będzie dach: płyta kg, izolacja pomiędzy krokwiami, pustka wentylacyjna, płyta osb i pokrycie dachu Czy dobrze zrozumialem, że aby to powietrze zassać do CWU to trzeba dać na OSB łaty, kontrłaty i dopiero na nich blacha? (rąbek) Czy pobierać powietrze z pustki wentylacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.04.2014 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 miałeś na myśli najlepsze czy najśmieszniejsze ? no mizerny to ten wiatraczek chyba nie może być? te kilka kwh w skali sezonu to nie tak mało - sam przecież przedmuchujesz a układ budujemy, bo poddasze mamy nieużytkowe i nieizolowany dach, a puszek od zaje..nia, znajomi zbierają i po 9 miesiącach mamy już ponad 1200szt i postanowilim sprawdzić w końcu co to daje, bo mało opisów w necie - z budowy owszem, ale z realnych zastosowań niewiele - będzie dla potomnych. o śladowych kosztach nie wspominam - bo piwa wypitego nie liczę może być i najśmieszniejsze ... największy problem jest właśnie z tym "wiatraczkiem", nie ma większego znaczenia czy ten "kolektor ma 5 czy 50m2, czy chłodnica jest wielkości okna czy kartki A4 bo nośnikiem jest powietrze a my aby zwiększyć możliwości transportowe dla ładunku energii musimy znacznie zwiększyć wydajność owego "wiatraczka"... no i zaczynają się "schody"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.04.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Poczekaj jeśli przyjmiemy to co @Barth3z wyliczył (czyli dane lekko zaniżone), to otrzymamy z powietrza pędzonego wentylatorem o poborze max 80W wcale niezłą ilość dla mnie do przyjęcia oczywiście sprawność wyjdzie jak dla PC PW albo i gorzej z deka, ale tu się tylko wentylator może popsuć i jest satysfakcja z własnej pracy jak zaprząc do tego jeszcze jakiś wentylator na 12V to wtedy robi się już inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.04.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 wentylator 450m3/h to chyba nie taki mały, zawsze można coś dołożyć, ale czy to spełni wtedy swoje zadanie... chyba nie ma co przesadzać z prędkością. Jakaś regulacja wentyla by się przydała do doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.04.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Jasiu, pamiętam że próbowałeś upakować "lodówkę" do wentylacji. Coś z tego wyszło -- bo nie mogę się doszukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2014 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 wentylator który przepchnie przez chłodnicę te 400-500m3/h będzie pobierał ze 100w, do tego dochodzi jeszcze pompka obiegowa która też ze 30w pociągnie... powietrze pod dachem w słoneczny letni dzień łapie w porywach 70* ale w okresie grzewczym już znacznie mniej... ( 35-50* zależnie od warunków zewnętrznych ... ) moc całego układu zależna jest od temperatury wody krążącej w obiegu, im zimniejsza tym lepiej dlatego pomysł wpięcia ogrzewania podłogowego ... prosty przykład... temp. powietrza na wlocie 50* temp. powietrza na wylocie 32* temp. wody 30* wydajność wentylatora 500m3/h uzysk 2970wh minus te 130w na układ czyli zostaje 2840wh ale wystarczy że temp wody wzrośnie do np. 40* ( wspomaganie grzania CWU...) i już nie jest tak kolorowo... temp. powietrza na wlocie 50* temp. powietrza na wylocie 42* temp. wody 40* wydajność wentylatora 500m3/h uzysk 1320wh minus 130w i zostaje 1190wh ( te 2* różnicy pomiędzy wodą a powietrzem wylotowym wynikają z moich obserwacji...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2014 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Jasiu, pamiętam że próbowałeś upakować "lodówkę" do wentylacji. Coś z tego wyszło -- bo nie mogę się doszukać? jak na razie to zastój w tym temacie z powodu braku czasu ale myślę że za jakiś czas do tego wrócę... ( jak to mawia mój ojciec "musi nabrać mocy urzędowej" ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.04.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Szkoda, bo to pomogłoby zapewne także poprawić parametry w tym miejscu. Co prawda 2x większym nakładem energii (min. 300W), za to obniżeniem prędkości przepływającego powietrza, i min. 2x większym uzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 31.05.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Proszę o podpowiedź znawców tematu.Zakładając takie warstwy dachu:Krokwie - płyta pir nakrokwiowo - łaty/kontrłaty - ciemna blacha na rąbęk.Czy jest sens zapakować jakiegoś pexa z wodą pomiędzy pir a blachę, aby trochę uszczknąć energii słonecznej? Rozmawiałem ostatnio z instalatorem m.in solarów, buforów itp.Instalator ten instaluje wyłącznie kolektory słoneczne gdzie czynnikiem przenoszącym energię jest woda a nie glikol.Działa to w ten sposób, że jest badana temp przy kolektorze, i jeśli jest odpowiednio wysoka, woda wpompowywana jest do kolektora i następnie ładowany jest bufor. Jeśli temp jest za niska, bądź bufor jest już naładowany, woda z kolektora jest spuszczana. Nie ma więc problemów z przeładowaniem bufora, zagotowaniem czynnika, czy zamrożeniem wody w kolektorze.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 31.05.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Jeśli to połać wyeksponowana na południe, to pewnie prędzej czy później zainstalujesz jakieś panele PV, które zasłonią ci ten kolektor dachowy. Zastanów się nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 31.05.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Tak, myślę o tym także, i szczerze jeśli będę miał jakąś większą kasę wolną, to bardzo prawdopodobne. Ale różnica w kosztach panel pv i pex póki co powala. Nawet z dotacjami nie wygląda to tak różowo. Ruuki robi fajne panele PV. Wpasowują się miedzy rąbki. O cenę jeszcze nie pytałem, ale na pewno nie jest tanio Poza tym, tej połaci mam ok 100m2, więc jest miejsce na jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 02.06.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Jeszcze raz: Proszę o podpowiedź znawców tematu. Zakładając takie warstwy dachu: Krokwie - płyta pir nakrokwiowo - łaty/kontrłaty - ciemna blacha na rąbęk. Czy jest sens zapakować jakiegoś pexa z wodą pomiędzy pir a blachę, aby trochę uszczknąć energii słonecznej? Powietrzny taki jak ma jasiek71, chyba także można by zrobić... Może, ktoś z praktyków coś doradzi. podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 02.06.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Powiedzcie mi jeszcze jedno: powietrzny Jaśków będę robił ale czy można by do takiego dachowca zapiąć PC? Czy jest sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 05.06.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Chyba wszyscy już na wakacjach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts