inż.maliniak 13.10.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jasiek podeślij na PRIV jakiś namiar do Ciebie ewentualnie wyczyść skrzynkę bo podobno pełna mam pewne zagadnienie do omówienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.10.2014 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jasiek podeślij na PRIV jakiś namiar do Ciebie ewentualnie wyczyść skrzynkę bo podobno pełna mam pewne zagadnienie do omówienia już wyczyściłem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.10.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ja będę testował jeszcze inną wariację jaśkowego pomysłu, mianowicie coś takiego: Jak to będzie działać konkretnie? Przepuszczasz szare ścieki przez "Energy Saver" gdzie ciepło jest oddawane do wody z ujęcia a płynącej do bojlera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.10.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jak to będzie działać konkretnie? Przepuszczasz szare ścieki przez "Energy Saver" gdzie ciepło jest oddawane do wody z ujęcia a płynącej do bojlera? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.10.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jaki koszt budowy systemu (bojler z wymiennikiem) i jaki teoretyczny odzysk energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.10.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jaki koszt budowy systemu (bojler z wymiennikiem) i jaki teoretyczny odzysk energii? Ten bojler z wymiennikiem to nic innego jak rura PCV fi 400 ze zwinietym PEX'em. Parę stówek za zasobnik. Odzysk, szacuję ok 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.10.2014 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Ten bojler z wymiennikiem to nic innego jak rura PCV fi 400 ze zwinietym PEX'em. Parę stówek za zasobnik. Odzysk, szacuję ok 50%. zmierzyłeś kiedyś temperaturę wody ( ścieku) płynącej z odpływu prysznica...? ja szacuję nie więcej jak 20% ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.10.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 zmierzyłeś kiedyś temperaturę wody ( ścieku) płynącej z odpływu prysznica...? ja szacuję nie więcej jak 20% ... Mierzyłem. A te 50% to mówię już w samym zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 31.10.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 witamCzytam ostatnie wątki i zastanawiam się gdzie zamierzacie montować ten "Energy Saver"? Ja planuje na wiosnę ruszyć z budową i zastanawiam się gdzie w parterówce na płycie fundamentowej można by zrobić taki "Energy Saver"? Dodatkowo musi być jakiś dostęp do tego urządzenia bo przecież włosy i inne przedmioty wrzucone np przez dzieci trzeba będzie jakoś wyjmować. Czy ktoś myślał nad drugim odpływem z "Energy Saver" np na dole urządzenia i zakończony czymś na zasadzie termostatu ,że jak brudna woda wenątrz osiągną tem przykładowo 10* to się otworzy i wszystko spuści? Wtedy woda(ścieki) po prysznicu nie mieszałaby się z zimną starą woda a i odzysk byłby lepszy? Przy takim rozwiązaniu praktycznie wszystkie syfy by spływał do kanalizy. To takie luźne przemyślenia a może nawet mylne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.11.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 witam Czytam ostatnie wątki i zastanawiam się gdzie zamierzacie montować ten "Energy Saver"? Ja planuje na wiosnę ruszyć z budową i zastanawiam się gdzie w parterówce na płycie fundamentowej można by zrobić taki "Energy Saver"? Dodatkowo musi być jakiś dostęp do tego urządzenia bo przecież włosy i inne przedmioty wrzucone np przez dzieci trzeba będzie jakoś wyjmować. Mam zaprojektowany taki wymiennik u siebie i niedługo będę realizował. Wymiennik ten chcę zbudować na bazie studzienki kanalizacyjnej. http://cdn18.pb.smcloud.net/t/files/thumbnails/3b/41/63/25a8fcf11e/studzienka-kanalizacyjna-wavin-dn-400-z-rura-trzonowa-karbowana-dnod-400-z-rura-teleskopowa-315-oraz-wlazem-lub-wpustem-klasy-b125-lub-d400-inspekcyjna.jpg Wymiennik ten bedzie osadzony w pomieszczeniu technicznym w posadzce. Czy ktoś myślał nad drugim odpływem z "Energy Saver" np na dole urządzenia i zakończony czymś na zasadzie termostatu ,że jak brudna woda wenątrz osiągną tem przykładowo 10* to się otworzy i wszystko spuści? Wtedy woda(ścieki) po prysznicu nie mieszałaby się z zimną starą woda a i odzysk byłby lepszy? Przy takim rozwiązaniu praktycznie wszystkie syfy by spływał do kanalizy. To takie luźne przemyślenia a może nawet mylne;) Tak, było o tym. Nie opłacalne. To musi być jak najprostsze, aby było opłacalne. Jakiekolwiek sterowanie, mechaniczne elementu powodują, że projekt nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.11.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ile to ma kosztować? Ja myślałem o tym, żeby spuszczajac wodę z bojlera dopływ do niego był zamknięty. Ścieki gromadzilyby się w jakimś pojemniku z 30 do 50 litrów. Przez ten zbiornik puścić z 50 metrów wezownicy z pexa i tamtędy doprowadzać zimną wodę do bojlera. Sterowanie. Otwierasz kran, napełnia się zbiornik, zakrecasz kran, otwiera się doplyw bojlera, potem odpływ zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.11.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ile to ma kosztować? Ja myślałem o tym, żeby spuszczajac wodę z bojlera dopływ do niego był zamknięty. Ścieki gromadzilyby się w jakimś pojemniku z 30 do 50 litrów. Przez ten zbiornik puścić z 50 metrów wezownicy z pexa i tamtędy doprowadzać zimną wodę do bojlera. Sterowanie. Otwierasz kran, napełnia się zbiornik, zakrecasz kran, otwiera się doplyw bojlera, potem odpływ zbiornika.Musiałbyś mieć układ otwarty + dodatkowo pompkę, która zapewniłaby Ci odpowiednie ciśnienie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.11.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) No tak. Myślałem o zapowietrzaniu się bojlera, ale nie pomyślałem o spadku ciśnienia.Ale dla cyrkulacji też jest potrzebna pompka. Nawet mam gdzieś taką starą Danfosa z 1994roku. Tylko co z tym zapowietrzaniem? Masz jakiś pomysł jak to rozwiązać? Edytowane 2 Listopada 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.11.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Mam jeszcze jeden pomysł - tym razem mniej skomplikowany. Szare ścieki należy zebrać w jednym miejscu, wrzucić tam pompę do brudnej wody i wepchnąć ścieki tą pompą do długiej, krętej, cienkiej rurki, która będzie stykać się z długą, krętą i cienką rurką doprowadzającą wodę. Jeśli rurka się nie zapcha, to całość będzie świetnie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.11.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Mam jeszcze jeden pomysł - tym razem mniej skomplikowany. Szare ścieki należy zebrać w jednym miejscu, wrzucić tam pompę do brudnej wody i wepchnąć ścieki tą pompą do długiej, krętej, cienkiej rurki, która będzie stykać się z długą, krętą i cienką rurką doprowadzającą wodę. Jeśli rurka się nie zapcha, to całość będzie świetnie działać.A nie lepiej tak? Ciepłe ścieki pozostaną w pierwszej komorze, zimne popłyną dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.11.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) A nie lepiej tak? [ATTACH=CONFIG]287067[/ATTACH] Ciepłe ścieki pozostaną w pierwszej komorze, zimne popłyną dalej. A nie lepiej tak? A dokładnie to tak: Te czerowne, to mini tama rurowa, do zablokowania przepływu krótszą drogą. Edytowane 2 Listopada 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.11.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 A nie lepiej tak? [ATTACH=CONFIG]287075[/ATTACH] A dokładnie to tak: [ATTACH=CONFIG]287079[/ATTACH] Te czerowne, to mini tama rurowa, do zablokowania przepływu krótszą drogą. No właśnie. Proste i skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.11.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 No właśnie! A nie jakieś pompki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.11.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 No właśnie! A nie jakieś pompki...Sie nabijasz. To jest pomysł pod tytułem 'kosztuję grosze, nie psuję się i coś tam zaoszczędzę' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.11.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 A nie lepiej tak? [ATTACH=CONFIG]287075[/ATTACH] A dokładnie to tak: [ATTACH=CONFIG]287079[/ATTACH] Te czerowne, to mini tama rurowa, do zablokowania przepływu krótszą drogą. Znaczy sie dopasowanie realizacji nydara do twoich potrzeb: Natomiast RSŚ wygląda tak.[ATTACH=CONFIG]146913[/ATTACH] Dolną srebrną rurą dostarczane jest powietrze z pierwszych 20mb.GWC biegnącego wzdłuż fundamentów.Górną powietrze dostarczane jest do GWC pod chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts