Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

witam

Czytam ostatnie wątki i zastanawiam się gdzie zamierzacie montować ten "Energy Saver"? Ja planuje na wiosnę ruszyć z budową i zastanawiam się gdzie w parterówce na płycie fundamentowej można by zrobić taki "Energy Saver"? Dodatkowo musi być jakiś dostęp do tego urządzenia bo przecież włosy i inne przedmioty wrzucone np przez dzieci trzeba będzie jakoś wyjmować.

Czy ktoś myślał nad drugim odpływem z "Energy Saver" np na dole urządzenia i zakończony czymś na zasadzie termostatu ,że jak brudna woda wenątrz osiągną tem przykładowo 10* to się otworzy i wszystko spuści? Wtedy woda(ścieki) po prysznicu nie mieszałaby się z zimną starą woda a i odzysk byłby lepszy? Przy takim rozwiązaniu praktycznie wszystkie syfy by spływał do kanalizy. To takie luźne przemyślenia a może nawet mylne;)

witam

Czytam ostatnie wątki i zastanawiam się gdzie zamierzacie montować ten "Energy Saver"? Ja planuje na wiosnę ruszyć z budową i zastanawiam się gdzie w parterówce na płycie fundamentowej można by zrobić taki "Energy Saver"? Dodatkowo musi być jakiś dostęp do tego urządzenia bo przecież włosy i inne przedmioty wrzucone np przez dzieci trzeba będzie jakoś wyjmować.

Mam zaprojektowany taki wymiennik u siebie i niedługo będę realizował. Wymiennik ten chcę zbudować na bazie studzienki kanalizacyjnej.

http://cdn18.pb.smcloud.net/t/files/thumbnails/3b/41/63/25a8fcf11e/studzienka-kanalizacyjna-wavin-dn-400-z-rura-trzonowa-karbowana-dnod-400-z-rura-teleskopowa-315-oraz-wlazem-lub-wpustem-klasy-b125-lub-d400-inspekcyjna.jpg

Wymiennik ten bedzie osadzony w pomieszczeniu technicznym w posadzce.

Czy ktoś myślał nad drugim odpływem z "Energy Saver" np na dole urządzenia i zakończony czymś na zasadzie termostatu ,że jak brudna woda wenątrz osiągną tem przykładowo 10* to się otworzy i wszystko spuści? Wtedy woda(ścieki) po prysznicu nie mieszałaby się z zimną starą woda a i odzysk byłby lepszy? Przy takim rozwiązaniu praktycznie wszystkie syfy by spływał do kanalizy. To takie luźne przemyślenia a może nawet mylne;)

Tak, było o tym. Nie opłacalne. To musi być jak najprostsze, aby było opłacalne. Jakiekolwiek sterowanie, mechaniczne elementu powodują, że projekt nie ma sensu.

Ile to ma kosztować?

Ja myślałem o tym, żeby spuszczajac wodę z bojlera dopływ do niego był zamknięty. Ścieki gromadzilyby się w jakimś pojemniku z 30 do 50 litrów. Przez ten zbiornik puścić z 50 metrów wezownicy z pexa i tamtędy doprowadzać zimną wodę do bojlera.

Sterowanie. Otwierasz kran, napełnia się zbiornik, zakrecasz kran, otwiera się doplyw bojlera, potem odpływ zbiornika.

Ile to ma kosztować?

Ja myślałem o tym, żeby spuszczajac wodę z bojlera dopływ do niego był zamknięty. Ścieki gromadzilyby się w jakimś pojemniku z 30 do 50 litrów. Przez ten zbiornik puścić z 50 metrów wezownicy z pexa i tamtędy doprowadzać zimną wodę do bojlera.

Sterowanie. Otwierasz kran, napełnia się zbiornik, zakrecasz kran, otwiera się doplyw bojlera, potem odpływ zbiornika.

Musiałbyś mieć układ otwarty + dodatkowo pompkę, która zapewniłaby Ci odpowiednie ciśnienie wody.

No tak. Myślałem o zapowietrzaniu się bojlera, ale nie pomyślałem o spadku ciśnienia.

Ale dla cyrkulacji też jest potrzebna pompka. Nawet mam gdzieś taką starą Danfosa z 1994roku.

Tylko co z tym zapowietrzaniem? Masz jakiś pomysł jak to rozwiązać?

Edytowane przez Przemek Kardyś

Mam jeszcze jeden pomysł - tym razem mniej skomplikowany. Szare ścieki należy zebrać w jednym miejscu, wrzucić tam pompę do brudnej wody i wepchnąć ścieki tą pompą do długiej, krętej, cienkiej rurki, która będzie stykać się z długą, krętą i cienką rurką doprowadzającą wodę. Jeśli rurka się nie zapcha, to całość będzie świetnie działać.

Mam jeszcze jeden pomysł - tym razem mniej skomplikowany. Szare ścieki należy zebrać w jednym miejscu, wrzucić tam pompę do brudnej wody i wepchnąć ścieki tą pompą do długiej, krętej, cienkiej rurki, która będzie stykać się z długą, krętą i cienką rurką doprowadzającą wodę. Jeśli rurka się nie zapcha, to całość będzie świetnie działać.
A nie lepiej tak?

odzysk.jpg

Ciepłe ścieki pozostaną w pierwszej komorze, zimne popłyną dalej.

A nie lepiej tak? ;)

[ATTACH=CONFIG]287075[/ATTACH]

A dokładnie to tak:

[ATTACH=CONFIG]287079[/ATTACH]

Te czerowne, to mini tama rurowa, do zablokowania przepływu krótszą drogą.

Znaczy sie dopasowanie realizacji nydara do twoich potrzeb:

Natomiast RSŚ wygląda tak.[ATTACH=CONFIG]146913[/ATTACH]

Dolną srebrną rurą dostarczane jest powietrze z pierwszych 20mb.GWC biegnącego wzdłuż fundamentów.Górną powietrze dostarczane jest do GWC pod chudziakiem.