Xesxpox 22.12.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 kto powie które rozwiązanie jest lepsze/będzie miało większy odzysk:-nyda czyli RRŚ-em ogrzewanie powietrza wrzucanego do domu-czy wstępne podgrzewanie wody użytkowej lub służacej do ogrzewania domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 22.12.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 respol, odpowiedzi szukaj latem gdy dalej myjesz się ciepłą wodą ale domu nie ogrzewasz.Druga sprawa to Wasze bezpieczeństwo w przypadku awarii (rozszczelnienie RRŚ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.12.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 respol, Druga sprawa to Wasze bezpieczeństwo w przypadku awarii (rozszczelnienie RRŚ). Dotyczy to zarowno powietrza jak i wody. Rozszczelnienie wezownicy imo grozniejsze. I trudniejsze do wykrycia. Jedno i drugie malo prawdopodobne przy dobrym wykonaniu z wlasciwych materialow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 23.12.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Wekto co masz na mysli żeby szukać odp latem?-to, że wodę używam również latem i będę miał już wstępnie ogrzaną? Jeżeli tak to czy zrezygnowanie z RSŚ-powietrze na korzyść RSŚ-wodnej nie przyniesie większych strat w okresie zimowym niż RSŚ-powietrzna zysków w zimie? Do domu dostarczamy powietrze praktycznie 24h, jeżeli pójdzie ono tylko przez GWC to będzie znacznie chłodniejsze niż z RSŚ. Jakoś o bezpieczeństwo się nie martwie, bo przecież jeżeli wodna to przez studnie RSŚ będzie wąż w jednym kawałku(bez łączeń) lub jakaś rura KO, a powietrze to chyba będzie czuć że coś wali...Pytam tu w kontekście budowy domu jednorodzinnego z silki dobrze izolowanego, ogrzewanie: wszędzie podłogówka+bufor grzany prądem w taniej taryfie, GWC no i RSŚ tylko nie wiem które korzystniejsze. Z czasem jakiś kolektor lub panel PV do CWU a jeżeli da radę to i do dogrzewania dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.12.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Z energetycznego pkt. widzenia wykorzystanie RSŚ do wstępnego podgrzewania powietrza jest efektywniejsze. RSŚ pracuje również latem ,uczestniczy w regeneracji temperaturowej piachu pod chałupą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2015 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 tak sobie ostatnio siedzę i analizuję swój dom od strony zużycia energii i dni słonecznych w skali całego sezonu grzewczego, wychodzi mi na to że można opędzić cały sezon grzewczy na samym słońcu wystarczy mieć bufor o pojemności ok. 10 000 L i ok. 20-22 kolektorów słonecznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 21.02.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Dachowca jeszcze używasz czy tylko kolektory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 tak sobie ostatnio siedzę i analizuję swój dom od strony zużycia energii i dni słonecznych w skali całego sezonu grzewczego, wychodzi mi na to że można opędzić cały sezon grzewczy na samym słońcu wystarczy mieć bufor o pojemności ok. 10 000 L i ok. 20-22 kolektorów słonecznych... Taką butlę najlepiej w nocy "załatwić" ze stacji LPG. One są już dosyć dobrze zaizolowane, więc masz prawie dwie sprawy załatwione. Kolektory? Teraz montują PV na nowych skrzyżowaniach, więc może lepiej takie? A jak chcesz solar, to poszukaj jakiejś miejskiej pływalni po dotowanym z UE remoncie. Jakby co, to powiesz, że oddasz na lato, bo ty potrzebujesz tylko w zimie... Glikol to problem, ale można napędzić śpirytusu i też zadziała. Nawet będzie weselej! Ogólnie świetny pomysł! Da się? Da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.02.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 tak sobie ostatnio siedzę i analizuję swój dom od strony zużycia energii i dni słonecznych w skali całego sezonu grzewczego, wychodzi mi na to że można opędzić cały sezon grzewczy na samym słońcu wystarczy mieć bufor o pojemności ok. 10 000 L i ok. 20-22 kolektorów słonecznych... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?134348-temp-na-solarach&p=6072086&viewfull=1#post6072086 Tu masz efekt temperaturowy słonecznego dnia lutego. Abstrahując od kosztu takiej instalacji , jest jeszcze grudzień,listopad ze znacznie gorszym nasłonecznieniem . 1oC w takim baniaku to 11,7kWh. To jest za mało by starczyło na kilka dni bez słońca,a tak jest od listopada do lutego. Myślę,że taniej i skuteczniej będzie ogacić dobrze dom z dobrą stolarką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2015 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 widzę że polewka... no ale czego można się było spodziewać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 23.02.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ale na takiej zasadzie kombinują z ogrzewaniem lodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 23.02.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) widzę że polewka... no ale czego można się było spodziewać ... ale dlaczego polewka? nie mogę teraz odgrzebać ale czytałem artykuł o kolesiu, który zbudował dom wkoło cysterny kolejowej, którą ładował w lato solarami i ogrzewał z niej zimą. miał tylko do tego całą połać dachu i drewutni w panelach - jak pisze Nydar- taniej będzie ocieplić Jasiek, czy dobrze rozumiem, że poszedłeś w fabryczne kolektory cieczowe rezygnując z powietrznego? 10 000L to nie tak dużo, zbiornik betonowy jak na szambo. tylko pytanie jak go tanio naładować i rozładować żeby nie robić całego CO za dziesiątki tys PLN. zrobiłem zestawienie promieniowania docierającego do ziemi w ciągu roku. wychodzi na to, że ok 20% dociera w okresie grzewczym (6 najgorszych miesięcy) 180kWh * 80m2 * 0,1? (sprawność) = 1440kWh czyli w zupełności wystarczyłoby do ogrzania domu pasywnego. wiadomo, listopad, grudzień i styczeń padaka ale pozostałe, czemu nie. jedna tylko niewiadoma, jakie sprawności będą przy ujemnych temperaturach? Jasiek notowałeś ile max można osiągnąć z dachowca zimą? ja zmierzyłem pod blachą na początku lutego i wyszło 28stopni ale nie mam przepływu powietrza więc nie potrafię zinterpretować. albo inaczej do jakiej temp udałoby się naładować taki zbiornik 1000L przy 0 st na zewnątrz? Edytowane 23 Lutego 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2015 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Jasiek, czy dobrze rozumiem, że poszedłeś w fabryczne kolektory cieczowe rezygnując z powietrznego? Jasiek notowałeś ile max można osiągnąć z dachowca zimą? ja zmierzyłem pod blachą na początku lutego i wyszło 28stopni ale nie mam przepływu powietrza więc nie potrafię zinterpretować. albo inaczej do jakiej temp udałoby się naładować taki zbiornik 1000L przy 0 st na zewnątrz? kolektory powietrzne są dla samorobnych pasjonatów... komercyjnie trzeba sięgać do rozwiązań produkowanych masowo a więc w jakimś tam większym stopniu wypróbowanych... osiągi "dachowca" są trudne do jednoznacznego określenia bo na wyniki ma wiele czynników, kompletuje powoli taki "samorobny" bardziej komercyjny kolektor który trochę "pomęczę" i zobaczę co on może a jak wyniki będą zadowalające to pomyślę nad zastosowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 24.02.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Pytam o dachowca, bo chałupa wybudowana, i pasowałoby się za niego wziąć na wiosnę. Rurki hydraulik wyprowadził na strych i tyle. Zawaliłem o tyle, że nie wyprowadziłem rur pcv pod blachę w trakcie robienia dachu i teraz trzeba będzie się męczyć z wełną i płytą mfp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 02.03.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Jasiek, a co ty na taka koncepcje ? tak, zeby gradient temp byl jak najmniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2015 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 autor nie chciał to ja wklejam solar http://img215.imageshack.us/img215/1346/solarjc.jpg pamiętacie...? zrobiłem takie cudo w 2011r co szerzej opisywałem w temacie "solar tymi ręcami"... przeglądam sobie neta iiiiii..... http://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/kolektory-powietrzne-zintegrowane-z-izolacja-termiczna-dachu_79892.html tak się zastanawiam czy lepiej nie rozpisywać się na necie ze swoimi pomysłami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 I po co? Jak ten sam wozek? po "kpy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.03.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Opisać coś w Internecie i mieć pretensję, że ktoś z tego później skorzystał to jak zjeść korniszona, nażreć się śliwek, popić mlekiem i dziwić się ze sraczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 09.03.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 A jak sie w praktyce taki kolektor skoro powiększamy gradient temp a co za tym idzie straty od sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.03.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 pamiętacie...? zrobiłem takie cudo w 2011r co szerzej opisywałem w temacie "solar tymi ręcami"... przeglądam sobie neta iiiiii..... http://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/kolektory-powietrzne-zintegrowane-z-izolacja-termiczna-dachu_79892.html tak się zastanawiam czy lepiej nie rozpisywać się na necie ze swoimi pomysłami... Opisać coś w Internecie i mieć pretensję, że ktoś z tego później skorzystał to jak zjeść korniszona, nażreć się śliwek, popić mlekiem i dziwić się ze sraczki. Ano, tym bardziej, że to jakiś przełomowy pomysł nie jest (i wykazywanie, że ktoś ukradł pomysł, a nie wpadł na coś podobnego SAM, pachnie już "nieco" megalomanią). Technicznie banalne rozwiązanie i każdy kto miał styczność z dachem, technologią solarową i jednocześnie wolą wykorzystania "darmowej" energii wcześniej czy później na to wpadnie -- zwłaszcza firmy, które się tym zajmują. Ja również się oświeciłem parę lat temu -- jak walczyłem z 60 stopniowym upałem na strychu (a żona akurat studiowała o pozyskiwaniu energii ze słońca). Że nie zrealizowałem, to już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts