Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Technicznie banalne rozwiązanie i każdy kto miał styczność z dachem, technologią solarową i jednocześnie wolą wykorzystania "darmowej" energii wcześniej czy później na to wpadnie

jakoś wcześniej nikt się nie wychylał z tym "wpadaniem' ale jak już opisałem co nieco to od razu wysyp "wpadaczy" ...;)

a czy to ktoś podpatrzył i wykorzystał ..., czy wpadł sam na ten pomysł to mnie "gila" bo i tak sam tego bym nie wypromował bom za maleńki ...;)

• 2 weeks później...

dawno czytałem więc zapomniałem, teraz znalazłem przypadkowo.

nie pociągnęliście tego tematu a wydaję się być sensowny.

http://www.theruss.org/research-and-statistics/heating

Wyobrażam sobie to tak że ta ściana pionowa tylko przestawia się tam gdzie połać

dachu i powinno działać ?

ale musi nabrać "ciężaru" czyli się schłodzić .

Chodzi raczej o to,że podgrzewasz powietrze kolektorem dachowym do np.40oC i to powietrze ma się przemieścić pod budynek bez użycia wentylatora.Tam podgrzewa piach pod chudziakiem i jest usuwane na zewnątrz.

a ja tutaj podobny problem wrzuciłem. tam nie podjęty, może tutaj :-). chodzi o kominek

1. zacznę od rzeczy najbardziej zbliżonej do tematu. czy zrobienie kanału zamkniętego omywającego elementy akumulacyjne-potem nad stropem, kanałami w ścianie do dołu i powrót przez płytę fundamentową poleci na grawitacji? zakładamy, że kanał byłby całkowicie szczeny. chodzi o przeniesienie części ciepła do północnej części domu, zakładam, że kanały w ścianie byłyby nieocieplone i byłyby takim ściennym grzejnikiem. czy to ma szansą zadziałać?

2. a może przez pomieszczenie z elementami akumulacyjnymi (mam możliwość wykonania kanału akumulacyjnego w niewielkim pomieszczeniu za ścianą) przepuścić powietrze wentylacyjne robiąc z niego taki bufor uruchamiany jak temp. w pozostałej części domu spadnie?

i teraz tak, kominek i dachowiec tak samo ogrzeją powietrze, dalej kanałami gdzie się powietrze ochłodzi i tu najważniejsze wg. mnie (bo odmiennie do tego co pisze Nydar) wraca tymi kanałami zamkniętymi do solara (komika). dostajemy 2 napędy - pierwszy dach który ogrzewa drugi - ściana (ja chciałbym puścić kanałami w pustakach silikatowych), która chłodzi. no i nie ma problemów (chyba) z wilgocią bo jest ganiane to samo powietrze.

czy to ma szansę zadziałać?

ja cały czas myślę o tym dachowcu bo wg mnie właśnie tak powinno się łapać energię ze słońca a NIE OKNAMI jak gadają ci od domów pasywnych. bo jak przyjdzie lato to przekręcam przesustnicę i to gorące powietrze idzie nad dach (w najgorszym przypadku sterownik nie włącza wentylatora) i nie muszę się męczyć ile kW klimatyzacji, żeby się pozbyć tego gorąca co je chcąc nie chcąc nałapałem przez te hektary okien

Edytowane przez zibuch

a może inaczej?

zbieram powietrze z pod dachu, w kanale nagrzewnica, pompa tłoczy wodę i akumulujemy przez pexa w płycie fundamentowej. coś podobnego jak Jasiek pisałeś o tym buforze w pokoju ale ja cały czas myślę o płycie bo to wielka pojemność a i tak jest. niby to samo zyskujemy ale transportujemy wodą a nie powietrzem. która droga wydaję się Wam bardziej sensowna?

a może inaczej?

zbieram powietrze z pod dachu, w kanale nagrzewnica, pompa tłoczy wodę i akumulujemy przez pexa w płycie fundamentowej. coś podobnego jak Jasiek pisałeś o tym buforze w pokoju ale ja cały czas myślę o płycie bo to wielka pojemność a i tak jest. niby to samo zyskujemy ale transportujemy wodą a nie powietrzem. która droga wydaję się Wam bardziej sensowna?

nic nowego...

ja robię takie układy wspomagania, przeważnie oparte na kolektorach cieczowych...

nic nowego...

ja robię takie układy wspomagania, przeważnie oparte na kolektorach cieczowych...

ja wiem, że nic nowego i wiem, że robisz (właśnie Ty najwięcej zrobiłeś chyba eksperymentów) dlatego napisałem w Twoim wątku, żebyś ocenił czy woda czy powietrze.

no i kolektory cieczowe komercyjne to jednak koszty a ja myślę jak to zrobić "przy okazji". muszę znaleźć chwilę, żeby opisać