perm 09.03.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Widzieliście to?Rekuperator do wody, pod prysznic.Cena deprymująca trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.03.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Cóż, "technologia" kosztuje. hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Cóż, "technologia" kosztuje. hehe Ale ma moc! 7 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 09.03.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Widzieliście to? Rekuperator do wody, pod prysznic. Cena deprymująca trochę. Tylko wtedy trzeba zapomnieć o baterii termostatycznej. Czyli oszczędność ponad komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.03.2015 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Opisać coś w Internecie i mieć pretensję, że ktoś z tego później skorzystał to jak zjeść korniszona, nażreć się śliwek, popić mlekiem i dziwić się ze sraczki. a kto ma pretensję...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.03.2015 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Technicznie banalne rozwiązanie i każdy kto miał styczność z dachem, technologią solarową i jednocześnie wolą wykorzystania "darmowej" energii wcześniej czy później na to wpadnie jakoś wcześniej nikt się nie wychylał z tym "wpadaniem' ale jak już opisałem co nieco to od razu wysyp "wpadaczy" ... a czy to ktoś podpatrzył i wykorzystał ..., czy wpadł sam na ten pomysł to mnie "gila" bo i tak sam tego bym nie wypromował bom za maleńki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 10.03.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Tylko wtedy trzeba zapomnieć o baterii termostatycznej. Czyli oszczędność ponad komfort. Ale czemu zapomnieć? Z jednej strony wchodzi 60stC, a z drugiej to co z rekuperatora. Bateria nie poradzi sobie z mieszaniem wody 60 i 25 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2015 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Tylko wtedy trzeba zapomnieć o baterii termostatycznej. Czyli oszczędność ponad komfort. no co ty ...? ja mam centralny termostat podłączony do czegoś podobnego tyle że zrobionego wcześniej "moimi ręcami"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 19.03.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) dawno czytałem więc zapomniałem, teraz znalazłem przypadkowo. nie pociągnęliście tego tematu a wydaję się być sensowny. http://www.theruss.org/research-and-statistics/heating Wyobrażam sobie to tak że ta ściana pionowa tylko przestawia się tam gdzie połać dachu i powinno działać ? ale musi nabrać "ciężaru" czyli się schłodzić . Chodzi raczej o to,że podgrzewasz powietrze kolektorem dachowym do np.40oC i to powietrze ma się przemieścić pod budynek bez użycia wentylatora.Tam podgrzewa piach pod chudziakiem i jest usuwane na zewnątrz. a ja tutaj podobny problem wrzuciłem. tam nie podjęty, może tutaj . chodzi o kominek 1. zacznę od rzeczy najbardziej zbliżonej do tematu. czy zrobienie kanału zamkniętego omywającego elementy akumulacyjne-potem nad stropem, kanałami w ścianie do dołu i powrót przez płytę fundamentową poleci na grawitacji? zakładamy, że kanał byłby całkowicie szczeny. chodzi o przeniesienie części ciepła do północnej części domu, zakładam, że kanały w ścianie byłyby nieocieplone i byłyby takim ściennym grzejnikiem. czy to ma szansą zadziałać? 2. a może przez pomieszczenie z elementami akumulacyjnymi (mam możliwość wykonania kanału akumulacyjnego w niewielkim pomieszczeniu za ścianą) przepuścić powietrze wentylacyjne robiąc z niego taki bufor uruchamiany jak temp. w pozostałej części domu spadnie? i teraz tak, kominek i dachowiec tak samo ogrzeją powietrze, dalej kanałami gdzie się powietrze ochłodzi i tu najważniejsze wg. mnie (bo odmiennie do tego co pisze Nydar) wraca tymi kanałami zamkniętymi do solara (komika). dostajemy 2 napędy - pierwszy dach który ogrzewa drugi - ściana (ja chciałbym puścić kanałami w pustakach silikatowych), która chłodzi. no i nie ma problemów (chyba) z wilgocią bo jest ganiane to samo powietrze. czy to ma szansę zadziałać? ja cały czas myślę o tym dachowcu bo wg mnie właśnie tak powinno się łapać energię ze słońca a NIE OKNAMI jak gadają ci od domów pasywnych. bo jak przyjdzie lato to przekręcam przesustnicę i to gorące powietrze idzie nad dach (w najgorszym przypadku sterownik nie włącza wentylatora) i nie muszę się męczyć ile kW klimatyzacji, żeby się pozbyć tego gorąca co je chcąc nie chcąc nałapałem przez te hektary okien Edytowane 19 Marca 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 19.03.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 a może inaczej?zbieram powietrze z pod dachu, w kanale nagrzewnica, pompa tłoczy wodę i akumulujemy przez pexa w płycie fundamentowej. coś podobnego jak Jasiek pisałeś o tym buforze w pokoju ale ja cały czas myślę o płycie bo to wielka pojemność a i tak jest. niby to samo zyskujemy ale transportujemy wodą a nie powietrzem. która droga wydaję się Wam bardziej sensowna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.03.2015 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 a może inaczej? zbieram powietrze z pod dachu, w kanale nagrzewnica, pompa tłoczy wodę i akumulujemy przez pexa w płycie fundamentowej. coś podobnego jak Jasiek pisałeś o tym buforze w pokoju ale ja cały czas myślę o płycie bo to wielka pojemność a i tak jest. niby to samo zyskujemy ale transportujemy wodą a nie powietrzem. która droga wydaję się Wam bardziej sensowna? nic nowego... ja robię takie układy wspomagania, przeważnie oparte na kolektorach cieczowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 19.03.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 nic nowego... ja robię takie układy wspomagania, przeważnie oparte na kolektorach cieczowych... ja wiem, że nic nowego i wiem, że robisz (właśnie Ty najwięcej zrobiłeś chyba eksperymentów) dlatego napisałem w Twoim wątku, żebyś ocenił czy woda czy powietrze. no i kolektory cieczowe komercyjne to jednak koszty a ja myślę jak to zrobić "przy okazji". muszę znaleźć chwilę, żeby opisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.03.2015 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 no i kolektory cieczowe komercyjne to jednak koszty a ja myślę jak to zrobić "przy okazji". muszę znaleźć chwilę, żeby opisać mówisz że koszty ...? spróbuj zrobić taniej... http://allegro.pl/kolektor-sloneczny-plaski-termosol-i5103768063.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 spróbuj zrobić taniej... http://allegro.pl/kolektor-sloneczny-plaski-termosol-i5103768063.html Miałes moze okazję montowac te kolektory?, nie moge znalezc zadnych opinii na ich temat. Cena atrakcyjna, grupy pompowej też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.03.2015 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Miałes moze okazję montowac te kolektory?, nie moge znalezc zadnych opinii na ich temat. Cena atrakcyjna, grupy pompowej też. mam nawet kilka szt. w garażu ... jak dla mnie są Ok., wykonanie spoko, szyba pryzmatyczna , łączenie na conex 22mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 mam nawet kilka szt. w garażu ... jak dla mnie są Ok., wykonanie spoko, szyba pryzmatyczna , łączenie na conex 22mm Dzieki, a grupa pompowa tez spoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.03.2015 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Dzieki, a grupa pompowa tez spoko? jak na razie to jeszcze jej przez swoje łapy nie przepuściłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 19.03.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 mówisz że koszty ...? spróbuj zrobić taniej... http://allegro.pl/kolektor-sloneczny-plaski-termosol-i5103768063.html I poi trzech latach wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 I poi trzech latach wygląda to tak: Jaki to producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 19.03.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Jaki to producent? Made in China warstwa Blutec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts