Przemek Kardyś 12.06.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Wygrałeś Jasiek równowartość paczki fajek. Uważaj na giry jak cię najdzie na palenie w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.06.2015 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Uważaj na giry jak cię najdzie na palenie w kotłowni. nie mam kotłowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.06.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Nawet większy niż z tym klimatyzatorem. Chłodzenie nie zadziała, bo na poddaszu może być z 60stC w lecie, ale do grzania w zimie świetny pomysł. Tylko daj pod spodem tackę na skropliny. jasiek71,co Ty na to? Jedyny problem jest taki,że chcąc chłodzić podłogę PC,musiałbym zrobić w dachu jakąś czerpnię skierowaną wprost na PC-właśnie na lato ,kiedy PC ma chłodzić....Otwierać ją po zimie i tyle.Jestem ciekaw,jakiego rzędu ilości powietrza taka PC 8kW potrzebuje?Czy będzie trzeba robić dla niej dodatkowy dolot powietrza w dachu z zewnątrz nawet zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.06.2015 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 woda przepływa w momencie odkręcenia kranu z ciepłą wodą i zasila zasobnik CWU... tyle że 100mb ma 10 L pojemności więc po chwili już leci o temp. wody z wodociągu ... PEX 2,0 - czyli PI r2 - 3,14cm * długość 100m - daje 31 litrów a ja chcę wstawić PEX 3,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.06.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 (edytowane) jasiek71,co Ty na to? Jedyny problem jest taki,że chcąc chłodzić podłogę PC,musiałbym zrobić w dachu jakąś czerpnię skierowaną wprost na PC-właśnie na lato ,kiedy PC ma chłodzić....Otwierać ją po zimie i tyle.Jestem ciekaw,jakiego rzędu ilości powietrza taka PC 8kW potrzebuje?Czy będzie trzeba robić dla niej dodatkowy dolot powietrza w dachu z zewnątrz nawet zimą? A jaki to ma sens ? Ta PC PW w zimie tak Ci prrzewentyluje to poddasze (potrzebuje ponad 1000 metrów sześciennych na godzinę), że po paru minutach działania będziesz miał tam temperaturę równą zewnętrznej, co za tym idzie żadnych zysków na pompie, a większe deltaT przy stropie i większą stratę przez niego Widzę, że idziesz drogą Arturo72, który miał dokładnie tak sam pomysł Po drugie, czy Ty widziałeś, jak czasem skuta lodem bywa jednostka zewnętrzna po defrostach ? Co zrobisz z tym lodospadem, będziesz odkuwal ? Edytowane 13 Czerwca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 że po paru minutach działania będziesz miał tam temperaturę równą zewnętrznej, co za tym idzie żadnych zysków na pompie, Przecież temperatura wrzenia r410 to -52 st.C . Przy - 23 miałem jeszcze ponad 3 kWh z jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 chcąc chłodzić podłogę PC Przy pompie ciepła rurki do ogrzewania podłogi umieszcza się na suficie. Nawet Zehnder to wie http://www.zehnder.pl/grzejniki/System%20promiennikow.pdf,v14_pl_file_di1068_8.pdf,fileport.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.06.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Przecież temperatura wrzenia r410 to -52 st.C . Przy - 23 miałem jeszcze ponad 3 kWh z jednej. Widzę, że nie rozumiesz... W domyśle:"żadnych zysków z pompy w porównaniu do montażu na zewnątrz" Napisz do producenta o tym COP=3 przy -23 C. Bo zapomniał pochwalić się tym w materiałach dotyczących tej pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Widzę, że nie rozumiesz... W domyśle:"żadnych zysków z pompy w porównaniu do montażu na zewnątrz" Napisz do producenta o tym COP=3 przy -23 C. Bo zapomniał pochwalić się tym w materiałach dotyczących tej pompy Nie zapomniał. Nie jest też 3 a ponad 3 sprawdziłem to w praktyce w lutym 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.06.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 A jaki to ma sens ? Ta PC PW w zimie tak Ci prrzewentyluje to poddasze (potrzebuje ponad 1000 metrów sześciennych na godzinę), że po paru minutach działania będziesz miał tam temperaturę równą zewnętrznej, co za tym idzie żadnych zysków na pompie, a większe deltaT przy stropie i większą stratę przez niego Widzę, że idziesz drogą Arturo72, który miał dokładnie tak sam pomysł Po drugie, czy Ty widziałeś, jak czasem skuta lodem bywa jednostka zewnętrzna po defrostach ? Co zrobisz z tym lodospadem, będziesz odkuwal ? Właśnie.Chciałem zrobić na dachu wyrzut z wentylacji ,lub nawet z jakiegoś marnego GWC.Tylko gdybam,to dla mnie nowe wyzwania. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.06.2015 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 PEX 2,0 - czyli PI r2 - 3,14cm * długość 100m - daje 31 litrów a ja chcę wstawić PEX 3,2 załóż sobie coś takiego... http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5421656823&ars_source=ars&ars_socket_id=16&ars_rule_id=91 koszta podobne a przynajmniej efekty są znacznie lepsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.06.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Nie zapomniał. Nie jest też 3 a ponad 3 sprawdziłem to w praktyce w lutym 2012 . Moźesz podać linka do dokumentacji technicznej, gdzie jest potwierdzony taki COP w temperaturze -23C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.06.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 A jaki to ma sens ? Ta PC PW w zimie tak Ci prrzewentyluje to poddasze (potrzebuje ponad 1000 metrów sześciennych na godzinę), że po paru minutach działania będziesz miał tam temperaturę równą zewnętrznej, co za tym idzie żadnych zysków na pompie, a większe deltaT przy stropie i większą stratę przez niego Widzę, że idziesz drogą Arturo72, który miał dokładnie tak sam pomysł Po drugie, czy Ty widziałeś, jak czasem skuta lodem bywa jednostka zewnętrzna po defrostach ? Co zrobisz z tym lodospadem, będziesz odkuwal ? Defrosty to nie problem.Jedna rurka i zrzucam wszystko do rynny (system będzie bezokapowy w ociepleniu). Słuchaj,ja i tak raczej zrobię tak.Wyrzut z GWC i WM pod dach.Zrobię jakieś marne GWC tylko na te potrzeby.Musze poprosić firmę gdzie zamówię PC,aby wyliczyli mi ile tego powietrza dla PC muszę tam dostarczyć.Co do temp i wychładzania przestrzeni dachowej,chyba nie będzie tak źle jak piszesz.Dach to dach stodoły,jedną połacią do południa,ze sporym ociepleniem,pokryty dachówką ceramiczną (może pójdzie jeszcze papa podkładowa pod dachówkę).Daje wiarę,że będzie to niedrogi bajer,a wspomoże działanie PC pod dachem.Mój architekt chce ją tam umieścić ze względów czysto estetycznych,a ja pomyślałem,by dodatkowo dodać jej COPA za niewielkie pieniądze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 A jajka izolacja będzie pomiędzy tym poddaszem, a kondygnacją poniżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.06.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 A jajka izolacja będzie pomiędzy tym poddaszem, a kondygnacją poniżej ? Strop będzie drewniany,czym izolowany-jesteśmy na etapie dobierania ocieplenia,grubości i materiału. PC "stanie" nad częścią gospodarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Właśnie widzę specyfikacje, w której jednostka zewnętrzna PC PW 10 kW wymaga 4800m3 powietrza na godzinę. Życzę powodzenia w przepchnięciu tego przez GWC Poza walorem estetycznym sensu w umieszczaniu jednostki zewnętrznej na poddasze nie ma żadnego. To poddasze masz podzielone na to nad częscią mieszkalną i gospodarczą ? Ty lepiej porozmawiaj w instalatorami, a nie z architektem o tym pomyśle. Bo gdyby to miało być korzystne, to byłoby zalecane przez producentów i instalatorów, a z jakiegoś powodu nie jest... Edytowane 14 Czerwca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.06.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Właśnie widzę specyfikacje, w której jednostka zewnętrzna PC PW 10 kW wymaga 4800m3 powietrza na godzinę. Życzę powodzenia w przepchnięcia tego przez GWC Poza walorem estetycznym sensu w umieszczaniu jednostki zewnętrznej na poddasze nie ma żadnego. To poddasze masz podzielone na to nad częscią mieszkalną i gospodarczą ? Może być oddzielone lub nie. Potrzebuję jednostki MAX 7-8kW. Do tego wyrzut z WM ,można jeszcze nad tym pomyśleć,pomysł nie wydaje się zły-skoro PC i tak tam stanie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.06.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) O.... znalazla sie PC zasilana butelkami PET . "Chciałbym poprosić,o podanie powodu zainstalowania tam PC. Kocioł na ekogroch,potrafię poprowadzić nawet z mocą 3-4 kW-.... " Powód w miarę projektowania pojawił sie sam.Wątek miał na celu coś zupełnie innego.To co robicie na FM spamując o PC na lewo i prawo. Kocioł wypadł,ze względu na potrzebne (wielkość) pomieszczenie kotłowni,nie ma na nie miejsca.Teraz szukam miejsca na jedn,zewn.PC. Gdybym miał miejsce na ekogroch,byłby ekogroch. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.06.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Bylo dyskutowane wiele razy.... i jakos "tak sie nie robi" Firma pierwsza z kilku ofert,nie widzi problemu.Pewnie wiedzą co piszą Wiele razy było pisane,że tego i tamtego się nie robi.A jednak się robi.To nie jest argument. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.06.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Ty lepiej porozmawiaj w instalatorami, a nie z architektem o tym pomyśle. Bo gdyby to miało być korzystne, to byłoby zalecane przez producentów i instalatorów, a z jakiegoś powodu nie jest... W przypadku zamkniętego pomieszczenia-zapewne masz 100% racji.Nie rozważamy jednak takiego przypadku.chciałbym,byś nie miał racji.Producent o tym nie wspomina,bo nie jest to konieczne do samego działania PC.A tutaj dochodzi samo posiadanie GWC (na same potrzeby PC) oraz WM,a pewnie i innego "stałego dolotu" powietrza. Jutro zadzwonię i dopytam instalatora PC,jak i architekta. Ok,nie chcę tu śmiecić. Dzięki,pozdrawiam. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts