fotohobby 14.06.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Może być oddzielone lub nie. Potrzebuję jednostki MAX 7-8kW. Do tego wyrzut z WM ,można jeszcze nad tym pomyśleć,pomysł nie wydaje się zły-skoro PC i tak tam stanie..... Wyrzut z WM to 120m3/h, parę procent tego co potrzebuje pompa. Niewydzielenie części poddasza w której będzie stała pompa to będzie absurd - pompa będzie wychładzać to poddasze do temperatury niższej, niż ta panująca zewnątrz. Oczywiście, ze znajdzie się firma, która Ci tak zrobi. W końc ich interesuje, źeby zrobić i zarobić, a jak widza, że jednym z głównych warunków potencjalnego klienta jest to, aby nie mieć jednostki zawnętrznej przy domu, to przecież nie zaoponują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 W przypadku zamkniętego pomieszczenia-zapewne masz 100% racji.Nie rozważamy jednak takiego przypadku.chciałbym,byś nie miał racji.Producent o tym nie wspomina,bo nie jest to konieczne do samego działania PC.A tutaj dochodzi samo posiadanie GWC (na same potrzeby PC) oraz WM,a pewnie i innego "stałego dolotu" powietrza. GWC to możesz sobie dla ręku założyć, ale nie dla pompy, która potrzebuje kilka tyś m3/h. Zapytaj architekta, czy wie ile powietrza potrzebuje pompa i i ile go schładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.06.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Wyrzut z WM to 120m3/h, parę procent tego co potrzebuje pompa. Niewydzielenie części poddasza w której będzie stała pompa to będzie absurd - pompa będzie wychładzać to poddasze do temperatury niższej, niż ta panująca zewnątrz. Oczywiście, ze znajdzie się firma, która Ci tak zrobi. W końc ich interesuje, źeby zrobić i zarobić, a jak widza, że jednym z głównych warunków potencjalnego klienta jest to, aby nie mieć jednostki zawnętrznej przy domu, to przecież nie zaoponują... A jeśli wydzielę część dachu,nad częścią gosp.i garażem,gdzie zastosuję pewnie słabsze ocieplenie i zrobię tam wyrzut z WM i tam wrzucę hedn.zewn PC?Ma to sens?Muszę gdzieś upchnąć to z elewacji.Nie po to wydaję krocie na płytki klinkierowej,by powiesić tam taką szkaradę Zrobię tam dodatkową czerpnię powietrza z zewnątrz.Powinno wystarczyć. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 14.06.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 załóż sobie coś takiego... http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5421656823&ars_source=ars&ars_socket_id=16&ars_rule_id=91 koszta podobne a przynajmniej efekty są znacznie lepsze ... Tylko to trzeba zamontować na dachu. po drugie za bardzo nie rozumiem systemu uzupełniania jeżeli ciepła woda ma grawitacyjnie spływac ze zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) A jeśli wydzielę część dachu,nad częścią gosp.i garażem,gdzie zastosuję pewnie słabsze ocieplenie i zrobię tam wyrzut z WM i tam wrzucę hedn.zewn PC?Ma to sens?Muszę gdzieś upchnąć to z elewacji.Nie po to wydaję krocie na płytki klinkierowej,by powiesić tam taką szkaradę Zrobię tam dodatkową czerpnię powietrza z zewnątrz.Powinno wystarczyć. Dla mnie sens żaden. Po pierwsze musisz wyprowadzić z poddasza wychłodzone powietrze, które "przeszło" przez jednostkę pompy. Bo to powietrze będzie chłodniejsze, niż powietrze zewnętrzne i jeśli dopuścisz, by znów "przeszło" przez jednostkę pompy, to paradoksalnie, pogorszysz jej sprawność Jak wyprowadzisz 4000 m3 powietrza w ciągu godziny ? Zastanawiam się, jak odbierzesz to powietrze z pompy i jaką średnice otworu w elewacji (dachu) będziesz musiał mieć, źeby wylatujące powietrze nie wydawało dżwięku, jak F-16. Ładne też to nie będzie No, ale Twój architekt na pewno to wszystko przemyślał. Przecież jednostka zewnętrzna nie musi wisieć na elewacji. Postaw ją 2-3m od domu, obuduj klinkierem, posadź jakieś krzewy... Edytowane 14 Czerwca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.06.2015 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Moźesz podać linka do dokumentacji technicznej, gdzie jest potwierdzony taki COP w temperaturze -23C ? To nie są edane tylko realne . Użytkuję takie urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.06.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 To nie są edane tylko realne . Użytkuję takie urządzenia. Skoro Pan użytkuje to dla czego się Pan boi zainstalować je u mnie abym mógł zużywać do 30kWh/m2? Przecież na wszystkich możliwych forach ma Pan moją ofertę na sprawdzenie swoich teorii jedynie słusznych a ja jako królik doświadczalny opiszę je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 15.06.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 A jeśli wydzielę część dachu,nad częścią gosp.i garażem,gdzie zastosuję pewnie słabsze ocieplenie i zrobię tam wyrzut z WM i tam wrzucę hedn.zewn PC?Ma to sens?Muszę gdzieś upchnąć to z elewacji a ja to nawet widzę. ale... pomieszczenie odizolowane od domu albo system kanałów szczelny i odizolowany od pomieszczenia tak, że sam wymiennik ma kontakt z powietrzem zewnętrznym "wspomaganym" wylotem z reku. znaczy wentylator pompy ciągnie powietrze spod dachu przy odpowiednio małym oporze. tu nie wiem, czy nie byłoby za duże podciśnienie, żeby nie wysysać za dużo z chałupy. jakby się udało z -15 podnieść temp do +2 to COP rośnie z 2,5 do 3,5. jest o co walczyć mała pompa to jakieś 2500m3/h to wymagałoby wyrzutni fi 400mm. to jeszcze do przełknięcia GWC dla takich przepływów, no nie wiem, na pewno duże. a może krok dalej, GWC, później pod dach i dopiero na parownik? A jaki to ma sens ? Po drugie, czy Ty widziałeś, jak czasem skuta lodem bywa jednostka zewnętrzna po defrostach ? Co zrobisz z tym lodospadem, będziesz odkuwal ? nie znam się zbyt dobrze na pompach i może rzeczywiście tu jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.06.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Bez kabli w podlodze nie dasz rady.To takie proste a ludzie... nie mysla Jestem akurat przed zmianą podług. więc żaden problem zamontować kable w podłodze. Tylko nie wiem czy Brzęczkowski zdąży, bo nie odzywa się po moich mailach a chcę, żeby on czy jego firma mi to zamontowała. No i oczywiście wezmą pełne zobowiązanie za te 30kWh/m2. Nie wiem czego on się boi jak taki pewny. A czas mnie trochę goni. Poczekam bo to się pewnie mi będzie w sumie opłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.06.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) a ja to nawet widzę. ale... pomieszczenie odizolowane od domu albo system kanałów szczelny i odizolowany od pomieszczenia tak, że sam wymiennik ma kontakt z powietrzem zewnętrznym "wspomaganym" wylotem z reku. znaczy wentylator pompy ciągnie powietrze spod dachu przy odpowiednio małym oporze. tu nie wiem, czy nie byłoby za duże podciśnienie, żeby nie wysysać za dużo z chałupy. jakby się udało z -15 podnieść temp do +2 to COP rośnie z 2,5 do 3,5. jest o co walczyć mała pompa to jakieś 2500m3/h to wymagałoby wyrzutni fi 400mm. to jeszcze do przełknięcia GWC dla takich przepływów, no nie wiem, na pewno duże. a może krok dalej, GWC, później pod dach i dopiero na parownik? nie znam się zbyt dobrze na pompach i może rzeczywiście tu jest problem Jeden z forumowiczów,sprawdza wyrzut z WM na zewn jednostkę PC.Więc coś jest na rzeczy.Tutaj,trzeba by tylko rozważyć "dostarczanie odpowiedniej ilości powietrza ciepłego" pod dach.Jak się okazuje (fotohobby)-z samego GWC i WM,to zbyt mało.Może jakieś pomysły? Gdyby ,przy -15deg na zewnątrz,mieć pod dachem -5deg dla PC -jest o co grać. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) A co Ci podgrzeje powietrze o 10 deg ?Wiesz juź, jak wyrzucisz schłodzone powietrze z poddasza ? Edytowane 16 Czerwca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.06.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 może w szambo włożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.06.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 A co Co podgrzeje powietrze o 10 deg ? Nie wiem o jaką wartość uda się ogrzać powietrze pod moim dachem,bo go póki co nie mam.To było w sensie odpowiedzi na post kolegi zibuch. Reasumując. Gdybym dostarczył w wydzielone pomieszczenie pod dachem o powierzchni X m2,ilość powietrza Y (gdzie Y to ilość powietrza na zapotrzebowanie dla PC)-to wyrzut z WM i GWC powinien mi to powietrze Y ogrzać.O ile?Nie wiem.Może niewiele.Wiem jedno,planuję i tak wyrzut z GWC (tylko na te potrzeby) i WM pod dach i chyba na początek stanie tam PC.Jeśli znajdę sposób,na dostarczenie tam pozostałej ilości potrzebnego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.06.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) może w szambo włożyć Nie włożyć,tylko zainstalować Są i tacy,co szukają w "szarej wodzie" oszczędności.Nie ma się co śmiać. Szambo ma potencjał,przecież to mała biogazownia przydomowa. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.06.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Pozostanie dostarczenie reszty m3 powietrza. Tylko skad... i o jakiej temp gdy na zewnatrz -15*C Może większa średnica/przepływ przez GWC?Tylko gdybam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Może większa średnica/przepływ przez GWC?Tylko gdybam. A co ci da większy przepływ, oprócz zwiększenia energii na wentylatory ? Pomyśl... GWC o danej długości ma jakaś tam moc. Żalóżmy, ze potrafi podgrzać 150m3/h powietrza o 8deg. Czy sądzisz, że jeśli przepuścisz przez nie 1500m3/h powietrza,kto nadal będzie podgrzane o 8 deg ?? Nie, będzie podgrzane o mały ułamek tej wartości, co zresztą można dokładnie wyliczyć. O stratach energii elektrycznej juz pisałem. Zwiększenie średnicy tez jest nieefektywne, bo powietrze w GWC nagrzewac się przecież od ścianek. O strumieniu z wyrzutu WM nawet nie wspominaj, bo to marne 100-120m3/h , mocno ograbione z energii przez rekuperator. Wiec nawet nie myśl o jakimś "kopie dla COPa". Zyskasz tylko tyle, że ci jednostka zniknie ze ściany, pojawi się za to otwór fi500, przez który będziesz słyszał pracująca jednostkę i wylatujące powietrze. I zapewne wyższy koszt instalacji. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.06.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Wentylator w takiej pompie ma średnicę około fi 500, więc umieszczając jednostką zewnętrzną plecami do podmurówki można dosyć sprawnie pozbyć się powietrza przez szczeliny między pokryciem a murłatą - krokwie robią kilkanaście centymetrów odstępu. Z tym lodem to chyba spory problem i najtrudniejszy do rozwiązania. Woda odpłynie, ale dla spuszczenia lodu trzeba jakąś dziurę w elewacji zrobić, albo w podsufitce. Na koniec sprawa COP. Z pewnością pod blachą (szczególnie ciemną) powietrze będzie cieplejsze niż na zewnątrz. Trudno jednak oszacować o ile wzrośnie jego temperatura w stosunku do temp. otoczenia przy wymianie całego powietrza na poddaszu co około 5 minut. Tak naprawdę trzeba by było założyć wentylator i mierzyć różnicę temperatur między poddaszem a otoczeniem przy włączonym i wyłączonym przedmuchu. Inaczej pozostaną domniemania, co zostanie wykorzystane przeciwko nowatorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.06.2015 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 a nie prościej dogrzewać się prądem w ujemnych temperaturach...?ile jest godzin w sezonie grzewczym z temperatura tak niską że COP pompy mocno spada...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) WWentylator w takiej pompie ma średnicę około fi 500, więc umieszczając jednostką zewnętrzną plecami do podmurówki można dosyć sprawnie pozbyć się powietrza przez szczeliny między pokryciem a murłatą - krokwie robią kilkanaście centymetrów odstępu. Jakiej podmurówki ? Jakie szczeliny ? Przecież ta ścianka powinna być ocieplona od góry, a ocieplenie mai łączyć się z ocieplaniem zewnętrznym i wewnętrznym (stropu). Ja mam szczelinę 1-2cm pomiędzy pokryciem, a styropianem wklejonym pomiędzy wiązarami. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.06.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 a nie prościej dogrzewać się prądem w ujemnych temperaturach...? ile jest godzin w sezonie grzewczym z temperatura tak niską że COP pompy mocno spada...? Jasiek,ale ja chcę się też "chłodzić" pompą.Moja żona nienawidzi klimy nawiewnej-nie ma wyjścia,chłodzimy podłogą.Szukam poprawienia/umiejscowienia jedn.zewn PC -tak aby poprawić jej warunki pracy. BTW.Napisałem do firmy z linku (od ogrzewania powietrznego),Póki co nie ma odzewu.Jestem ciekaw,czy lecą z seryjna produkcją. Dzięki Panowie za sprowadzenie mnie na ziemię.Posłucham co maja do powiedzenia branżyści z biura projektowego.Pewnie będzie podobnie jak tutaj. Ja i tak nie chcę używać GWC do chłodzenia/grzania pomieszczeń użytkowych/mieszkalnych.Jeśli firma od GWC powie ,że ma to sens to "wydech" GWC będzie bezpośrednio pod dach,tak jak z WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts