Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oczywiscie , mozna sprubowac i nie chamowac inowacji.

Ale ile cieplejsze bedzie to powietrze uzupelniajac 2000-3000m3/h

O ile stopni podniesiemy temp z -15... nawet -10* majac ciagly przedmuch nawet pod blacha?

I moze nie zrozumialem.... PC ma miec wydmuch na zewn ? ( tak jak zartowalem z tym garazem? )

Bo w innym wypadku jaki wentylator? PC odbiera cieplo... Wydmuchuje zimniejsze powietrze...

Nadal... Trzeba dostarczyc mase m3 powietrza... Zwykla PC P/P to

25-30m3 na minute... Skad to wezmiemy i jak "dogrzejemy"

Jakiego zysku sie spodziewamy robiac kombinacje Alpejskie...

A ... I co z halasem w takiej lokalizacji?

:)

spróbować hamować kombinacje alpejskie

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też myślałem daj jednostkę zewnętrzną na poddaszu. Ostatecznie wylądowała na elewacji, od tyłu - nie widzę i nie słyszę i niech se działa po swojemu. Prawda jednak jest taka, że to klimatyzator, który na poddaszu w tym ukropie nie pociągnie.

A gdyby to była pompa wyłącznie do grzania, to pasuje najpierw sprawdzić, czy taki montaż ma sens, bo BYĆ MOŻE faktycznie nie ma.

Oj.... myslalem ze Szanowny Kabareciarz i forumowy bajkopisarz ma mnie w ignorowanych a tu taka niespodzianka.

Ale dobra.... bede tym lepszym... poprawie byka... a Szanowny Pan kiedy przestanie oszukiwac forumowiczow?

I tak o ortografii wie Szanowny Pan więcej niż o pompach ciepła, np. hałas napisał Pan zupełnie poprawnie.

Też myślałem daj jednostkę zewnętrzną na poddaszu. Ostatecznie wylądowała na elewacji, od tyłu - nie widzę i nie słyszę i niech se działa po swojemu. Prawda jednak jest taka, że to klimatyzator, który na poddaszu w tym ukropie nie pociągnie.

A gdyby to była pompa wyłącznie do grzania, to pasuje najpierw sprawdzić, czy taki montaż ma sens, bo BYĆ MOŻE faktycznie nie ma.

Efektywność zaczyna spadać powoli od -15. R410 wrze w -52 st. A pompa ciepła tylko do grzania, jest z zasady działania mniej efektywna.

Przestan sie gimnastykowac i wyglupiac z tym "Szanowny..." wiekszosc ludzi sie juz poznala kim jestes i jakim to snafca.

Z tego co czytam to na innych forach dobitniej to przedstawiasz.

Przestan ludzi oszukiwac i udawac kogos kim nie jestes drogi cieplowniku.

Myśli Pan, że większość nie chodziła do szkoły i pisze "pruba" chamować" ?

Efektywność zaczyna spadać powoli od -15.

Przy -15stC moja klima ponoć całkiem się wyłączy. Na razie przetestowałem to w drugą stronę, bo przy +39stC też nie chciała grzać (zakres -15 do +28stC dla grzania). Myślę, że producent wiedział co robi.

R410 wrze w -52 st.

Co to ma wspólnego ze sprawnością w -23stC? I co to ma wspólnego z warunkami wewnątrz instalacji? Przecież trzeba tym czynnikiem tyle razy obrócić, że to przestaje się opłacać.

A pompa ciepła tylko do grzania, jest z zasady działania mniej efektywna.

Całorocznie może tak, ale patrząc tylko na sezon grzewczy to nie ma znaczenia. Niektórym nie potrzeba klimatyzacji.

Gość Arturo72
no dach. oczywiście tylko wtedy ja zaświeci słońce. jak nie ma słońca to działa jakby wisiało na ścianie

dodatkowo można by to wykorzystywać do wentylowania pod blachą w lecie. tu zyskamy więcej bo nie przegrzejemy poddasza

Nie zadziała w ten sposób,po pierwsze, że poważna pompa potrzebuje zbyt dużo powietrza co było już pisane a po drugie praca pompy odbywa się głównie w nocy z uwagi na to ze jest zimniej i straty ciepła są większe no i II taryfa gdzie ładuje się akumulator wtedy.

Przy -15stC moja klima ponoć całkiem się wyłączy. Na razie przetestowałem to w drugą stronę, bo przy +39stC też nie chciała grzać (zakres -15 do +28stC dla grzania). Myślę, że producent wiedział co robi.

Co to ma wspólnego ze sprawnością w -23stC? I co to ma wspólnego z warunkami wewnątrz instalacji? Przecież trzeba tym czynnikiem tyle razy obrócić, że to przestaje się opłacać.

Całorocznie może tak, ale patrząc tylko na sezon grzewczy to nie ma znaczenia. Niektórym nie potrzeba klimatyzacji.

Nie dziwię się, że nie grzała przy +29 jak termostat jest do 30.

Zaś przy - 23 grzeją dając z 1kWh koło 3kWh. to sprawdziłem - bo raz było -23. A co piszą ciepłownicy, nie ma znaczenia. Oni się tego panicznie boją.

Inwertery to dla nich koniec.

Proszę zobaczyć jaka jest różnica poborze mocy silników DC i AC przy 30% na centrali np. 400m3/h. Przy 100% - pobór mocy się niewiele różni, przy 30% różnica na korzyść DC jest ogromna.

Dlatego pompy ciepła grzejące wodę w zasobniku są znacznie mniej ekonomiczne od tych powietrze powietrze.

Przy podgrzewaniu zasobnika pompa chodzi na 100% ON/OFF do wykonania zadania.

Przy klimatyzacji/grzaniu na 20-50% przez znakomitą większość czasu... A SCOP podaje się do pełnej mocy!!! Przy 20-50% jest on wyższy, bo sprężarka wykonuje zadanie z mniejszym (nieproporcjonalnie ) poborem. O tym Panu ciepłownik nie napisze!

Jeżeli ma Pan klimę 3.5 kW chodzącą non stop na około 1/3 to da to Panu 4600 kWh przy znacznie mniejszym zużyciu kWh niż 3.5 kW pompa grzejąca wodę przez h co 2h

Niska sprawność PC przy grzaniu CWU wynika z dużej różnicy temperatur o jaką trzeba podgrzać górne źródło. Przy mniej-więcej jednakowym transporcie energii w jednym cyklu czynnika roboczego trzeba tych cykli znacznie więcej, co powoduje dłuższą pracę sprężarki i spadek efektywności. Podobnie dzieje się kiedy na zewnątrz jest bardzo zimno i wtedy COP klimatyzatora również spada. Niektóre modele pracują do -25stC, ale mają mocniejsze i sprawniejsze energetycznie (a przez to droższe) sprężarki.

Co do ogrzewania CWU powietrzną pompą ciepła, to nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale na ogół lepsze niż prądem. Całorocznie wychodzi jednak sporo lepiej i dlatego ludzie się na to decydują.

I na sam koniec. Gdybym potrzebował PC wyłącznie do grzania podłogówki, to temperatura górnego źródła byłaby w przybliżeniu równa temperaturze powietrza na nawiewie z klimatyzatora w trybie grzania. Skąd wynika wysoka cena powietrznych pomp ciepła w stosunku do klimatyzatorów? Czy chodzi wyłącznie o tą opcję CWU?

Niska sprawność PC przy grzaniu CWU wynika z dużej różnicy temperatur o jaką trzeba podgrzać górne źródło. Przy mniej-więcej jednakowym transporcie energii w jednym cyklu czynnika roboczego trzeba tych cykli znacznie więcej, co powoduje dłuższą pracę sprężarki i spadek efektywności. Podobnie dzieje się kiedy na zewnątrz jest bardzo zimno i wtedy COP klimatyzatora również spada. Niektóre modele pracują do -25stC, ale mają mocniejsze i sprawniejsze energetycznie (a przez to droższe) sprężarki.

Co do ogrzewania CWU powietrzną pompą ciepła, to nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale na ogół lepsze niż prądem. Całorocznie wychodzi jednak sporo lepiej i dlatego ludzie się na to decydują.

I na sam koniec. Gdybym potrzebował PC wyłącznie do grzania podłogówki, to temperatura górnego źródła byłaby w przybliżeniu równa temperaturze powietrza na nawiewie z klimatyzatora w trybie grzania. Skąd wynika wysoka cena powietrznych pomp ciepła w stosunku do klimatyzatorów? Czy chodzi wyłącznie o tą opcję CWU?

Zapewne korzysta Pan z internetu nie praktyki. Przy - 25 nie wiem, ale przy - 23 grzały super. Szkoda tez że nie podają jak wzrasta SCOP przy pracy na 20-50% obciążenia.

Co do grzania GZ to pełna zgoda, ale nikt myślący nie łączy ogrzewania wody i pomieszczeń w żadnym systemie grzewczym.

Akurat grzanie CWU to najsłabsza strona PC. Dlatego idealna byłaby PC P-W, bez grzania CWU. Taki jakby klimatyzator, tylko jednostka wewnętrzna byłaby wodna.

Przecież to nie byłyby koszty. Trochę inna chłodnica, pompka zamiast wentylatora, trochę inne sterowanie. Do tego grzałka na tęgie mrozy i tyle, a do CWU bojler na II taryfę. Dziwię się, że takich PC nie ma - albo są i ja o nich nie wiem.

Akurat grzanie CWU to najsłabsza strona PC. Dlatego idealna byłaby PC P-W, bez grzania CWU. Taki jakby klimatyzator, tylko jednostka wewnętrzna byłaby wodna.

Przecież to nie byłyby koszty. Trochę inna chłodnica, pompka zamiast wentylatora, trochę inne sterowanie. Do tego grzałka na tęgie mrozy i tyle, a do CWU bojler na II taryfę. Dziwię się, że takich PC nie ma - albo są i ja o nich nie wiem.

Są takie pompy. Przecież ogrzewają podłogę podczerwienią i chłodzą sufit latem.

Co do ciepłej wody, żaden fachowiec w żadnym systemie nie łączy ogrzewania wody i domu!

Ogrzewanie wody pompą ciepła, zależy od jej zużycia. UE podaje, że zużywamy 35l prysznicowej wody dziennie. Przy dwóch osobach i takim zużyciu, II taryfa nie ma sensu. Straty na zasobniku i rurkach będą większe niż zyski z II taryfy.

Przy dwójce dzieci, już zasobnik z pc się opłaca. Zwłaszcza, że bardzo tanieją.

UE podaje, że zużywamy 35l prysznicowej wody dziennie. Przy dwóch osobach i takim zużyciu, II taryfa nie ma sensu. Straty na zasobniku i rurkach będą większe niż zyski z II taryfy.

statystyczny Polak zużywa od 40 do 60 litrów ciepłej wody. Panienki w wieku 15020 lat potrafią zużyć nawet do 100l dziennie. U co niektórych moich klientów mam pozakładane wodomierze na ciepłą wodę.

Tanieją szczególnie te z Chin.

Przy dwóch osobach i takim zużyciu, II taryfa nie ma sensu. Straty na zasobniku i rurkach będą większe niż zyski z II taryfy.

Jak zwykle zero obliczen, a tylko fantazje i przypuszczenia.

Nie ma programów do obliczeń. Te co są, to marketing.

Do obliczen opłacalnosci zastosowania pompy cwu i innych sposobów przygotowania cwu nie są potrzebne zadne programy, wystarczy troche wiedzy i dokładnosci oraz co bardzo wazne zero przypuszczen i kłamstw. Tylko tyle i az tyle.

• 2 weeks później...

Pytanie do Jaśka

Który zestaw chłodnica + wentylator poleciłbyś, a konkretnie od jakiego samochodu. Niestety sprzedający takie zespoły na swoich aukcjach nie podają istotnych parametrów takich jak moc wiatraka, przepływ objętościowy czy moc chłodnicza, a na pytania o te parametry :eek:

Krzysiek