Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Policz sobie koszt instalacji a następnie zobacz ile kWh z tego uzyskasz w sezonie ...

Sam się przekonasz że to dla idei...:yes:

Ile wody wylewacie w ciągu doby ...?( Średnio z wodomierza ...)

12 metrów miesięcznie czyli 0,4 dziennie

natomiast po przeczytaniu twojego wątku myślę o zagospodarowaniu ciepła które wypuszczam do kanalizy, problem mam taki ze muszę w piwnicy oddzielić ścieki brudne od "bardzo brudnych":-) ale myślę o tym.

na 8 m2 solarów z grzejników+ wężownica do bufora, pompa rury itd w 3 tysiach się spokojnie zamknę i rozważam ....czy z prostej pompy ciepła na poddaszu bym nie miał większego zysku do cwu?

do bufora który dopiero zaczynam szykować podłączenie praktycznie bez kosztów.

miedzy innymi dlatego Cie prosiłem o rade bo z liczenia jestem kiepski:(

pozdr

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2m3 gazu na dobę na CWU? Ja zużywałem około 10m3 wody miesięcznie, a na za gaz w okresie letnim (CWU + gotowanie) miałem rachunki około 80-90zł miesięcznie z abonamentem.

W ogóle podgrzanie 400L wody dziennie do 37stC, to 12,6kWh, a więc jakieś 1,2m3 gazu. Część tej wody spuszczasz w WC, część zużywasz na podlewanie kwiatków, część pijesz na zimno. Skąd więc te 2m3? Lepiej przemyśl swoją inwestycję zanim kasę wydasz, bo się coś mocno nie zgadza.

Edytowane przez Przemek Kardyś

[quote=Przemek Kardyś; Skąd więc te 2m3?

gaziak jest podłączony przez czasówkę pracuje od 18 do 23(w tym czasie podgrzewa zasobnik do 57 stopni) z wody korzysta 6 osób cześć się myje rano cześć wieczorem, oprócz tego ciepła wodę pobierają dwie zmywarki i dwie pralki( tylko do prania, płukanie na zimnej). miedzy 18-23 gotowanie nie występuje wiec wystarczy dwa razy spisać licznik :)

pozdr

[quote=Przemek Kardyś; część zużywasz na podlewanie kwiatków, część pijesz na zimno

jeszcze jedno kwiatów i ogrodu nie podlewam z wodociągu tylko ze studni. 12 metrów zużycia wody to jest odpowiedz o którą poprosił Jasiek, generalnie wywnioskowałem że chodziło o to ile wpuszczam ciepła w rurę kanalizacyjna

pozdr

Jak masz takie zużycie, to się może opłacić, ale i tak wątpię. Nie lepsze byłoby takie coś?

spokojnie tysiac zloty taniej mogę zrobić z 4 starych grzejników panelowych. możesz sobie zerknąć w watek " solar tymi ręcami".

ogólnie chodzi o kalkulacje jakie pozyskiwanie cwu będzie najtańsze :)

Witam

Pozdrawiam Przemka ,którego odwiedziłem ,jak pracowałem w Mielcu. Szkoda ,że przy okazji nie umówiłem się z Jaśkiem ,też było niedaleko i teraz nie musiałbym pytać.

Śledzę ten wątek od kilku lat i swój dach zaplanowałem tak ,by można było z pod niego odzyskiwać ciepło do grzania wody. Mam już zrobione dwa bufory po 1000 l ,czekają na postawienie na strychu ,przy okazji montażu wiązarów. Dla przypomnienia ,bufor będzie grzany piecem na drzewo z istniejącej kotłowni, ,jest również grzałka elektryczna 24 kW ,wężownica do pompy ciepła i wyjścia do grzania wody ciepłem z dachu .Wyjście wody z bufora do Jaśkowego solara, prawie na spodzie bufora ,powrót pod lejek.Mogę wykorzystać 8 pól ,między wiązarami szerokości 1 m ,długości ok 7 m. Co daje mi powierzchnie ok 56 m2 dachu, od południowej strony. Kąt nachylenia dachu 35 stopni. Mam wątpliwości, czy tak duża powierzchnia będzie potrzebna.Na jakiej wysokości dachu odbierać powietrze. Na samej górze ,chyba nie bardzo ,bo wtedy będzie też pobierane zimne powietrze z góry , w połowie wysokości czy jeszcze inaczej?

Jeżeli miałbym wykorzystać te 8 pól, to dobrze myślę, aby do najbliższych dać rury 100,dalszych 120, a tych ostatnich 150, aby zrównoważyć opory przepływu. Wszystko zebrać w jednym miejscu i dalej rurą 400-500 mm kierować na chłodnicę.

Zastanawiam się również ,czy to powietrze po przejściu przez chłodnicę, nie wykorzystać jeszcze do wstępnego podgrzania wody.Nie wiem czy nie przeoczyłem rozważań na ten temat, w tym wątku.Ja mam już zbudowany ,wymiennik ciepła wody szarej ,podobny do opisanego w tym wątku przez Barth3z tylko większy ,preferuje kąpiel w wannie .Przez moje przywiązanie do kąpieli w wannie ,będę zużywał więcej ciepłej wody ,dlatego każdy prosty ,tani sposób by ograniczyć koszty jej grzania będzie dla mnie dobry.

Miłego wieczoru J.Korona

Witam

Zobaczymy czy ten wymiennik się sprawdzi w praktyce.Jego pojemność można zawsze zmniejszyć wkładając do środka rurę wypełnioną powietrzem.

O zostawianiu wody w wannie ,do chwili jak ostygnie też myślałem ,ale ten pomysł nie bardzo mi odpowiada.Dodatkowo woda i tak będzie miała ok 22-24 oC,a woda z mojego ujęcia ma ok 6-10 oC ,więc i tak jeszcze można tego ciepła trochę odzyskać.

Miłego dnia J.Korona

W sobotę wprowadziłem się do nowego domu. Mam bojler 300L z grzałką 3kW, podlicznik na bojler, grzeję w nocnej taryfie, temperatura ustawiona na 50stC. Od niedzieli 09:00 do środy 21:00 poszło 15kWh, co w nocnej taryfie daje 4,50zł. To zużycie za 3 pełne doby, plus jakieś dogrzanie pomiędzy 15-17. Jak tak dalej pójdzie, to wyjdzie mi niecałe 50zł miesięcznie, a nie mam jeszcze prysznica i kąpiemy się w wannie.

W przyszłości, po założeniu prysznica i odzyskwy prysznicowej te wydatki prawdopodobnie jeszcze zmaleją. Jeśli to się potwierdzi, to wszelkie inwestycje w kolektory nie mają sensu.

W sobotę wprowadziłem się do nowego domu. Mam bojler 300L z grzałką 3kW, podlicznik na bojler, grzeję w nocnej taryfie, temperatura ustawiona na 50stC. Od niedzieli 09:00 do środy 21:00 poszło 15kWh, co w nocnej taryfie daje 4,50zł. To zużycie za 3 pełne doby, plus jakieś dogrzanie pomiędzy 15-17. Jak tak dalej pójdzie, to wyjdzie mi niecałe 50zł miesięcznie, a nie mam jeszcze prysznica i kąpiemy się w wannie.

W przyszłości, po założeniu prysznica i odzyskwy prysznicowej te wydatki prawdopodobnie jeszcze zmaleją. Jeśli to się potwierdzi, to wszelkie inwestycje w kolektory nie mają sensu.

:stirthepot: :D

U mnie grzałka 3kw (będę musiał wymienić) grzeje za 60 zł miesięcznie - bufor ma 750l. Dachowiec działa tylko w dni słoneczne i bez wiatru - wtedy jestem jakieś 70 groszy do przodu. Druga chłodnica ciągle czeka na założenie. Docelowo jeszcze mam w planach kolektor z grzejnika. Wtedy być może latem nie będę potrzebował grzałki. Ale to bardziej zabawa dla idei i hobby. Kolektory są nieopłacalne. Podobnie pompa ciepła do cwu. Co z tego że koszt miesięczny u kolegi 30 zł, jeśli zakup to jakieś 4-5 tysi? Czas zwrotu jakieś 15 lat, nie wierzę że się wcześniej nie spieprzy.

A czym grzejesz zimą?

Albo zredukować zużycie CWU...:yes:

nie chce redukować zużycia, chce jak najmniej płacić, zrobię solary sam na spokojnie żeby wyszły naprawdę tanio "olicznikuje" pompkę do nich żeby wiedzieć ile zużywam prądu.

powiedz ile według Ciebie można w prosty sposób odebrać energii ze ścieków? tak jak napisałem u mnie pobór to 0,4m dziennie, i czy spotkales sie z odbiornikiem takiej energii ze ścieków całych? pytam dlatego ze w moim rodzinnym domu do kanalizy schodzi solidna pajęczyną :-(

pozdr

Ale w takim przypadku już chyba nie tylko tania taryfa? Jakie przewidujesz rachunki?

Zobaczę jeszcze jakie będzie zużycie za tydzień i miesiąc, bo na razie trudno wyrokować. Na teraz wychodzi 4 do 5 kWh dziennie. Niechby i średnia była 7, to za cały rok będzie ciut ponad 2500 kWh, więc niewiele ponad 60zł miesięcznie, a to już jest mocno przesadzone.

Do tego jeszcze gotowanie na indukcji. Nie wiem ile to wyjdzie, ale się chyba za całość z CWU w stówce zmieszczę, więc podobnie do gazu.