Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamontowałem sobie miernik energii na wyjściu z paneli, przez dzisiejszy deszczowy dzień elektrownia o mocy 0,735kWp wyprodukowała 150wh energii...:cool:

Żałosne...

Zaraz tam żałosne. Rura w piachu jest potęgą i basta. Potęgą jest zużyte powietrze i ścieki. A cała reszta ,kolektory słoneczne,pv ,wiatraki to taka fanaberia puki co . Może kiedyś.Rurą w piachu miejsc pracy nie zbudujesz .PKB nie wzrośnie. Ale od całej reszty i owszem.

No to promuje się to co się promuje.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaraz tam żałosne. Rura w piachu jest potęgą i basta. Potęgą jest zużyte powietrze i ścieki. A cała reszta ,kolektory słoneczne,pv ,wiatraki to taka fanaberia puki co . Może kiedyś.Rurą w piachu miejsc pracy nie zbudujesz .PKB nie wzrośnie. Ale od całej reszty i owszem.

No to promuje się to co się promuje.

Tyle że tą rurą w piachu coś tam wspomożesz ale nic więcej...

Energia elektryczna jest bardzo uniwersalna ...

Dzisiaj podłączyłem sobie jeden panel fotowoltaiczny o mocy 245w poprzez miernik do ładowarki ...

Dzień był pochmurny więc fajerwerków raczej się nie spodziewałem...

Wiecie co... to jest naprawdę bardzo"budujące" jak panel za sześć stów plus kable inne pierdoły generuje "aż" ok 7wh ( słownie siedem ...) i przez cały dzień "wyprodukował "aż" 27 wh energii elektrycznej ...

Edytowane przez jasiek71

Pomysły na PV porzuciłem dawno. Grzanie wody prądem w drugiej taryfie jeszcze długo nie będzie mieć konkurencji , jeśli chodzi o wygodę.

A mój GWC w końcu poprawiony, wkopałem nowe rury, tym razem lite PVC, złącza dodatkowo uszczelniłem opaskami termokurczliwymi, na końcu poszalałem i zrobiłem "poziomą studnię chłonną" - złoże żwiru metr na pół na 5 metrów ze spadkiem do potoka. niestety mam glinę więc była to jedyna opcja zabezpieczenia się przed skroplinami i ewentualną wodą z wykopu (zanim glina się ułoży). Dmucha aż miło.

A teraz wisienka na torcie ...

Od 20, 09, 2016 do 24, 10, 2016 cała ta Machina pobrała z sieci energetycznej 68,56 kWh a oddała wraz z fotowoltaiką 76,44 kWh czyli na czysto przez ten okres panele " wyprodukowały" 7,88 kWh ...:cool:

Tak właśnie wygląda produkcja energii przez fotowoltaikę wyspową w pochmurne dni ...;)

Znaczy się zadowolony nie jesteś. Co innego, jakbyś to dostał za darmo - wtedy każda zyskana kilowatogodzina cieszy. Tu już tego nie dostaniesz, ale jakbyś tak komu oddał, to ktoś miałby radości mnóstwo, a podobno przyjemniej jest dawać niż brać. Nieśmiało tylko napomknę o mojej skromnej osobie.

Znaczy się zadowolony nie jesteś. Co innego, jakbyś to dostał za darmo - wtedy każda zyskana kilowatogodzina cieszy. Tu już tego nie dostaniesz, ale jakbyś tak komu oddał, to ktoś miałby radości mnóstwo, a podobno przyjemniej jest dawać niż brać. Nieśmiało tylko napomknę o mojej skromnej osobie.

no i Jasiek pozbyłby się kłopotu :rotfl:

A tak poważniej, czy pomierzyłeś ile tracisz na przechowywaniu prądu w baterii. Ładujesz w nią z pv powiedzmy 10 kwh, to ile kwh z tego potem wyciągasz?

Dla porównania w ustawie o OZE za 'baterię' robi sieć, a jej sprawność ustalili chyba na 80% jeśli się nie mylę.

Edytowane przez blekowca

no i Jasiek pozbyłby się kłopotu :rotfl:

A tak poważniej, czy pomierzyłeś ile tracisz na przechowywaniu prądu w baterii. Ładujesz w nią z pv powiedzmy 10 kwh, to ile kwh z tego potem wyciągasz?

Dla porównania w ustawie o OZE za 'baterię' robi sieć, a jej sprawność ustalili chyba na 80% jeśli się nie mylę.

Akurat w tym przypadku to praktycznie jedna chwała czy sieć czy bateria bo sprawność całości jest podobna ...

Ale ja przecież nie o baterii ...

Najpierw to te panele muszą coś wepchnąć do akumulatorów czy sieci aby z tego korzystać...

Z tego co obserwuję to "elektrownia" o mocy 0,75 kWp jest w stanie ledwo obsłużyć wentylację i to biorąc pod uwagę bilansowanie w sieci czy magazynowanie w akumulatorach ...

A gdzie cała reszta ...?

Akurat w tym przypadku to praktycznie jedna chwała czy sieć czy bateria bo sprawność całości jest podobna ...

Ale ja przecież nie o baterii ...

Najpierw to te panele muszą coś wepchnąć do akumulatorów czy sieci aby z tego korzystać...

Z tego co obserwuję to "elektrownia" o mocy 0,75 kWp jest w stanie ledwo obsłużyć wentylację i to biorąc pod uwagę bilansowanie w sieci czy magazynowanie w akumulatorach ...

A gdzie cała reszta ...?

jak to gdzie? latem często masz nadmiar, który możesz zmagazynować w sieci aż do zimy. trzeba tylko mieć odpowiednią moc instalacji

jak to gdzie? latem często masz nadmiar, który możesz zmagazynować w sieci aż do zimy. trzeba tylko mieć odpowiednią moc instalacji

Odpowiednia moc instalacji...

No to dawaj ...

Roczne zużycie taryfa dzienna 1800 kWh, taryfa nocna 12000 kWh ...

Obecnie płacę ok 5 k rocznie i nie muszę spoglądać w niebo czy na ustawę ...( z tego co zdążyłem zauważyć to zdążyli ją zmienić że dwa razy w przeciągu roku...:stirthepot: )

Zaproponujesz mi instalację tak abym nie płacił już rachunków za energię elektryczną i całość miała sensowny czas zwrotu ...( pamiętaj tylko że ta instalacja za 10 lat będzie miała już ok 10% mniej mocy więc jak teraz będzie na styk to z roku na rok zacznę coraz więcej bulić za energię a idea jest taka aby nie płacić...:yes: )

Odpowiednia moc instalacji...

No to dawaj ...

Roczne zużycie taryfa dzienna 1800 kWh, taryfa nocna 12000 kWh ...

Obecnie płacę ok 5 k rocznie i nie muszę spoglądać w niebo czy na ustawę ...( z tego co zdążyłem zauważyć to zdążyli ją zmienić że dwa razy w przeciągu roku...:stirthepot: )

Zaproponujesz mi instalację tak abym nie płacił już rachunków za energię elektryczną i całość miała sensowny czas zwrotu ...( pamiętaj tylko że ta instalacja za 10 lat będzie miała już ok 10% mniej mocy więc jak teraz będzie na styk to z roku na rok zacznę coraz więcej bulić za energię a idea jest taka aby nie płacić...:yes: )

ciężko się z tobą czasem dyskutuje. sprawność sieci i baterii ta sama, to po co inwestować w baterię? ile kosztowałaby bateria o takiej pojemności jak sieć, np. taka która na okres zimowy przeniesie nam kilka tys. kWh?

swój pogląd o opłacalności PV już gdzieś wyraziłem, więc nie ma o czym dyskutować. mnie się nie opłaca, a na pewno nie bez dotacji.

ciężko się z tobą czasem dyskutuje. sprawność sieci i baterii ta sama, to po co inwestować w baterię? ile kosztowałaby bateria o takiej pojemności jak sieć, np. taka która na okres zimowy przeniesie nam kilka tys. kWh?

swój pogląd o opłacalności PV już gdzieś wyraziłem, więc nie ma o czym dyskutować. mnie się nie opłaca, a na pewno nie bez dotacji.

Uczepiłeś się tej baterii ... przecież wyraźnie napisałem dlaczego to jest OFF - GRID ...

Nigdzie też nie napisałem że mam na tym zarobić ...

Jestem tylko trochę rozczarowany tym co może owa instalacja a raczej nie może ...

Jak dla mnie PV to jest idea i raczej zabawa w zieloną energię chociaż przez pewien czas łudziłem się że można tym zasilać całą posesję ( oczywiście z bilansowaniem ...) ale już się z tego wyleczyłem ...

Rozbuduje tylko to co mam do 2 kWp i odpowiednio dopracuję aby jak najlepiej wykorzystać to co generuje ta instalacja ...

Oczywiście tak bardziej dla nauki, zabawy ...

Uczepiłeś się tej baterii ... przecież wyraźnie napisałem dlaczego to jest OFF - GRID ...

Nigdzie też nie napisałem że mam na tym zarobić ...

Jestem tylko trochę rozczarowany tym co może owa instalacja a raczej nie może ...

Jak dla mnie PV to jest idea i raczej zabawa w zieloną energię chociaż przez pewien czas łudziłem się że można tym zasilać całą posesję ( oczywiście z bilansowaniem ...) ale już się z tego wyleczyłem ...

Rozbuduje tylko to co mam do 2 kWp i odpowiednio dopracuję aby jak najlepiej wykorzystać to co generuje ta instalacja ...

baterii się uczepiłem tylko dlatego, że wiadomo było, że ma zbyt małą pojemność aby sprawdziła się kiedy przez kilka dni z rzędu jest pochmurno, a duży nadmiar mocy możemy mieć tylko latem.

akumulator w postaci sieci wymaga za to przewymiarowania instalacji.

problem w tym, że np. instalacja PV 3 kW kosztuje 15 tys. zł (robiona firmą - może da się taniej, ale wątpię). wyprodukuje 3000 kWh, z czego wykorzystamy przykładowo 2600. czas zwrotu - ponad 10 lat, przynajmniej u mnie gdybym korzystał z G11. przy G12 czas zwrotu wydłuża się znacznie. sytuację może zmienić dofinansowanie lub samodzielny montaż. albo wzrost cen energii elektrycznej.

• 2 weeks później...
...

A może zacząłeś w smętnym pochmurnym październiku i dlatego tak nędznie to teraz wygląda.

W Szczecinie od kilku lat działa taka elektrownia i podaje wyniki online

clipimage.jpgclipimage.jpg

tak to wygląda w tym roku, a tak

clipimage.jpg

w 2015, widać że przynajmniej w Szczecinie październik w tym roku był ze dwa razy gorszy od ubiegłego roku.

Klikanie na obrazki przenosi na stronę www tej instalacji.

Edytowane przez blekowca