Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OK ale wracając do mojego poprzedniego pomysłu - sama bateria, bez ogniw, tylko ładowanie jej w tanim prądzie żeby wszystko ogarnąć w niższej taryfie. Czy to nie byłoby lepsze na start? Drugi przypadek to taki, gdzie PV jest tyle żeby przez te 7-8 miesięcy w roku dawały radę doładowywać baterię. Czyli zamiast np. 8 KW paneli wystarczy 4 ale przy bardzo wysokiej autokonsumpcji (i prawie wszystko w tanim prądzie). Wydajemy 30k, a pozostały prąd w większości wg niższej stawki. Bez baterii trzeba wydać ze 40k, niższa autokonsumpcja. Tylko póki co powerwalla chyba w Polsce się nie kupi...

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładanie ogniw żeby sieć amortyzowała na zero jest bardzo drogie o ile możliwe, dołożenie baterii (takiej komercyjnej 4000-5000 ładowań) ma więcej zalet myślę.

Nie masz racji. Na elektrodzie to ludzie analizowali. Amortyzacja akumulatorów wychodzi mniej więcej tyle co koszta zakupu energii. To się opłaca tylko tam, gdzie musiałbyś ciągnąć na swój koszt kilometry sieci.

Czekam aż ktoś w końcu postawi dom grzany kablami, podepnie z 4-5 KW ogniw i jakąś baterię i pokaże, ile wyszło :)

Ja, ale musisz chwilę poczekać. 7kWp już czeka w garażu. Aku w postaci sieci oczywiście

• 1 month później...

Witam. Myślałem nad modernizacją swojej wentylacji. W chwili obecnej składa się z nawiewu: dwa filtry(f3 i f7), GGWC, Wentylator EC płynną regulacją, wszystko rozprowadzane kanałami od reku bez reku :) Przy obecnych temperaturach ok. 0 Nawiew daje mi Tyl co reku ze sprawnością ok. 45% wilgotność ok. 40-45%. Wyciągi grawitacyjne. Myślę że mam dwie drogi na zmiany:

1. Mam wolne ok. 8-10m2 ściany zrobić kolektor powietrzny z ręcznym bypasem lato/zima. Całą zimę ciągnąć powietrze przez kolektor w momencie pojawienia się słońca pompa GGWC się wyłączy i na odwrót. W okresie letnim GGWC się nie dokońca sprawdza ze względu na to że grawitacja nie działa, więc musiałbym Itak na ssaniu podpiąć jaki wentylator i usuwać powietrze powiedzmy do garażu który stanowi niezły bufor ciepła od strony wschodniej ok. ½ powierzchni.

2. Zwykły reku kupić LUNE 200 Dospela wywalić wentyle, dokupić wentylator EC , zatkać grawitację. Kolektorem powietrznym bawić się przy wykorzystani wentyli z Luny.

3. Jakieś inne pomysły

W tej opcji to normalna wentylacja a kolektory powietrzne to dla zabawy poza nią.

Eee. Ale luna z innymi wentylatorkami :) Jeden EC już u mnie chucha mniej więcej od marca. Z luną to chodzi tylko o to że mam już gotowy wymiennik, puszkę, bypas i odprowadzenie skrplin. A oryginalne wentyle to można opchnąć lub gdzieś wykorzystać.

A ile takie dwa wentyle pobierają prądu w zakresie 100-500m3/h ...?

( Ile pobiera centrala wentylacyjna wraz ze sterowaniem ...?)

Watomierz przy zimowych ustawieniach nie pokazuje wskazania a mierzy od 5W przy pełnej rurze ok 110W. Trzeba jednak wziąść pod uwagę że grawitacja trochę wspomaga ten wentylator. Mam KVO 160 EC

Edytowane przez kulibob

Czyli wiemy że nic nie wiemy...:no:

Tyle wiem że nie rozumiem że nie wiem ?? Zeby dokładnie wiedzieć ile bierze przy ilu m3 trzebaby się szarpnąć na anometr. Teraz bierze w okolicach 5W jaki przepływ nie wiem, ale komfort ok i wilgotność ok.Temperatura nawiewu 10-11. A latem wg uznania średnio się to sprawdza bo grawitacja nie dizała i robi się kiszonka więc i tak na lato wyciąg muszę zrobić a od tego to krok do wsadzenia wymiennika. Najlepiej zostawił bym jak jest ale lato... :(

Edytowane przez kulibob

Tyle wiem że nie rozumiem że nie wiem ?? Zeby dokładnie wiedzieć ile bierze przy ilu m3 trzebaby się szarpnąć na anometr. Teraz bierze w okolicach 5W jaki przepływ nie wiem, ale komfort ok i wilgotność ok.Temperatura nawiewu 10-11. A latem wg uznania średnio się to sprawdza bo grawitacja nie dizała i robi się kiszonka więc i tak na lato wyciąg muszę zrobić a od tego to krok do wsadzenia wymiennika. Najlepiej zostawił bym jak jest ale lato... :(

Czyli bierze 5W przy bliżej nieokreślonej wydajności bez rekuperatora i 110w przy niewiadomo jakiej wydajności ...;)

Mnie interesuje ile takie dwa wentylatory pobierają łącznie ze sterowaniem i podłączoną instalacją z rekuperatorem przy wydajnościach od 100 do 500m3/h mierzone na czerpni/ wyrzutni ...

Bez rekuperatora (na chwile obecną)

Tłoczenie 100m3 26W 400m3-113W 500m3- nieosiągalne

Ile teraz daje grawitacja nie wiem na wyłączonym wentylu lekko wieje bez anometru lipa

Przy załażeniu że ten sam wentyl(planowałem mniejszy)

Ssanie 100m3 -16W 400 - 84W 473-118W

Sterowanie pomijam potencjometr podłączony do wentyla

Edytowane przez kulibob