adam_mk 31.01.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 "Powiem tak, nie trzeba odseparowywać poszczególnych stringów diodami, mogą pracować równolegle. Na każdym dajesz tylko bezpiecznik. " Weź jaką zbieraninkę "od sasa do lasa" i zrób jak radzisz.Potem opisz nam co wyszło...JEDEN słabszy kładzie całość... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 31.01.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 " To akumulatory Edisona (NiFe) działają dokładnie tak, jak Ty chcesz. Adam M. Właśnie to cały czas próbuję Jaskowi napisać. Z jedną różnicą bo to będą akumulatory Edi-Jaślka . Mam nadzieję że Jasiek w końcu, jako gość który nie tak łatwo odpuszcza , weżmie się za ich zrobienie i opisze to na FM. Powodzenia Jaśku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2018 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Właśnie to cały czas próbuję Jaskowi napisać. Z jedną różnicą bo to będą akumulatory Edi-Jaślka . Mam nadzieję że Jasiek w końcu, jako gość który nie tak łatwo odpuszcza , weżmie się za ich zrobienie i opisze to na FM. Powodzenia Jaśku. Odpuszcza odpuszcza... Szkoda czasu i pieniędzy... Znacznie taniej nic nie robić... Chociaż... http://allegro.pl/zb28-samochod-autko-auto-na-slona-wode-naped-i7033353079.html Albo może jakieś kondensatory z foli aluminiowej kupionej w Biedronce ...? Adam dlaczego kondensatory się nie nadają...?( Pytam bo nie czaję o co w tym chodzi..., Kiedyś za gówniarza bawiłem się silniczkiem elektrycznym podłączanym do kondensatorów a te wcześniej podłączałem do płaskiej baterii...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.01.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 trzeba kupić 1000 samochodzików i rozbebeszyć Co do aku to wydaje mi się ze najlepiej wychodzą małe AGM. Cena do przyjęcia ok 90zł za 18ah. Można do tego dostać 6 monet z alegro a to złotówka do kolejnych zakupów. Tak robiłem kupowałem jeden blok później używane panele z monetami z alegro. Jedno czego żałuję to że więcej dupereli nie kupowałem bezpośrednio z Chin. Może można by użyć w jakiś sposób kondensatorów jako zabezpieczenia aku przed mikro cyklami tzn kilku sekundową chmurką? Miałoby to wpływ na żywotność aku? Teoretycznie nie powinno być z tym problemu bo maxymalny odbiór to mogę mieć podstawowy 15-20A i grzałki 12A. A teoretyczna produkcja 60A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2018 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 trzeba kupić 1000 samochodzików i rozbebeszyć Co do aku to wydaje mi się ze najlepiej wychodzą małe AGM. Cena do przyjęcia ok 90zł za 18ah. Można do tego dostać 6 monet z alegro a to złotówka do kolejnych zakupów. Tak robiłem kupowałem jeden blok później używane panele z monetami z alegro. Jedno czego żałuję to że więcej dupereli nie kupowałem bezpośrednio z Chin. Może można by użyć w jakiś sposób kondensatorów jako zabezpieczenia aku przed mikro cyklami tzn kilku sekundową chmurką? Miałoby to wpływ na żywotność aku? Teoretycznie nie powinno być z tym problemu bo maxymalny odbiór to mogę mieć podstawowy 15-20A i grzałki 12A. A teoretyczna produkcja 60A Tam nie ma co rozbebeszać...( W pudełku są elementy do samodzielnego montażu...) Całe ogniwo to dwie płytki i bibuła do nasączenia... No moja obecna bateria składa się z 18 akumulatorów 18Ah... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.01.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 No ja mam 18x18 i 2x55 Masz taki samochodzik? Mierzyłeś ile z takich płytek idzie wycisnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2018 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 No ja mam 18x18 i 2x55 Masz taki samochodzik? Mierzyłeś ile z takich płytek idzie wycisnąć ? Na jutubie są filmiki z tym autkiem... Mam córkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2018 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Jak wyrównać akumulatory w bloku 24v...Jeden trochę rozładowałem na eksperymentach i po podłączeniu do całości instalacji ten Aku pokazywał znacznie niższe napięcie podczas ładowania a drugi wyższe...Przy rozładowaniu też się rozjeżdża ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2018 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Zacytuję Ci pewną wypowiedź w odpowiedzi na Twoje pytania. A tak na poważnie. Trzeba je ładować indywidualnie i kończyć rozładowanie kiedy najsłabszy w stringu się rozładuje. Adam Ci chyba coś tam kiedyś narysował. A tak na poważnie to jest potrzebny BMS... Czyli jak zwykle wszystko w doopę wsadzić... Niech zdychają... Ktoś chętny na moje panele...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.01.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Przerób to na "on" poco za grosze sprzedać lub pomyśl o jakiejś hybrydzie. Lub zostaw jak jest i wymagaj od tego ile można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2018 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Przerób to na "on" poco za grosze sprzedać lub pomyśl o jakiejś hybrydzie. Lub zostaw jak jest i wymagaj od tego ile można. Przerobić na ON to znaczy dokupić inwerter za kilka tys a potem jeszcze jakaś lewa papierologia... Zostawić tak jak jest ... Na dachu mam dwanaście paneli a podłączone tylko cztery bo nie ma co nimi zasilać... Znając życie za kilka miesięcy zdechną akumulatory skoro nie ma jak ich wyrównywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.01.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Sprzedaj kwasiaki i to co niepotrzebne może na inwerter się uzbiera. Zostaw agmy i masz sporego upsa. Co do papierów postarać się zrobić.Albo iść dalej w off ale trochę to bardziej szanować. Lub pierdollić to wszystko. Zresztą poco się wpierdalam. Sam bym robił hybrydę ale nigdzie nie mogę znaleźć papierów na chińskie gówna wysoko prądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2018 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Poszukam. Przy takiej cenie to NiCd nie mają żadnych zalet. Bez sensu... Za możliwość złapania 2 kWh i potem oddania 1,5kWh płacić 4k... Te wszystkie instalacje na akumulatorach to jakaś parodia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.02.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Faktycznie nie ma sensu. No to dupa. A jesteście w stanie skorzystać np. z gotowych pakietów baterii do Nissana Leafa? Widziałem ogłoszenia w UK, za 15 000 zł - 24 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.02.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Jak wyrównać akumulatory w bloku 24v... Jeden trochę rozładowałem na eksperymentach i po podłączeniu do całości instalacji ten Aku pokazywał znacznie niższe napięcie podczas ładowania a drugi wyższe... Przy rozładowaniu też się rozjeżdża ... Spróbuj połączyć podobne parami. Potem można połączyć środki tych stringów razem i zobaczyć co się dzieje. Do tej części która ma wyższe napięcie można podłączyć żarówkę trochę ich rozładowując i kontrolować co się dzieje. Potrwa to trochę ale może uda się doprowadzić do równowagi. Trenowałem to na 4 blokach 12V 120Ah i udało się. Akumulatory, gdy będą naładowane nie powinny brać więcej prądu jak 0,1A. Napięcie 28V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2018 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Strasznie szybko się zniechęcasz. Wyrównanie stanu akumulatorów połączonych w stringi jest trudne ale nie niemożliwe. Można to robić w stanie połączonym ale trwa to baaardzo długo. Prościej i szybciej jest robć to pojedynczo. Rozepnij te akumulatory i przetestuj każdy z osobna. Naładuj, rozładuj (nie niżej niż 10.5V) i naładuj. Zapisz pojemność każdego z nich. Połącz parami o podobnych pojemnościach. Pomiarów dokonuj w tej samej temperaturze otoczenia bo maksymalne napięcie akumulatora ołowiowege (stan pełnego naładowania) zależy od temperatury otoczenia (od 13.8V do 14.5V) dlatego dobre ładowarki mierzą temperaturę akumulatora w trakcie ładowania. Na zakończenie. 1. NIGDY nie rozladowuj akumulatora poniżej 10.5V. Wystarczy jedno takie rozladowanie aby stracić część pojemności. 2. Akumulatory rozruchowe rozładowuj tylko do 80% ich pojemności jeśli chcesz aby trochę popracowały. 3. Do celów OFF-grid stosuj aku trakcyjne. Czyli przez dwa tygodnie siedzieć w garażu i testować akumulatory... A na koniec i tak okaże się że to można w doopę wsadzić... Wielka mi cywilizacja srająca energią na lewo i prawo a do magazynowania jej używa dziurawych wiaderek jak to Adam określił i miał jak widać dużo racji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.02.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Czyli przez dwa tygodnie siedzieć w garażu i testować akumulatory... A na koniec i tak okaże się że to można w doopę wsadzić... Wielka mi cywilizacja srająca energią na lewo i prawo a do magazynowania jej używa dziurawych wiaderek jak to Adam określił i miał jak widać dużo racji... Jasiek w tej cywilizacji tak jest. Jakby się dało łatwo magazynować energię to by nie trzeba było węgla, ropy i innych paliw. Na m2 pada ze słońca 1kW mocy, tylko jak to zmagazynować np. na zimę do ogrzania domu. Nobla temu kto tego dokona albo 0,1% zysku. Panele słoneczne dopiero niedawno potrzebują do ich wyprodukowania mniej energii niż są wstanie jej wyprodukować w okresie swojego życia. To są jak na razie drogie gadżety. Bez dofinansowania nieopłacalne, zwracają się 10 albo i więcej lat. Sam wykonałem instalację kolektorową do grzania ciepłej wody. Mam ją już ponad 5 lat a na zwrot włożonej kasy poczekam jeszcze 6 lub 7 lat. Śmieszą mnie rozwiązania latarni ekologicznych z panelami i wiatraczkami. Oświetlenie przejść dla pieszych zasilanych podobnie, zwłaszcza, że z podłączeniem zasilania z energetyki nie ma problemu. Też trenowałem z panelami i mam na dachu 2x 240W. Zakupiłem też inwerter 1kW on grid wykosztowałem się dla dobra nauki. Działa to jakoś ale zająłem się czymś innym i o tamtym zapomniałem nawet nie opomiarowałem dla sprawdzenia. Właściwie to próbowałem ale elektroniczny licznik się wieszał bo był jednokierunkowy i nie lubi jak go ktoś zasila przy braku słońca od tyłu. Mam licznik z tarczą ale też ma wadę bo się pomalutku obraca bez obciążenia i kicha z pomiarów. Dałem sobie spokój bo budowałem dom dla córki. Teraz walczę z wentylacją mechaniczną w swoim prawie trzydziestoletnim domu bo mi się jej zachciało a głównie dlatego że chciałem przezwyciężyć smogowanie sąsiadów. Jak widzisz nie jesteś osamotniony w "Jaśkowych wynalazkach". I na koniec, trzmiel według naukowców nie powinien latać ale on o tym nie wie i lata Edytowane 1 Lutego 2018 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) "Wielka mi cywilizacja srająca energią na lewo i prawo a do magazynowania jej używa dziurawych wiaderek jak to Adam określił i miał jak widać dużo racji... " Tak wyszło, że MUSIAŁEM sobie z badziewia to wiaderko wystrugać tymi ręcami... No, było czym i było z czego. Warsztat RTV to był. "Jasiek w tej cywilizacji tak jest. Jakby się dało łatwo magazynować energię to by nie trzeba było węgla, ropy i innych paliw. Na m2 pada ze słońca 1kW mocy, tylko jak to zmagazynować np. na zimę do ogrzania domu. Nobla temu kto tego dokona albo 0,1% zysku. " Ale... Przecież to już dawno zrobiono!!! Łatwe jest! Nobla nie trzeba... Trochę wolnego trawnika starczy. Nie znajdę na szybko tego filmiku... Prądem z paneli rozwalasz wodę na tlen i wodór. Wodór magazynujesz w cysternach (tam było pod 10 sztuk). W domu masz ogniwo paliwowe - i wszystko pięknie samo działa! Nic się nie marnuje a słoneczko z lata na zimę starcza (via wodór). Nic tylko powtórzyć! ZNALAZŁEM!!! Adam M. Edytowane 1 Lutego 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.02.2018 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) "Wielka mi cywilizacja srająca energią na lewo i prawo a do magazynowania jej używa dziurawych wiaderek jak to Adam określił i miał jak widać dużo racji... " Tak wyszło, że MUSIAŁEM sobie z badziewia to wiaderko wystrugać tymi ręcami... No, było czym i było z czego. Warsztat RTV to był. "Jasiek w tej cywilizacji tak jest. Jakby się dało łatwo magazynować energię to by nie trzeba było węgla, ropy i innych paliw. Na m2 pada ze słońca 1kW mocy, tylko jak to zmagazynować np. na zimę do ogrzania domu. Nobla temu kto tego dokona albo 0,1% zysku. " Ale... Przecież to już dawno zrobiono!!! Łatwe jest! Nobla nie trzeba... Trochę wolnego trawnika starczy. Nie znajdę na szybko tego filmiku... Prądem z paneli rozwalasz wodę na tlen i wodór. Wodór magazynujesz w cysternach (tam było pod 10 sztuk). W domu masz ogniwo paliwowe - i wszystko pięknie samo działa! Nic się nie marnuje a słoneczko z lata na zimę starcza (via wodór). Nic tylko powtórzyć! ZNALAZŁEM!!! Adam M. Kurcze fajne, tylko trzeba mieć pół miliona dolarów na wejście. Mój dom zużywa jakieś 10 tys zł na rok. Pół miliona dolców, niech to będzie 1700 tys zł, więc za 170 lat może się wróci taka inwestycja. No ale da się i tego nie zaprzeczam a za 100 lat będzie musiało się dać, bo wągla braknie i oleju skalnego. Edytowane 1 Lutego 2018 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Wyłącz Amerykańskie myślenie! Oni tam wyłącznie ze sklepowych gotowców klecą! A to jest drogie... PV to nie problem bo wręcz dopłacają do instalacji. Zbiorników aż tyle na start nie potrzeba! Ogniwa paliwowe już cudem kosmicznym dawno nie są... Poskładać to, uruchomić i jest! Dodaję... Osmoza niepotrzebna. Zastosuj deszczówkę. To destylatka jest. Elektrolizer to też nie kosmos jakiś. Gotowca chininę możesz na start zapodać. Adam M. Edytowane 1 Lutego 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts