jasiek71 01.02.2018 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Kiedyś oglądałem ten film...Jak dla mnie to przerost formy nad treścią...Już te dziurawe wiaderka mają większy sens... Chociaż i to też g... warte... A może by tak jaki zbiornik z wodą pod dachem garażu a drugi w kanale...Po między nimi jaki generatorek ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.02.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 A może by tak jaki zbiornik z wodą pod dachem garażu a drugi w kanale... Po między nimi jaki generatorek ...? Też takie rozwiązania kiedyś brałem pod uwagę, ale obliczenia ilości wody potrzebnej aby wytworzyć 1kW mocy są ogromne. Dla 10m wysokości będzie to 10l na sekundę. Aby godzinę popracowała taka instalacja potrzeba zgromadzić 36000l wody czyli 36m3 Inni myśleli o wciąganiu na górę po szynach ogromnego ciężaru np. siłą wiatru a potem zamieniać to w generatorku na prąd. Są to pomysły z rodem działu Młodego Technika pt. "Pomysły genialne, zwariowane i takie sobie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.02.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Dodaję... Osmoza niepotrzebna. Zastosuj deszczówkę. To destylatka jest. Elektrolizer to też nie kosmos jakiś. Gotowca chininę możesz na start zapodać. Adam M. Wodę destylowaną mam, wystarczy podstawić wiaderko i leci 10l na dobę z rekuperatora No może trochę przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2018 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Też takie rozwiązania kiedyś brałem pod uwagę, ale obliczenia ilości wody potrzebnej aby wytworzyć 1kW mocy są ogromne. Dla 10m wysokości będzie to 10l na sekundę. Aby godzinę popracowała taka instalacja potrzeba zgromadzić 36000l wody czyli 36m3 Inni myśleli o wciąganiu na górę po szynach ogromnego ciężaru np. siłą wiatru a potem zamieniać to w generatorku na prąd. Są to pomysły z rodem działu Młodego Technika pt. "Pomysły genialne, zwariowane i takie sobie". Młody Technik... To były czasy... Jakoś tak uczepiliśmy się wytwarzania prądu a może czas wrócić do pomysłu z kolektorem powietrznym czy powietrzno cieczowym...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Ciepło.... cieplej....To powinien być spójny system!Magazyn (bufor) do którego z solarów pompka (zasilana PV ) pcha urobek. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 01.02.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 To mający większe szanse na powodzenie pomysł z produkcją bimbru to co robią w Brazylii ogniwa wszelaki wykorzystać do destylacji.Można zastosować do generatora i do kuchenki turystycznej i jako lekarstwo ew.zasiać rzepak i zrobić sobie olej napędowy pojemnik zakopać blisko domu i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 01.02.2018 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 To mający większe szanse na powodzenie pomysł z produkcją bimbru . Akurat pomysł na bimber energetyczny w Polsce nie ma za wielkich szans, cały bimber byłby na bieżąco wypity i rozgrzałby co najwyżej pijących. Ten brazylijski bimber musi mieć wyjątkowo podły smak. Tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Z jakichś traw czy trzcin go pędzą...No to... musi... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.02.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 W zeszłym roku zrobiłem powietrzny ok 1,5m2 i przerobiłem na cieczowy. Grawitacyjnie było to za mało wydajne.Może w formie wiatraczka i małego PV napędzającego go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 02.02.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Adam z całym szacunkiem, ale te kosmiczne to jest problem, bo nawet w Chinach to nie jest tanie. Kupowałem jakiś czas temu takie malutkie ogniwo paliwowe i elektrolizer u Chinoli i tanie to nie było. Co dopiera kupując do takiej instalacji, nawet dużo mniejszej - to cena kosmos. Platyna albo pallad użyte w większości takich ogniw paliwowych tanie nie są a już straszyli ogniwami paliwowymi do komórek paliwo -alkohol http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon7.pngale jakoś ucichło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.02.2018 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Ciepło.... cieplej.... To powinien być spójny system! Magazyn (bufor) do którego z solarów pompka (zasilana PV ) pcha urobek. Adam M. A do czego te wielkie magazyny...? Cały myk aby ten układ pozwalał zużywać na bieżąco całą wyprodukowaną energię... Jeden duży hybrydowy kolektor na południowej ścianie w którym część powietrzna jest połączona z systemem wentylacji mechanicznej a część cieczowa z zasobnikiem CWU... Rozwiązanie proste i skuteczne a jednocześnie jest pełna kontrola nad energią jaką generuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 W nocy nie generuje a zimą daje za mało... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.02.2018 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 W nocy nie generuje a zimą daje za mało... Adam M. Pobieramy na bieżąco to co generuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2018 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Ta cała fotowoltaika z UPS to jest doskonałym przykładem jak zrobić skomplikowaną i kosztowną machinę do robienia niczego...Wczorajszy dzień był tego idealnym przykładem...Dziesięć paneli fotowoltaicznych podłączonych do ładowania akumulatorów...Przetwornica UPS do zasilania części chałupy... Cały dzień bylejaki a miernik produkcji z paneli pokazał ok 770wh ... Licznik energii " wydanej" na chałupę w ciągu doby to 3,83kWh...( Instalacja przez cały dzień była zasilana z fotowoltaiki...)Licznik energii którą przetwornica pobrała w tym czasie z sieci energetycznej to 3,87kWh... Wniosek...Cała dzienna produkcja poszła na przetwarzanie i zasilanie w samej przetwornicy...Bezsens kompletny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.02.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Ta cała fotowoltaika z UPS to jest doskonałym przykładem jak zrobić skomplikowaną i kosztowną machinę do robienia niczego... Wczorajszy dzień był tego idealnym przykładem... Dziesięć paneli fotowoltaicznych podłączonych do ładowania akumulatorów... Przetwornica UPS do zasilania części chałupy... Cały dzień bylejaki a miernik produkcji z paneli pokazał ok 770wh ... Licznik energii " wydanej" na chałupę w ciągu doby to 3,83kWh...( Instalacja przez cały dzień była zasilana z fotowoltaiki...) Licznik energii którą przetwornica pobrała w tym czasie z sieci energetycznej to 3,87kWh... Wniosek... Cała dzienna produkcja poszła na przetwarzanie i zasilanie w samej przetwornicy... Bezsens kompletny... Jasiek, a może ze względu na swoje doświadczenie spróbowałbyś z autem elektrycznym? Tam przełożenie pracy na efekty powinno być bardziej widoczne - wystarczy dorwać rozsądną baterię np. z Nissan Leafa i potem już jest z górki Rozbitka EV możesz z UE ściągnąć poniżej 15k, wiedziałbyś jak go reanimować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2018 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Jasiek, a może ze względu na swoje doświadczenie spróbowałbyś z autem elektrycznym? Tam przełożenie pracy na efekty powinno być bardziej widoczne - wystarczy dorwać rozsądną baterię np. z Nissan Leafa i potem już jest z górki Rozbitka EV możesz z UE ściągnąć poniżej 15k, wiedziałbyś jak go reanimować Ale akurat w tym przypadku który opisałem nie jest problem w baterii... Na dzień dzisiejszy EV to szerokim łukiem..., nawet nie ma jak konkurować z LPG... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.02.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Ale akurat w tym przypadku który opisałem nie jest problem w baterii... Na dzień dzisiejszy EV to szerokim łukiem..., nawet nie ma jak konkurować z LPG... To co wsadziłeś w PV mając w aucie już dzisiaj by jeździło, za jakieś 5 zł/100km, ściągasz używkę i tylko dopracowujesz baterię. Ryzyko wtopy niewielkie i o wiele większa efektywność pracy włożonej w projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2018 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 To co wsadziłeś w PV mając w aucie już dzisiaj by jeździło, za jakieś 5 zł/100km, ściągasz używkę i tylko dopracowujesz baterię. Ryzyko wtopy niewielkie i o wiele większa efektywność pracy włożonej w projekt Gdzie jeździło...? Po mieście...? A auto to też mam trzymać do końca życia aby wyjść na swoje...? Tu nawet nie chodzi o to czy bateria wytrzyma ale po prostu z samochodu robi się złom... Już drugi rok nie chce mi się wymienić oleju w silniku a ty chcesz abym jeszcze reanimował jakiegoś gniota naszpikowanego elektroniką... A na koniec co...? W ramach jakiejś idei będę jeździł jak emeryt od ładowarki do ładowarki i modlił się aby energii wystarczyło na dojechanie do chałupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.02.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Ta cała fotowoltaika z UPS to jest doskonałym przykładem jak zrobić skomplikowaną i kosztowną machinę do robienia niczego... Wczorajszy dzień był tego idealnym przykładem... Dziesięć paneli fotowoltaicznych podłączonych do ładowania akumulatorów... Przetwornica UPS do zasilania części chałupy... Cały dzień bylejaki a miernik produkcji z paneli pokazał ok 770wh ... Licznik energii " wydanej" na chałupę w ciągu doby to 3,83kWh...( Instalacja przez cały dzień była zasilana z fotowoltaiki...) Licznik energii którą przetwornica pobrała w tym czasie z sieci energetycznej to 3,87kWh... Wniosek... Cała dzienna produkcja poszła na przetwarzanie i zasilanie w samej przetwornicy... Bezsens kompletny... Trochę cię nie rozumiem. Ja puki co jestem pozytywnie do tego nastawiony. Kwestia tylko ile pociągną akumulatory. Wczoraj jako takie słońce z 4 paneli leciało 20A na akumulatorach cały czas 25,3-26V kilka godzin laptop, WM, CCTV, lodówka, i parę dupereli jechało na tym. Grzałki załączały się kaskadowo podgrzały 100l o 9*C W drugim bojlerze kolektor cieczowy nagrzał wodę do 40*C pompka napędzana z PV. Skończyło się słońce przełączyłem na samo podtrzymanie przetwornicy i tyły a dopiero zima i dwa nie założone panele. Jako priorytet stawiam przetrwanie aku poco je pałować jak jest prąd , słońca niema w dodatku dzisiaj weekend i tani prąd. Niestety nie mam jeszcze jak monitorować zużycia przed przetwornicą i za mam tylko jeden licznik:) ale zamówiłem u żółtych 2 do skrzynki pownie za 2 mc przyjadą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2018 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Trochę cię nie rozumiem. Ja puki co jestem pozytywnie do tego nastawiony. Kwestia tylko ile pociągną akumulatory. Wczoraj jako takie słońce z 4 paneli leciało 20A na akumulatorach cały czas 25,3-26V kilka godzin laptop, WM, CCTV, lodówka, i parę dupereli jechało na tym. Grzałki załączały się kaskadowo podgrzały 100l o 9*C W drugim bojlerze kolektor cieczowy nagrzał wodę do 40*C pompka napędzana z PV. Skończyło się słońce przełączyłem na samo podtrzymanie przetwornicy i tyły a dopiero zima i dwa nie założone panele. Jako priorytet stawiam przetrwanie aku poco je pałować jak jest prąd , słońca niema w dodatku dzisiaj weekend i tani prąd. Niestety nie mam jeszcze jak monitorować zużycia przed przetwornicą i za mam tylko jeden licznik:) ale zamówiłem u żółtych 2 do skrzynki pownie za 2 mc przyjadą Proponuję najpierw założyć licznik energii przed przetwornicą aby zliczał to co pobrane z sieci energetycznej a drugi licznik założyć na wyjściu z przetwornicy aby zliczał energię którą zużyłeś do zasilania... Od stanu za przetwornicą odejmij to pokazuję ten z sieci a potem będziemy mogli rozmawiać o zadowoleniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts