jasiek71 04.02.2018 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam panowie przymierzam sie pomału do kompletowania kotłowni u siostry pomału koncze kafelki gresowe kupione po 10 zł m2, nowy dom i zastanawiam sie czy nie doprowadzic rury na strych aby zaciagac powietrze do klimatyzatora, na dachu jest czarna blacha pod blachą folia paroprzepuszczalna i miedzy krokwiami ma byc welna pod samą kalenice zastanawiam się gdzie wpiac rure zasysającą napewno gdzieś w okolicach kalenicy a po bokach przy scianach szczytowych dobrze by było pouszczelniac przestrzen blacha folia aby powietrze było zaciągane z okolicy okapu.Na okres grzewczy mysle aby zrobic gwc rurowy pod garazem ponieważ bedzie kopany dół nie wiem czy to dobry pomysł kwestia wychładzania fundamentów garaz wolnostojacy nie ogrzewany, klimatyzator czy pompa ciepla powietrzna ma stac w piwnicy jest tam sporo miejsca z tej strony gdzie klimatyzator wyrzuca powietrze obudowałbym szczelnie i rurę wypuscił przez ściane na zewnątrz lub zbudował dla klimatyzatora osobne pomieszczenie np. ze styroduru.w kotłowni ma stac jeszcze bufor własnej roboty z grzałkami i wezownicami miedzianymi.Co o tym myslicie. Nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć... Ja zainstalowałbym z sześć czy osiem cieczowych kolektorów słonecznych i podłączył do bufora... Uwierz że takie rozwiązanie ma najlepsze przełożenie nakładu finansowego do uzysku energii w skali roku... Nie patrz na to że w środku zimy ta instalacja g... może bo w tym okresie wszystkie instalacje niewiele mogą... Liczy się skala roku i ile jesteś w stanie wykorzystać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.02.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć... Ja zainstalowałbym z sześć czy osiem cieczowych kolektorów słonecznych i podłączył do bufora... Uwierz że takie rozwiązanie ma najlepsze przełożenie nakładu finansowego do uzysku energii w skali roku... Nie patrz na to że w środku zimy ta instalacja g... może bo w tym okresie wszystkie instalacje niewiele mogą... Liczy się skala roku i ile jesteś w stanie wykorzystać... Ale kolektory cieczowe będą tylko nie taka ilość sam mam 7szt i moim zdaniem do takiego bufora np.600l wystarczą ze 4szt.przy swoich 7szt.mam w lecie nadmiar ciepła który muszę wypuszczać a w zimie jest tyle słońca co na lekarstwo. A jeśli chodzi o ten dach to masz rację w zimie nic z niego nie wyciagniemy a kolektory coś tam dadzą. A to gwc do zasilania klimatyzatora gdy temp.spadnie poniżej 5stopni ma sens klimatyzator ma być wykorzystany do ogrzewania domu będą z niego zasilane podlogowki 100procent będzie podpięty przez wymiennik plytowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ale kolektory cieczowe będą tylko nie taka ilość sam mam 7szt i moim zdaniem do takiego bufora np.600l wystarczą ze 4szt.przy swoich 7szt.mam w lecie nadmiar ciepła który muszę wypuszczać a w zimie jest tyle słońca co na lekarstwo. A jeśli chodzi o ten dach to masz rację w zimie nic z niego nie wyciagniemy a kolektory coś tam dadzą. A to gwc do zasilania klimatyzatora gdy temp.spadnie poniżej 5stopni ma sens klimatyzator ma być wykorzystany do ogrzewania domu będą z niego zasilane podlogowki 100procent będzie podpięty przez wymiennik plytowy No ja myślałem że ten bufor to przynajmniej 1000L a wtedy te 6-8 kolektorów... GWC do takich celów jak opisujesz to odpuść ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.02.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 No ja myślałem że ten bufor to przynajmniej 1000L a wtedy te 6-8 kolektorów... GWC do takich celów jak opisujesz to odpuść ... Sam mam 7szt zbiornik 650l w domu2+4os.od maja do października nigdy nie brakło wody. Pompy ciepła mają gruntowe wymienniki glikolowe a by było to samo tylko nośnikiem było by powietrze nie glikol,prostsze do wykonywania mniej awaryjne i nie musiało by być super szczelne bo tym powietrzem nikt nie będzie oddychal a po drugie można użyć byle jakich rur najtańszych nawet karbowanych do drenażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Sam mam 7szt zbiornik 650l w domu2+4os.od maja do października nigdy nie brakło wody. Pompy ciepła mają gruntowe wymienniki glikolowe a by było to samo tylko nośnikiem było by powietrze nie glikol,prostsze do wykonywania mniej awaryjne i nie musiało by być super szczelne bo tym powietrzem nikt nie będzie oddychal a po drugie można użyć byle jakich rur najtańszych nawet karbowanych do drenażu. Tak szczerze to zamiast tych wszystkich buforów, klimatyzatorów, GWC , kolektorów zamontuj zwykłą gruntową pompę ciepła i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.02.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Tak szczerze to zamiast tych wszystkich buforów, klimatyzatorów, GWC , kolektorów zamontuj zwykłą gruntową pompę ciepła i tyle... Ale to właśnie ma być taka gruntowa pompa robi to samo co taka typowa pompa gruntowa tylko koszt takiej to.ok.3tys a nie ponad 20tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ale to właśnie ma być taka gruntowa pompa robi to samo co taka typowa pompa gruntowa tylko koszt takiej to.ok.3tys a nie ponad 20tys. Taaa... Bufor z instalacją za darmo... Kolektory z instalacją za darmo... GWC z kopaniem za darmo... Itd... Policz ile wyniesie cała instalacja " po twojemu" a ja policzę ci ile wyniesie instalacja z gruntową pompą ciepła po mojemu... Tylko bez liczenia jak to wszystko ze śmietnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.02.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Bufor traktuje jako zbiornik cwu i tak go trzeba miec zbiornik cwu z 5lat gwarancji ok.2tys dlatego ja wolę zrobić własnoręcznie ile litrów chce za mniejsze pieniądze i dużo dłuższa gwarancja bufor oczywiście z przeplywowym grzaniem cwu wezownice miedziane Solary mam po 300zl szt.hewalexNie wiem jedynie ile wyniesie gwc bo tego jeszcze nie robilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Sprawdziłem jedną rzecz podłączyłem miernik przed przetwornicą akumulatory tak naładowane aby przetwornica nie reagowała czy tryb sieć czy solarny.I ciekawa rzeczy cycek wciśnięty 220W cycek u górym320 gdzie to się podziewa?? Jak rozumiem w trybie solarnym tą różnice powinno pobierać z akumulatora jednak takim upływ przez noc bym zauważył napięcie bez pV w kilka godzin spada do 25,3 i tak stoi całą noc. Aby na akumulatory zarobić musi rocznie wyprodukować 750kwh w drogiej taryfie a akumulatory muszą przetrwać 4 lata. Więc jakaś mała szansa jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Sprawdziłem jedną rzecz podłączyłem miernik przed przetwornicą akumulatory tak naładowane aby przetwornica nie reagowała czy tryb sieć czy solarny. I ciekawa rzeczy cycek wciśnięty 220W cycek u górym320 gdzie to się podziewa?? Jak rozumiem w trybie solarnym tą różnice powinno pobierać z akumulatora jednak takim upływ przez noc bym zauważył napięcie bez pV w kilka godzin spada do 25,3 i tak stoi całą noc. Aby na akumulatory zarobić musi rocznie wyprodukować 750kwh w drogiej taryfie a akumulatory muszą przetrwać 4 lata. Więc jakaś mała szansa jest. Czyli doskonała instalacja do robienia niczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2018 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Przecież to nigdy nie ma cycka u góry dłużej niż pół minuty zawsze jest w trybie PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Przecież to nigdy nie ma cycka u góry dłużej niż pół minuty zawsze jest w trybie PV. A co to zmienia...? Elektronika ma stały pobór energii niezależnie od tego jak jest położenie priorytetu... Dodatkowo jeszcze tracisz 20% energii na przetwornicy kiedy jest na akumulatorach... Zrobiłem taką symulację działania przetwornicy 2000S z czterema panelami fotowoltaicznymi i 18 akumulatorami 12v/18Ah która zasila na stałe jakieś duperele o mocy 60-70w i wyszło że nie ma najmniejszych szans aby utrzymać w sposób ciągły zasilanie nawet w okresie letnim... Czyli nie ma nawet szans aby zasilać kilka LED i lodówkę w domku letniskowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2018 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) tylko jest różnica w poborze czy tryb solany czy sieć. W trybie sieciowym jest wyższy niż w trybie PV. A tryb PV nie oznacza że odbiorniki zasilane są z akumulatorów. Jeśli napięcie na akumulatorach nie przekracza 26V to ciągle jedzie na sieci. Taki układ jest o tyle do dupy że dwa razy dziennie trzeba iść do garażu i poświęcić na obsługę tego ok 2min aby zasymulować zanik zasilania i później wciskać dyda. O ile zanik można zasymulować czasówką to z dydym już gorzej. Edytowane 4 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 tylko jest różnica w poborze czy tryb solany czy sieć. W trybie sieciowym jest wyższy niż w trybie PV. A tryb PV nie oznacza że odbiorniki zasilane są z akumulatorów. Jeśli napięcie na akumulatorach nie przekracza 26V to ciągle jedzie na sieci. Taki układ jest o tyle do dupy że dwa razy dziennie trzeba iść do garażu i poświęcić na obsługę tego ok 2min. Nie tłumacz mi jak działa ta przetwornica bo mam taką samą... Nie zastanawiasz się dlaczego w położeniu sieciowym jest większy pobór energii...? Bo ładowarka uzupełnienia w akumulatorach to co zabrała elektronika w położeniu PV i to co zabrałeś z aku podczas wykorzystywania niby nadwyżki ... Tam nic nie ginie, drobne niedobory z PV uzupełniasz z sieci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Właśnie mnie to zastanawia dlaczego jest większy pobór.Czyli sugerujesz że będąc ciągle w trybie PV nawet 100 % na sieci mam znacznie niedoładowane akumulatory??Z tego co wiem to sinus zawsze sygnalizuje na wyświetlaczu gdy ładuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Wczoraj rano przełączyłem na UPS i do dzisiaj taki efekt...Z przetwornicy 4,66kWh a z sieci 5,91kWh czyli 1,25kWh w plecy bo jak widać ok ok 1kWh brakowało w bateriach plus elektronika...Od dzisiaj rana do teraz za przetwornicą 1,74kWh a z sieci 1,99kWh czyli kolejne 0,25kWh pomimo że nic nie robi...Tak jest cały czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Nic nie rozumiem. to u ciebie działa tak że puszczasz ją samopas z wduszonym cyckiem. kończy się akumulator przełącza się na sieć. Akumulatory są ładowane przez przetwornice i PV zostają naładowane pv trochę jeszcze doładuje i jedziemy od nowa? Jeśli tak to takie coś musi się zakończyć na minusie jeśli słońca brak a akumulatory dostają w dupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Nic nie rozumiem. to u ciebie działa tak że puszczasz ją samopas z wduszonym cyckiem. kończy się akumulator przełącza się na sieć. Akumulatory są ładowane przez przetwornice i PV zostają naładowane pv trochę jeszcze doładuje i jedziemy od nowa? Jeśli tak to takie coś musi się zakończyć na minusie jeśli słońca brak a akumulatory dostają w dupę. Ty robisz to samo tyle że ręcznie... Wciśnięty guzik nie powoduje całkowitego rozładowania akumulatora tak samo jak też nie pozwala na pełne jej naładowanie... Samo tylko zapalenie się ikonki akumulatora powoduje że jesteś stratny 20% energii z PV którą użyłeś do zasilania a cały czas także zasilasz elektronikę czyli ok 0,3kWh na dobę... Taki przykład przed ostatniej doby... dzień pochmurny ale jasny , z dziesięciu paneli w ciągu dnia poszło w akumulatory 750Wh... Licznik za przetwornicą 3,83kWh a licznik z sieci 3,87kWh czyli dopiero w tedy byłem około zera bo strata wynosiła 0,04kWh... Po prostu parodia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 te 0,3 kwh to panele pokryją przynajmniej nie zauważyłem u siebie spadku napięcia tylko powolny wzrost z nadejściem południa(pochmurny dzień) . Robię to ręcznie bo nie mam możliwości ustalenia własnego progu odcięcia aku oraz nie mogę odłączyć ładowarki sieciowej. Ładowarka przynosi straty w kasie a brak ustawiania odcięcia stratę w aku czyli znowu kasa. Na tych akumulatorach co am podczas testu zszedłem po 6h na 24V przy załączonych ok 300W później przerwałem test szkoda aku. Latem zakładam automatyczny start tego ustrojstwa przy pomocy czasówki i przerwanie ręczne. Nie wiem jak to zoptymalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 te 0,3 kwh to panele pokryją przynajmniej nie zauważyłem u siebie spadku napięcia tylko powolny wzrost z nadejściem południa(pochmurny dzień) . Robię to ręcznie bo nie mam możliwości ustalenia własnego progu odcięcia aku oraz nie mogę odłączyć ładowarki sieciowej. Ładowarka przynosi straty w kasie a brak ustawiania odcięcia stratę w aku czyli znowu kasa. Na tych akumulatorach co am podczas testu zszedłem po 6h na 24V przy załączonych ok 300W później przerwałem test szkoda aku. Latem zakładam automatyczny start tego ustrojstwa przy pomocy czasówki i przerwanie ręczne. Nie wiem jak to zoptymalizować. Założysz liczniki to sam się przekonasz jakie to ekonomiczne... Np z przed kilku dni dzień taki trochę słoneczny... Podłączone siedem paneli... Cały dzień chałupa na przetwornicy zużyła na bieżąco ok 1kWh plus 1,5kWh do grzałki CWU jako nadwyżka ... Wieczorem dom jeszcze trochę pociągnął na Aku ... Rano po spisaniu liczników po przetwornicy 5,36kWh a z sieci 4,33kWh czyli tylko 1,03kWh zysku... Teraz mam dziesięć paneli ale bez możliwości zużycia jakiejś większej nadwyżki energii bo przetwornica nie ma takiej mocy a w pochmurny dzień i tak to wszystko za mało aby wyjść na plus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts